Αεροδρόμιο Changi, Σιγκαπούρη: Περιμένοντας τους επιβάτες που δεν έρχονται

Αεροδρόμιο Changi, Σιγκαπούρη: Περιμένοντας τους επιβάτες που δεν έρχονται

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωινό Πέμπτης, σχετικά πρόσφατα. Στο σαλόνι της διακεκριμένης θέσης Changi Lounge του αεροδρομίου Changi της Σιγκαπούρης, έξι άνθρωποι κάθονται με το laptop τους, περιτριγυρισμένοι από αναπαυτικές πολυθρόνες. Στις μισές από αυτές ένα αυτοκόλλητο παρακινεί το κοινό να τις αφήσει κενές, υπενθυμίζοντας πως «η διατήρηση των αποστάσεων κρατάει όλους μας ασφαλείς». Ο συνηθισμένος μπουφές με τα αναψυκτικά και τα σνακ δεν υπάρχει και αντ’ αυτού σερβιτόροι φέρνουν κρουασάν και καφέ.

Η 36χρονη Alyss Leow, στέλεχος ανθρωπίνου δυναμικού, έχει πληρώσει 170 ευρώ για τρεις μήνες ώστε να μπορεί να εργάζεται στο συγκεκριμένο lounge κάθε δύο-τρεις εβδομάδες. «Υπάρχουν μέρες που δεν θέλω να εργαστώ από το σπίτι και ο χώρος αυτός είναι ιδανικός, γιατί σου προσφέρει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα».

Πριν από δύο χρόνια, το αεροδρόμιο Changi βρισκόταν στα πάνω του, έχοντας μόλις εγκαινιάσει το Jewel, το κτίριο του 1 δισ. ευρώ που συνδέει τους τερματικούς σταθμούς μεταξύ τους και περιλαμβάνει ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο, προτάσεις αναψυχής, όπως κινηματογράφο, καθώς και τον ψηλότερο καταρράκτη κλειστού χώρου στον κόσμο. Είχε ψηφιστεί ως το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Υπερβολικό και συγχρόνως εμβληματικό, το Changi εξυπηρέτησε το 2019 τον αριθμό-ρεκόρ των 63,8 εκατομμύριων επιβατών.

To 2020, όμως, και καθώς η Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο έπεσε κατά σχεδόν 83%. Το καθαρό κέρδος του αεροδρομίου μειώθηκε κατά 36%, περίπου στα 274 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που ανέβαλε τη δημιουργία ενός πέμπτου τερματικού σταθμού. Τον Ιανουάριο του 2020, αναχώρησαν από το Changi 33.000 πτήσεις. Τον Ιανουάριο που μας πέρασε αναχώρησαν μόλις 7.500.

Για να αντεπεξέλθει στη μειωμένη κίνηση, το αεροδρόμιο αποφάσισε να επικεντρωθεί στη μοναδική του αγορά: τους κατοίκους της Σιγκαπούρης, οι οποίοι και πριν από την πανδημία συνέρρεαν στο αεροδρόμιο για να φάνε, να ψωνίσουν και να μελετήσουν. Προσαρμοζόμενα στην πανδημία, τα στελέχη του αεροδρομίου αποφάσισαν να προσφέρουν στους κατοίκους της πόλης εμπειρίες glamping (κάμπινγκ πολυτελείας) και go-kart, μετατρέποντας το σαλόνι Changi Lounge σε συνεργατικό χώρο. Κάλεσαν ακόμα και γονείς να φέρουν τα παιδιά τους για διανυκτέρευση και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές, θα είναι πιο δύσκολο για το Changi σε σχέση με άλλα αεροδρόμια να ανακάμψει μετά την πανδημία, γιατί βασίζεται εξ ολοκλήρου στη διεθνή αγορά. 

Η παύση ώθησε το αεροδρόμιο να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του στη μετά Covid εποχή. Ανέκαθεν αποτελούσε προορισμό από μόνο του, η πανδημία όμως του έδωσε την αφορμή να επιχειρήσει κάτι πιο φιλόδοξο: να προσελκύσει τους επιβάτες να παραμείνουν σε αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα στελέχη του αεροδρομίου άρχισαν να σκέφτονται πώς οι πεινασμένοι για ταξίδια κάτοικοι της Σιγκαπούρης θα μπορούσαν να βιώσουν το εμπορικό μεγαθήριο Jewel «με έναν νέο τρόπο», ανέφερε ο Jayson Goh, διευθυντής του τμήματος διαχείρισης του αεροδρομίου. Στο πλαίσιο της δράσης «Διακοπές πολυτελείας στα σύννεφα», τοποθέτησαν δέκα σκηνές στο άδειο εμπορικό κέντρο με θέα τον περίφημο καταρράκτη. Οι χρήστες του διαδικτύου επέκριναν, ωστόσο, το εγχείρημα, αμφισβητώντας κατά πόσο κάποιος θα ξόδευε τουλάχιστον 200 ευρώ τη βραδιά για να κοιμηθεί σε ένα τσιμεντένιο πάτωμα (οι σκηνές διέθεταν διπλά κρεβάτια), χωρίς μπάνιο. 

«Ήταν γελοίο», σχολίασε ο Jason Chua, ένας δικηγόρος που έτυχε να δει από κοντά τις σκηνές. «Έμοιαζαν με ζώα σε κλουβί, και ο κόσμος τούς κοίταζε να κοιμούνται». 
Παρ’ όλα αυτά η δράση αυτή, που κράτησε έναν μήνα, έγινε sold out μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε ο Goh, προσθέτοντας πως παρόμοιες πρωτοβουλίες ήταν ένα «καλό πείραμα» προκειμένου οι ιθύνοντες να δουν αν το Changi, στο ανατολικό άκρο της Σιγκαπούρης, θα μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω στους ξένους επισκέπτες που θα αποφάσιζαν να εξερευνήσουν την ανατολική αυτή περιφέρεια της πόλης. Το αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στο Changi Village, ένα χωριό με θέρετρα και ξενοδοχεία που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

Το Changi Lounge προοριζόταν αρχικά για επιβάτες που προσγειώνονταν στη Σιγκαπούρη για κάποια κρουαζιέρα. Πλέον, οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου το προωθούν ως ένα «γαλήνιο περιβάλλον για εργασία».

Πρωινό Πέμπτης και μόνο μία χούφτα ταξιδιώτες, κάποιοι εκ των οποίων διαθέτουν πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό, ετοιμάζονται για αναχώρηση από το αεροδρόμιο. Αρκετοί βαριεστημένοι υπάλληλοι χαζολογούν στα κινητά τους, περιμένοντας τους επιβάτες που δεν έρχονται.

– SUI-LEE WEE

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή