Η Ρόδος αυτών που ξέρουν

Μη χάσετε τον χρόνο σας ψάχνοντας τα καλύτερα του πληθωρικού νησιού - το κάναμε για σας.

13' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρότι έχει συνδεθεί με τον μαζικό τουρισμό, τα τελευταία χρόνια η Ρόδος προσφέρει όλο και περισσότερες exclusive εμπειρίες. Αποφύγετε την πολυσύχναστη Σωκράτους στην Παλιά Πόλη και προτιμήστε την οδό Ιπποτών τις νυχτερινές ώρες. Προσπεράστε τις γνωστές παραλίες και οδηγήστε προς τον νότο − όσο κατεβαίνετε, τόσο λιγότερο κόσμο θα συναντάτε. Επιλέξτε τη διαμονή σας ανάλογα με το τι αναζητάτε στις διακοπές σας, χαράξτε πορεία για την πλούσια ενδοχώρα και θα ανακαλύψετε τα πολλά και διαφορετικά πρόσωπα του νησιού.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-1
Πολλοί ξενώνες της Παλιάς Πόλης στεγάζονται σε ανακαινισμένα παραδοσιακά σπίτια. Εδώ, το Marco Polo Mansion. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

1. Διαμονή με μεσαιωνικό χρώμα

Η Παλιά Πόλη είναι αρκετά τουριστική και πολυσύχναστη, υπάρχουν όμως πολλές ήσυχες γωνιές όπου μπορείτε πραγματικά να ευχαριστηθείτε την ατμόσφαιρά της. Σε τέτοια σημεία, βρίσκονται δύο μπουτίκ καταλύματα, πλήρως εναρμονισμένα με το πνεύμα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής της. Στο 700 ετών κτίριο όπου στεγάζεται το Marco Polo Mansion (Αγίου Φανουρίου 40-42, τηλ. 22410-25562, marcopolomansion.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό), θα δείτε το αποτύπωμα όλων των εθνοτήτων που πέρασαν από την Παλιά Πόλη της Ρόδου. Από τους Ιταλούς «έρχονται» τα δάπεδα, ενώ έργο του Μεχμέτ Αγά, ο οποίος ζούσε εδώ, είναι τα οθωμανικά μικρά παράθυρα και το χαμάμ. Χρωματιστά ξύλινα ταβάνια, παλιές ξύλινες πόρτες, επιλεγμένα έπιπλα και μια καταπληκτική εσωτερική αυλή, όπου σερβίρονται για δείπνο ενδιαφέροντα πιάτα ημέρας, συμπληρώνουν την εμπειρία. Η Κόκκινη Πόρτα (Αρχ. Ευθυμίου 24, Κόκκινη Πύλη, τηλ. 22410-75114, kokkiniporta.com, από 375 ευρώ η σουίτα για 2 άτομα με πρωινό) έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία: από ιπποτική κατοικία το 1350 και σπίτι του Χότζα το 1700 μέχρι εργαστήριο μαραγκού το 1912 και ερειπωμένο κτίσμα το 2008, ανακαινίστηκε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στην ταυτότητά του. Η σουίτα Deniz έχει την πιο ωραία θέα από το σαχνισί, τον σκεπαστό ξύλινο εξώστη.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-2
Η αυλή του ξενώνα «Κόκκινη Πόρτα» στην Παλιά Πόλη.

2. Fit και στις διακοπές

Από πιλάτες και beach volley μέχρι βραδινό τένις και aerial yoga. Το Gennadi Grand Resort (Γεννάδι, τηλ. 22440-43043, gennadigrandresort.com, από 200 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν να παρατήσουν τις προπονήσεις τους με το πρόσχημα των διακοπών. Διαθέτει τρεις μεγάλες εξωτερικές πισίνες, όπου γίνονται και μαθήματα aqua aerobics, μία εσωτερική, γυμναστήριο με διαδρόμους, όργανα και βάρη, ενώ υπάρχει και η επιλογή, με έξτρα χρέωση, για personal trainer, πεζοπορία και mountain bike.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-3
Gennadi Grand Resort, για όσους θέλουν να συνδυάζουν χαλάρωση με αθλητικές δραστηριότητες στις διακοπές τους. 
Φωτ. © WWW.HZPHOTOGRAPHY.GR

3. Ιστορική πολυτέλεια

Ονομάστηκε «το μεγάλο ξενοδοχείο των Ρόδων» λόγω του πολύχρωμου ροδώνα που το περιέβαλλε. Ο Διοικητής των Δωδεκανήσων Μάριο Λάγκο παρήγγειλε την κατασκευή του σε μια βενετσιάνικη εταιρεία και το 1927 το πολυτελές ξενοδοχείο ήταν έτοιμο. Από τότε, όλοι οι επιφανείς επισκέπτες του νησιού, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Ουίνστον Τσώρτσιλ μέχρι τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Ανδρέα Παπανδρέου, διέμεναν στο Grande Albergo delle Rose (Γ. Παπανικολάου 4, Ρόδος, τηλ. 22410-97400, gadr.gr, από 250 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). Το 2002 πραγματοποιήθηκε πλήρης ανακαίνιση, σχεδόν αναγέννηση του ξενοδοχείου. Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες αποπνέουν αριστοκρατική ατμόσφαιρα, ενώ διαθέτουν jacuzzi, προϊόντα περιποίησης Bulgari και 24ωρο room service.

4. Hi-tech καταστάσεις

Οι τελευταίοι όροφοι του Rodos Palace [Λεωφ. Ηρακλειδών (Τριαντών), Ιξιά, τηλ. 22410-97222, rodos-palace.gr, από 160 ευρώ με πρωινό], από τον 7ο έως τον 17ο, στεγάζουν τα δωμάτια και τις σουίτες του concept abav2. Με μεγάλα παράθυρα που βλέπουν στη θάλασσα και μοντέρνο σχεδιασμό, προσφέρουν αποκλειστικά προνόμια και hi-tech ευκολίες: ταχύτατο wi-fi, σύστημα ελέγχου φωτισμού, θερμοκρασίας και υγρασίας με οθόνη αφής, smart TV. Ακόμα και οι λειτουργίες του ντους ρυθμίζονται μέσω οθόνης αφής.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-4
© STATHIS BOUZOUKAS

5. Αναζωογόνηση και ευεξία

Βαθιά ενυδάτωση προσώπου με αλόη, χαλαρωτικό μασάζ με αιθέρια έλαια, ρεφλεξολογία για κουρασμένα πόδια και πολλές άλλες θεραπείες προσφέρει το κέντρο spa του Mayia Exclusive Resort & Spa (Κιοτάρι, τηλ. 22440-40100, mayiaresort.com, από 350 ευρώ το δίκλινο all inclusive). Η εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με το τζακούζι είναι ό,τι πρέπει για τις πρώτες ημέρες διακοπών, ώστε να διώξετε την πίεση και το άγχος της καθημερινότητας.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-5

6. Μία μέρα στη Λίνδο

Θα μπορούσε να είναι η πρωτεύουσα ενός κυκλαδίτικου νησιού. Η Λίνδος, με τα λευκά σπίτια και την ακρόπολη στην κορυφή του λόφου, προσφέρει ένα τοπίο άγονο, σχεδόν σεληνιακό, λουσμένο στον καλοκαιρινό ήλιο. Η θερμοκρασία ανεβαίνει πολύ τους θερινούς μήνες και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα βρείτε σκιά. Ξεκινήστε από το spa του ξενοδοχείου Caesars Gardens (τηλ. 22440-31537, caesarsgardens.com, από 50 ευρώ η συνεδρία στο spa), ένα πραγματικό καταφύγιο δροσιάς. Πισίνες, θεραπείες ενυδάτωσης, μασάζ και θαλασσοθεραπεία θα σας αναζωογονήσουν μέχρι αργά το απόγευμα. Η ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι η κατάλληλη για να περιηγηθείτε στα στενά της Λίνδου. Στο Cozze Champagne Rooftop Cocktail Bar (τηλ. 6944-454234, cozzechampagne.com) θα έχετε θέα του οικισμού και της θάλασσας, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι σαμπάνια ή ένα καλοφτιαγμένο κοκτέιλ.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-6
Ο χώρος spa του Ceasars Gardens στη Λίνδο. Φωτ. © ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΡΤΗ/WWW.MKOURTI.COM

7. Προοδευτική ροδίτικη κουζίνα

Έτσι περιγράφουν τα πιάτα που σερβίρονται στο Noble Gourmet Restaurant ο executive chef Γιώργος Τρουμούχης και η ομάδα του. Στον τελευταίο όροφο του Elysium Resort & Spa (τηλ. 22410-45700, elysium.gr) στην Καλλιθέα θα απολαύσετε την απίστευτη θέα και ένα μενού degustation με έμπνευση από ντόπια υλικά και τη ροδίτικη μαγειρική παράδοση, φτιαγμένο όμως με σύγχρονες τεχνικές και φρέσκια ματιά. Στα highlights του μενού τα πιταρούδια και ο βακαλάος με ταραμά.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-7
Με έμπνευση από τη ροδίτικη κουζίνα φτιάχνονται τα δημιουργικά πιάτα στο εστιατόριο Noble. 

8. Ένας είναι ο Μαυρίκος

Ήταν ακόμη ιταλοκρατούμενα τα Δωδεκάνησα όταν ο Μαυρίκος (Λίνδος, τηλ. 22440-31232) πρωτοάνοιξε τις πόρτες του. Στη βοτσαλωτή αυλή με τις θολωτές καμάρες και τις μουριές θα γευτείτε τα πολυβραβευμένα πιάτα του, παραδοσιακά και λίγο πιο δημιουργικά. Το φαγητό έχει την αρχοντιά και την ευγένεια που έχουν οι ίδιοι, ιδιοκτήτες και προσωπικό. Προτιμήστε κρασί από τοπικά οινοποιεία, σε πολύ καλή τιμολόγηση.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-8
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

9. Μεζέδες στο ηλιοβασίλεμα

Στην παραλιακή οδό, το ΚουμπαRaki (Ακτή Μιαούλη 20, Ρόδος, τηλ. 6944-310305) είναι ο ορισμός του καλού μεζεδοπωλείου. Φρέσκα μπαρμπουνάκια στο τηγάνι, σουπιά με το μελάνι της, καλαμάρι ψητό, πολλές επιλογές σε ούζο και τσίπουρο. Ιδανική στιγμή για να πάτε την ώρα που δύει ο ήλιος, για να τον δείτε να βουτά στη θάλασσα.

10. Ψαροταβέρνα ετών 89

Από το 1932, η οικογένεια Κόζα (Kozas, τηλ. 22440-22632) σερβίρει θαλασσινές γεύσεις παρά θίν’ αλός, στην παραλία των Στεγνών. Σήμερα η τρίτη γενιά συνεχίζει την παράδοση, κρατώντας τη φρεσκάδα των πρώτων υλών και προσθέτοντας μαγειρικές ιδέες όπως η πεσκανδρίτσα σε κουρκούτι μπίρας που σερβίρεται με κρέμα παντζάρι ή οι γαρίδες σχάρας που έρχονται με πατάτα βραστή και κρέμα ταρτάρ. Μη χάσετε το σουπιόρυζο, το σπαγκέτι θαλασσινών και το καπνιστό χταπόδι. Στα συν, η μεγάλη λίστα κρασιών και ούζων.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-9
Η ιστορική ψαροταβέρνα Κozas, συνώνυμη του φρέσκου ψαριού. © ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΡΤΗ/WWW.MKOURTI.COM

11. Υγιεινά και νόστιμα

Από bowl meals με ρύζι, δημητριακά και λαχανικά μέχρι ζυμαρικά ολικής άλεσης και vegan burgers. Το Soul Kitchen (Λεμεσού 34, Ρόδος, τηλ. 22413-06830, 10.30-23.30, εκτός Κυριακής) προσφέρει ελαφριά κουζίνα με πολλές επιλογές αλλά χωρίς εκπτώσεις στη γεύση. Δοκιμάστε το ψητό κοτόπουλο με κέιλ, γλυκοπατάτα και καλαμπόκι ή τη σαλάτα με μαύρη φακή, ντοματίνια, πορτοκάλι και φινόκιο. Στο μενού θα δείτε και πρωινό, brunch, smoothies και ροφήματα. Κάνουν και delivery.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-10
Vegetarian, vegan και gluten free επιλογές στο Soul Kitchen. Φωτ. © ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΡΤΗ/WWW.MKOURTI.COM

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-11
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

12. Οι πηγές της Καλλιθέας

Η 1η Ιουλίου του 1929 ήταν μια ζεστή μέρα στη Ρόδο. Αυτό δεν εμπόδισε να πραγματοποιηθούν με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια των πηγών της Καλλιθέας (τηλ. 22410-65564, ανοιχτά 08.00-18.00, 5 ευρώ) με την παρουσία και του Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε. Οι Ιταλοί, εξάλλου, ήταν αυτοί που αναγνώρισαν τη θεραπευτική αξία των πηγών αλλά και την ομορφιά του τοπίου, γι’ αυτό και τα κτίρια ακολουθούν την «architectura naturale», την αρχιτεκτονική ένταξη δηλαδή στον περιβάλλοντα χώρο. Περπατήστε στα βοτσαλωτά αίθρια, κατεβείτε στην παραλία και δείτε την ιστορία των πηγών στη φωτογραφική έκθεση. Η πρόσβαση στα ιαματικά νερά δεν είναι δυνατή, αφού το έργο για τη διαμόρφωση των εγκαταστάσεων έχει μεν εγκριθεί αλλά δεν έχει προχωρήσει.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-12
Στις πηγές της Καλλιθέας, που έχτισαν οι Ιταλοί το 1929. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

13. Χορταστικό beach life

Μεγάλες και αμμώδεις είναι οι περισσότερες παραλίες στο νησί, ειδικά στο νότιο τμήμα του. Πιο κοντά στην πόλη προτιμήστε την Αφάντου για το μήκος της – όσο κόσμο και αν έχει, θα βρείτε σημείο ελεύθερο. Λίγο πιο πριν, η Τραγανού έχει μικρό βότσαλο και πολλές σπηλιές. Στην ίδια πλευρά και πιο κοντά στην πόλη βρίσκεται η Άντονι Κουίν. Πεύκα, βοτσαλάκι και γαλαζοπράσινα νερά έκαναν τον διάσημο ηθοποιό να ερωτευτεί τον μικρό κόλπο και να θέλει να τον αγοράσει, πράγμα που τελικά δεν συνέβη. Ελάτε νωρίς για να βρείτε ελεύθερο σημείο. Για μια γρήγορη βουτιά στην πόλη, η κοσμοπολίτικη Έλλη είναι ό,τι πρέπει. Οι πιο τολμηροί θα επιχειρήσετε μια βουτιά από την εξέδρα. Για καφέ, φαγητό και κοκτέιλ κατευθυνθείτε στη δεξιά πλευρά της, στο beach bar Ronda (τηλ. 6937-404446). Πολύ καλή επιλογή κοντά στην πόλη είναι και η Αγία Μαρίνα, όπου λειτουργεί το καλαίσθητο beach bar Santa Marina (2ο χλμ. Ρόδου-Καλλιθέας, τηλ. 6932-917427).

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-13
Άντονι Κουίν, η παραλία που αγάπησε ο διάσημος ηθοποιός. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

14. Σαφάρι στον νότο

Το νότιο τμήμα του νησιού είναι το πιο άγριο και το λιγότερο τουριστικό. Εξαίρεση αποτελεί το Πρασονήσι, το μικρό νησάκι στη νότια μύτη της Ρόδου, που ενώνεται με μια στενή λωρίδα γης με την ενδοχώρα. Το σημείο είναι εκτεθειμένο στους αέρηδες και γι’ αυτό έχει αναδειχθεί σε παράδεισο για τους σέρφερ αλλά και για όλους τους λάτρεις των watersports. Θα βρείτε σκι, φουσκωτά, jet ski και wakeboard από πολλά γραφεία ενοικίασης, που δραστηριοποιούνται στην παραλία. Αν προτιμάτε κάτι πιο ήσυχο, λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, η παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι από τις λίγες μη οργανωμένες παραλίες στο νησί. Έχει μεγάλο μήκος, άμμο και κρυστάλλινα νερά. Για να την προσεγγίσετε, θα χρειαστεί να οδηγήσετε σε βατό χωματόδρομο. Λίγο πιο βόρεια ακόμα, στη Λαχανιά, το Mojito Beach Bar (τηλ. 6957-672682) φημίζεται για τα κοκτέιλ του, ενώ το Sole Giaguaro (τηλ. 22440-46262, καθημερινά 18.00-23.00, απαραίτητες οι τηλεφωνικές κρατήσεις) σερβίρει πεντανόστιμη ιταλική κουζίνα με την υπογραφή του Giovanni Scaraggi, που συμμετείχε πρόσφατα σε τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-14
Αξίζει να κατευθυνθείτε νοτιοανατολικά, μέχρι την παραλία της Λαχανιάς, για το Mojito Beach Bar. Φωτ. © ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΡΤΗ/WWW.MKOURTI.COM

15. Κανό, ποδήλατο, περιπέτεια

Λίμνη και δάσος στη Ρόδο; Και όμως, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού μετά την κατασκευή φράγματος το 1989 έχει δημιουργηθεί ένας μοναδικός υδροβιότοπος γύρω από την τεχνητή λίμνη της Απολακκιάς. Η προστατευμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και εδώ αποφάσισαν να φτιάξουν το πάρκο περιπέτειας Rhodescape Adventure Park (τηλ. 6939-372584, rhodescape.gr) τρεις νέοι άνθρωποι με αγάπη για τη φύση και το νησί. Στα πρότυπα του ήπιου τουρισμού, το πάρκο έχει ξύλινες κατασκευές, ένα καφέ και πολλές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά: από τοξοβολία, ιππασία και κανό μέχρι ποδήλατο και zip lining πάνω από τη λίμνη.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-15
Κανό και περιπέτεια στο Αdventure Ρark της λίμνης Απολακκιάς. © NIKOLAOS PITSIOS 

16. Για καφέ, πρωινό και ποτό στην πόλη

Ένα από τα ωραιότερα σημεία για καφέ και πρωινό στην πόλη της Ρόδου είναι το Yachting Club Café (Πλατεία Νεωρίου 3-5, Μανδράκι, τηλ. 22410-75723) δίπλα στη μαρίνα στο Μανδράκι. Τα δέντρα προσφέρουν τη σκιά τους, το σέρβις είναι υποδειγματικό, ο καφές εξαιρετικής ποιότητας και μένει ανοιχτό μέχρι αργά αν θέλετε ένα χαλαρό ποτό. Χαλαρή ατμόσφαιρα θα βρείτε και στο The Last Butler (Αμάραντου 45, Ρόδος, τηλ. 22410-38981), που εξειδικεύεται στην τζαζ μουσική και στα περιποιημένα κοκτέιλ. Μια διαφορετική εμπειρία προσφέρει o πολυχώρος Sissitio (Σωκράτους και Ιπποδάμου, Παλιά Πόλη, τηλ. 22410-35773), που στεγάζεται σε διατηρητέο μνημειακό κτιριακό συγκρότημα το οποίο στο παρελθόν λειτούργησε ως χώρος λατρείας αλλά και ως πτωχοκομείο. Ιδανικό για brunch ή απογευματινό καφέ στη βοτσαλωτή αυλή.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-16
Καλά ποτά και jazz μουσική στο The Last Butler στην πόλη της Ρόδου. Φωτ. © ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΡΤΗ/WWW.MKOURTI.COM

17. Aνάσες στην Κρητηνία

Χτισμένο σε ύψωμα, με πανοραμική θέα στη θάλασσα, το χωριό Κρητηνία φημίζεται για το κάστρο του. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα από τους Ενετούς για να προστατεύσει τη δυτική πλευρά του νησιού από τις οθωμανικές επιθέσεις. Ωραία στιγμή για να το επισκεφθείτε είναι το ηλιοβασίλεμα, που θα έχει λιγότερη ζέστη και ο ήλιος θα δύει απέναντι από το κάστρο. Στο χωριό λειτουργεί και ένα μικρό λαογραφικό μουσείο με αντικείμενα της καθημερινής ζωής από παλιότερες εποχές. Η πλατεία του χωριού απολαμβάνει τη δροσιά δύο μεγάλων δέντρων και βλέπει στη θάλασσα. Θα καθίσετε για καφέ εδώ ή στην είσοδο του χωριού στο καφέ Μύλος (τηλ. 22460-31231), που επίσης έχει ωραία θέα. Σε απόσταση 5 χλμ. από το χωριό θα βρείτε έναν πολύ όμορφο κόλπο για βουτιές, την Κοπριά, με ψιλό πετραδάκι και γαλανά νερά.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-17
Το Κάστρο της Κρητηνίας θα το χαρείτε περισσότερο την ώρα που δύει ο ήλιος. © SHUTTERSTOCK

18. Μέσα από τους ευκάλυπτους

Για περίπου 1,5 χλμ., θα βλέπετε δεξιά και αριστερά μόνο ευκάλυπτους. Ο στενός δρόμος που ενώνει την εθνική οδό Ρόδου-Λίνδου με τον οικισμό Κολύμπια είναι έργο των Ιταλών, οι οποίοι λέγεται ότι διάλεξαν τον ευκάλυπτο και για τις εντομοαπωθητικές του ιδιότητες. Στο τέλος του δρόμου στρίψτε δεξιά για το Atlantica Imperial Resort & Spa (Κολύμπια, τηλ. 22410-57000), όπου βρίσκονται τα εστιατόρια Mylos και Blue Bay, ανοιχτά σε επισκέπτες εκτός resort. Και τα δύο σερβίρουν δημιουργική κουζίνα με την υπογραφή του σεφ Ηλία Κακούρη. 

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-18
Έργο των Ιταλών και η Οδός Ευκαλύπτων που οδηγεί στα Κολύμπια. © ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΡΤΗ/WWW.MKOURTI.COM

19. Η Παλιά Πόλη από ψηλά

Πώς θα σας φαινόταν να βλέπατε την Παλιά Πόλη με τα στενά σοκάκια της, τα τείχη που τη χωρίζουν από τον έξω κόσμο, τις καμάρες και τα περίτεχνα κτίσματά της από ψηλά; Αυτή την ευκαιρία προσφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού, ανοίγοντας για το κοινό μια διαδρομή πάνω στα τείχη και περιμετρικά της Παλιάς Πόλης (αφετηρία στην αυλή του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-15.00, τηλ. 22413-65270). Ο άλλος τρόπος για να νιώσετε την ατμόσφαιρα της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου εντός των τειχών είναι να περιπλανηθείτε το βράδυ στις πιο ήσυχες και έρημες πλευρές της, μακριά από την πολυκοσμία και τα μαγαζιά. Κατά μήκος των τειχών βρίσκονται οι πιο ήσυχες οδοί Ιππότων και Ομήρου. Αξίζει μια βόλτα για να νιώσετε τη μυσταγωγία, καρπό της πλούσιας ιστορίας αυτού του τόπου.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-19
Η νυχτερινή βόλτα στην ήσυχη πλευρά της Παλιάς Πόλης είναι μοναδική εμπειρία © ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ

20. Στη Μονή της Φιλερήμου

Στην κορυφή του λόφου και περιτριγυρισμένη από κυπαρίσσια και πεύκα είναι χτισμένη η Μονή της Φιλερήμου. Σε απόσταση 11 χλμ. από την πόλη, είναι μια όαση δροσιάς με πολλά δέντρα και μονοπατάκια για βόλτες γύρω από το μοναστήρι. Από εκεί θα έχετε θέα στην Ιαλυσό και στη θάλασσα. Το ίδιο το μοναστήρι, χτισμένο τον 14ο αιώνα την περίοδο της Ιπποτοκρατίας, είναι ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, 
με πέτρινες θολωτές καμάρες και μικρά παρεκκλήσια.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-20
 Στο μοναστήρι της Φιλερήμου θα πάτε όχι μόνο για την αρχιτεκτονική του αλλά και για τη θέα. © ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

21. Οργανωμένες εξορμήσεις

Για να ανακαλύψετε το νησί με τη βοήθεια ενός έμπειρου ξεναγού, απευθυνθείτε στο Rhodes Experience (τηλ. 22410-29222, rhodesexperience.com). Εδώ και χρόνια διοργανώνουν εκδρομές αλλά και walking tours, όπως αυτό της Εβραϊκής Συνοικίας ή της Μεσαιωνικής Πόλης. Αν πάλι θέλετε να εξερευνήσετε το νησί διά θαλάσσης, οι άνθρωποι του Rhodes Sailing Tours (τηλ. 6907-917676, rhodessailingtours.com) όχι μόνο προσφέρουν οργανωμένες εξορμήσεις σε παραλίες και αξιοθέατα αλλά και νοικιάζουν σκάφη με την ώρα.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-21
Άποψη των ενετικών κτισμάτων της Παλιάς Πόλης.

22. Κοκτέιλ και αστρονομία

Θα το διακρίνετε από μακριά: σε έναν λόφο στο Φαληράκι θα δείτε δύο στρογγυλούς θόλους. Πρόκειται για τα αστεροσκοπεία του Astronomy Café (τηλ. 22410-86112), ενός ιδιαίτερου χώρου που συνδυάζει την παρατήρηση άστρων με καφέ, ποτό ή κοκτέιλ. Φτάνοντας, αφού προσπεράσετε το ηλιακό ρολόι και τις πινακίδες με τις επεξηγήσεις για τους πλανήτες και το ηλιακό σύστημα, θα μπείτε μέσα στο κτίριο, όπου βρίσκεται το τηλεσκόπιο, για να παρατηρήσετε τους κρατήρες του φεγγαριού, τα αστέρια και τους κοντινούς πλανήτες. Μετά μπορείτε να καθίσετε για κοκτέιλ με θέα τη θάλασσα.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-22
Στο Astronomy Cafe στο Φαληράκι θα δείτε τα άστρα και τους πλανήτες στο τηλεσκόπιο. © ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΡΤΗ/WWW.MKOURTI.COM

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-23
© ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΡΤΗ/WWW.MKOURTI.COM

23. Τα πρόσωπα αφηγούνται

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση έκανε restart μετά την πανδημία το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου (Νεστορίδειο Μέλαθρο, Πλατεία 100 Χουρμαδιών ή Γ. Χαρίτου, τηλ. 22410-36646). Με τίτλο «Βιογραφία: τα πρόσωπα της Πινακοθήκης Ρόδου αφηγούνται» η έκθεση αναδεικνύει προσωπογραφίες που δημιούργησαν σημαντικοί Έλληνες εικαστικοί, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Θεόφιλος, ο Φώτης Κόντογλου και ο Νίκος Εγγονόπουλος. Η είσοδος στο μουσείο μέχρι και τις 30 Ιουνίου είναι δωρεάν.

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-24
Προσωπογραφίες κορυφαίων Ελλήνων ζωγράφων θα δείτε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης. 

Η Ρόδος αυτών που ξέρουν-25
© ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή