ΤΑΞΙΔΙΑ

Νέα μορφή στο σύγχρονο Άστυ

nea-morfi-sto-sygchrono-asty-561338434

ΚΕΙΜΕΝΟ: JULIE LASKY, LILA  ALLEN, LAUREN MESSMAN, C.2021 / ΑΠΟΔΟΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΚΩΒΑΙΟΥ

ΛΑΓΟΣ, ΝΙΓΗΡΙΑ
Πόλη-υπόδειγμα για έναν υγιή αστικό τρόπο ζωής

Ένα σχέδιο για μια κοινότητα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα στην έβδομη ταχύτερα αναπτυσσόμενη πληθυσμιακά πόλη του πλανήτη θα μπορούσε να είναι η λύση για παραπάνω από ένα ανησυχητικά προβλήματα, υποστηρίζει ο Lance Hosey, αρχιτέκτονας από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Ο Hosey, επικεφαλής σχεδιαστής και Chief Impact Officer (υπεύθυνος για τον αντίκτυπο που έχει το εταιρικό έργο στην κοινωνία) στο αρχιτεκτονικό γραφείο HMC Architects, και οι συνεργάτες του ολοκλήρωσαν πριν από λίγο καιρό ένα υποθετικό σχέδιο για ένα οικοδομικό πρότζεκτ μεικτής χρήσης στη χερσόνησο Lekki, κοντά στο Λάγος της Νιγηρίας. Αυτή η σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή σε μια περιφέρεια με πάνω από 21 εκατ. κατοίκους ετοιμάζεται να προσφέρει στέγη σε πολλά ακόμα εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μετά από πρόταση ενός ντόπιου εργολάβου με οικολογικές ανησυχίες, ο οποίος ήθελε να αγοράσει μια έκταση 1.600 στρεμμάτων στη χερσόνησο Lekki, οι αρχιτέκτονες οραματίστηκαν μια «δασούπολη» με πλούσια βλάστηση, που θα «καθαρίζει» τον αέρα, και με στενά δρομάκια, που θα επιτρέπουν στο αεράκι να περνάει ανάμεσα στα κτίρια και να τα δροσίζει. Την εποχή των μουσώνων, η βροχή θα γεμίζει υδατολεκάνες σε πάρκα και κήπους και οι κατοικίες θα έχουν κοινόχρηστους κήπους σαν αυτούς των παραδοσιακών σπιτιών της αφρικανικής εθνοτικής ομάδας Yoruba.
H εξάρτηση του συγκροτήματος κατοικιών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, ωφελώντας έτσι και άλλους προβληματικούς τομείς. «Η κλιματική κρίση υπονομεύει τη βιοποικιλότητα και ανοίγει τον δρόμο για την εξάπλωση νέων ιών», λέει ο Hosey. «Η ιδέα ήταν να σχεδιάσουμε μια πόλη που θα μπορεί την ίδια στιγμή να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην εξασφάλιση επάρκειας νερού».
hmcarchitects.com

ΒΗΡΥΤΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ
Προαύλια που θεραπεύουν πληγές

Η έκρηξη της 4ης Αυγούστου 2020 που συγκλόνισε τη Βηρυτό κατέστρεψε κάπου 6.000 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων και 150 σχολείων. Οι εκτεταμένες αυτές καταστροφές έκαναν τους Etienne Bastormagi, Sandra Richani και Nada Borgi, ντόπιους αρχιτέκτονες, να αναρωτηθούν πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πόλη τους, ενώ τα παιδιά ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στο σχολείο.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας τους με τίτλο «Ας παίξουμε» και με τη βοήθεια άλλων αρχιτεκτόνων και εθελοντών, θα χτίσουν από την αρχή προαύλια σε έξι από τα σχολεία που επλήγησαν από την έκρηξη. Οι οικοδομικές εργασίες στο πρώτο σχολείο, το École Secondaire des Filles de la Charité, μόλις ξεκίνησαν.

nea-morfi-sto-sygchrono-asty0
Σχέδιo για το νέο προαύλιο στο σχολείο École Secondaire des Filles de la Charité, στη Βηρυτό.

Η πρωτοβουλία αυτή, μια σύμπραξη μεταξύ ιδιωτών και κράτους, επανεξετάζει επίσης τι θα μπορούσε να είναι ένα προαύλιο, ενσωματώνοντας, μεταξύ άλλων, υλικά και αντικείμενα μεγάλης κλίμακας που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει ή να χειριστεί με πολλαπλούς τρόπους. Αντί, για παράδειγμα, για μονόζυγα, κούνιες και τσουλήθρες, τα προαύλια θα έχουν πολύχρωμες πλατφόρμες, στέγαστρα και μονοπάτια, που θα ενθαρρύνουν ένα πιο ανέμελο και δημιουργικό παιχνίδι. Οι αμφίσημες επιλογές αυτού του τύπου στόχο έχουν να προαγάγουν τον πειραματισμό και την κοινωνική αλληλεπίδραση εκτός τάξης.

Η ομάδα ελπίζει επίσης ότι αυτοί οι νέοι τρόποι παιχνιδιού θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα τραύματα του 2020 –της έκρηξης από τη μια και της πανδημίας από την άλλη– και θα τους επιτρέψουν να αισθανθούν ξανά ασφαλή στην πόλη τους. «Το πρότζεκτ θα είναι θεραπευτικό όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς», καταλήγει ο Bastormagi. 
instagram.com/lets_play_initiative

ΚΑΡΤΑΧΕΝΑ, ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Θεραπεία με τη βοήθεια της μητέρας φύσης

Θα μπορούσε μια καλύτερη θέα να σε βοηθήσει να θεραπευτείς; Ένα νέο κολομβιανό νοσοκομείο εξετάζει κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει, προσφέροντας ειδυλλιακή πανοραμική θέα από τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της αίθουσας επειγόντων περιστατικών.

Το Centro Hospitalario Serena del Mar είναι μία από τις πρώτες μεγάλες κατασκευές στη Serena del Mar, μια ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη, υπό ανάπλαση περιοχή 10.000 στρεμμάτων στις βόρειες ακτές της χώρας, κοντά στην Καρταχένα. Σε σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Safdie Architects, το νοσοκομείο λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, με παραπάνω από 46.451 τ.μ. (έπονται περισσότερα) να είναι προσανατολισμένα προς προαύλιους χώρους, κήπους και μια γραφική λίμνη.

Σύμφωνα με τον Sean Scensor, τον επικεφαλής αρχιτέκτονα, τα φυτά καθορίζουν ακόμα και το πώς οι επισκέπτες κινούνται μέσα στο κτίριο: Ο κυρίως διάδρομος τρέχει παράλληλα με έναν κήπο μπαμπού, ενώ οι πέντε πτέρυγες του νοσοκομείου ξεκινούν κάθετα από τον διάδρομο, σχηματίζοντας μεταξύ τους τέσσερις κατάφυτους προαύλιους χώρους με θέα τη λίμνη. Ένας «θεραπευτικός κήπος», προσβάσιμος από το Τμήμα Ογκολογίας, προσφέρει καταφύγιο ανάμεσα σε κόκκινα και λευκά καλλωπιστικά φυτά και κατακόκκινες ποϊνσιάνες. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να αποτραβηχτούν σε ένα παρεκκλήσι με γυάλινους τοίχους, που βρίσκεται σε έναν χώρο περιφραγμένο με μπαμπού. Στόχος μας, αναφέρει ο Scensor, ήταν να αποφύγουμε την «ιδρυματική ανωνυμία» με ένα «νέου είδους νοσοκομείο: εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά κατά βάση ανθρώπινο».
chsm.com