Αρκαδία: Αγκαλιά με τη φύση

Πεζοπορίες, όμορφα χωριά και παραδοσιακή γαστρονομία μας περιμένουν στην καρδιά της Πελοποννήσου.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πεζοπορία στη γη του Πάνα

Αρκαδία: Αγκαλιά με τη φύση-1
ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε τα μυθικά «λημέρια» του Πάνα είναι πεζοπορώντας στο Menalon Trail, το σπονδυλωτό μονοπάτι 75 χλμ. που ξεκινάει από τη Στεμνίτσα και καταλήγει στα Λαγκάδια (www.menalontrail.eu). Δικές μας αγαπημένες διαδρομές είναι το τμήμα Στεμνίτσα-Δημητσάνα (12,5 χλμ./5 ώρες/δύσκολο) κατά μήκος του Λούσιου, που περνάει από τις μονές Προδρόμου και Φιλοσόφου και το τμήμα Ελάτη-Βυτίνα (8,5 χλμ./2½ ώρες/μέτριας δυσκολίας), που περνάει μέσα από πλατάνια και μνημεία λαϊκής τέχνης, όπως η βρύση Μακρινού και οι ερειπωμένοι νερόμυλοι. Ε. Α.

Δημητσάνα του νερού

Αρκαδία: Αγκαλιά με τη φύση-2
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

 

Αφού περπατήσετε στα πέτρινα καλντερίμια της με τα παλιά αρχοντικά, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς θα μάθετε πώς το νερό διαμόρφωσε την ταυτότητα της Δημητσάνας: όχι μόνο στον τομέα της παραγωγής με τους αλευρόμυλους και τα βυρσοδεψεία, αλλά και στον πόλεμο, αφού οι μπαρουτόμυλοι συνέβαλαν τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Καθημερινά εκτός Τρίτης 10.00-18.00, τηλ. 27950-31630, www.piop.gr, Ε. Α.

Γλυκιά Στεμνίτσα

Ανηφορικά σοκάκια, πέτρινα σπίτια με ξύλινα χαγιάτια, ξωκλήσια. Οι ωραίες βόλτες στη Στεμνίτσα, όμως, ολοκληρώνονται πάντα με ένα γλυκό. Στο καφενείο «Γερουσία» θα γευτείτε πορτοκαλόπιτα και γαλακτομπούρεκο που φτιάχνονται στο ζαχαροπλαστείο «Αρμπαρόριζα». Γλυκά του κουταλιού και αμυγδαλάτο θα προμηθευτείτε από «Το Αρκαδικό». Ο. Χ.

Νόστιμη Βυτίνα

Αρκαδία: Αγκαλιά με τη φύση-3
ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ – ΒΥΤΙΝΑ © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ 

 

Στο διάσημο χωριό του χειμώνα θα κάνετε μια επίσκεψη το καλοκαίρι για… προμήθειες. Ονομαστή φέτα και πρόβειο γιαούρτι από τον «Τσατσούλη», ζυμαρικά και άλλα τοπικά προϊόντα από το παντοπωλείο «Παλιά Αγορά» και ιδιαίτερο μέλι και μαρμελάδες από τον «Λιαρόπουλο». Ο. Χ.

Γνήσιο farm to table

Το πελοποννησιακό story «από τη φάρμα στο τραπέζι» γράφεται στη «Ζέρζοβα». Κρέας από ζώα εκτροφής τους, πολλά από τα τυροκομικά παραγωγής τους, χειροποίητες πίτες και ζυμαρικά. Yπέροχο παραδοσιακό φαγητό σε αυτή την ταβέρνα με το πληρέστατο κελάρι, στο χωριό Παναγιά (τηλ. 27950-31753). Ν. Δ.

Το σύμβολο της Τεγέας

Το ιερό της Αλέας Αθηνάς, από τα σημαντικότερα της Πελοποννήσου, οικοδομήθηκε στην ολομάρμαρη εκδοχή του λίγο μετά τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. από τον Παριανό αρχιτέκτονα και γλύπτη Σκόπα. Τα ερείπια που βλέπουμε εδώ είναι στην πραγματικότητα τα θεμέλιά του. Στο περίφημο αρκαδικό ιερό, το οποίο «ζωντανεύει» μέσα από 3D απεικονίσεις και καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, είναι αφιερωμένη η τέταρτη και τελευταία αίθουσα του εξαιρετικού Αρχαιολογικού Μουσείου Τεγέας, στο χωριό Αλέα. Καθημερινά εκτός Τρίτης, 09.00-16.00, τηλ. 2710-556540. Α. Μ.

Ανάβαση στον Κοσμά

Ξεκινήστε από το Λεωνίδιο, οπλιστείτε με υπομονή όσοι ζαλίζεστε και μετά από 29 στριφογυριστά χιλιόμετρα θα φτάσετε στον Κοσμά, ένα χωριό του Πάρνωνα χτισμένο σε υψόμετρο 1.127 μ., πνιγμένο στα έλατα. Η ορεινή πλατεία του είναι ιδανική για τις ζέστες του καλοκαιριού. Ε. Α.

Τσακώνικες γεύσεις

Το «Μυρτώον» βρίσκεται στα Πούλιθρα, πολύ κοντά στο Λεωνίδιο, και βρέχεται από τα νερά του ομώνυμου πελάγους. Είναι ένα εστιατόριο με σπεσιαλιτέ πιάτα μεσογειακής κουζίνας και δη της τσακώνικης. Τηλ. 27570-51339. Ε. Α.

Η Φάμπρικα του Λεωνιδίου

Σε ένα ιστορικό κτίριο (πρώην εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής) στεγάζεται η Φάμπρικα Πολιτισμού, με μια έκθεση για την Κυνουρία, την τοπική γαστρονομία και τον τσακώνικο χορό (κάποιοι ερευνητές θεωρούν ότι αντλεί τις ρίζες του από την αρχαιότητα). Δευτ.-Παρ. 08.00-15.00, Σάβ. 11.00-13.00, Κυρ. 18.30-20.30, τηλ. 27573-60202. Ε. Α.

Κολύμπι στο Φωκιανό

Θα σας κουράσει η διαδρομή έως το Φωκιανό, όμως θα σας αποζημιώσει η παραλία με τα λευκά βότσαλα. Απολαύστε βουτιές με φόντο τις πλαγιές του Πάρνωνα. Ε. Α.

Πρώτη δημοσίευση: “Greece Is Διαδρομές”. 
Μπορείτε να παραγγείλετε το τεύχος εδώ: https://subscription.kathimerini.gr/greece-is

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή