Ο κόσμος μας στα χέρια μας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξύλινα πλαίσια με τον παγκόσμιο χάρτη όπου η κάθε ήπειρος αποτελείται από ένα ξεχωριστό, μεγάλο κομμάτι, το οποίο τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καλούνται να τοποθετήσουν στο σωστό σημείο αποκτώντας μια πρώτη αντίληψη του κόσμου μας, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εργαλεία του υλικού της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης. Συναρμολογώντας ξανά και ξανά τον πλανήτη σε παζλ, τα παιδιά προσανατολίζονται, κατανοούν, τοποθετούνται στον ευρύτερο χώρο που τα περιβάλλει.

Όταν είσαι σε θέση να καταλάβεις έναν χάρτη, έχεις αναπτύξει και τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται όχι μόνο για να πλοηγηθείς άνετα στην ύπαιθρο και στην πόλη, αλλά και για να αναπτύξεις μια πιο βιωματική και ουσιαστική σχέση μαζί τους. Να τις χαρείς αμφότερες και να τις εξερευνήσεις με όλες σου τις αισθήσεις. 

Αρκεί να θυμηθούμε τον εαυτό μας όταν ήμασταν παιδιά. Πόση αυτοπεποίθηση μας έδιναν οι στιγμές που καταφέρναμε να «διαβάσουμε» τον οδικό χάρτη που είχαν οι γονείς μας στο αυτοκίνητο. Βάζαμε το δάχτυλο πάνω στο χιλιοδιπλωμένο χαρτί, αποκρυπτογραφούσαμε σύμβολα και υπομνήματα, μαθαίναμε να ξεχωρίζουμε τον βορρά από τον νότο, ανακοινώναμε στους μεγάλους με ενθουσιασμό πού πρέπει να στρίψουμε για να φτάσουμε στον προορισμό της οικογενειακής εκδρομής. Νιώθαμε πως έχουμε κατακτήσει την πιο υψηλή, την πιο σπουδαία γνώση. 

Από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, η χρήση της εφαρμογής Get Outside της Εθνικής Υπηρεσίας Χαρτογράφησης της Μεγάλης Βρετανίας σημείωσε αύξηση που άγγιξε το 80%. Μία από τις «έξυπνες» λειτουργίες της σε βοηθά να εντοπίσεις χαρτογραφημένα πάρκα και χώρους πρασίνου σε περιοχές κοντά στην κατοικία σου – η χρήση της αυξήθηκε κατά 3.000% (!). Τη συγκεκριμένη εφαρμογή –μία από τις πολλές που υπάρχουν διαθέσιμες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης– αξιοποιούν περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι στη διάρκεια της καραντίνας εντρύφησαν στη χαρά της εξερεύνησης. Και σαν μικρά παιδιά κατανόησαν, με τη σειρά τους, καλύτερα τον κόσμο μας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή