Χαρτογραφία για όλους

Μουσεία, ψηφιακές πλατφόρμες, παιδικοί διαγωνισμοί και σελίδες στο facebook βάζουν τους χάρτες στην καθημερινότητά μας.

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΚΡΟΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΙ

Οι μικροί χαρτογράφοι να ετοιμάζονται για τον διαγωνισμό παιδικού χάρτη «Barbara Petchenik», έναν θεσμό που δημιουργήθηκε το 1993 από τη Διεθνή Χαρτογραφική Ένωση, με σκοπό να ενθαρρύνει τα παιδιά να αναπαραστήσουν τον κόσμο όπως τον αντιλαμβάνονται. Απευθύνεται σε ανηλίκους κάτω των 16 ετών και η θεματική του είναι «Ένας χάρτης του μελλοντικού μου κόσμου». Προθεσμία υποβολής υλικού έως 15/9/2021. icaci.org 

Ο ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΚΕΡ

Χαρτογραφία για όλους-1
«Hack the Map», διαγωνισμός για μαθητές © Yannis Soulis



«Hack the Map!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του πανελλήνιου διαγωνισμού για μαθητικές ομάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει ως θέμα τη μεταφορά ενός «από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη στον ψηφιακό κόσμο!». Ο λόγος για τη Χάρτα του Ρήγα. Έως 1/2/2021. onassis.org 

ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΗΠΑ

Σε έναν κόσμο που δείχνει να αγκαλιάζει όλο και περισσότερο τους χάρτες, υπάρχουν και τα ανάλογα μουσεία. Όπως για παράδειγμα το Εθνικό Μουσείο Χαρτών και Παλαιών Βιβλίων του Βουκουρεστίου, που στεγάζεται σε μια έπαυλη της δεκαετίας του 1920 και διαθέτει πάνω από 1.000 έργα της περιόδου από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα: από σχέδια πόλης μέχρι αστρονομικούς χάρτες (muzeulhartilor.ro). Στη La Jolla της Καλιφόρνια έχει δημιουργηθεί, επίσης, το Μουσείο Χάρτη και Άτλαντα, όπου χάρτες κατηγοριοποιούνται και τοποθετούνται στο ανάλογο δωμάτιο: στο Κίτρινο Δωμάτιο παρουσιάζονται χάρτες της Αφρικής και της Ασίας, στο Μοβ Δωμάτιο χάρτες της Ευρώπης, των Αγίων Τόπων και του Παραδείσου κ.ο.κ.

ΡΩΤΑ ΜΕ Ο,ΤΙ ΘΕΣ

Το quora.com είναι ένα πολύ πετυχημένο σάιτ, με 590 εκατομμύρια μηνιαίους μοναδικούς επισκέπτες. Οι ερωτήσεις που θέτει κάθε χρήστης απαντώνται από άλλους χρήστες. Έτσι θα βρείτε ερωτήσεις όπως «ποια χώρα του κόσμου έχει το πιο περίεργο σχήμα;» ή «υπάρχουν χώρες που δεν απεικονίζονται στον χάρτη;». Οι απαντήσεις θα σας εκπλήξουν! Προσοχή, όμως, μην τις παίρνετε πάντα τοις μετρητοίς, γιατί όπως είπαμε απαντώνται από χρήστες.  

ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΛΓΗΣ

Το dinosaurpictures.org είναι ένα εθιστικό σάιτ, γιατί δίνει την ευκαιρία στους χρήστες να δουν τις αλλαγές που έγιναν στον πλανήτη από την εποχή της πρώτης πράσινης άλγης μέχρι σήμερα. Με μια υδρόγειο στο κέντρο της οθόνης και πατώντας τα ανάλογα κουμπιά, ο χρήστης βλέπει πώς ήταν η Γη όταν εμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, τα λουλούδια, τα πρωτεύοντα θηλαστικά κ.ο.κ. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα αναζήτησης προορισμού. Πληκτρολογήστε τις λέξεις «Αθήνα-Αττική» για να δείτε τι υπήρχε στα μέρη μας εκατομμύρια χρόνια πριν.  

ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ

Στην εποχή μας η τεχνολογία κάνει τα εύκολα δύσκολα, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη χαρτογραφία. Εξασκηθείτε στη δημιουργία χαρτών μέσα από τα maphub.net και mapchart.net.

ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Το ίντερνετ κυριολεκτικά λατρεύει τη χαρτογραφία, ειδικά τη σατιριτική και αμφιλεγόμενη, που δεν ξέρεις αν παρουσιάζει πραγματικούς ή πειραγμένους χάρτες. Πρώτο και καλύτερο το facebook, στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλές σελίδες που συνδυάζουν την πληροφορία με την… τρολιά, όπως είναι το Terrible Maps. Μπείτε για να δείτε, π.χ., έναν χάρτη της Αμερικής όπου οι πολιτείες έχουν ονομαστεί σαν να είχαν βιώσει το δικό τους Brexit (κι έτσι έχουν μετατραπεί σε Texit, Louisia-naaa και Michigone).

Χαρτογραφία για όλους-2
Η βρετανική αυτοκρατορία σε έναν χάρτη του 1886. © Cornell University – PJ Mode Collection of Persuasive Cartography.

 

Στην Ελλάδα υπάρχει η εξαιρετικά πετυχημένη (και σοβαρή) σελίδα «Η Γεωγραφία είναι πολύ Κουλ», μια κοινότητα «γεωγραφόπουλων» και «γεωγραφίλων» (όπως αποκαλεί ο διαχειριστής τους χρήστες), που παρουσιάζει με χιούμορ πληροφορίες και πρωτότυπους χάρτες. Κατά τα άλλα, αν ρίξετε μια ματιά στο youtube, θα δείτε δεκάδες βίντεο με θέμα τους χάρτες (π.χ. ένα δεκάλεπτο βίντεο με τίτλο «Maps that cure my depression», με πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές), ενώ και με μια αναζήτηση στο Google θα εμφανιστούν πολλά αποτελέσματα: συλλογές που αποδεικνύουν πώς οι χάρτες χρησιμοποιήθηκαν για λόγους προπαγάνδας (persuasivemaps.library.cornell.edu), τρισδιάστατοι χάρτες που παρουσιάζουν την πληθυσμιακή πυκνότητα ή την παγκόσμια θερμοκρασία (vividmaps.com) και πολλά άλλα. Για την ακρίβεια, αν έχετε όρεξη να ψάξετε, στο ίντερνετ θα βρείτε θεματικούς χάρτες σχεδόν για τα πάντα. 

ΓΙΑ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ

Οι φανατικοί ρίξτε μια ματιά στο imcos.org, την ιστοσελίδα της Διεθνούς Κοινότητας Συλλεκτών Χαρτών. Θα γνωριστείτε με φαν της χαρτογραφίας από όλο τον κόσμο και θα ενημερωθείτε για τα νέα του χώρου, όπως είναι τα συνέδρια «Mapping the Pacific» (Αύγουστος 2021/Σίδνεϊ) και «29th International Conference on the History of Cartography» (Ιούλιος 2021/Βουκουρέστι). Το τελευταίο, μάλιστα, έχει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες θεματικές, όπως είναι οι «Χαρτογραφήσεις της Νοσταλγίας και της Φαντασίας» ή οι «Χαρτογραφήσεις της Διαφοράς και η Κατανάλωση Χαρτών». Επίσης, όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία της εγχώριας χαρτογραφίας μπορεί να μπει στο gys.gr, την ιστοσελίδα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, δηλαδή του φορέα που είναι αρμόδιος για τη χαρτογράφηση της Ελλάδας και προ διετίας γιόρτασε την επέτειο των 130 χρόνων του (1889-2019). 

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ

Ένα όνομα που θα εμφανίζεται συνέχεια μπροστά σας αν αρχίσετε να ψάχνετε πληροφορίες για την ιστορία της χαρτογραφίας είναι αυτό του Κλαύδιου Πτολεμαίου. Αξίζει να παρακολουθήσετε μια εξαιρετική ομιλία της Άρτεμης Σκούταρη για τον «πατέρα της γεωγραφίας» στο vimeo.com/85327090. 

ΒΡΕΣ ΤΗ ΧΩΡΑ

Στο mathink.gr/math/mercator υπάρχει ένα παιχνίδι που θα σας ζητήσει να τοποθετήσετε στον χάρτη 15 τυχαίες χώρες. Θα τα καταφέρετε, έχοντας ως μοναδικό στοιχείο το σχήμα κάθε χώρας; 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή