Άνδρος: Πολυπρόσωπη και ανερχόμενη

Άνδρος: Πολυπρόσωπη και ανερχόμενη

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων κρύβει καλά την ποικιλομορφία του. Άφθονες πηγές, αγριολούλουδα, βραχώδη ακρωτήρια, πράσινα τοπία και αμμουδερές παραλίες συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό. Η Χώρα, το Γαύριο, το Μπατσί και το Κόρθι είναι τα τέσσερα σημεία αναφοράς, που μπορούν να αποτελέσουν και τη βάση για τις εξορμήσεις σας. Γνωστή για τους καπεταναίους της αλλά και την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, έχει κρατηθεί για χρόνια μακριά από τον μαζικό τουρισμό, και αυτό λειτουργεί προς όφελός της. Το ευρύ δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους πάνω από 300 χλμ. ήταν ο λόγος που η βρετανική Daily Telegraph ενέταξε την Άνδρο στα 15 κορυφαία ελληνικά νησιά για το 2021.

Για πρωινό: Scrambled eggs, pancakes, πρωτότυπα σάντουιτς και καλές ποικιλίες καφέ θα απολαύσετε στη Λήθη στην πλατεία Καΐρη (Χώρα, τηλ. 22820-29293) με την προσεγμένη διακόσμηση και τη χαλαρή ατμόσφαιρα. Σερβίρει και brunch. Το Fresco Juice & Salad Bar (Χώρα, τηλ. 22820-27348) βρίσκεται σε πολύ ωραίο σημείο και προσφέρει πολλές επιλογές για υγιεινό πρωινό και αρκετά πιάτα για vegetarians αλλά και vegans. Στον παραδοσιακό φούρνο του Τούντα (Μπατσί, τηλ. 22820-42411) θα βρείτε αφράτα τσουρέκια, αχνιστές σφολιάτες, κέικ και φρέσκο ψωμί.

Άνδρος: Πολυπρόσωπη και ανερχόμενη-1
Η Χώρα της Άνδρου περιβάλλεται από θάλασσα, προσφέροντας πολλά σημεία για βουτιές. © GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

Ώρα για δράση: Το σπήλαιο Αλαδινού (τηλ. 6939-696835, ανοιχτά από 15 Ιουλίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 11.00-20.00, Τετάρτη και Κυριακή 11.00-15.00, την υπόλοιπη περίοδο κατόπιν ραντεβού, είσοδος 5 ευρώ) είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Άνδρου με ιστορία εκατομμυρίων ετών. Εύκολα προσβάσιμο με ΙΧ, βρίσκεται λίγο πριν από τη Χώρα στο χωριό Αλαδινού. Επίσης κοντά στη Χώρα, αν έχετε τη διάθεση να περπατήσετε για δέκα λεπτά, θα βρείτε τη ρεματιά της Πυθάρας. Με κρυστάλλινα νερά, καταρράκτες, λιμνούλες και πλούσια βλάστηση, δικαίως αποκαλείται και Νεραϊδότοπος.

Άνδρος: Πολυπρόσωπη και ανερχόμενη-2

© HENRI-ALAIN SEGALEN/GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE

Για βουτιές: Με ακτογραμμή 175 χλμ., η Άνδρος προσφέρει παραλίες για όλα τα γούστα. Η Χρυσή Άμμος, οργανωμένη και με μπαρ, είναι από τις πιο δημοφιλείς – την προτιμά η νεολαία. Επίσης οργανωμένη, η παραλία του Αγίου Πέτρου προσφέρεται για οικογένειες. Στα ανατολικά του νησιού, το Συνετί ενδείκνυται για μέρες με άπνοια γιατί είναι εκτεθειμένο στους βοριάδες. Η Βόρη απαιτεί οδήγηση σε χωματόδρομο, αλλά η χρυσή αμμουδιά και η θέα στο ναυάγιο θα σας ανταμείψουν.

Φαγητό-ποτό: Στο Sea Satin Nino (Όρμος Κορθίου, τηλ. 22820-61196) θα δροσιστείτε στη σκιά των μουριών και θα ευχαριστηθείτε πειραγμένες παραδοσιακές συνταγές. Δοκιμάστε την πιατέλα τυριών που συνοδεύεται από πρωτότυπες μαρμελάδες. Ο Κόσσης (Άνω Φελλός, τηλ. 22821-00011) βρίσκεται 10 λεπτά μετά το Γαύριο, σε έναν χώρο που θυμίζει φάρμα. Φημίζεται για τα κρεατικά του –άψογο το κατσικάκι στη λαδόκολλα και το ψητό συκώτι–, τις αγνές πρώτες ύλες και τις μεγάλες του μερίδες. Για ουζάκι και θαλασσινά με νεωτερικές πινελιές επισκεφθείτε το Μη σε μέλει@Θέμελος (Μπατσί, τηλ. 6943-285671). Πιάστε τραπέζι στο όμορφο σοκάκι και παραγγείλτε καλαμάρι γεμιστό και μύδια αχνιστά. Στο Capriccio (Μπατσί, τηλ. 22820-41770) θα απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα πίνοντας κοκτέιλ.

Πού θα μείνετε: Για πλήρη απομόνωση και πολυτελή διαμονή επιλέξτε το Onar Andros (τηλ. 210-8074324, onar-andros.gr, από 180 ευρώ για 2 άτομα με πρωινό) με τις δεκατρείς παραδοσιακές νησιωτικές εξοχικές κατοικίες στη μαγευτική παραλία της Άχλας. Για αρχοντική διαμονή στη Χώρα, θα κλείσετε μία από τις σουίτες του Camara Suites (τηλ. 6972-028853, camarasuitesandros.com, από 120 ευρώ για 2 άτομα με πρωινό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή