Ύδρα: Το νησί με τη σοφιστικέ γοητεία

Ύδρα: Το νησί με τη σοφιστικέ γοητεία

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που δύει ο ήλιος, όλη η ανατολική πλευρά του λιμανιού βάφεται κόκκινη. Τα ψηλοτάβανα αρχοντικά φωτίζονται από τις λάμπες του δρόμου και ζωντανεύει το λιμάνι με τα καφέ και τα μπαρ. Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, η βόλτα στα ήσυχα σοκάκια πίσω από το λιμάνι αποκτά μυσταγωγικό χαρακτήρα. Όσοι αγαπούν το περπάτημα θα χαρούν τις εκπληκτικές διαδρομές που διαθέτει το νησί. Ανατολικά μέχρι τον φάρο της Ζούρβας, το μονοπάτι περνάει από πολλά εκκλησάκια, ενώ από την άλλη πλευρά μπορείτε να φτάσετε μέχρι και το δυτικό άκρο του νησιού και την παραλία Μπίστι.

Για πρωινό: Πάνω στο λιμάνι με θέα στην περαντζάδα, στον Ίσαλο (τηλ. 22980-29661) θα πιείτε καφέ του βενετσιάνικου οίκου Caffe del Doge και θα ξεκινήσετε χορταστικά τη μέρα σας με αυγά, ομελέτες, σάντουιτς κ.ά. Για στραπατσάδα, χειροποίητες πίτες, γιαούρτι με καρύδια και φρούτα και ομελέτες θα πάτε στον Παπαγάλο (τηλ. 22980-52626). Για καφέ αλλά και για φαγητό ή κοκτέιλ αξίζει μια στάση στον ωραίο κήπο του Techne (Αυλάκι, τηλ. 22980-52500). 

Ύδρα: Το νησί με τη σοφιστικέ γοητεία-1
 Τραπεζάκια με θέα στη δημοφιλή Υδρονέττα. © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

Ώρα για δράση: Με την αφορμή των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας (τηλ. 22980-52421). Θα μάθετε πολλά για τους μπουρλοτιέρηδες, τη συμμετοχή του νησιού στον Αγώνα και τη συναρπαστική ιστορία του αφανούς Υδραίου πρωτεργάτη της επανάστασης Αντώνη Οικονόμου. 

Για βουτιές: Κοντά στο λιμάνι, στη Σπηλιά, η οποία δεν είναι ακριβώς παραλία, αλλά σκαλοπάτια και πλάκες πάνω στα βράχια από τις οποίες θα βουτάτε στο νερό. Διαθέτει και beach bar. Το ίδιο συμβαίνει και στην Υδρονέττα και στο Αυλάκι, το οποίο διαθέτει και ένα μικρό κομμάτι με βότσαλο. Οργανωμένες παραλίες με βότσαλο θα βρείτε στο Καμίνι, στον Βλυχό και στις Πλάκες, ενώ για άμμο θα πάτε στην οργανωμένη παραλία στο Μανδράκι.

Ύδρα: Το νησί με τη σοφιστικέ γοητεία-2
Θαρραλέες βουτιές με φόντο την προμενάδα της Χώρας. © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

Φαγητό-ποτό: Η ταβέρνα της Μαρίνας (τηλ. 22980-52496) στον Βλυχό είναι από μόνη της προορισμός για φρέσκο ψάρι, σωστά ψημένο καλαμάρι, μαρινάτο γαύρο αλλά και μαγειρευτά και χειροποίητα ορεκτικά. Με θέα στο λιμάνι από την υπερυψωμένη βεράντα ενός παλιού υδραίικου αρχοντικού θα απολαύσετε στην Ψαροπούλα (τηλ. 22980-52573) χταποδάκι ψητό, αστακομακαρονάδα και ό,τι βγάλουν τα δίχτυα, συνήθως φαγκρί, μπακαλιαράκια, μπαρμπούνια και σαργό. Για ψάρι επίσης, αλλά πιο γκουρμέ, θα πάτε στην Ωραία Ύδρα, στο λιμάνι (τηλ. 22980-52556). Μην παραλείψετε το κριθαρότο με γαρίδες, την αχινοσαλάτα και τους αφράτους κολοκυθοκεφτέδες. Για αμυγδαλωτά αλλά και για παγωτό θα πάτε στην Ανεμώνη (τηλ. 22980-53136). Το πιο κλασικό στέκι για ποτό είναι ο Πειρατής (τηλ. 22980-52711). Για να αποφύγετε τη βαβούρα του λιμανιού, πιείτε το περιποιημένο κοκτέιλ σας στο Hydronetta Beach Bar (λίγο έξω από τη Χώρα, στον δρόμο προς Καμίνι, τηλ. 22980-54160). 

Πού θα μείνετε: Το λόμπι αποπνέει αρχοντική ατμόσφαιρα, ο κήπος προσφέρεται για χαλαρά απογεύματα και το πρωινό σερβίρεται για πάνω από 3 ώρες, δίνοντας ευελιξία στον προγραμματισμό της ημέρας. Στο Hotel Mistral (τηλ. 22980-52509, hotelmistral.gr, από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) θα βρείτε και στούντιο για 4 άτομα. Μόλις το 2020 πρωτολειτούργησε το Nesea Boutique Apartments (τηλ. 6976-907718, neseahydra.com, από 210 ευρώ το διαμέρισμα για 2 άτομα με πρωινό) και τα μοντέρνα και κομψά διαμερίσματα μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 4 άτομα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αρκετά μαγαζιά βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία προετοιμασίας για το άνοιγμα, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Μαΐου. Πριν επιβιβαστείτε στο πλοίο, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί το έντυπο προεπιβίβασης. Καλό είναι να φτάσετε στο λιμάνι λίγο νωρίτερα, γιατί οι έλεγχοι ίσως δημιουργήσουν καθυστερήσεις. Σε όλους τους χώρους του πλοίου, εσωτερικούς και εξωτερικούς, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά στο εσωτερικό των καραβιών. Σε όλα τα πλοία υπάρχει σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσετε ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή