Χαλκιδική για όλους

12' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεντρώσαμε τα καλύτερά της σε έναν μίνι οδηγό 

Σε ένα γαλαζοπράσινο σκηνικό, όπου τα πεύκα κυριαρχούν και συνυπάρχουν αρμονικά με τη θάλασσα, μπορεί να βρει κανείς από εξωτικά νησάκια και απέραντες αμμουδιές με διάφανα νερά μέχρι πυκνά δάση με βελανιδιές και καταρράκτες. Ταυτόχρονα, απ’ άκρη σ’ άκρη, είναι γεμάτη με βυζαντινούς πύργους και οχυρώσεις, ερείπια αρχαίων πόλεων, στις οποίες περιλαμβάνεται και η γενέτειρα του Αριστοτέλη, τα Αρχαία Στάγειρα, απομεινάρια ναών και περιοχές ιστορικής σημασίας, όπως η διώρυγα του Ξέρξη κοντά στα Νέα Ρόδα. Ανάμεσα στα μνημεία πολιτισμού δεσπόζει το Άγιον Όρος, που της χαρίζει παγκόσμια αίγλη και την αναδεικνύει δικαίως σε κορυφαίο προορισμό θρησκευτικού τουρισμού.

Το ιδιαίτερο γεωγραφικό της ανάγλυφο –με τα τρία πόδια που προεξέχουν από την πολύ λιγότερο τουριστική ενδοχώρα και σχηματίζουν δύο προστατευμένους κόλπους με πολλούς ψαρότοπους– ευνοεί τις θαλάσσιες μετακινήσεις και τις εξερευνήσεις των ακτών. Τα άφθονα αλιεύματα της περιοχής, μαζί με τα ονομαστά μύδια Ολυμπιάδας, το ντόπιο κρέας, το γευστικό τυρί, τις ξακουστές πράσινες ελιές και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, τα αξιοποιούν οι επαγγελματίες της γαστρονομίας, προτείνοντας ενδιαφέροντα μενού. Βραβευμένοι σεφ, μάγειρες παλαιάς κοπής και ιδιοκτήτες με μεράκι επεξεργάζονται την ντόπια πρώτη ύλη και φτιάχνουν νόστιμα πιάτα για όλα τα γούστα, από ψάρι και αγιορείτικες συνταγές μέχρι κρέας και παραδοσιακά μαγειρευτά, που εμπλουτίζουν την τουριστική της ταυτότητα.

Χαλκιδική για όλους-1
Tα ξακουστά ψωμωμένα μύδια Ολυμπιάδος. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

 

Με τα χρόνια, κάθε πόδι έχει αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα, δανείζεται όμως επιλεκτικά και στοιχεία από τα «αδέλφια» του. Έτσι, η Κασσάνδρα είναι κυρίως γνωστή για τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της, με τη μαρίνα της Σάνης και τα beach bars να κλέβουν τις εντυπώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει να επιδείξει και πιο παρθένα τοπία. Η Σιθωνία, παρότι διαθέτει πεντάστερα και μπουτίκ ξενοδοχεία, είναι περισσότερο διαδεδομένη στους φυσιολάτρες λόγω του πλήθους των μη οργανωμένων παραλιών της και των πολλών επιλογών που προσφέρει στους φίλους του κάμπινγκ. Τέλος, η προ του Άθω περιοχή, στην οποία ανήκει και η νησίδα Αμμουλιανή, αναβαθμίζει διαρκώς τις υπηρεσίες της και προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους ταξιδιώτες, όπως οι ορεινές εκδρομές στον Χολομώντα και ο Αριστοτελικός Περίπατος.

ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολυτελής μαρίνα της Σάνης, στο πρώτο πόδι, είναι το πιο κοσμοπολίτικο μέρος της Χαλκιδικής. Εδώ βρίσκεται και το ομώνυμο πολυτελές ξενοδοχείο Sani Resort. Η μαρίνα είναι ιδανική για χάζι και απογευματινό περίπατο, διαθέτει καταστήματα επώνυμων ελληνικών και ξένων οίκων μόδας, αλλά και πολλές επιλογές για καλό φαγητό. Εδώ θα βρείτε από ασιατικό εστιατόριο και μοντέρνα ελληνική κουζίνα μέχρι φημισμένες ψαροταβέρνες, υψηλής αισθητικής μπαρ και μαγαζιά ντελικατέσεν. Η καλύτερη ώρα είναι το σούρουπο. Τα πολυτελή γιοτ καθρεφτίζονται στο νερό και σε συνδυασμό με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος συνθέτουν την τέλεια καρτ ποστάλ.

Χαλκιδική για όλους-2
Τζόκινγκ δίπλα στη μαρίνα της Σάνης. © SANI RESORT

 

CAMPING

Η Σιθωνία διαθέτει κάποια από τα ωραιότερα κάμπινγκ της χώρας, τα οποία τα τελευταία χρόνια προωθούν και την «πολυτελή» εναλλακτική του glamping. Το κάμπινγκ «Αρμενιστής» βρίσκεται σε μια χρυσαφένια αμμουδιά που κυκλώνεται από πεύκα (Σάρτη, Σιθωνία, τηλ. 23750-91487). Διάφορες δραστηριότητες είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες και στους ενοίκους, από scuba diving μέχρι βόλτα με ιστιοπλοϊκό. Μικρότερο σε έκταση είναι το κάμπινγκ Ακτή Ονείρου (12ο χλμ. Βουρβουρούς-Σάρτης, Άγ. Νικόλαος, τηλ. 23757-70910). Κρυμμένο σε έναν πευκόφυτο κολπίσκο, με τιρκουάζ νερά και ωραία αμμουδιά, μοιάζει από μακριά με οικισμό νησιού.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Κοντά στον Άγιο Μάμα και με θέα τον Τορωναίο Κόλπο, χτισμένη σε έναν διπλό λόφο από τον γιο του Ηρακλή, Όλυνθο, η Αρχαία Όλυνθος είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής (ανοιχτά καθημερινά 08.30-15.30, κλειστά Τρίτη, τηλ. 2310-285163). Η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τον βασιλιά Φίλιππο Β΄ το 348 π.Χ., ο οποίος εκδικήθηκε τους Χαλκιδείς επειδή πρόδωσαν τη συμμαχία που είχαν μαζί του και τάχθηκαν με τους Αθηναίους. Στα ερείπιά της, στα οποία είναι εμφανές το ιπποδάμειο σύστημα, ανάμεσα σε επιτύμβιες στήλες και τοιχία δημόσιων κτιρίων και αρχοντικών, θα βρείτε ανέγγιχτο από τον χρόνο ένα μωσαϊκό κατοικίας που απεικονίζει τον Βελλερεφόντη μαζί με τον Πήγασο να καταδιώκουν τη Χίμαιρα. Ελάτε πρωί, διότι δεν υπάρχει ίχνος σκιάς, και υπολογίστε περίπου μία ώρα για να περιηγηθείτε στον αρχαιολογικό χώρο.

Χαλκιδική για όλους-3
Ο βυζαντινός Πύργος του Προσφορίου στην Ουρανούπολη.

 

Για βυζαντινή ιστορία, πηγαίνετε μέχρι την Ουρανούπολη για να θαυμάσετε τον Πύργο του Προσφορίου, που στέκει αγέρωχος στην ακτή από τον 12ο αιώνα και κρύβει μια καταπληκτική ιστορία ανθρώπινης αλληλεγγύης. Το 1928, η Τζόις και ο Σίντνεϊ Λοκ, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στον πύργο και προσέφεραν βοήθεια στους πρόσφυγες που βρήκαν εδώ καταφύγιο το 1924, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Μάλιστα, φιλοξενείται και μια έκθεση αφιερωμένη στο ζευγάρι. Ο Πύργος Προσφορίου με τον οχυρό του περίβολο (μπαρμπακά) είναι ο καλύτερα σωζόμενος πύργος της Χαλκιδικής. Ψαράδες που μπαλώνουν τα δίχτυα τους και οι γλάροι που πετούν στον ουρανό συμπληρώνουν το κινηματογραφικό σκηνικό. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε παραλιακά μέχρι τη Μονή Ζυγού. Η διαδρομή είναι περίπου 3 χιλιόμετρα και διασχίζει ελαιώνες και αμπελώνες.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Χαλκιδική για όλους-4
Η Αρναία είναι το αρχιτεκτονικό στολίδι της Χαλκιδικής.© ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΦΙΤΗΣ

 

Στην ανατολική πλευρά της ενδοχώρας της Χαλκιδικής, χτισμένη σε υψόμετρο 600 μ. στους πρόποδες του επιβλητικού Χολομώντα, η Αρναία αποτελεί το αρχιτεκτονικό κόσμημα της περιοχής. Τα παραδοσιακά σπίτια της στην πλειονότητά τους είναι διώροφα (υπνοδωμάτια και κατώι) και φτιαγμένα από πέτρα. Οι τοίχοι του επάνω μέρους των κατοικιών είναι χρωματιστοί (ροζ, ώχρα, μπλε). Τόπος δεξιοτεχνών, φημίζεται για τα υφαντά, το μέλι και τα τυριά της. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μουντοβίνα, ένα ντόπιο τσίπουρο φτιαγμένο από μέλι, που είναι χαρακτηρισμένο ΠΓΕ. Γενικότερα, το μέρος είναι πολύ δροσερό, οπότε μην ανησυχείτε για τη ζέστη. Περπατήστε στα στενά, πλακόστρωτα σοκάκια, θαυμάστε τον πετρόκτιστο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου και αράξτε στην κεντρική πλατεία. Αν θέλετε να κάνετε πικνίκ απολαμβάνοντας δροσιά και γαλήνη, υπάρχει κοντά το Άλσος της Αγίας Παρασκευής.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

Χαλκιδική για όλους-5
Το Άλσος του Αριστοτέλη, με πειραματικά όργανα που χρησιμοποιούσε ο αρχαίος φιλόσοφος.© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

 

Αν σας αρέσει το περπάτημα, υπάρχει μια ιστορική διαδρομή μοναδικής φυσικής ομορφιάς στην ανατολική πλευρά της Χαλκιδικής. Ξεκινήστε από το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, ένα θεματικό πάρκο σε υψόμετρο 500 μ., που περιλαμβάνει το άγαλμα του αρχαίου φιλοσόφου και διάφορα πειραματικά όργανα (πυξίδα, ηλιακό ρολόι κ.ά., τα οποία λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων που αναφέρονται στο έργο «Φυσικά»), και καταλήξτε ύστερα από περίπου 6 ώρες (περίπου 17 χιλιόμετρα) στον αρχαιολογικό χώρο στα Αρχαία Στάγειρα (ανοιχτά καθημερινά 08.30-15.30, κλειστά Τρίτη, τηλ. 23710-22060), τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Η περιοχή, που είναι χαρακτηρισμένη Natura 2000, βρίθει από λογής λογής βότανα και σπάνια φυτά, ενώ έχει μαγευτική θέα στον Στρυμονικό Κόλπο. Προσοχή, η διαδρομή δεν συνιστάται για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, εκτός κι αν ξεκινήσετε πολύ πρωί και κάνετε ένα μικρό κομμάτι της. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, επιλέξτε κάποιον πιστοποιημένο συνοδό βουνού (www.mountathosarea.org).

AΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Χαλκιδική για όλους-6
© ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 

Λόγω της υγειονομικής κρίσης, το Άγιον Όρος δέχεται πολύ μικρό αριθμό επισκεπτών για προσκύνημα. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου κάθε μονή μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι είκοσι άτομα, κάθε κοινοβιακή σκήτη (Αγίου Ανδρέα, Τιμίου Προδρόμου, Προφήτη Ηλία) μέχρι δεκαπέντε και κάθε ιδιόρρυθμη σκήτη (Αγία Άννα, Καυσοκαλύβια, Νέα Σκήτη, κ.ά.) μέχρι πέντε. Τέλος, τα κελιά ή τα ησυχαστήρια μπορούν να δεχθούν το ανώτερο τρία άτομα έκαστο. Βασική προϋπόθεση είναι ο επισκέπτης να έχει προσκληθεί από κάποια μονή ή εξάρτημά της. Επίσης, επιτρέπεται το προσκύνημα σε διαφορετικές μονές, αλλά όχι και η διαμονή.

ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑΡΙΟ

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  • Στη δυτική πλευρά της Κασσάνδρας, πριν από την παραλία της Σάνης, βρίσκεται ο Μπούσουλας, μια οργανωμένη αμμουδιά με ρηχά νερά. Το τιρκουάζ χρώμα τους σε συνδυασμό με τη διαύγειά τους δίνουν την αίσθηση ότι κολυμπάς σε τροπικό νησί (τηλ. 23740-99418). Tip: Προσεγγίζετε την παραλία πεζή από τη βόρεια πλευρά των ξενοδοχείων του «Sani Resort». Το σετ (δύο ξαπλώστρες, μία ομπρέλα) στοιχίζει 40 ευρώ και κάθε έξτρα ξαπλώστρα 10 ευρώ. Σας δίνουν πετσέτα.
  • Στην ανατολική πλευρά της Κασσάνδρας, μετά το Πευκοχώρι, υπάρχει το φυσικό λιμάνι του Γλαρόκαβου. Αριστερά, εκτείνεται μια χρυσή αμμουδιά για όλα τα γούστα, καθώς έχει από προσεγμένα beach bars και τροχήλατες καντίνες μέχρι πολλά ελεύθερα τετραγωνικά για την πετσέτα σας. Μάλιστα, τα βράχια της μπούκας (σ.σ. το στενό πέρασμα στην είσοδο του κόλπου) προσφέρονται για βουτιές, ψάρεμα και θαλάσσια εξερεύνηση. Tip: Αν θέλετε ησυχία, προτιμήστε το κομμάτι της παραλίας που βρίσκεται πιο κοντά στο λιμάνι.
  • Περίπου στη μέση της δυτικής πλευράς του πρώτου ποδιού, στον φάρο στο Ποσείδι, μια «μύτη» στεριάς εξέχει μέσα στη θάλασσα. Απλώστε την πετσέτα σας στην παχιά λευκή άμμο και με θέα τον Όλυμπο βουτήξτε στα καταγάλανα νερά. Μείνετε εκεί οπωσδήποτε μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Tip: Πάρτε μαζί σας ομπρέλα και ψυγείο με νερό και φαγητό. Δεν υπάρχει σκιά ούτε καντίνα.
  • Εάν έχετε ανάγκη για απόλυτη χαλάρωση, τότε το «Villas Seaside Lounge & Restaurant» στο Πολύχρονο είναι η ιδανική επιλογή. Aναπαυτικές ξαπλώστρες, διακόσμηση σε γήινα χρώματα, ατμοσφαιρική μουσική μέχρι το μεσημέρι (τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα ανεβαίνει η ένταση) και ένα πλήρες μενού (ροφήματα, κοκτέιλ, φαγητό). Στη διπλανή σας ξαπλώστρα ενδέχεται να κάνει ηλιοθεραπεία κάποια εγχώρια διασημότητα (τηλ. 23740-62518). Tip: Είτε για ξαπλώστρα είτε για τραπέζι, κάντε οπωσδήποτε κράτηση, ακόμη και καθημερινή. Το κόστος για ξαπλώστρα είναι από 6 έως 8 ευρώ, ανάλογα με τη σειρά.
  • Το εστιατόριο «El Puerto» στο ανακαινισμένο ξενοδοχείο «Porto Sani» (τηλ. 23740-99502), με επικεφαλής τον βραβευμένο με αστέρι Michelin σεφ David Ibarboure, είναι το νέο γαστρονομικό πρότζεκτ του Sani/Ikos Group. Σε αυτή τη βεράντα με την ντιζαϊνάτη διακόσμηση θα απολαύσετε μοντέρνα ισπανική κουζίνα.
  • Στο «Τριζόνι», σε μια αυλή που σκιάζεται από μια πελώρια μουριά, ο Στέργιος θα σας φιλέψει μαγειρευτές λιχουδιές με θαλασσινά και ψάρια ημέρας (τηλ. 23740-51945). Χειροποίητο ραβιόλι γεμιστό με ροφό σε ζωμό γαρίδας, στήρα στα κάρβουνα, τυριά μοναδικής νοστιμιάς που παράγουν δύο ντόπιοι τυροκόμοι γι’ αυτό το εστιατόριο είναι μόνο μερικά από τα εδέσματα που θα σας μείνουν αξέχαστα.
  • Το «Spitaki» στην Καλλιθέα, με την πλακόστρωτη αυλή και τη lounge ατμόσφαιρα, παραμένει εδώ και μία δεκαετία προορισμός για τους λάτρεις των κοκτέιλ. Από τα φετινά σέικερ δυνατό είναι το «Φτιάξε τον θάνατό σου», ένας εκρηκτικός συνδυασμός λευκής τεκίλας, καυτερής πιπεριάς τσίλι και κόκκινου κρασιού, που θα βάλει «φωτιά» στον ουρανίσκο σας (τηλ. 23740-23130).

ΣΙΘΩΝΙΑ

  • Στον κόλπο της Βουρβουρούς υπάρχει ένα μικρό νησί κοντά στην ακτή, ο Διάπορος, γνωστό και ως Χαβάη. Απάνεμο, γεμάτο δέντρα, μικρούς και μεγάλους αμμουδερούς κόλπους και κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, προσφέρεται για εξερεύνηση. Tip: Για τη μεταφορά σας στο νησί, αλλά και για να κάνετε τον γύρο, προτιμήστε ενοικίαση μηχανοκίνητου σκάφους. Δεν απαιτείται δίπλωμα και προσφέρει ανεξαρτησία στις θαλάσσιες μετακινήσεις σας.
  • Στην εξωτερική πλευρά της Βουρβουρούς, χωρίς μαγαζιά και δυνατή μουσική, βρίσκεται η παραλία Καρύδι. Ψιλή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά, λευκά βράχια εκατέρωθεν του κόλπου και δέντρα που προσφέρουν παχιά σκιά. Σημειώστε ότι τα νερά είναι ρηχά και αρκετά ζεστά. Θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά μέχρι να βαθύνει η θάλασσα. Tip: Προτιμήστε να έρθετε για μια απογευματινή βουτιά. Θα χαρείτε το δροσερό αεράκι, ενώ ο πολύς κόσμος θα έχει φύγει.
Χαλκιδική για όλους-7
Οι φημισμένες Καβουρότρυπες, στην ανατολική Σιθωνία. © VISUALHELLAS.GR

  • Πολυφωτογραφημένες και πασίγνωστες, οι Καβουρότρυπες, στην ανατολική πλευρά της Σιθωνίας, ουσιαστικά αποτελούν ένα μνημείο της φύσης, που συγκεντρώνει βέβαια πάρα πολλούς λουομένους. Διασχίζετε ένα πευκοδάσος και φτάνετε σε μια στενόμακρη αμμουδιά με βράχους που μοιάζουν με αγάλματα. Σμιλεμένοι από το κύμα και τον αέρα, θυμίζουν σεληνιακό τοπίο. Tip: Πηγαίνετε νωρίς το πρωί, για να βρείτε χώρο να απλώσετε την πετσέτα σας. Αν είστε του γυμνισμού, προχωρήστε τέρμα δεξιά μέχρι να φτάσετε σχεδόν στην άκρη του κόλπου.
Χαλκιδική για όλους-8
Πολλές από τις παραλίες της Χαλκιδικής είναι απάνεμες, άρα και ασφαλείς για θαλάσσια σπορ. Εδώ στο Κριαρίτσι, στη Σιθωνία. © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΦΙΤΗΣ

  • Απόκοσμη και άγρια, με χρυσή άμμο και θέα μέχρι τον επιβλητικό Άθω, η εξωτική παραλία Τηγάνια βρίσκεται ανάμεσα στην Κληματαριά και στο Κριαρίτσι. Περιλαμβάνει τρεις διαδοχικούς, αμμουδερούς όρμους. Στους πρώτους δύο λειτουργεί ένα χίπικο beach bar με ομπρέλες φτιαγμένες από φύλλα φοίνικα. Tip: Το δύσκολο της υπόθεσης είναι να βρείτε τα Τηγάνια. Για να μην ταλαιπωρηθείτε, ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο της Συκιάς, περάστε την ταμπέλα για την ταβέρνα «Κληματαριά» και συνεχίστε ευθεία. Λίγο μετά, ο δρόμος κάνει μια στροφή και ύστερα από περίπου 300 μέτρα στρίψτε αριστερά στον χωματόδρομο που οδηγεί στην παραλία.
  • Από το 2002 η ακούραστη Γιώτα φτιάχνει στην «Μπουκαδούρα» ευφάνταστες ελληνικές συνταγές που πατάνε γερά στη γεωργική και αλιευτική παράδοση της ευρύτερης περιοχής. Η κουζίνα της μαμαδίσια, με ανανεωτική διάθεση. Τα γιουβαρλάκια με πεσκανδρίτσα, οι ντολμάδες με σέσκουλα και γαρίδα και τα κεφτεδάκια τόνου είναι κάποια από τα «σουξέ» της (τηλ. 6944-547239).
  • Στο παλιό ψαρομάγαζο που έφτιαξε ο παππούς του το 1971 στον όρμο Παναγιάς, ο «Αρίστος» αποθεώνει γαστρονομικά θησαυρούς της θάλασσας. Με τα φρέσκα ψάρια που παραλαμβάνει και τα ντόπια ζαρζαβατικά από τα γύρω χωριά φτιάχνει πιάτα για καλοφαγάδες, όπως λεμονάτη πεσκανδρίτσα αχνιστή και ψαρόσουπα με σκορπίνα και μπακαλιάρο. Αν πάτε νωρίς, ίσως προλάβετε ένα από τα τραπέζια δίπλα στη θάλασσα (τηλ. 23750-31420).
  • Στο δεύτερο πόδι, δύο ξενοδοχειακά εστιατόρια ανεβάζουν τον γαστρονομικό πήχη της Χαλκιδικής και προσφέρουν μενού-εμπειρίες ζωής.
Χαλκιδική για όλους-9
Η παραλία Κληματαριά κοντά στη Συκιά Σιθωνίας.© ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΦΙΤΗΣ

Το πρώτο είναι το «Treehouse» του ξενοδοχείου «Ekies All Senses Resort» (τηλ. 23750-91000), όπου ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης, σε έναν χώρο μόλις δέκα ατόμων με θέα τον κόλπο της Βουρβουρούς, επιμελείται ένα μενού στο οποίο παντρεύει ιδιαίτερα υλικά και τεχνικές: μακαρόν τζατζίκι ή και μοσχαράκι wagyu με μελιτζάνα και μηλίτη.

Το δεύτερο είναι το «Squirrel» του ξενοδοχείου «Danai Beach Resort & Villas» (τηλ. 23750-20400-2). Εδώ, ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης έχει σχεδιάσει ένα degustation μενού με ευφυείς και τολμηρούς συνδυασμούς υλικών, όπως ο μπακαλιάρος με μπίρα και χαβιάρι. Το μυσταγωγικό κελάρι του ξενοδοχείου, που διαθέτει πάνω από 1.600 ετικέτες, είναι βαθιά χτισμένο μέσα στο βουνό και είναι άλλος ένας λόγος για να έρθετε εδώ. Εμπιστευτείτε τον σομελιέ Απόστολο Πλαχούρα για το pairing σας.

ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ

Χαλκιδική για όλους-10
MAΡΙΓΟΥΛΑ © ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΦΙΤΗΣ

  • Η «Μαριγούλα» είναι ένα οινομαγειρείο που δεν περιμένεις να συναντήσεις στον Πολύγυρο. Μια κουζίνα πληθωρική και νόστιμη, με ιστορία άνω των ογδόντα χρόνων, η οποία τιμά τους παραγωγούς και αξιοποιεί τα ντόπια υλικά. Γκιουζλεμές (με κολοκύθι, πιπεριά και μυζήθρα), καρότο γεμιστό με κιμά μοσχαρίσιο και τραχανά, ρεβίθια με μπακαλιάρο και κουρκουμά είναι μερικά πιάτα-πρέσβεις του μενού (τηλ. 23710-23171).

ΣΤΗΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΘΩ ΠΕΡΙΟΧΗ

  • Στον κόλπο της Ιερισσού, λίγο πριν από το Άγιον Όρος –και γι’ αυτό προστατευμένη από την αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη–, εκτείνεται μια ευθεία περίπου πέντε χιλιομέτρων που τα βράχια τη χωρίζουν σε δύο παραλίες, τη μικρή και τη μεγάλη Κόμιτσα. Περιτριγυρισμένες από βλάστηση, έχουν χοντρή άμμο και υπέροχα νερά.Tip: Προτιμήστε την πρώτη παραλία, που δεν είναι οργανωμένη και έχει λιγότερο κόσμο. Εφοδιαστείτε με ομπρέλα, νερό και φαγητό.
  • Η Αμμουλιανή είναι ένα μικρό νησί με λιγοστούς κατοίκους στον κόλπο του Αγίου Όρους. Φημίζεται για τα φρέσκα ψάρια και τις αμμουδιές της. Στη δυτική ακτή, σε σχήμα ημισέληνου, ξεχωρίζει ο μακρύς και φαρδύς κόλπος των Αλυκών, όπου τα νερά είναι τόσο γαλανά που θυμίζουν πισίνα. Tip: Η Αμμουλιανή είναι σχετικά αποκομμένη από την υπόλοιπη Χαλκιδική, οπότε κανονίστε τουλάχιστον μία διανυκτέρευση.
  • Στα Καραγάτσια, σε έναν μικρό και κατάφυτο αμμουδερό κόλπο στην Αμμουλιανή, στην «καντίνα Γιάννης», ο ίδιος ψήνει κρεατικά από την περιοχή. Πανσέτα και χοιρινό σουβλάκι κονταροχτυπιούνται για τη φήμη τους. Συνοδεύονται με τηγανητές πατάτες. Πρόκειται για ένα αλλιώτικο value for money γεύμα μπροστά στη θάλασσα (τηλ. 6974-734311).

Πρώτη δημοσίευση: “Greece Is Διαδρομές”. 
Μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος εδώ: https://subscription.kathimerini.gr/greece-is

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή