Ταξίδια με το νου 

Οι φωτογραφίες που ξεχώρισαν στον ανοιχτό διαγωνισμό Sony World Photography Awards 2021.

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εμπειρία της πανδημίας έδειξε στην πράξη ότι μια εικόνα δεν είναι πια μόνο χίλιες λέξεις∙ είναι χίλια ταξίδια, χίλιες σύντομες αποδράσεις, χίλιες συμπυκνωμένες εμπειρίες. Μια φωτογραφία είναι το εισιτήριο για ταξίδια του μυαλού και των αισθήσεων στη συγκυρία όπου το σώμα μένει εγκλωβισμένο στην ακτίνα μετακίνησης των κωδικών των sms. Ο φετινός διαγωνισμός Sony World Photography Awards προσφέρει για άλλη μια χρονιά ένα καλειδοσκόπιο εικόνων από κάθε γωνιά του πλανήτη για το αχόρταγο μάτι και την διψασμένη φαντασία μας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς φωτογραφίας παγκοσμίως, ο οποίος θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, και αποτελείται από τέσσερις επιμέρους διαγωνισμούς: τον επαγγελματικό (Professional), τον ανοιχτό (Οpen), τον νεανικό (Υouth) και τον φοιτητικό (Student).

Οι φετινοί νικητές θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, δόθηκαν ωστόσο ήδη στη δημοσιότητα οι νικητές του Οpen, στον οποίο κάθε χρόνο διαγωνίζονται μεμονωμένες εικόνες «που αναδεικνύουν την ομορφιά του κόσμου μας», όπως τονίζεται από τους διοργανωτές. Οι συμμετοχές αφορούν δέκα κατηγορίες: Architecture, Creative, Landscape, Lifestyle, Motion, Natural World & Wildlife, Object, Portraiture, Street Photography and Travel. 

Κατηγορία: Street Photography

Φωτογράφος: F.Dilek Uyar, «Disinfection»

Μια εικόνα κινηματογραφικής αισθητικής, ένας υπάλληλος της υπηρεσίας υγείας του δήμου της Άγκυρας, με προστατευτική στολή, απολυμαίνει συρμό του μετρό. Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, τον περσινό Μάρτιο, ο δήμος της τουρκικής πρωτεύουσας αποφάσισε να εφαρμόσει πρόγραμμα απολύμανσης όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς της πόλης στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και στο τέλος της βάρδιας. Έναν χρόνο μετά, η Τουρκία μετρά περισσότερα από 3 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 και πάνω από 30.000 νεκρούς στην Άγκυρα καταγράφονται κατά μέσο όρο 68 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.


Κατηγορία: Creative

Φωτογράφος: Tamary Kudita, «African Victorian»

Ταξίδια με το νου -1
© Tamary Kudita, Zimbabwe, Category Winner, Open, Creative, 2021 Sony World Photography Awards

Το πορτρέτο μιας νεαρής μαύρης γυναίκας, ντυμένης με φόρεμα βικτωριανής εποχής. Η γεννημένη στη Ζιμπάμπουε με καταγωγή από τη Νότια Αφρική φωτογράφος Tamary Kudita, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Κέιπ Τάουν, έχει αναδείξει μέσα από τη δουλειά της την επιρροή της εποχής της αποικιοκρατίας στην δομή της οικογένειας και έχει παρουσιάσει εκθέσεις πάνω στην ιστορία της μετααποικιοκρατικής ταυτότητας. Με αυτή την εικόνα, σημειώνει, θέλησε να διερευνήσει το πώς πλαισιώνεται στερεοτυπικά το μαύρο γυναικείο κορμί και να δώσει «μια εναλλακτική εκδοχή της πραγματικότητας, στην οποία οι δυαδικότητες συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν μια νέα οπτική γλώσσα. Παίρνοντας ένα βικτωριανό φόρεμα και συγχωνεύοντάς το με παραδοσιακά εργαλεία μαγειρικής ήταν ο τρόπος μου να δείξω μια πολυπρόσωπη ταυτότητα».


Κατηγορία: Architecture

Φωτογράφος: Klaus Lenzen, «The Blue Window»

Ταξίδια με το νου -2
© Klaus Lenzen, Germany, Category Winner, Open, Architecture, 2021 Sony World Photography Awards

Οι σκάλες του ξενοδοχείου Hyatt στο Ντίσελντορφ μοιάζουν να αιωρούνται στο κενό, στη «σκιά» ενός παραθύρου που ξεχειλίζει από μπλε ουρανό. Το μαύρο φόντο πλαισιώνει τις σκάλες και το παράθυρο δίνοντας στο κάδρο μια αίσθηση σουρεαλισμού. Από τα παράθυρα του ξενοδοχείου οι επισκέπτες έχουν θέα στη γραμμή του ορίζοντα της γερμανικής μεγαλούπολης και στην παλιά πόλη, ο Klaus Lenzen ωστόσο προτίμησε να σταθεί σε μια πιο «εσωτερική» πλευρά της διαμονής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σύνδεση με το απέραντο του ουρανού. Πρόκειται για αυτοδίδακτο φωτογράφο που φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ενασχόλησης με το πάθος του. «Με τις κατά βάση μινιμαλιστικές φωτογραφίες», σημειώνει, «προσπαθώ να εστιάσω στα σχήματα, στα χρώματα και στη δομή. Προσπαθώ επίσης να βρω και να δημιουργήσω τέχνη σε όσα μας περιβάλλουν».


Κατηγορία: Lifestyle

Φωτογράφος: Mariano Belmar, «Días de Playa»

Ταξίδια με το νου -3
© Mariano Belmar, Spain, Category Winner, Open, Lifestyle, 2021 Sony World Photography Awards

Μέρες στην παραλία για τις δύο κυρίες της φωτογραφίας που απολαμβάνουν έναν πρωινό περίπατο στην αμμουδιά της πόλης Αλικάντε της Ισπανίας. Αρχαίο μεσογειακό λιμάνι και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, το Αλικάντε βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ιβηρικής χερσονήσου. Ο παραλιακός δρόμος, στρωμένος με 6,5 εκατ. μαρμάρινα πλακάκια, είναι από τους ωραιότερους της Ισπανίας και έχει φοίνικες σε όλο το μήκος τουαπό το γραφικό λιμάνι ως το διάσημο άγαλμα του καλλιτέχνη Mark Hersch.


Κατηγορία: Landscape

Φωτογράφος: Juan López Ruiz, «Electric Storm on Lavender»

Ταξίδια με το νου -4
© Juan López Ruiz, Spain, Category Winner, Open, Landscape, 2021 Sony World Photography Awards

Ένας κεραυνός φωτίζει το λιβάδι που έχουν χρωματίσει μαγικά οι ανθισμένες λεβάντες στη Γκουανταλαχάρα της Ισπανίας. Άγρυπνος φρουρός ένα μοναχικό δέντρο, υποκλίνεται στην ομορφιά του τοπίου αλλά και αντιστέκεται στο μένος της φύσης. Η επαρχία της Γκουανταλαχάρα, και ειδικά η περιοχή του δήμου Μπριχουέγκα, είναι διάσημη για τα περισσότερα από τριάντα κτήματα με λεβάντες που καλύπτουν περισσότερα από 100.000 στρέμματα. Εκεί, κάθε Ιούλιο, την περίοδο της συγκομιδής, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Λεβάντας, το οποίο φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια από τη θεσμοθέτησή του.


Κατηγορία: Travel

Φωτογράφος: Khanh Phan, «Drying Fish»

Ταξίδια με το νου -5
© Khanh Phan, Vietnam, Category Winner, Open, Travel, 2021 Sony World Photography Awards

Μια γυναίκα ανάμεσα σε δεκάδες δίσκους γεμάτους ψάρια που περιμένουν να στεγνώσουν στην ψαραγορά του χωριού Long Hai, στην επαρχία Ba Ria-Vung Tau του Βιετνάμ. Το μικρό ψαροχώρι έχει εξελιχθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε δημοφιλές τουριστικό προορισμό εξαιτίας του εξαιρετικού κλίματος και των εκπληκτικών παραλιών με τα υπέροχα νερά. Οι κάτοικοί του εξακολουθούν να ασχολούνται με το ψάρεμα –με κύριο αλίευμα τα σκουμπριάπου απλώνουν κατά χιλιάδες σε τελάρα σε ταράτσες σπιτιών και αυλές για να στεγνώσουν στον ήλιο, και στη συνέχεια προωθούνται στην τοπική ψαραγορά για να πουληθούν.


Κατηγορία: Motion

Φωτογράφος: Marijo Maduna, «Girl Power»

Ταξίδια με το νου -6
© Marijo Maduna, Croatia, Category Winner, Open, Motion, 2021 Sony World Photography Awards

Ένα νεαρό κορίτσι επιδεικνύει τις ικανότητές της στην κατάδυση βουτώντας από την άκρη ενός βράχου στο νησί Λόκρουμ της Κροατίας, κοντά στο Ντουμπρόβνικ, υπό το βλέμμα των συντρόφων της. Το μικρό κατάφυτο νησί βρίσκεται απέναντι από την παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, και μπορεί κανείς να το επισκεφθεί με τοπικό καραβάκι. Είναι μια πολύ δημοφιλής εξόρμηση τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες που απολαμβάνουν ημερήσιες εκδρομές, πικ νικ κάτω από πεύκα και βουτιές στα νερά των δαλματικών ακτών.


Κατηγορία: Natural World & Wildlife

Φωτογράφος: Cristo Pihlamäe, «Little Kiss»

Ταξίδια με το νου -7
© Cristo Pihlamäe, Estonia, Category Winner, Open, Natural World & Wildlife, 2021 Sony World Photography Awards

Ένας σκανταλιάρης λαγός βγάζει τη γλώσσα του στην ομορφιά του λιβαδιού που τον περιβάλλει ή μήπως σε κάποιον εχθρό που πλησιάζει; O Cristo Pihlamäe κατάγεται από την πόλη Haapsalu της δυτικής Εσθονίας. «Είμαι τόσο χαρούμενος που μπορώ να ανακοινώσω ότι είμαι ο νικητής [αυτής της κατηγορίας]», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook. «Είναι η πρώτη μου νίκη. Αυτός ο διαγωνισμός φωτογραφίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο».


Κατηγορία: Object

Φωτογράφος: Kata Zih, «Memento»

Ταξίδια με το νου -8
© Cristo Pihlamäe, Estonia, Category Winner, Open, Natural World & Wildlife, 2021 Sony World Photography Awards

«Φθινόπωρο 2020, πανδημία, λόκνταουν, μοναξιά, αναμνήσεις», είναι η περιγραφή της φωτογράφου που συνοδεύει αυτή την εικόνα της κούκλας ραπτικής που απόμεινε λησμονημένη, χωρίς τη φροντίδα του ράφτη και τη ζεστασιά των υφασμάτων. Η Ουγγαρέζα Kata Zih ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 2015. Αγαπημένες της θεματικές είναι η φωτογραφίες τοπίου (κυρίως πουλιών) και πορτρέτων.


Κατηγορία: Portraiture

Φωτογράφος: Lyudmila Sabanina, «Son»

Ταξίδια με το νου -9
© Lyudmila Sabanina, Russian Federation, Category Winner, Open, Portraiture, 2021 Sony World Photography Awards

Ένα μικρό αγόρι στο τραπέζι της κουζίνας του φτωχικού σπιτιού του μοιάζει χαμένο στις σκέψεις του. «Μια άλλη πλευρά της παιδικής ηλικίας: αναπόληση και ηρεμία», σημειώνει η φωτογράφος Lyudmila Sabanina, από τη Ρωσία, που έχει το πορτφόλιό της εκπληκτικές φωτογραφίες με πρωταγωνιστές παιδιά σε στιγμές καθημερινής ζωής στο σπίτι, στο πλαίσιο της οικογενειακής καθημερινότητας, ή στη φύση, σε στιγμές παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή