Beach hopping στα Χανιά

Κοσμοπολιτισμός ή μποέμ διάθεση; Αμμόλοφοι ή σπηλιές; Τα Χανιά προσφέρουν παραλίες για όλα τα γούστα. 

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαλάσαρνα

Εδώ τα νερά είναι γαλάζια και κρυστάλλινα και η άμμος ροζ από τα χιλιάδες κοχύλια (απαγορεύεται να τα πάρετε σας ως αναμνηστικά, γιατί μειώνονται επικίνδυνα). Η παραλία είναι αρκετά ανεπτυγμένη, με μαγαζιά και δωμάτια, και στο βορειότερο άκρο της μπορείτε να δείτε τον αρχαιολογικό χώρο της ομώνυμης αρχαίας πόλης που άκμασε τον 4ο και 3ο αι. π.Χ και ήταν μία από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις της αρχαίας Κρήτης.

Μπάλος

Beach hopping στα Χανιά-1

Παρά τα αβαθή του νερά, ο Μπάλος είναι η παραλία-σταρ της δυτικής ακτής λόγω της πανοραμικής εικόνας που αντικρίζεις από ψηλά ακολουθώντας το μονοπάτι (διαδρομή 20 λεπτών): εκατοντάδες άνθρωποι κινούνται στην εκτυφλωτικά λευκή άμμο σαν ανήσυχα έντομα και το ακρωτήρι Τηγάνι εισχωρεί στη θάλασσα. Λόγω της δημοφιλίας της παραλίας, τους καλοκαιρινούς μήνες δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε την πολυκοσμία. Μπορείτε να έρθετε εδώ και με καραβάκι από το λιμάνι της Κισσάμου.

Γραμβούσα

Το καραβάκι που ενώνει το λιμάνι της Κισσάμου με τον Μπάλο κάνει στάση και στην υπέροχη αμμουδιά της ακατοίκητης νησίδας Γραμβούσα. Εκεί βρίσκεται και το ενετικό κάστρο που θεωρείται ως το πρώτο σημείο της Κρήτης που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.

Ελαφονήσι

Beach hopping στα Χανιά-2

Η παραλία Ελαφονήσι είναι στην πραγματικότητα ένα νησάκι που πότε ενώνεται, πότε όχι με τη στεριά, με ρηχά νερά, αμμώδεις παραλίες και κέδρους. Πρόκειται για ένα εύθραυστο οικοσύστημα που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura.

Κεδρόδασος

Beach hopping στα Χανιά-3

Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης, με θαλασσόκεδρους, βράχια, λευκή άμμο και καταγάλανα παγωμένα νερά. Από το σημείο που θα αφήσετε το αυτοκίνητο θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο μέχρι την παραλία. Ελάτε νωρίς το πρωί για να πιάσετε θέση στον ίσκιο των δέντρων.

Γιαλισκάρι

Οι χίπηδες της δεκαετίας του 1970 είχαν βρει στο Γιαλισκάρι το απόμερο καταφύγιό τους. Σήμερα, σε αυτή τη διπλή βοτσαλωτή παραλία, που καταλαμβάνει τις δύο πλευρές μιας χερσονήσου και απέχει περίπου 4 χλμ. από την Παλαιόχωρα, συχνάζουν όσοι αγαπούν το snorkeling, τα βαθιά καθαρά νερά, αλλά και οι πεζοπόροι που, ερχόμενοι από τη Σούγια, ακολουθούν το μονοπάτι Ε4. Θα βρείτε δύο καντίνες για ανεφοδιασμό, λίγες ομπρέλες και αρμυρίκια για σκιά.

Μάρμαρα

Beach hopping στα Χανιά-4

Σπηλιές με πολύχρωμα πετρώματα, μέσα στα οποία κολυμπάς εκστασιασμένος, λεία βράχια, μια μικρή παραλία με λίγες ομπρελοξαπλώστρες και νερά που νιώθεις να σε αγκαλιάζουν. Τα Μάρμαρα των Σφακίων είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης και για να φτάσετε εκεί θα πρέπει να πάρετε κάποιο θαλάσσιο ταξί από τη Χώρα Σφακίων ή να διασχίσετε το φαράγγι της Αράδαινας, που ξεκινά από το ομώνυμο ορεινό χωριό. Και οι δύο τρόποι αποτελούν εμπειρία. Το μοναδικό οίκημα στην παραλία είναι το ταβερνάκι του Χρυσόστομου, επισήμως γνωστό ως Διαλεσκάρι (τηλ. 28210-57035), όπου με θέα στο πέλαγος, στην παραλία και στο φαράγγι, θα απολαύσετε κρητικούς μεζέδες και σπιτικά μαγειρευτά.

Στη Γαύδο

Beach hopping στα Χανιά-5

Στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, τη Γαύδο, θα φτάσετε με φεριμπότ από τα Σφακιά ή την Παλαιόχωρα. Στην παραλία Τρυπητή θα δείτε μάλιστα και μια πελώρια καρέκλα-γλυπτό που στήθηκε από επιζώντες του Τσέρνομπιλ (οι οποίοι βρήκαν τον καινούργιο τόπο κατοικίας τους στο νησί), πάνω στην οποία είναι σκαλισμένο το μήνυμα: «Southern point of Europe. Smile. Relax.» (Το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Χαμογελάστε. Χαλαρώστε). Οι φημισμένες παραλίες Άγιος Ιωάννης και Σαρακήνικο είναι ο παράδεισος των free campers και των γυμνιστών που ζουν το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο στους αμμόλοφους και τα τυρκουάζ νερά.

Και άλλες 9 για τη λίστα σας

Η παραλία της Αγίας Ρούμελης, στην οποία καταλήγει το φαράγγι της Σαμαριάς, θα είναι το έπαθλό σας για την ολοκλήρωση μιας πεζοπορικής διαδρομής 5-7 ωρών. Κοντά στην Παλαιόχωρα, εκτός από το Γιαλισκάρι, εντυπωσιακή είναι και η παραλία Κριός. Ο Άγιος Παύλος είναι μια παραλία με πεύκα, ταβερνάκι και ένα ξωκλήσι του 11ου αιώνα πάνω στην άμμο. Ο μοναχικός Ίλιγγας στη ρίζα ενός γκρεμού, σε κάνει να θέλεις να γίνεις ερημίτης. Άλλες ήσυχες και μοναχικές παραλίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην περιοχή των Σφακίων: Τρυπητή, Ντομάτα, Λύκος, Φοίνικας και Γλυκά Νερά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή