Σε πείσμα των καιρών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεφυλλίζω τις πρώτες πυκνογραμμένες σελίδες του σημειωματαρίου του 2020, γεμάτες ιδέες για ταξίδια, εμπειρίες και αφηγήματα που προγραμματίζαμε να μοιραστούμε μαζί σας αυτή τη χρονιά. Φέτος όμως, όσο οι άνθρωποι έκαναν σχέδια, ο κορωνοϊός γελούσε. Τα περισσότερα έμειναν στον πάγο μέχρι να επιστρέψει η πολυπόθητη κανονικότητα. Η θερινή παρένθεση χαλάρωσης έκλεισε άδοξα, οι γιορτές βρίσκουν τον κόσμο κλειστό και φοβισμένο.

Χορτάσαμε, από την άλλη, προσομοιώσεις, υποκατάστατα και παυσίλυπα. Ταξιδέψαμε νοητά, εικονικά, με την όσφρηση και την ακοή, ταξιδέψαμε μέσα από την τέχνη και τα διαβάσματα και τις οθόνες, χορτάσαμε ντοκιμαντέρ και ταινίες, όπως χορτάσαμε και περπάτημα στις γειτονιές και στα πάρκα μας, που έπαιξαν τον ρόλο προορισμών διαφυγής εκτάκτου ανάγκης. 

Οι ιδέες του 2020 θα μεταφερθούν στο σημειωματάριο του 2021, με την προσδοκία να γίνουν ζωντανά κείμενα και εικόνες. Οι «μπαταρίες» είναι γεμάτες και, αν μη τι άλλο, όλοι αυτοί οι μήνες του περιορισμού βοήθησαν στο να σκεφτούμε σοβαρά πώς θέλουμε να ταξιδεύουμε, ποιες πληροφορίες αξίζει περισσότερο να μοιραζόμαστε, πώς μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς στο νέο αφήγημα για τον ελληνικό τουρισμό. Αν κρίνω από όσα άκουσα την περασμένη εβδομάδα από τους ειδικούς που συμμετείχαν στο διαδικτυακό συμπόσιο του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece, με τίτλο «Destination Greece | Communication in challenging times», όλο αυτό το διάστημα της τουριστικής καθίζησης υπήρχαν μυαλά που σκέφτονταν μεθοδικά και δημιουργικά προς την ίδια κατεύθυνση. Η ενσυναίσθηση, η επένδυση στα θετικά στοιχεία της ελληνικότητας, η ανάδειξη της γαστρονομίας, του πολιτισμού, της ιστορίας, της φύσης σε ένα ενιαίο αφήγημα αυθεντικότητας, η προβολή της βιώσιμης ανάπτυξης θα είναι τα μεγάλα ζητούμενα της ολικής επαναφοράς του τουρισμού –και των Ταξιδιών μας– την επόμενη μέρα.
 
Το μεγάλο κέρδος της χρονιάς ήταν ότι, σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών, ήρθαμε πιο κοντά με τους αναγνώστες μας, που δεν έπαψαν να μας στέλνουν κείμενα και φωτογραφίες από μέρη που επισκέφθηκαν πρόσφατα ή στα οποία ονειρεύονται να επιστρέψουν. Σε μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη συμμετοχή τους στην έκδοση αυτού του ενθέτου, αφιερώνουμε όλες τις σελίδες της τελευταίας έκδοσης της χρονιάς στις αναμνήσεις που με τόση γενναιοδωρία μοιραστήκατε μαζί μας. Με τις πιο θερμές ευχές μας για καλές γιορτές και για μια νέα χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και –φυσικά– περισσότερα ταξίδια. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή