Kι όμως, η Νάουσα έχει θάλασσα (από… αμπέλια!)

Kι όμως, η Νάουσα έχει θάλασσα (από… αμπέλια!)

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρπερή, μεθυστική και γενικώς υπέροχη, αποτελεί ιδανικό προορισμό για ένα road-trip.

Το καλοκαίρι ο κάμπος της Ημαθίας είναι στολισμένος με δέντρα κατάφορτα από φρέσκα φρούτα: κεράσια, δαμάσκηνα, βανίλιες και φυσικά τα μοσχομύριστα ροδάκινα της περιοχής είναι στην εποχή τους. Διερχόμενοι σταματούν στην άκρη του δρόμου και αγοράζουν από πάγκους φρούτα κομμένα πριν από λίγα λεπτά. Σ’ αυτό το πληθωρικό σκηνικό ζωγραφίστε νοητά τους περίφημους αμπελώνες να κυκλώνουν τις πλαγιές του βουνού και τον κάμπο.

Εδώ μεγαλώνει η ερυθρή ποικιλία-γκανιάν, πρεσβευτής μας στο εξωτερικό, το Ξινόμαυρο, εδώ βρίσκονται και τα περισσότερα από είκοσι αξιόλογα οινοποιεία (Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Κτήμα Φουντή, Κτήμα Χρυσοχόου, Βαένι, Κτήμα Διαμαντάκος, Τσάνταλης, Οινοποιείο Μαρκοβίτης, Κτήμα Καρυδά, Μελιτζανή, Οινοποιείο Κόκκινου, Κτήμα Κελεσίδη, Μπουτάρης Οινοποιητική, κ.ά.). Όλα μαζί κάνουν τη Νάουσα τη δική μας κοιλάδα της Νάπα.

Ο Παλιοκαλιάς, η Φυτεία (ή Φυτιά), η Βράνα Πέτρα, η Γάστρα, η Ράμνιστα, η Καραούτσα, η Στράντζα και τα Πολλά Νερά είναι τοπωνύμια ονομαστών αμπελώνων και οινοποιείων, τα οποία, ανάλογα με τη θέση και το μικροκλίμα, δίνουν στο σταφύλι και κατ’ επέκταση στο κρασί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Η ορεινή Φυτεία δωρίζει φινέτσα και οξύτητες, ο Παλιοκαλιάς κρασιά για μεγάλη παλαίωση, η Βράνα Πέτρα με το γρανιτώδες έδαφος φινέτσα και σώμα. Σε αυτά τα οινοποιεία (δεκαεπτά εντός της ΠΟΠ ζώνης της Νάουσας) θα ξεναγηθείτε, κατόπιν συνεννόησης, πολλές φορές από τους ίδιους τους παραγωγούς, θα δοκιμάσετε τρέχουσες και παλιές χρονιές, αλλά και διαφορετικά στιλ οινοποίησης, πιο ρουστίκ και στιβαρά Ξινόμαυρα ή πιο μοντέρνα και ευκολόπιοτα, παρέα με τοπικά εδέσματα, όπως τυρί μπάτζο από τα τυροκομεία του Βερμίου.

Αν θέλετε να συνδυάσετε κρασί με δραστηριότητες, η εταιρεία Trigiro (www.trigiro.com) διοργανώνει πεζοπορικές ή ποδηλατικές εκδρομές, ημερήσιες (βόλτα με ποδήλατο και επίσκεψη σε δύο οινοποιεία) ή και τριήμερες, ή κατά περίπτωση και ανάλογα με τη διάθεσή σας. Στο κέντρο της Νάουσας, πίσω από την πλατεία Καρατάσου, σε έναν δρόμο με υπέροχα νεοκλασικά του 1900 βρίσκεται και το boutique ξενοδοχείο και εστιατόριο «Palea Poli», στην αυλή του οποίου μπορείτε να δοκιμάσετε 32 ΠΟΠ  και ΟΠΑΠ ετικέτες από όλα τα οινοποιεία της περιοχής συνοδεία καλού φαγητού. Το Ξινόμαυρο με τον σωστό συνδυασμό είναι σαν να ανθίζει μέσα στο ποτήρι.

Πρώτη δημοσίευση: “Greece Is Διαδρομές”. 
Μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος εδώ: https://subscription.kathimerini.gr/greece-is

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή