Σύρος: Για εκλεκτικά γούστα

Σύρος: Για εκλεκτικά γούστα

Το φεστιβαλικό κλίμα του καλοκαιριού και η αρχοντική της ατμόσφαιρα δίνουν τον τόνο.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φεστιβαλικές διαθέσεις;  Η Σύρος είναι το νησί των φεστιβάλ. Κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις και φέτος οι περισσότερες θα γίνουν σε ανοιχτούς χώρους και με μέτρα προστασίας. Σημειώστε: 10-23 Ιουλίου το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Χοροθεάτρου Akropoditi DanceFest, 22-26 Ιουλίου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, 23-25 Ιουλίου το παιδικό φεστιβάλ Syros Kidz, 27-31 Ιουλίου το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, 10-14 Αυγούστου το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, 16-21 Αυγούστου το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», 25-28 Αυγούστου το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», 25-29 Αυγούστου το Syros Jazz Festival, 10-12 Σεπτεμβρίου το Stray Art Festival με ποικίλες εκδηλώσεις και 22-26 Σεπτεμβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ animation AnimaSyros. Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαριού είναι προγραμματισμένες και πολλές ακόμη δράσεις στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός 2021», που διοργανώνει ο δήμος.

Πού βρίσκεται το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα; Στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης (τηλ. 22810-84762) θα δείτε το Enfield 8000, αλλά και πολλά άλλα εκθέματα που μαρτυρούν την ανάπτυξη του νησιού τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Η έκθεση είναι άρτια οργανωμένη και αφηγείται με εύγλωττο τρόπο τη βιομηχανική ιστορία του τόπου. 

Πού θα αναζητήσω την ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών; Τι χαρακτηρίζει τη Σύρο, αν όχι τα αρχοντικά της; Το απόγευμα κάντε βόλτα στην Ποσειδωνία, τη γνωστή Ντελαγκράτσια, για να δείτε τις νεοκλασικές εξοχικές επαύλεις με τους μεγάλους κήπους με φοίνικες που χτίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Το βράδυ στην Ερμούπολη αξίζει να περιηγηθείτε στα Βαπόρια, την πάλαι ποτέ αριστοκρατική συνοικία με τα καπετανόσπιτα που κρέμονται πάνω από τη θάλασσα, σαν καράβια. 

Πού σερβίρουν τα καλύτερα κοκτέιλ; Τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει μετατραπεί σε προορισμό και για όσους αγαπούν το καλό ποτό. Ξεκινήστε από το Kouchico (τηλ. 22813-00880) στην Ερμούπολη, από τα πρώτα που έφεραν αέρα ανανέωσης στις μπάρες της Σύρου. Περάστε μια βόλτα από το Ono Concept (τηλ. 22810-45099) στην παραλία Αγκαθωπές, στην Ποσειδωνία, και ανεβείτε στην Άνω Σύρο για το ολοκαίνουργιο cocktail bar Theosis (τηλ. 22810-88958).

Ποια είναι τα πιο αξιόλογα τοπικά προϊόντα; Προϊόντα από όλες τις Κυκλάδες συγκεντρώνει το παραδοσιακό μπακάλικο Πρέκας (τηλ. 22810-87556) στην Ερμούπολη. Οι ίδιοι φτιάχνουν και ιδιαίτερες ντελικατέτσιες, όπως σάλτσα συριανής ντομάτας και αποξηραμένο μάραθο. Στην Άνω Σύρο, στο Maison de Meze (τηλ. 22810-76209) μπορείτε να καθίσετε σε ένα από τα τραπέζια του και να γευτείτε τις λιχουδιές, πριν αποφασίσετε να αγοράσετε όσα διαθέτουν στο παντοπωλείο. Τα καλύτερα λουκούμια της Σύρου είναι αυτά που παράγει η βιοτεχνία Συκουτρής (τηλ. 22810-81390) και θα τα βρείτε στην Ερμούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή