Η επιστροφή του Bear Grylls

Ο μετρ της τηλεοπτικής περιπέτειας συναντά ξανά το κοινό, με έναν νέο κύκλο επεισοδίων που κάνει πρεμιέρα απόψε στο National Geographic.

6' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φύση, αδρεναλίνη, τοπία κινηματογραφικής ομορφιάς, ύψη που φέρνουν ίλιγγο, προκλήσεις με τις οποίες μόνο ένας έμπειρος κασκαντέρ θα μπορούσε να αναμετρηθεί. Μια δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας που έχει δημιουργήσει ένα ολόκληρο brand, μια τηλεοπτική περσόνα που έχει ταυτιστεί με την περιπέτεια όσο λίγες, μια σειρά εκπομπών που φέρνει τον οικοδεσπότη και τους διάσημους καλεσμένους του μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού τους, αντιμέτωπους με τα όριά τους στα πιο ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη. Από τις κόψεις των Δολομιτών και τα ηφαιστειακά εδάφη της Ισλανδίας έως την έρημο της Γιούτα και τα αφιλόξενα βράχια της Σιέρα Νεβάδα, η «Αποστολή επιβίωσης με τον Bear Grylls» επιστρέφει απόψε στο National Geographic με έναν νέο κύκλο επεισοδίων, έχοντας για συνοδοιπόρους χολιγουντιανούς σταρ όπως ο Terry Crews, ο Antony Mackie, o Βobby Bones και o βραβευμένος με Emmy, Keegan-Michael Key. Λίγες ημέρες πριν από την αποψινή πολυαναμενόμενη πρεμιέρα, ο Βρετανός μετρ της τηλεοπτικής περιπέτειας, τον οποίο μέχρι και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ακολουθήσει σε μία από τις «επικίνδυνες αποστολές» του, μίλησε στα «Ταξίδια» για όλα όσα θα δούμε να εκτυλίσσονται μπροστά στους δέκτες μας.

Η επιστροφή του Bear Grylls-1
Ο Keegan-Michael Key ανελκύεται από φαράγγι, καθώς ο Bear Grylls τού μιλάει από ψηλά.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους αισθάνομαι τυχερός είναι οι ιστορίες που μοιράζονται μαζί μου οι καλεσμένοι μου», ξεκαθαρίζει από τα πρώτα λεπτά της κουβέντας μας. «Ασφαλώς το στοιχείο της περιπέτειας πρωταγωνιστεί, αλλά εξίσου σημαντικό σε κάθε επεισόδιο είναι το ταξίδι της ζωής τους, οι μάχες που κλήθηκαν να δώσουν, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες τους, τις οποίες μοιράζονται μαζί μας μπροστά στις κάμερες. Χωρίς μακιγιάζ, στην καρδιά της άγριας φύσης – γιατί μην ξεχνάτε πως στην ουσία εκείνη είναι η σταρ και όχι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πόσο διάσημοι είναι τελικά. Η φύση λειτουργεί ως το ιδανικό φόντο που ενθαρρύνει τους προσκεκλημένους μου να ανοίξουν την καρδιά τους, να είναι ειλικρινείς και να μη διστάσουν να φανούν ευάλωτοι. Η περιπέτεια, ο φόβος και η αδρεναλίνη με έναν τρόπο λειτουργούν απελευθερωτικά, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αφηγηθούν τις εκπληκτικές ιστορίες τους». 

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1974, ο Bear Grylls ασχολήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία με τις πολεμικές τέχνες και υπηρέτησε για τρία χρόνια στις Ειδικές Δυνάμεις του βρετανικού στρατού, ώσπου το 1997, μετά από ατύχημα κατά τη διάρκεια ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο, σπάει τρεις σπονδύλους και μπαίνει σε πολύμηνο πρόγραμμα αποκατάστασης.

Η επιστροφή του Bear Grylls-2
Ο Bear Grylls πραγματοποιεί κατάβαση από βράχο με σκοινί ή αλλιώς ραπέλ. 

Ενάμιση χρόνο αργότερα, σε ηλικία 24 ετών, γίνεται ένας από τους νεαρότερους Δυτικούς που έχουν πατήσει το  Έβερεστ. Έχοντας κάνει το παιδικό όνειρο της ανάβασης στην κορυφή του κόσμου πραγματικότητα και έχοντας αφήσει πια πίσω του για τα καλά τη στρατιωτική καριέρα, αναλαμβάνει μια σειρά από δημόσιες πρωτοβουλίες και δράσεις, στις οποίες η περιπέτεια έχει πάντα τον πρώτο λόγο: το 2000 ηγείται ομάδας που κάνει τον γύρο των Βρετανικών νησιών με τζετ σκι, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, το 2003 πραγματοποιεί διάσχιση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού με φουσκωτό, ενώ το 2005, φορώντας μάσκα οξυγόνου, γίνεται ο οικοδεσπότης δείπνου σε αερόστατο το οποίο πετά στα 25.000 πόδια. Η τηλεοπτική σειρά επιβίωσης «Man vs. Wild» κάνει πρεμιέρα στο Discovery το 2006 και κερδίζει το τηλεοπτικό κοινό από την πρώτη στιγμή. Επί επτά σεζόν, περίπου 1,2 δισ. τηλεθεατές παρακολουθούν τον Bear Grylls με κομμένη την ανάσα να πηδάει από ελικόπτερα και αεροπλάνα, να διαφεύγει από δασικές πυρκαγιές, να τρώει φίδια και έντομα, να παλεύει με αλιγάτορες, να πίνει τα φυλαγμένα σε μπουκαλάκι ούρα του για να αποφύγει την αφυδάτωση στην έρημο. Όταν βέβαια μέλος της παραγωγής αποκαλύπτει ότι ο Grylls έμεινε σε ξενοδοχείο κάποια βράδια –συμπεριλαμβανομένου ενός επεισοδίου στη Χαβάη, κατά το οποίο υποτίθεται ότι βρισκόταν εγκαταλελειμμένος σε ένα έρημο νησί– και ότι κάποιες σκηνές ήταν στημένες, ο Grylls αναγκάζεται να απολογηθεί επίσημα στους τηλεθεατές, οι οποίοι ωστόσο θα του συγχωρήσουν το ατόπημα. To 2014, το NBC συστήνει στο κοινό τον κύκλο εκπομπών «Αποστολή επιβίωσης με τον Bear Grylls», ο οποίος αυτή την άνοιξη θα προβληθεί για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν από το National Geographic. Εδώ, ο Grylls σε ρόλο οικοδεσπότη συνοδεύει διασημότητες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους (την πρόσκλησή του έχουν κατά καιρούς αποδεχθεί ηχηρά ονόματα, όπως η Julia Roberts, η Kate Winslet, η Cara Delevingne και ο Roger Federer) σε ένα περιπετειώδες διήμερο στη φύση, γεμάτο προκλήσεις και σωματικούς άθλους που λίγοι μπορούν να φέρουν σε πέρας.

Η επιστροφή του Bear Grylls-3
01. Στιγμές ανάπαυσης για τον Bear Grylls και τον καλεσμένο του Danny Trejo.
02. Η πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας Danica Patrick και ο Bear Grylls αναζητούν τοποθεσία για να κατασκηνώσουν.
03, 04. Η Danica Patrick έχει έναν δικό της τρόπο να περνά από τον έναν βράχο στον άλλο.   

Ο ίδιος ο Grylls ζει μαζί με τη γυναίκα και τους τρεις γιους του στο απομονωμένο Saint Tudwal’s Island West της Βόρειας Ουαλίας, στο αγροτόσπιτο που ανήκε κάποτε στον φαροφύλακα του μικρού νησιού. Εκεί πέρασε μεγάλο διάστημα της καραντίνας, αλλά και προετοίμασε τον νέο κύκλο επεισοδίων, τα γυρίσματα των οποίων πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας στην Ισλανδία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ. Με τα σύνορα των χωρών να ανοίγουν και να κλείνουν εν μια νυκτί και μια απαιτητική τηλεοπτική παραγωγή σε εξέλιξη, το εγχείρημα είχε περισσότερους συντελεστές δυσκολίας από οποιαδήποτε άλλη φορά. «Παλαιότερα, ρωτούσα τους καλεσμένους μου τι είδους περιπέτεια θα ήθελαν να ζήσουν μαζί μου, για να ανακαλύψω ότι ούτε οι ίδιοι δεν ήξεραν καλά καλά τι τους αρέσει. Πλέον τους λέω “εμπιστευθείτε με και ελάτε να το ζήσουμε”. Κι αυτό είναι και το διασκεδαστικό, ότι πολλά από όσα βλέπει το κοινό έχουν γίνει αυθόρμητα και αποτελούν προϊόν αυτοσχεδιασμού, πράγμα που λατρεύουν και στους σταρ οι οποίοι συμμετέχουν. Γιατί νιώθουν πολύ πιο χαλαροί, αφού συνήθως στις ταινίες όπου πρωταγωνιστούν τα πάντα είναι απόλυτα σχεδιασμένα και ελεγχόμενα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια», εξηγεί. 

Η επιστροφή του Bear Grylls-4
Ο Bear Grylls και ο Anthony Mackie ειδοποιούν το ελικόπτερο που θα τους παραλάβει.

Στο φετινό line-up, τη σκυτάλη παραλαμβάνουν ο Αμερικανός τηλεπαρουσιαστής και συγγραφέας Bobby Bones με τη σύντροφό του Caitlin Parker, οι ηθοποιοί Terry Crews, Keegan-Michael Key, Αntony Mackie και Danny Trejo, ο ηθοποιός και τηλεοπτικός παραγωγός, γνωστός από τον ρόλο του στην κωμική σειρά «The Office», Rain Wilson και η πρώην οδηγός αγώνων ταχύτητας Danica Patrick. «Πρόκειται κατ’ αρχάς για ανθρώπους με θετική διάθεση απέναντι στα πράγματα. Δεν έρχονται στην εκπομπή για τα χρήματα ή τη δόξα, αλλά για την εμπειρία. Είναι έτοιμοι να βρεθούν μαζί μου στη φύση και να καταθέσουν τις προσωπικές ιστορίες τους. Ο ένας εμπνέει τον άλλο, επισκεπτόμαστε απίστευτα μέρη, αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και επιβιώνουμε γιατί γινόμαστε ένα. Στον νέο κύκλο επεισοδίων, o Aμερικανός ηθοποιός Danny Trejo είναι μία από τις μεγαλύτερες σε ηλικία διασημότητες που έχουμε φιλοξενήσει ποτέ στην “Αποστολή επιβίωσης’’. Στα 76 του χρόνια, με ακολούθησε στην έρημο της Γιούτα, σε εξαντλητικά υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλα υψόμετρα. Ήταν απίστευτος, απόλυτα αποφασισμένος γι’ αυτό που κλήθηκε να κάνει και διψασμένος για περιπέτεια. Όταν ολοκληρώσαμε τα γυρίσματα, μου είπε ότι ήταν μία από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής του. Αντίστοιχα, όταν μαζί με τον Anthony Mackie φτάσαμε στους Δολομίτες, το κρύο ήταν ασύλληπτο. Τα κατάφερε, όπως και ο Terry Crews, με τον οποίο –μεταξύ άλλων– διασχίσαμε ένα παγωμένο ποτάμι στην Ισλανδία. Κάθε επεισόδιο προσφέρει διαφορετικές συγκινήσεις, αλλά το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας της εκπομπής. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε μαζί. Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολο, αλλά δεν τα παρατάμε». 

Η επιστροφή του Bear Grylls-5
Ο Bear Grylls και ο Anthony Mackie ειδοποιούν το ελικόπτερο που θα τους παραλάβει.

Κι αν είχε την ευκαιρία να γυρίσει ένα φανταστικό επεισόδιο, ποια ιστορική προσωπικότητα θα έπαιρνε μαζί του; Δεν το σκέφτεται καθόλου, απαντά χωρίς δισταγμό. «Τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Έζησε έξω στη φύση και ήξερε ακριβώς από πού προέρχονται η αγάπη και η ζωή. Ο Ιησούς ήταν ο καλύτερός του φίλος και, εν τέλει, δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο θα ήθελα όσο τίποτα στον κόσμο να έχω μαζί μου σε ένα ταξίδι επιβίωσης…» 

Info: Η «Αποστολή επιβίωσης με τον Bear Grylls» κάνει πρεμιέρα στις 25 Απριλίου στο National Geographic, διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision. Tα επτά νέα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται κάθε Κυριακή στις 21.00.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή