Εξακόσια δάση στα αυτιά σας!

Εξακόσια δάση στα αυτιά σας!

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο διαδραστικός χάρτης που θα σας χαλαρώσει με ήχους της φύσης απ’ όλο τον κόσμο.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το τριήμερο φυσιολατρικό Διεθνές Φεστιβάλ Δασών «Timber», που πραγματοποιείται στο δάσος Feanedock της Κεντρικής Αγγλίας, θα γιόρταζε τα τρίτα του γενέθλια. Το φεστιβάλ ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας, οι διοργανωτές του όμως δημιούργησαν μια άλλου τύπου, εικονική, συνάθροιση με φόντο τη φύση. Κάλεσαν τους απανταχού φυσιολάτρες να συνεισφέρουν με ήχους από δάση –μικρά και μεγάλα, γνωστά και άγνωστα– από όλο τον κόσμο, με στόχο να δημιουργηθεί ένας διαδραστικός online χάρτης που θα μπορούσε οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει για να νιώσει πιο κοντά στη φύση. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν να επισκεφτεί κάποιος ένα δάσος, να ηχογραφήσει επί ένα λεπτό τους ήχους του, να φωτογραφίσει ένα αντιπροσωπευτικό σημείο του και να υποβάλει το υλικό. Πράγματι, ο κόσμος ανταποκρίθηκε (πάνω από 600 ηχογραφήσεις από 60 χώρες υποβλήθηκαν αρχικά) και το Sounds of the Forest είναι πλέον πραγματικότητα.

Ο χάρτης, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες ηχογραφήσεις, συντροφεύει χιλιάδες χρήστες ανά τον κόσμο, που τον επισκέπτονται για να ακούσουν από το θρόισμα των φύλλων και το κελάρυσμα ενός ρυακιού μέχρι τα νυχτερινά τραγούδια των αηδονιών στη Σλοβακία και τα ουρλιαχτά των λεμούριων στη Μαδαγασκάρη.

Την ίδια στιγμή, ο χάρτης αποτελεί και ένα σημαντικότατο αρχείο με τα οικοσυστήματα του πλανήτη που άλλοτε απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και άλλοτε μεταμορφώνονται προς το καλύτερο. Για παράδειγμα, μία από τις ηχογραφήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα έγινε τον Μάιο στο δάσος Redwood Grove της Σάντα Κρουζ στην Καλιφόρνια, που λίγους μήνες αργότερα επλήγη από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Μια άλλη ηχογράφηση κατέγραψε τον πρώτο κούκο της χρονιάς στο δάσος Feanedock, όπου λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ, μια έκταση «τραυματισμένη» από αιώνες εξορύξεων, που εδώ και δύο δεκαετίες ξαναγεννιέται στο πλαίσιο του πρότζεκτ «The National Forest», που στόχο έχει τη δημιουργία ενός νέου εθνικού δρυμού στην καρδιά της Αγγλίας.

Μπορείτε και εσείς να συνεισφέρετε με ήχους από ελληνικά δάση, ώστε να εμπλουτιστεί ο χάρτης, που αυτή τη στιγμή έχει μόλις δύο ελληνικές συνεισφορές, εκ των οποίων μόνο η μία είναι από δασική περιοχή, τον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου. 

timberfestival.org.uk/soundsoftheforest-soundmap

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή