ΤΑΞΙΔΙΑ

Νέα κτίρια και φρέσκο ντεκόρ

nea-ktiria-kai-fresko-ntekor-561336715

ΚΕΙΜΕΝΟ: JULIE LASKY, LILA  ALLEN, LAUREN MESSMAN, C.2021 / ΑΠΟΔΟΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ

ΤΟΚΙΟ, IAΠΩΝΙΑ
Εντυπωσιακό σκηνικό για δείπνο

Το Dadaï, ένα εστιατόριο ταϊλανδέζικης, βιετναμέζικης κουζίνας και dim sum, άνοιξε τον Αύγουστο στη γειτονιά Shibuya του Τόκιο και εμπνέεται από το αβανγκάρντ κίνημα του ντανταϊσμού – ή, τέλος πάντων, από μια σύγχρονη ιαπωνική ερμηνεία αυτού.

Ένα μοτίβο σε σχήμα V καλύπτει τοίχους, πάτωμα και ταβάνι. Μέσα σε αψιδωτές εσοχές φιγουράρουν αρχαιοελληνικού στιλ αγάλματα που μοιάζει να έχουν παγιδευτεί σε ιστούς από κολλητική ταινία. Και στο κέντρο της σάλας, κρεμασμένο πάνω από το μπαρ με τέτοια κλίση που νομίζεις ότι θα πέσει, ένα τεράστιο φωτογραφικό πορτρέτο μιας γυναίκας, τα μάτια της οποίας είναι καλυμμένα με κολάζ από χρωματιστές μπογιές. O σχεδιασμός του Dadaï, το οποίο βρίσκεται στο νέο εμπορικό πάρκο Miyashita Park, ανήκει στον Yasumichi Morita του γραφείου με το εύστοχο όνομα Glamorous.

nea-ktiria-kai-fresko-ntekor0
Η σάλα του εστιατορίου Dadaï στο Τόκιο.  © Nacasa & Partners Inc

Όταν το 2019 τον ρώτησαν για το μυστικό της επιτυχίας του, εκείνος απάντησε: «Δεν έχω ακόμα επιτύχει σε κάτι και, λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να πω κάτι ξεχωριστό. Απλώς πάντα ελπίζω να είναι όλος ο κόσμος χαρούμενος».
glamorous.co.jp

ΤΙΑΝΤΖΙΝ, ΚΙΝΑ
Η πανεπιστημιούπολη που ευνοεί την αρμονία

Τον περασμένο Οκτώβριο, το παράρτημα της αμερικανικής σχολής Juilliard στο Τιαντζίν υποδέχτηκε τους πρώτους τελειοφοίτους του σε μια πανεπιστημιούπολη σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro. Το νέο πανεπιστημιακό συγκρότημα των 32.516 τ.μ., που βρίσκεται περίπου μία ώρα έξω από το Πεκίνο, ξεκίνησε να χτίζεται το 2017 και περιλαμβάνει αίθουσες παραστάσεων, δωμάτια για πρόβες και στούντιο διδασκαλίας τα οποία συνδέονται μέσω ενός ισόγειου λόμπι που είναι ανοιχτό στο κοινό. Πελώρια παράθυρα επιτρέπουν στους επισκέπτες να πάρουν μια γεύση από τις εκπαιδευτικές και δημιουργικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στις αίθουσες.

Στην Κίνα «υπάρχει ακόμα ενθουσιασμός και περιέργεια για τη δυτική μουσική», αναφέρει ο Charles Renfro, ένας από τους συνεταίρους του γραφείου και υπεύθυνος για το έργο, σημειώνοντας ότι το κτίριο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην εκπαίδευση τόσο των φοιτητών όσο και της κοινότητας.

Ενώ το κτίριο πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του στις αρχές του 2020, ο Renfro περνούσε πολλά βράδια στη Νέα Υόρκη βλέποντας τα βίντεο με τις ξεναγήσεις από τους χώρους της πανεπιστημιούπολης τα οποία του έστελναν οι συνεργάτες του στην Κίνα, σίγουρος ότι ακολουθούσαν τις σωστές προδιαγραφές.

«Η απόσταση μας επέτρεψε να ανακαλύψουμε νέες τεχνολογίες», λέει, εξηγώντας πως η ομάδα του μπόρεσε να ελέγξει εξ αποστάσεως ακόμα και την ακουστική των αιθουσών της σχολής με τη χρήση οργάνων που αναπαρήγαν τους ήχους του κτιρίου εικονικά για τους συνεργάτες στη Νέα Υόρκη.
tianjinjuilliard.edu.cn

AUPS, ΓΑΛΛΙΑ
Μια απαραίτητη ανανέωση

nea-ktiria-kai-fresko-ntekor2
Η κρεβατοκάμαρα του Pierre Yovanovitch με την οροφογραφία του Rochegaussen. © Giulio Ghirardi

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, διάφορα πρότζεκτ οικιακής ανανέωσης υπήρξαν σωτήρια για πολλούς – ακόμα και για τους επαγγελματίες. Ο Γάλλος σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Pierre Yovanovitch αναβάθμισε το σπίτι του, ένα κτίσμα του 17ου αιώνα στον γαλλικό νότο, με μια νέα οροφογραφία στο υπνοδωμάτιό του, επιφάνειας 23 τ.μ. 

Ο καλλιτέχνης της οροφογραφίας, ονόματι Rochegaussen, είχε συνεργαστεί με τον Yovanovitch στο παρελθόν, στη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων ενός εστιατορίου στο Λονδίνο. Έχοντας το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει στο ταβάνι του υπνοδωματίου, ο Rochegaussen ζωγράφισε ζώα του δάσους με το χαρακτηριστικό του στιλ – ένα μοτίβο που ο Yovanovitch περιγράφει ως «χαρούμενο μεσογειακό χορό». Τα πλάσματα είναι εμπνευσμένα από την πανίδα ενός δάσους της Προβηγκίας και σε αυτά περιλαμβάνονται αγριογούρουνα, φίδια και κουκουβάγιες. Ο Yovanovitch λέει πως η ανανέωση ενός χώρου τον βοηθά να συνεχίσει να εμπνέεται, ιδιαίτερα σε περιόδους απομόνωσης. Συμπληρώνει, επίσης, πως «είναι πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία το να κοιτάς το ταβάνι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και να βλέπεις έναν πίνακα ζωγραφικής».
pierreyovanovitch.com 
rochegaussen.com

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΙΣΠΑΝΙΑ 
Πραγματικό καταφύγιο

Κάθε χρόνο, μια ομάδα τελειόφοιτων σπουδαστών από το Ινστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (Institute for Advanced Architecture of Catalonia) στη Βαρκελώνη σχεδιάζει ένα αυτόνομο κτίσμα που στόχο έχει τον περιορισμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η τάξη του 2019-2020, ωστόσο, αποφάσισε να ασχοληθεί με μια άλλη παγκόσμια κρίση, κάνοντας τη δική της αρχιτεκτονική πρόταση για την πανδημία της Covid-19.

nea-ktiria-kai-fresko-ntekor4
Εξωτερική άποψη της ξύλινης καμπίνας-καταφύγιο στη Βαρκελώνη. © Adrià Goula

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δύο κρίσεις ταυτόχρονα και το ερώτημα ήταν τι μπορούσαμε να μάθουμε από αυτές», λέει ο Vicente Guallart, διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Προηγμένα οικολογικά σπίτια και βιοπόλεις».

Σε διάστημα πέντε μηνών και υπό συνθήκες αυστηρής καραντίνας, ο Guallart και ο συνδιευθυντής Daniel Ibanez ηγήθηκαν μιας ομάδας 17 φοιτητών η οποία κατασκεύασε, χρησιμοποιώντας κορμούς από 40 πεύκα, μια οικολογική, ξύλινη καλύβα, γνωστή ως Voxel, πλήρως εξοπλισμένη για μια καραντίνα 14 ημερών. Η καλύβα περιλαμβάνει ηλιακούς συλλέκτες, ανεξάρτητο χώρο μπαταριών αποθήκευσης, σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων και ανακύκλωσης οικιακών λυμάτων.

nea-ktiria-kai-fresko-ntekor6
Η ξύλινη καμπίνα-καταφύγιο εσωτερικά. © AdriàGoula

Η καμπίνα, επιφάνειας 12 τ.μ. και ύψους 4 μέτρων, βρίσκεται σήμερα στο πάρκο Collserola της Βαρκελώνης, σχεδόν καμουφλαρισμένη ανάμεσα στα δέντρα του ίδιου πευκοδάσους από το οποίο προήλθε η πρώτη ύλη της κατασκευής της.
valldaura.net