Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο

Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θαλασσινή Καστροπολιτεία, ιστορία, παράδοση και φύση φτιάχνουν ένα μοναδικό αφήγημα για τον επισκέπτη.

Κάστρα και τείχη, παλιά αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, εκκλησιές, αψίδες και οικόσημα, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι, βυζαντινές εικόνες. Αυτά και τόσα ακόμα συνθέτουν την Καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, το «περιώνυμον άστυ» του παρελθόντος, το «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου. Το σταυροδρόμι αυτό πολιτισμών που η πάροδος του χρόνου δεν έχει αγγίξει και μοιάζει βγαλμένο, θαρρείς, από τη φαντασία. Μπαίνοντας στο Κάστρο του 6ου αιώνα από τη μοναδική είσοδο, τη «μόνη έμβαση» (εξ ου και Μονεμβασία), ξεκινά ένα ταξίδι στο παρελθόν. 

Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο-1
«Μόνη έμβαση» το ταξίδι στο παρελθόν.

Και πέραν του Κάστρου, όμως, μοναστήρια και βυζαντινά μνημεία με τοιχογραφίες και εικόνες ανεκτίμητης αξίας, αλλά και το «Μικρό Άγιο Όρος» του θρυλικού Καβομαλιά περιμένουν τους προσκυνητές. Όπως επίσης και ο νερόμυλος στα Τάλαντα ή τα λαογραφικά μουσεία της Ρειχιάς και των Βελιών, που αφηγούνται ιστορίες παράδοσης και καθημερινού μόχθου. Η Μονεμβασία είναι επίσης η φύση της με τα σπάνια φυσικά μνημεία και τα υψηλής αισθητικής τοπία της. Θα εντυπωσιαστείτε από το σπήλαιο της Καστανιάς, ένα από τα πλουσιότερα της Ευρώπης, αλλά και το απολιθωμένο δάσος στην Αγία Μαρίνα, που φημίζεται για τη μοναδικότητά του και την παλαιοντολογική του αξία. Εντυπωσιακά είναι και τα καταφύγια άγριας ζωής, ο υγροβιότοπος του Ζάρακα, οι 13 θεσμοθετημένοι παραδοσιακοί οικισμοί, τα κρυστάλλινα νερά του Μυρτώου Πελάγους, η αγκαλιά του Λακωνικού Κόλπου, αλλά και η θαλασσινή πολιτεία της Νεάπολης, η αρχόντισσα αυτή των Βατίκων με τη μεγάλη ιστορία και τη σημαντική τουριστική υποδομή.

Μονεμβασιά: Ταξίδι στον χρόνο-2
Κάτω πόλη Μονεμβασίας, πλατεία Χρυσαφίτισσας.

Η Μονεμβασία, τέλος, είναι η γεωργία της και η αμπελοκαλλιέργεια, η γαστρονομική της παράδοση και τα εκλεκτά της αγαθά: το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα τυροκομικά προϊόντα, τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, το βατικιώτικο κρεμμύδι, το αγνό μέλι και τα βιολογικά προϊόντα, που σε συνδυασμό με το γαστρονομικό απόθεμα της περιοχής καθιστούν την τοπική κουζίνα μια πραγματική ταξιδιωτική εμπειρία.

INFO: Δήμος Μονεμβασίας, τηλ. 27320-61777 www.monemvasia.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή