Καλοκαίρι είναι…

Το καλοκαίρι, λένε, δεν είναι εποχή, είναι διάθεση. Αυτή είναι η δική μας διάθεση κάθε καλοκαίρι. 

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σου κόψω μια φέτα;

Τι γεύση έχει το καλοκαίρι; Καρπούζι! 

Ξυπολησιά, θάλασσα και δροσερές φέτες που μοιράζονται στο χέρι. Δαγκώνεις σαν παιδί, ανάμεικτη γλύκα και αλμύρα στα χείλη, μέχρι να φτάσουν τα… καρπουζόζουμα στην καρδιά. 

Καλοκαίρι είναι…-1

Ας κρατήσουν οι χοροί

Η νύχτα πέφτει, οι χωριανοί ανταμώνουν με λαχτάρα στην πλατεία, τα νέα ενός ολόκληρου χρόνου επικοινωνούνται κάτω από γηραιά πλατάνια. Μαζί και τα συναισθήματα, μέσα από κυκλωτικούς ή όχι χορούς. Φέτος, χωρίς πανηγύρια, θα εφεύρουμε άλλους τρόπους. 

Καλοκαίρι είναι…-2

Πολύτιμη σιέστα 

«Πίσω απ’ τις γρίλιες είναι το μεγάλο μεσημέρι», γράφει ο Ρίτσος και μας θυμίζει όλες εκείνες τις μεσημεριανές σιέστες του Αυγούστου, στα νησιά. Έξω κάψα, εκτυφλωτικός ήλιος, μακρινές φωνές από την παραλία. Μέσα δροσερά σεντόνια και χουζούρι. 

Καλοκαίρι είναι…-3

Επιτέλους οι δυο μας

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή του καλοκαιριού: να φτάνεις στην παραλία, να μην υπάρχει ψυχή, μοναδικό σημάδι ζωής να είναι τα χνάρια των γλάρων. Εκείνοι κι εσύ, εκούσια ναυαγοί σε μία, οποιαδήποτε, γωνιά του Αιγαίου. 

Καλοκαίρι είναι…-4

Αξιολάτρευτοι κλέφτες

Οι γάτοι του Αιγαίου συνήθως κάνουν σιέστα τα μεσημέρια στις σκιές στα σοκάκια της Χώρας. Εκτός κι αν τους πάρει η μυρωδιά… Το ουζάκι οι άνθρωποι, τον μεζέ εκείνοι -δίκαια πράγματα. 

Καλοκαίρι είναι…-5

Άγρια των άστρων μουσική

Το είπε υπέροχα ο Τάσος Λειβαδίτης: «Το καλοκαίρι ο ουρανός διανυκτερεύει/οι μυρωδιές έχουν την παιδική μας ηλικία […]». Μαζί του διανυκτερεύουμε όλοι, ψάχνοντας στον ουρανό την Μεγάλη Άρκτο και όσους αστερισμούς γνωρίζει ο καθένας. Μαντεύοντας τον καιρό της αυριανής μέρας από το ελαφρύ αεράκι, ακούγοντας τους γρύλους, μια κιθάρα ή τον μακρινό απόηχο των μουσικών των μπαρ.

Καλοκαίρι είναι…-6

Ησυχία παρακαλώ

Μέσα στα λιόδεντρα, τα πλατάνια, τα κέδρα, στην πολύτιμη φυσική σκιά, στην άκρη μιας παραλίας ή ενός ποταμού, με ένα βιβλίο ή με τα βλέφαρα κλειστά κι ένα ελαφρύ αεράκι να κουνά την αιώρα, έρχεται ο πιο γλυκός ύπνος. Αρκεί τα τζιτζίκια να μην τραγουδούν στη διαπασών, ως συνήθως! 

Καλοκαίρι είναι…-7

Ατέλειωτη βουτιά

Με το ένα, με το δύο, με το τρία! Η πρώτη βουτιά, η πρώτη μέρα στο νησί, οι αγαπημένοι φίλοι, τα γρατζουνισμένα γόνατα που τσούζουν στην αλμύρα, οι διακοπές που θα κρατήσουν τρεις μήνες. Ζήτω η παιδική ηλικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή