ΤΑΞΙΔΙΑ

Καλοκαίρι είναι…

Το καλοκαίρι, λένε, δεν είναι εποχή, είναι διάθεση. Αυτή είναι η δική μας διάθεση κάθε καλοκαίρι. 

Καλοκαίρι είναι…

Να σου κόψω μια φέτα;

Τι γεύση έχει το καλοκαίρι; Καρπούζι! 

Ξυπολησιά, θάλασσα και δροσερές φέτες που μοιράζονται στο χέρι. Δαγκώνεις σαν παιδί, ανάμεικτη γλύκα και αλμύρα στα χείλη, μέχρι να φτάσουν τα… καρπουζόζουμα στην καρδιά. 

Καλοκαίρι είναι…-1

Ας κρατήσουν οι χοροί

Η νύχτα πέφτει, οι χωριανοί ανταμώνουν με λαχτάρα στην πλατεία, τα νέα ενός ολόκληρου χρόνου επικοινωνούνται κάτω από γηραιά πλατάνια. Μαζί και τα συναισθήματα, μέσα από κυκλωτικούς ή όχι χορούς. Φέτος, χωρίς πανηγύρια, θα εφεύρουμε άλλους τρόπους. 

Καλοκαίρι είναι…-2

Πολύτιμη σιέστα 

«Πίσω απ’ τις γρίλιες είναι το μεγάλο μεσημέρι», γράφει ο Ρίτσος και μας θυμίζει όλες εκείνες τις μεσημεριανές σιέστες του Αυγούστου, στα νησιά. Έξω κάψα, εκτυφλωτικός ήλιος, μακρινές φωνές από την παραλία. Μέσα δροσερά σεντόνια και χουζούρι. 

Καλοκαίρι είναι…-3

Επιτέλους οι δυο μας

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή του καλοκαιριού: να φτάνεις στην παραλία, να μην υπάρχει ψυχή, μοναδικό σημάδι ζωής να είναι τα χνάρια των γλάρων. Εκείνοι κι εσύ, εκούσια ναυαγοί σε μία, οποιαδήποτε, γωνιά του Αιγαίου. 

Καλοκαίρι είναι…-4

Αξιολάτρευτοι κλέφτες

Οι γάτοι του Αιγαίου συνήθως κάνουν σιέστα τα μεσημέρια στις σκιές στα σοκάκια της Χώρας. Εκτός κι αν τους πάρει η μυρωδιά… Το ουζάκι οι άνθρωποι, τον μεζέ εκείνοι -δίκαια πράγματα. 

Καλοκαίρι είναι…-5

Άγρια των άστρων μουσική

Το είπε υπέροχα ο Τάσος Λειβαδίτης: «Το καλοκαίρι ο ουρανός διανυκτερεύει/οι μυρωδιές έχουν την παιδική μας ηλικία […]». Μαζί του διανυκτερεύουμε όλοι, ψάχνοντας στον ουρανό την Μεγάλη Άρκτο και όσους αστερισμούς γνωρίζει ο καθένας. Μαντεύοντας τον καιρό της αυριανής μέρας από το ελαφρύ αεράκι, ακούγοντας τους γρύλους, μια κιθάρα ή τον μακρινό απόηχο των μουσικών των μπαρ.

Καλοκαίρι είναι…-6

Ησυχία παρακαλώ

Μέσα στα λιόδεντρα, τα πλατάνια, τα κέδρα, στην πολύτιμη φυσική σκιά, στην άκρη μιας παραλίας ή ενός ποταμού, με ένα βιβλίο ή με τα βλέφαρα κλειστά κι ένα ελαφρύ αεράκι να κουνά την αιώρα, έρχεται ο πιο γλυκός ύπνος. Αρκεί τα τζιτζίκια να μην τραγουδούν στη διαπασών, ως συνήθως! 

Καλοκαίρι είναι…-7

Ατέλειωτη βουτιά

Με το ένα, με το δύο, με το τρία! Η πρώτη βουτιά, η πρώτη μέρα στο νησί, οι αγαπημένοι φίλοι, τα γρατζουνισμένα γόνατα που τσούζουν στην αλμύρα, οι διακοπές που θα κρατήσουν τρεις μήνες. Ζήτω η παιδική ηλικία.