Ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο

Ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Bruce Poon Tip ήταν 22 χρόνων όταν, έχοντας μόλις ολοκληρώσει ένα ταξίδι αναψυχής στην Ασία, επέστρεψε στην πατρίδα του, τον Καναδά, με μια πολλά υποσχόμενη ιδέα στις αποσκευές του. Η θεωρία του ήταν και παραμένει πως ο τουρισμός μπορεί να βοηθήσει στην παγκόσμια ανακατανομή του πλούτου, εφόσον πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Οραματιζόταν λοιπόν τη δημιουργία ενός tour operator, που τόσο ως φιλοσοφία όσο και ως τρόπος λειτουργίας θα γεφύρωνε το χάσμα ανάμεσα στον τουρίστα και τον ντόπιο. Αδυνατώντας τότε, εν έτει 1990, να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να βάλει μπροστά το φιλόδοξο εγχείρημά του, ο Poon Tip φούλαρε τις δύο πιστωτικές του κάρτες προκειμένου να «τρέξει» τα πρώτα οργανωμένα ταξίδια της νεοσύστατης εταιρείας του. 

Tριάντα ένα χρόνια αργότερα, η G Adventures, η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό ταξιδιών για μικρές και ευέλικτες ομάδες ανθρώπων, είναι ο μεγαλύτερος στο είδος του ταξιδιωτικός οργανισμός περιπέτειας στον κόσμο: διαθέτει 28 γραφεία, εξυπηρετεί περί τους 200.000 ταξιδιώτες σε ετήσια βάση και έχει στο portfolio της συνολικά 100 διαφορετικές χώρες-προορισμούς σε κάθε ήπειρο. Παράλληλα, ιδρύοντας τον μη κερδοσκοπικό φορέα Planeterra Foundation, ο Poon Tip υποστηρίζει μια σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τον περιορισμό της φτώχειας σε μη προνομιούχες περιοχές του πλανήτη, μέσα από την αξιοποίηση τουριστικών εσόδων. Το κοινωνικό επιχειρείν, εστιασμένο στον τουρισμό, αποτελεί βασικό πεδίο δράσης του, για το οποίο καλείται συχνά να μιλήσει ως ειδικός σε διεθνή συνέδρια, TED events, κ.λπ. Το πώς έφτασε έως εδώ το αφηγήθηκε μάλιστα ο ίδιος με γλαφυρό τρόπο στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Looptail», το οποίο κυκλοφόρησε το 2013 και έγινε αμέσως best seller στην Αμερική. 

Η καραντίνα του περασμένου Μαρτίου βρήκε τον Bruce Poon Tip σε οικογενειακές διακοπές στα Μπαρμπέιντος. Γύρισε εσπευσμένα στον Καναδά, έβαλε τις σκέψεις του σε τάξη και λίγες εβδομάδες αργότερα είχε ολοκληρώσει το insta-book «Unlearn» που δημοσιεύουμε σήμερα: τη δική του ψύχραιμη ματιά για την επόμενη μέρα στον τουρισμό μετά την πανδημία. Ο κόσμος μπορεί να ήρθε τα πάνω κάτω, αλλά τα ταξίδια παραμένουν το όχημα που έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή