Οι αναγνώστες ταξιδεύουν: Πελετά Νότιας Κυνουρίας, τα μυστικά της καραντίνας

Οι αναγνώστες ταξιδεύουν: Πελετά Νότιας Κυνουρίας, τα μυστικά της καραντίνας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φτάσαμε οδικώς, σχεδόν μία μέρα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Οι συμβουλές ήταν σαφείς. Προτιμήστε μέρη όπου μπορείτε να φτάσετε οδικώς και να μη συνωστίζεστε. Η διαδρομή δύσκολη, αλλά μας προετοίμαζε θετικά γι’ αυτό που θα συναντούσαμε: έναν κρυφό παράδεισο, τα Πελετά Κυνουρίας. Στην υπώρεια μιας από τις πιο όμορφες κορυφές του Πάρνωνα, τη Μαδάρα, απλώνεται ο ορεινός παραδοσιακός οικισμός των Πελετών. Μια πληθώρα όμοιων διώροφων πετρόχτιστων σπιτιών αποπνέει κάτι από την ευμάρεια και τη ζωντάνια του παρελθόντος. «Χωριό περαστικό», μας εξήγησαν οι ντόπιοι. Πάνω στον δρόμο που ένωνε την ορεινή Αρκαδία και ένα κομμάτι της Λακωνίας με τη θάλασσα.

Η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά των Πελετών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κρασί. Το πελετιώτικο κρασί υπήρξε ξακουστό σε όλη την Πελοπόννησο. Τα τελευταία χρόνια, οι πελετιώτικοι αμπελώνες που περικυκλώνουν το χωριό έχουν αρχίσει και πάλι να βλασταίνουν και να προσφέρουν σε ντόπιους και επισκέπτες ένα από τα πιο ωραία κρασιά της Ελλάδας. Τα λιθόκτιστα πατητήρια, οι ληνοί, στα ισόγεια των κατοικιών αποτελούν χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής του χωριού. Δεν πετύχαμε τον τρύγο, αλλά βρήκαμε εκεί την άνοιξη. Μια άνοιξη που όμοιά της, πιο ανθιστή, πιο χρωματιστή, πιο εύοσμη δεν έχω συναντήσει πουθενά. – Κ. Κ.

Στείλτε μας στο [email protected] φωτογραφίες από ταξίδια που κάνατε και σύντομα κείμενα γι’ αυτά που ονειρεύεστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή