Το καλύτερο τζουκ-μποξ που φτιάχτηκε ποτέ!

Το καλύτερο τζουκ-μποξ που φτιάχτηκε ποτέ!

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια μουσική πλατφόρμα-χρονομηχανή μας ταξιδεύει στις μουσικές του κόσμου.

Τι μουσική άκουγαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940, την ίδια στιγμή που στην Αμερική χόρευαν σουίνγκ; Στα ’80s οι ραδιοφωνικοί σταθμοί του Δυτικού Βερολίνου έπαιζαν τις ίδιες μουσικές με τους σταθμούς του Ανατολικού Βερολίνου; Απορίες σαν τις παραπάνω είχε ο Γάλλος καλλιτέχνης, DJ και λάτρης της μουσικής Benjamin Moreau, όταν πριν από επτά χρόνια αποφάσισε ότι είχε βαρεθεί το συμβατικό ραδιόφωνο και τις χιλιοπαιγμένες λίστες αναπαραγωγής και ήθελε να δημιουργήσει ένα ραδιόφωνο «από ανθρώπους για ανθρώπους», που θα μπορούσε επιπλέον να σε ταξιδεύει στον χώρο και στον χρόνο.

Συγκέντρωσε λοιπόν μια παρέα από φίλους του –μουσικόφιλους και DJs με μεγάλες δισκοθήκες και εκλεκτικά μουσικά γούστα– και δημιούργησαν το Radiooooo. Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα και (πλέον) εφαρμογή για κινητά και tablets που, κατ’ αρχάς, βασίζεται στο crowdsourcing, στις μουσικές συνεισφορές δηλαδή, των ίδιων των χρηστών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο τους μουσικούς θησαυρούς που κρύβονται στις δισκοθήκες τους. Κατά δεύτερον, επιτρέπει στον χρήστη να ταξιδέψει μουσικά οπουδήποτε στον κόσμο, επιλέγοντας από έναν διαδραστικό χάρτη τη χώρα (190 μέχρι στιγμής) και τη δεκαετία (από το 1900 έως σήμερα), και να ακούσει, σαν να έχει συντονιστεί σε κάποιον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, τραγούδια από τη χώρα και τη δεκαετία εκείνη. Με την επιλογή «Taxi», μάλιστα, το ταξίδι στον χωροχρόνο γίνεται ακόμα πιο συναρπαστικό, γιατί μπορεί κανείς να επιλέξει μια «διαδρομή» με πολλές χώρες και δεκαετίες, οπότε με κάθε νέο τραγούδι να «διακτινίζεται» σε νέα χώρα και σε διαφορετική εποχή.

Γιατί όμως ο Moreau έδωσε στην πλατφόρμα του την ταξιδιωτική αυτή διάσταση; «Ανέκαθεν μου άρεσε να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω νέα πράγματα», μας λέει. «Έχω μια έμφυτη περιέργεια για τον κόσμο και νομίζω πως το Radiooooo [τα πολλά «o» υποδηλώνουν ενθουσιασμό] βασίζεται κατά πολύ στην περιέργεια, τη δική μας αλλά και των χρηστών μας, για τον κόσμο. Τώρα μάλιστα με την πανδημία, είδαμε το κοινό μας, που σε μηνιαία βάση είναι περίπου 400.000 άνθρωποι, να τετραπλασιάζεται! Αυτό δείχνει πως έχει ανάγκη να επικοινωνήσει, και η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που μπορεί να σου ανοίξει παράθυρα στον κόσμο».

Τι είδους μουσικές θα ακούσει κανείς στην πλατφόρμα; «Τα πάντα, από ένα κλασικό τραγούδι της Diana Ross μέχρι ένα διαμαντάκι των 1960s από το Σουδάν. Οτιδήποτε κρίνουμε εμείς πως είναι ξεχωριστό και ωραίο. Γιατί μπορεί το 99% των τραγουδιών να τα προτείνουν οι χρήστες μας, η ομάδα μας όμως κάνει την τελική επιλογή και τα γούστα είναι πάντα υποκειμενικά. Σημαντικό κριτήριο στις επιλογές μας είναι το συναίσθημα, τι νιώθουμε δηλαδή όταν πρωτοακούμε ένα τραγούδι που μας έχουν στείλει. Αν μας συγκινεί, τότε αυτό προστίθεται στην πελώρια δισκοθήκη του Radiooooo. Από την Ελλάδα, για παράδειγμα, εγώ ανακάλυψα την Αρλέτα και τον Γιάννη Σπανό, τους οποίους και λάτρεψα».

radiooooo.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή