Ελληνική φύση επί… 10

Οι εμπειρίες που ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε σε βουνά και ποτάμια, λίμνες και θάλασσα.

7' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορειβασία στο βουνό των Θεών

Ο Όλυμπος, το μυθικό βουνό, είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ξακουστό σε όλο τον κόσμο. Η κορυφή του κόσμου και τόπος λατρείας για τους αρχαίους Έλληνες. Είναι ένας τόπος αρχέγονος, επιβλητικός κοντά στα 3000μ. ο οποίος κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του. Ένας φυσικός επίγειος παράδεισος στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας που εδώ και αιώνες κινεί την περιέργειά του ανθρώπου και εξάπτει την φαντασία του. O όγκος, το σχήμα και οι ψηλές κορυφές του, γεμάτες ομίχλη και σύννεφα προκάλεσαν δέος και θαυμασμό στους προϊστορικούς ανθρώπους που κατοίκησαν στις παρυφές του. Πρώτοι αυτοί δημιούργησαν τους θρύλους οι οποίοι αργότερα «γέννησαν» τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων. Σήμερα είναι πόλος έλξης για όλους τους ορειβάτες του κόσμου. Βραχώδεις, απόκρημνες κορυφές, βαθιές χαράδρες, φαράγγια, ρεματιές, αλπικά λιβάδια και πυκνά δάση, συνθέτουν αυτό το σπάνιο μωσαϊκό με εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Για πολλούς παραμένει ακόμα απρόσιτος και μυστηριώδης προκαλώντας τον επισκέπτη να καταλάβει μόνος του πως γεννήθηκαν οι θρύλοι, χωρίς ποτέ όμως να ξεχάσει ότι στον Όλυμπο «οι άνθρωποι μπορούν… μόνο όταν οι Θεοί το επιτρέπουν». 

Πεζοπορία στα δάση της Ροδόπης

Ελληνική φύση επί… 10-1
Φωτογραφία: Shutterstock

Η οροσειρά της Ροδόπης σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, πήρε το όνομα της από τη βασίλισσα της Θράκης Ροδόπη, σύζυγο του βασιλιά Αίμου, οι οποίοι προκάλεσαν την οργή του Δία και αυτός τους τιμώρησε μεταμορφώνοντάς τους σε βουνά. Απομακρυσμένη από τις μεγάλες πόλεις προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να περιπλανηθεί σε παρθένα μέρη με πυκνά δάση κωνοφόρων, πλούσια βλάστηση, πολυάριθμους καταρράκτες, αλλά και φιλόξενα καταφύγια, δασικά χωριά και μικρά ακριτικά χωριά με παραδοσιακούς ξενώνες. Κάθε φυσιολάτρης αξίζει να εξερευνήσει τον φυσικό πλούτο της κοιλάδας του Νέστου ποταμού, στην Δυτική Θράκη –περιλαμβάνει μάλιστα και το μοναδικό παραποτάμιο δάσος στην Ελλάδα το οποίο είναι γνωστό ως «Μεγάλο Δάσος». Εδώ υπάρχει και ένα πανέμορφο μονοπάτι πεζοπορίας, το οποίο περιλαμβάνεται στα «Μονοπάτια Πολιτισμού*», και μας φέρνει σε επαφή με την κληρονομιά της περιοχής, την φύση και τον πολιτισμό, μέσα από απίθανα φυσικά τοπία. 

* Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού», ένα πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (monopatiapolitismou.gr), εμπλουτίζουν τις εμπειρίες του επισκέπτη, στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες, στοχεύουν στην επιμόρφωση των κατοίκων, των μελών εκπαιδευτικών μονάδων σχετικά με το πολιτιστικό και τουριστικό προϊόν που προσφέρει η περιοχή. Παράλληλα, αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την αξία και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων.

Ράφτινγκ στον Άραχθο 

Ελληνική φύση επί… 10-2
Φωτογραφία: INTIME NEWS

Μια μοναδική εμπειρία στα υδάτινα μονοπάτια της πλούσιας ηπειρώτικης φύσης, η οποία αποτελείται από τεράστιες χαράδρες, επιβλητικά φαράγγια, περήφανα βουνά και καταπράσινα δάση. Ο Άραχθος ποταμός είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο ενδιαφέροντα ποτάμια της χώρας για rafting καθώς προσφέρει συναρπαστικές γρήγορες διαδρομές αλλά και πιο ήρεμες. Κατά μήκος του δεσπόζει το άγριο, επιβλητικό φαράγγι με τον καταρράκτη της Γλύφκης, αλλά και δύο από τα πιο ιστορικά και ονομαστά τοξωτά γεφύρια της Ελλάδας, της Άρτας και της Πλάκας. Και η διάσχιση ποταμού είναι ένας συναρπαστικός τρόπος να γνωρίσει ο επισκέπτης τα μνημεία και την σπάνια ομορφιά του τόπου. 

Αναρρίχηση στα Μετέωρα 

Ελληνική φύση επί… 10-3
Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Τα Μετέωρα στην καρδιά της Ελλάδας αποτελούν ένα θαύμα της φύσης. Εδώ ενώνεται η θρησκευτική πνευματικότητα και η ανθρώπινη θέληση με ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Όταν βρεθείς σε αυτό το εντυπωσιακό μέρος έχεις δύο επιλογές: είτε να σταθείς κάτω από τα βράχια και να θαυμάσεις τα μοναστήρια και τους γεωλογικούς σχηματισμούς ή… να φορέσεις τα σκληρά και άβολα αναρριχητικά σου παπούτσια, να σκαρφαλώσεις το κροκαλοπαγές πέτρωμα, να εξερευνήσεις αυτόν τον κάθετο κόσμο που ανοίγεται μπροστά σου και να απολαύσεις από ψηλά ένα από τα πιο επιβλητικά τοπία στην Ελλάδα που δίκαια έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μια εμπειρία γεμάτη αδρεναλίνη στις ανεξάντλητες αναρριχητικές διαδρομές θα σας κάνει να νιώσετε σαν τους πρώτους ερημίτες, τους μοναχούς- αναρριχητές, που ήρθαν εδώ πριν από 15 αιώνες, άρχισαν να οργανώσουν την μοναστική ζωή στους απόκρημνους βράχους των Μετεώρων φτιάχνοντας τα ησυχαστήρια τους στις σπηλιές.

Θαλάσσιο καγιάκ στα Λιχαδονήσια

Ελληνική φύση επί… 10-4
Φωτογραφία: Shutterstock

Μια θαλάσσια εξόρμηση με καγιάκ στην Καραϊβική της Ελλάδας θα σας μείνει αξέχαστη. Αυτό το κατάφυτο σύμπλεγμα νησιών, απέχει μια ανάσα από την Βόρεια Εύβοια και είναι ένας τόπος εξωτικός, ένας παράδεισος με γαλαζοπράσινα νερά και λευκή άμμο. 

Στη θαλάσσια βόλτα μπορούμε να επισκεφθούμε το εντυπωσιακό ναυάγιο, που έχει προσαράξει στα πέντε μέτρα ανάμεσα σε ξέρες, και είναι ορατό χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό. Ευχάριστη έκπληξη στην ευρύτερη περιοχή είναι οι φώκιες που έχουν επιλέξει τα Λιχαδονήσια ως μόνιμη κατοικία τους και προσφέρουν ιδιαίτερα φωτογραφικά ενσταντανέ. Κοντά είναι και η νήσος Στρογγύλη με τον φάρο κτισμένο επάνω στα ερείπια ενός μοναστηριού του 11ου αιώνα. Άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική μυθολογία τα Λιχαδονήσια οφείλουν το όνομά τους στον κήρυκα υπηρέτη του Ηρακλή, Λίχα. Σύμφωνα με τον μύθο η Διηάνειρα, σύζυγος του Ηρακλή, νομίζοντας ότι την απατούσε με την Ιόλη έστειλε με τον Λίχα έναν χιτώνα με δηλητήριο. Ο Ηρακλής, οργισμένος, εκσφενδόνισε τον Λίχα και τα κομμάτια του κορμιού του σκορπίστηκαν στον Ευβοϊκό Κόλπο τα οποία ο Ποσειδώνας μεταμόρφωσε σε νησάκια.

Περιήγηση στα σπήλαια του Παρνασσού 

Ελληνική φύση επί… 10-5
Φωτογραφία: Shutterstock

Στο βορειοδυτικό άκρο του Παρνασσού και σε υψόμετρο 900μ βρίσκεται το όχι πολύ γνωστό χωριό της Βάργιανης. Ένας πανέμορφος οικισμός με πετρόκτιστα παραδοσιακά σπίτια και τρεχούμενα νερά από τις πηγές της Μπουρμπούλας, μακριά από τα κοσμοπολίτικα στέκια του δημοφιλούς βουνού. Στην πλαγιά πάνω από το χωριό, κρυμμένο μέσα στο καταπράσινο ελατόδασος βρίσκεται ένα πανέμορφο και άγνωστο σπήλαιο, η αποκαλούμενη Νεραϊδοσπηλιά, στο οποίο σύμφωνα με τον μύθο κατοικούσαν οι νεράιδες του Παρνασσού. Το μονοπάτι από το χωριό οδηγεί τον επισκέπτη στην είσοδο της σπηλιάς προσφέροντας συνεχώς εξαιρετική θεά στην ευρύτερη περιοχή. Το εκπληκτικό ανάγλυφο στο εσωτερικό της με τις διαδοχικές λεκάνες (μικρές λίμνες) με νερό, σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε εξαίσιους σχηματισμούς – γλυπτά της φύσης, θα σας συναρπάσει. 

River trekking στον Αχέροντα

Ελληνική φύση επί… 10-6
Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Στα βουνά του Σουλίου και σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το χωριό Γλυκή βρίσκονται οι πηγές του Αχέροντα. Ο μυθικός ποταμός των αρχαίων Ελλήνων, ήταν ο προθάλαμος του Κάτω κόσμου, η τελευταία διαδρομή των ψυχών των νεκρών. Ξεκινώντας το ταξίδι του ψηλότερα από την Γλυκή, με τα αιωνόβια πλατάνια, ο ποταμός δημιουργεί στο πέρασμά του τοπία απέραντης γαλήνης και ομορφιάς. Τα ζωηρά, κρυστάλλινα νερά του, διασχίζουν φαράγγια με θεόρατους κατακόρυφους βράχους, σχηματίζουν βάθρες και μικρές λίμνες στα λευκά ασβεστολιθικά πετρώματα και συνεχίζουν το ταξίδι τους προς τη θάλασσα μέσα από καταπράσινες πλαγιές με φτέρες. Μεγάλη ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς όλο το μεγαλείο αυτού του τόπου δεν είναι άλλος από το να ακολουθήσει τα ίδια περίφημα μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι Σουλιώτες κατά την περίοδο του Τουρκικού ζυγού. «Στολίδια» της διαδρομής είναι η τοξωτή γέφυρα της Ντάλας, το χωριό Σαμονίβα στο οροπέδιο Σουλίου, οι γάργαρες πηγές στην σπηλιά του Δράκου και οι «Πύλες του Άδη» – το χαρακτηριστικό στένεμα της κοίτης με τα πανύψηλα βράχια.

Ποδηλασία στην λίμνη Κερκίνη

Ελληνική φύση επί… 10-7
Φωτογραφία: Shutterstock

Στο ΒΔ τμήμα του νομού Σερρών βρίσκεται η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης που δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα. Διαχρονικά ήταν και παραμένει έvας από τους σημαντικότερους και με διεθνή σημασία υγροτόπους με σπουδαία βιοποικιλότητα – χαρακτηριστικά εδώ ζει ο μεγαλύτερoς πληθυσμός νεροβούβαλων στην Ελλάδα. Το ποδήλατο βουνού αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να γνωρίσει και ο επισκέπτης τηv ευρύτερη περιoχή. Εύκολες διαδρομές, γύρω από την λίμνη, δίνουν την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν την ποδηλατική τους περιήγηση δίπλα στις φάρμες των νεροβούβαλων και το παρυδάτιο δάσος αλλά και μακρύτερα, στο βουνό Κρούσια και σε ποδηλατικές διαδρομές στο Σιδηρόκαστρο στην σκιά του ορεινού όγκου του βουνού Μπέλλες στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. 

Ανακαλύψτε τα φαράγγια στην Κρήτη

Ελληνική φύση επί… 10-8
Φωτογραφία: Shutterstock

Με μήκος 15 χιλιομέτρων, αφετηρία στο οροπέδιο Ομαλού στα Λευκά Όρη και κατάληξη στην θάλασσα του Λιβυκού πελάγους, το φαράγγι Σαμαριάς, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ελλάδας, διάσημο σε όλο τον κόσμο. Ανήκει στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων και η διάσχιση του σε ταξιδεύει στην πλούσια και άγρια φύση του Εθνικού Πάρκου Λευκών Όρεων μέσα από κυπαρίσσια, λιόδεντρα, πευκοδάση και πλήθος από πηγές. Ιστορικά αξιοθέατα, ξωκλήσια και εγκαταλελειμμένα χωριά συνθέτουν αυτό το μωσαϊκό και το γεμάτο αντιθέσεις τοπίο. Το μονοπάτι αποτελεί κομμάτι του διεθνούς μονοπατιού πεζοπορίας Ε4 που διασχίζει την Ευρώπη. Ξεκινώντας από Ξυλόσκαλο προς την Αγία Ρούμελη, η διαδρομή είναι συνεχώς κατηφορική χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες και κατά τόπους τέμνει το ποτάμι χρησιμοποιώντας μικρά ξύλινα γεφύρια. Το φαράγγι έχει πλάτος 140 μέτρα ωστόσο το στενότερο και πιο εντυπωσιακό σημείο του, οι Πόρτες (ή Σιδερόπορτες), είναι μόλις 3 μέτρα. Η εικόνα με τα πανύψηλα βράχια να ορθώνονται επιβλητικά γύρω σου, μένει αξέχαστη. 

Μανιταρογνωσία στο Μαίναλο

Ελληνική φύση επί… 10-9
Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Το πλούσιο σε χλωρίδα όρος Μαίναλο στην ορεινή Αρκαδία, αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την καρποφορία άγριων μανιταριών και οι παρέες δεν χάνουν ευκαιρία να τα αναζητούν στο πυκνό δάσος. Την άνοιξη εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές μετά από έντονες βροχοπτώσεις τα πρώτα μανιτάρια εμφανίζονται κοντά σε κορμούς και καλούν τους επισκέπτες να τα συλλέξουν. Με ψάθινα καλαθάκια και πάντα με τις οδηγίες έμπειρου οδηγού εξειδικευμένου στην αναγνώριση τους, γίνεται το «κυνήγι» και η συγκομιδή. Μετά από ένα πολύωρο κυνήγι μανιταριών σας περιμένει πάντα γευσιγνωσία άρα μαγείρεμα στην ύπαιθρο δίπλα σε φυσικές πηγές, που αναβλύζουν πόσιμο νερό, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων και ντόπιου κρασιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή