«Ξαστεριά» με αστερίσκους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε θα κάνει ξαστεριά στον παγκόσμιο τουρισμό, τον κλάδο που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον από την πανδημία; Θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα σχετικώς κανονικό καλοκαίρι ταξιδιών και διακοπών, χωρίς τον κίνδυνο μιας νέας υποτροπής που θα μας πάει μήνες πίσω; Θα καλυφθούν κάπως οι χαμένες θέσεις εργασίας και η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα και, το κυριότερο, πότε θα αρχίσει η ανάκαμψη; Αυτό είναι το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου ή καλύτερα των 8,8 τρισεκατομμυρίων – γιατί τόσος ήταν το 2019 ο τζίρος της τουριστικής αγοράς, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC), που εδώ και 25 χρόνια ερευνά τον οικονομικό αντίκτυπο του κλάδου σε 185 χώρες, παρουσίασε προ ημερών το πιο αισιόδοξο μέχρι σήμερα σενάριο ανάκαμψης, που βασίζεται εν πολλοίς σε στοιχεία για προκρατήσεις σε μεγάλους ταξιδιωτικούς οργανισμούς. Σύμφωνα με αυτό, περίπου το 60% των 174 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που χάθηκαν το 2020 –περί τα 111 εκατομμύρια σε απόλυτο αριθμό– μπορούν να ανακτηθούν, ενώ και τα έσοδα μπορούν να καλύψουν περίπου το 80% των απωλειών, φτάνοντας τα 7,4 τρισ. παγκοσμίως. Η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει περί τα τέλη Μαρτίου, το δε καλοκαίρι προβλέπεται «θερμό» από τουριστικής απόψεως. 

Υπάρχουν βέβαια και αστερίσκοι. Οι μαζικοί εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα, τα εναρμονισμένα πρωτόκολλα τεστ και ιχνηλατήσεων να εφαρμοστούν καθολικά, η διεθνής κοινότητα –κρατικές υπηρεσίες και ιδιωτικός κλάδος– να δουλέψουν απολύτως συντονισμένα, εμείς οι στερημένοι ταξιδιώτες να φοράμε φυσικά τις μάσκες μας κ.λπ., κ.λπ. H πρόεδρος του WTTC δηλώνει ότι ναι μεν προσβλέπουμε σε μια «δυνατή» τουριστική σεζόν εφόσον συντρέξουν οι παραπάνω προυποθέσεις, αλλά πρέπει να δείξουμε ανοσία απέναντι στον εφησυχασμό, καθώς η ανάκαμψη δεν είναι δεδομένη. «Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας και πολλές παγίδες. Οι εμβολιασμοί σε μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα μας βοηθήσουν να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και να ταξιδέψουμε ξανά». Αμήν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή