Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου

Δέκα παραλίες, δέκα διαφορετικές εξορμήσεις για όσους δεν έφυγαν ποτέ ή για εκείνους που επέστρεψαν νωρίς.

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όρμος Βαμβακούση

Πίσω από τον φούρνο Βαμβακούσης (61ο χλμ. Λεωφ. Σουνίου, τηλ. 22920-39261), κρύβεται μια όμορφη παραλία με χαλικάκι και γαλανά νερά που για χρόνια απολάμβαναν αποκλειστικά οι ντόπιοι παραθεριστές. Στα αριστερά της, τα βράχια από παλιά κατολίσθηση έχουν διαμορφώσει μια φυσική πισίνα. Θα φτάσετε μέχρι εκεί είτε περπατώντας πάνω στις πέτρες είτε κολυμπώντας μέσα από τη θάλασσα.  

Όρμος Κλαδίου

Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου-1
Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού

Διαυγή δροσερά νερά και ησυχία, μόλις μισή ώρα από την Αθήνα. Επί της λεωφόρου Αθηνάς με κατεύθυνση προς την Ακτή Βουλιαγμένης στρίβετε δεξιά στο φανάρι του Αγίου Γεωργίου (το GPS υποδεικνύει το στενό αμέσως μετά την εκκλησία, αλλά σας βγάζει στο ίδιο σημείο). Ακολουθείτε τη λεωφόρο Καβουριού και στη συμβολή με την οδό Ακτής στρίβετε δεξιά, προχωράτε ευθεία και στρίβετε πάλι δεξιά στην οδό Ανέμων, έπειτα συνεχίζετε ευθεία μέχρι το τέλος του δρόμου. Παρκάρετε και ακολουθείτε το λιθόστρωτο μονοπάτι μέσα στις φραγκοσυκιές, τις πικροδάφνες, τα πεύκα και τα πουρνάρια μέχρι την παραλία, η οποία περιβάλλεται από βράχους και σχίνα. Αν σας αρέσει η εξερεύνηση, ανεβείτε στα βράχια και ανακαλύψτε τη σπηλιά στα δεξιά. Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό, σνακ και ομπρέλα γιατί δεν υπάρχει φυσική σκιά.  

Ribas

Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου-2
Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού

Από τα μεγάλα λευκά βράχια κάτω από το παλιό κλαμπ Ribas, επί της λεωφόρου Σουνίου, θα βουτήξετε απευθείας στα μπλε νερά του κόλπου της Βάρκιζας. Θα πρέπει ωστόσο να έρθετε οργανωμένοι με νερό, σνακ, ομπρέλα με βάση. Το σημείο μπορεί να δείχνει δύσκολο, όμως υπάρχουν ασφαλή σημεία για να μπείτε και να βγείτε από το νερό, αν δεν σας αρέσουν οι θεαματικές βουτιές. Όσοι έρχονται εδώ δεν αγαπούν τη φασαρία – μόνος αντιπερισπασμός τα σκάφη που διασχίζουν τον κόλπο.

Θυμάρι

Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου-3
Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ

Με κατεύθυνση από Αθήνα προς Σούνιο αμέσως μετά την Παλαιά Φώκαια μπαίνετε στο Θυμάρι, που πήρε το όνομά του από τα θυμάρια που υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή. Στον κόλπο υπάρχουν τουλάχιστον πέντε παραλίες με το ίδιο όνομα, δύο όμως είναι οι πιο γνωστές. Η μία βρίσκεται στις στροφές στην είσοδο του οικισμού όπως έρχεστε από Αθήνα (χρειάζεται προσοχή για να μην την προσπεράσετε) και η άλλη μερικά χιλιόμετρα παρακάτω με εύκολη πρόσβαση από τη λεωφόρο Σουνίου. Η πρώτη έχει άμμο, βότσαλο και beach bar, ενώ η δεύτερη άμμο, χαλικάκι και δεν διαθέτει άλλες υποδομές. 

Καταφυγή

Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου-4
Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού

Οι περισσότεροι προσπερνούν το οικιστικό συγκρότημα «Αίολος» επί της λεωφόρου Σουνίου, επειδή θεωρούν ότι δεν έχει πρόσβαση στην παραλία. Όμως στο σημείο υπάρχουν δύο παραλίες: μία αρκετά μεγάλη πριν από τον οικισμό, που προσεγγίζεται εύκολα από τον δρόμο, και μία πιο μικρή με πρόσβαση μέσα από τον οικισμό, ήσυχη με νερά που βαθαίνουν σιγά-σιγά, κατάλληλη για μικρά παιδιά. Tip: Στη δεξιά πλευρά, πάνω στον βράχο αγναντεύοντας τον Αργοσαρωνικό, στέκει το Εκκλησάκι της Παναγίας Καταφυγιώτισσας, το ζωγραφικό διάκοσμο του οποίου έχει κάνει ο Δημήτρης Μυταράς.

Λεγραινά

Όλοι μιλούν για την παραλία ΚΑΠΕ Λεγραινών, που είναι πράγματι πολύ όμορφη αλλά συγκεντρώνει αρκετό κόσμο ενώ για να την προσεγγίσεις πρέπει να κατέβεις πολλά σκαλιά. Πριν φτάσετε εκεί όμως, αξίζει της προσοχής σας η μεγάλη άνετη παραλία των Λεγραινών με την εύκολη πρόσβαση (χωρίς σκαλιά), την πλούσια άμμο, τα γαλάζια νερά και τα αγρόπυρα (Agropyron junceum) που κινούνται νωχελικά με το αεράκι θυμίζοντας διακοπές στο νησί. Μήπως τελικά να μην την προσπεράσετε;

Καβάτζα

Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου-5
Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού

Με τα Μεσόγεια να κατεβαίνουν για μπάνιο κάθε απόγευμα στις διάφορες παραλίες της περιοχής, «καβάτζες» σαν αυτή είναι απαραίτητες. Και η συγκεκριμένη είναι όνομα και πράγμα. Μεσαίου μεγέθους με άμμο και αρμυρίκια που σε κάποια σημεία φτάνουν σχεδόν μέχρι το νερό, η παραλία Καβάτζα βρίσκεται λίγο μετά τον ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο (όπως έρχεστε από Αθήνα), περίπου 150 μέτρα από την ταβέρνα «Συρτάκι» (Λεωφ. Σουνίου 114, τηλ. 22920-39125), όπου μετά το μπάνιο σας μπορείτε να καθίσετε για φαγητό. Τα απογεύματα συνήθως δεν έχει πολύ κόσμο, αντίθετα από νωρίς το πρωί έως το μεσημέρι θα συναντήσετε κατοίκους της περιοχής αλλά και επισκέπτες.

Λιμάνι Πασά

Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου-6
Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ

Το Λιμάνι του Πασά ή αλλιώς ακτή Ποσειδωνίας προσελκύει κολυμβητές από ολόκληρη την Αττική καθώς έχει εύκολη πρόσβαση, νερά καθαρά και αλμυρίκια για σκιά. Η τοποθεσία αποτελεί μέρος σπουδαίου αρχαίου οικισμού -μάλιστα πίσω από την αμμουδιά ένα κομμάτι έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος λόγω των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν. Μέχρι πριν από την πανδημία ένα τμήμα ήταν οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, γι’ αυτό καλύτερα φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα. 

Πούντα Ζέζα

Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου-7
Φωτογραφία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ

Το παράξενο όνομα και η εύκολη πρόσβαση την έκαναν γρήγορα γνωστή. Έτσι τα τελευταία χρόνια δέχεται επισκέπτες από όλους τους δήμους της Αττικής. Από όποια κατεύθυνση και αν έρχεστε οι ταμπέλες επί της Λεωφόρου Σουνίου θα σας καθοδηγήσουν για το πού πρέπει να στρίψετε -η συνέχεια έως την αμμουδιά είναι πολύ εύκολη. Και εδώ υπήρχε μέχρι πρότινος οργανωμένο κομμάτι με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ωστόσο λόγω συνθηκών καλύτερα να έχετε μαζί τα δικά σας.

Τσίου

Οι αθηναϊκές βουτιές του Αυγούστου-8
Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού

Πολλοί την ψάχνουν, λίγοι φτάνουν. Είναι από τις παραλίες που ακούγονται πολύ, ωστόσο το γεγονός ότι η αναζήτησή της μοιάζει λίγο με «κυνήγι χαμένου θησαυρού» αποθαρρύνει αρκετό κόσμο. Tip: Αφήνοντας τη λεωφόρο Σουνίου, αναζητήστε τις πινακίδες «Ακρωτήρι». Θα φτάσετε σε ένα πλάτωμα όπου ο «πατημένος» δρόμος φαίνεται ότι σταματά. Από ψηλά δεν θα δείτε παραλία – αν έχει κόσμο, θα ακούσετε τον αντίλαλο από τις φωνές. Παρκάρετε και μπείτε στο χωμάτινο μονοπάτι. Παρακάτω υπάρχουν διακλαδώσεις που ίσως σας μπερδέψουν. Για να κατεβείτε πιο εύκολα, μείνετε στο κέντρο και λίγο δεξιά (τα βράχια έχουν σχήμα

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ

MHT