5 αρχαιολογικοί χώροι για το καλοκαίρι

5 αρχαιολογικοί χώροι για το καλοκαίρι

Από την Πελοπόννησο, την κρητική ενδοχώρα και τις Κυκλάδες μέχρι την Ανατολική Χαλκιδική και την Ήπειρο, το φετινό καλοκαίρι μάς θέλει εξερευνητές του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας.

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχαία Ολυμπία, Ηλεία

Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, συμβολίζει μέχρι σήμερα τα ιδανικά της ευγενούς άμιλλας και της ειρήνης (εδώ έγινε πράξη ο θεσμός της ιερής εκεχειρίας, σύμφωνα με την οποία σταματούσαν οι εχθροπραξίες στη διάρκεια των Αγώνων). Τιμής ένεκεν στο φετινό ολυμπιακό καλοκαίρι, αξίζει να επισκεφθείτε την αρχαιολογική Μέκκα της Πελοποννήσου, να δείτε το Στάδιο, το αναστηλωμένο Φιλιππείο (ένα από τα ωραιότερα οικοδομήματα που έχουν διασωθεί), την έπαυλη του –Ρωμαίου αυτοκράτορα και Ολυμπιονίκη- Νέρωνα και τόσα άλλα μνημεία που αποδεικνύουν πως η Ολυμπία ήταν –και παραμένει- ένας τόπος χωρίς σύνορα, που βρίσκεται στην Ελλάδα αλλά ανήκει σε όλο τον κόσμο.   

Info: Τηλ. 26240-22517, 8:00-20:00 καθημερινά, είσοδος 12 ευρώ (στην τιμή εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων). 

5 αρχαιολογικοί χώροι για το καλοκαίρι-1
Φωτ. Shutterstock

Αρχαία Ελεύθερνα, Ρέθυμνο

Βρίσκεται στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, κοντά στη Μονή Αρκαδίου και -θεωρείται ότι- πήρε το όνομά της από τον Ελευθήρα, έναν από τους Κουρήτες που προστάτευαν τον Δία. Σε αντίθεση με τους πιο προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης (Κνωστός, Φαιστός κλπ.), η Αρχαία Ελεύθερνα καλύπτεται από αρκετό μυστήριο, με το παρελθόν της να μην έχει αποκρυπτογραφηθεί πλήρως, παρότι γνωρίζουυμε ότι υπήρξε σημαντική πόλη των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων. Για να την γνωρίσετε, ξεκινήστε από το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας όπου θα πάρετε πληροφορίες για την ιστορία της. Εκεί, ζητήστε να βγάλετε φωτογραφία τον χάρτη των μνημείων που αξίζει να επισκεφθείτε στην ευρύτερη περιοχή (όπως είναι το Πυργί, η Ακρόπολη, οι Δεξαμενές). Ρωτήστε, επίσης, τους υπεύθυνους ποια μνημεία δεν είναι προσβάσιμα αυτή την περίοδο λόγω των κατολισθήσεων του περασμένου χειμώνα. 

Info: Τηλ. μουσείου 28340-92501, 8:00-20:00 καθημερινά εκτός Τρίτης, είσοδος 4 ευρώ. 

5 αρχαιολογικοί χώροι για το καλοκαίρι-2
Φωτ. Shutterstock

Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης, Τήνος

Το Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης είναι το μοναδικό ιερό στις Κυκλάδες που ήταν αφιερωμένο στους κυρίαρχους θεούς της θάλασσας. Βρίσκεται –όπως είναι φυσικό- δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή Κιόνια, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα της Τήνου και λειτούργησε μεταξύ 4ου αιώνα π.Χ. και 3ου αιώνα μ.Χ. Είχε μεγάλη φήμη, με τους προσκυνητές να έρχονται στο νησί ακόμα και από την Αφρική, τη Μικρά Ασία και την Κάτω Ιταλία για να το επισκεφθούν. Σήμερα, χρειάζεται λίγη φαντασία (και μια μικρή βοήθεια-καθοδήγηση από τον υπεύθυνο αρχαιοφύλακα) για να καταλάβει κανείς πώς ήταν το ιερό στην αρχαιότητα, αφού τα περισσότερα μνημεία έχουν καταστραφεί.   

Info: Τηλ. 22830-22506, 8:30-15:00 καθημερινά εκτός Τρίτης, είσοδος 3 ευρώ. 

5 αρχαιολογικοί χώροι για το καλοκαίρι-3
Φωτ. Shutterstock

Αρχαία Στάγειρα, Χαλκιδική

Ανεξάρτητη πόλη του 7ου αιώνα π.Χ., τα Αρχαία Στάγειρα ιδρύθηκαν από Ίωνες της Άνδρου και βρίσκονται απέναντι από τον Κάπρο, μία νησίδα σε σχήμα αγριογούρουνου. Είχαν δικό τους νόμισμα, με έμβλημα –και  πάλι- τον κάπρο. Ο πιο γνωστός κάτοικος των Αρχαίων Σταγείρων ήταν ο Αριστοτέλης, που γεννήθηκε εκεί το 384 π.Χ. Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο θα σας δώσει την ευκαιρία να κάνετε έναν μεγάλο ιστορικό περίπατο ανάμεσα στην ακρόπολη, την αγορά, το portico (στοά), το αρχαϊκό ιερό και διάφορα άλλα μνημεία, με φόντο την πράσινη θάλασσα του Στρυμονικού Κόλπου που περιβάλλει την αρχαία πόλη. Επειδή η βόλτα διαρκεί αρκετά, καλύτερα να προγραμματίστε την επίσκεψή σας πρωινές ώρες που έχει περισσότερη δροσιά.   

Info: Τηλ. 23760-51283, καθημερινά εκτός Τρίτης, 8:30-15:30. Ελεύθερη είσοδος. 

5 αρχαιολογικοί χώροι για το καλοκαίρι-4
Φωτ. Περικλής Μεράκος

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης, Πρέβεζα

Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης είναι η μεγάλη έκπληξη όσων κάνουν road trip στην Ήπειρο, ένα τεράστιο τεχνικό έργο της αρχαιότητας και ένα μνημείο απίστευτης ομορφιάς, το οποίο παραδόξως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Οι επικρατέστερες απόψεις θέλουν το υδραγωγείο είτε να  κατασκευάστηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο (1ος αιώνας π.Χ. – 1ος αιώνας μ.Χ.) είτε από τον Αδριανό (2ος αιώνας μ.Χ.). Το σημείο που προτείνουμε να επισκεφθείτε είναι στις όχθες του Λούρου, 9,5 χλμ. βόρεια της Φιλιππιάδας, για να δείτε τις φθαρμένες από τον χρόνο τοξοστοιχίες, που στέκουν ακόμα όρθιες, γεμάτες πρασινάδες, πάνω από τα νερά του ποταμού. 

Info: Ελεύθερη πρόσβαση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή