Η Βενετία «διέφυγε» τον κίνδυνο;

Η Βενετία «διέφυγε» τον κίνδυνο;

Η αρμόδια επιτροπή της UNESCO αποφάσισε να μην συμπεριλάβει την ιταλική πόλη στη λίστα των ιστορικών τοπόσημων που απειλούνται.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια κίνηση που χαιρετίζουν οι υποστηρικτές του βιώσιμου τουρισμού, από την 1η Αυγούστου η Βενετία δεν θα επιτρέπει στα μεγάλα εμπορικά πλοία και στα κρουαζιερόπλοια να ελλιμενίζονται κοντά στο κέντρο της πόλης. Η απόφαση των αρχών, την οποία ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, έρχεται έπειτα από χρόνιες συγκρούσεις και διαμαρτυρίες με σκοπό την άρση των τα τακτικών δρομολογίων μεγάλων πλοίων που ρυπαίνουν την περιοχή και διαβρώνουν τα θεμέλια της ιστορικής πόλης -παράγοντες που συμβάλλουν στα διαρκή προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις πλημμύρες.

Ωστόσο, παρά την απόφαση, η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ψήφισε να μη συμπεριληφθεί η Βενετία και η λιμνοθάλασσά της στη λίστα των ιστορικών τοπόσημων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το επιχείρημα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος έπειτα από τις συστάσεις του Οργανισμού το 2014, όταν είχε προταθεί για πρώτη φορά η εγγραφή της Βενετίας στη συγκεκριμένη λίστα.

Από την πλευρά την κυβέρνησης, ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini δήλωσε ότι η χώρα θα εργαστεί για την προστασία της πόλης και της λιμνοθάλασσάς της και θα αναζητήσει τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης που να αρμόζουν στις ειδικές συνθήκες της Βενετίας, καθώς τα κρουαζιερόπλοια αποτελούν απειλή για την εύθραυστη πόλη, η οποία είχε ησυχάσει τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας. Από την άλλη, οι επικριτές της απαγόρευσης ισχυρίζονται ότι η κίνηση να απομακρυνθούν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια είναι μόνο ένα προσωρινό μέτρο που δεν εγγυάται ότι θα σταματήσει η επιβάρυνση. «Δεν υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο όραμα και μια στρατηγική που να εμπλέκει την τοπική κοινότητα», λένε.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε προτείνει παλαιότερα να συμπεριληφθεί η Βενετία στον κατάλογο με τα απειλούμενα μνημεία του κόσμου, προκειμένου να προσελκύσει διεθνή προσοχή και να διευκολυνθεί η διάσωσή της. Όμως τα μέλη της Επιτροπής έκριναν ότι αν τελικά περιλαμβανόταν αυτό θα έδειχνε πιθανόν δυσπιστία απέναντι στις τοπικές αρχές που ευθύνονται για τη διατήρηση της ιστορικής πόλης. Αποφάσισαν λοιπόν να τους δώσουν άλλη μία ευκαιρία, ώστε να λάβουν μέτρα που θα την προστατέψουν.

Για να επανεξεταστεί η υποψηφιότητα της Βενετίας σε μία από τις επόμενες ακροάσεις της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς που θα γίνουν το 2023, η Ιταλία πρέπει να υποβάλει ενημερωμένη έκθεση σχετικά με την κατάσταση της Βενετίας και της λιμνοθάλασσάς της έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή