«Οταν ερωτεύτηκα τη Σαντορίνη»

«Οταν ερωτεύτηκα τη Σαντορίνη»

Ο Πολ Παναγιωτόπουλος των Ducato Wine Hotel & Villas και Ducato di Oia Boutique Hotel μιλάει για το νησί που επέλεξε ως μόνιμη κατοικία.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πολύκαρπος Παναγιωτόπουλος θα μπορούσε σήμερα να ζει μια εντελώς διαφορετική ζωή, από αυτή του ξενοδόχου στη Σαντορίνη. Οταν την πρωτοεπισκέφθηκε, ως τουρίστας, ζούσε και σπούδαζε στη Νεα Υόρκη Ναυτιλιακό Δίκαιο και η καριέρα του φαινόταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη. Πολλοί ερωτεύονται το νησί με την πρώτη ματιά, αλλά εκείνος προχώρησε ακόμα περισσότερο –  μαγεμένος απο το τοπίο, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την ηφαιστειακή ενέργεια, επέστρεφε χρόνο με το χρόνο, «μου έγινε κάτι σαν εξάρτηση», όπως λέει χαρακτηριστικά. 

«Οταν ερωτεύτηκα τη Σαντορίνη»-1

Ωσπου έκανε τη μεγάλη στροφή.  Στράφηκε στο μάνατζμεντ της φιλοξενίας, πήρε δυο μαστερ και περι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 άρχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη Σαντορίνη και στυγκεκριμένα σε ένα από τα ακατέργαστα «διαμάντια» της την εποχή εκείνη, το Μεγαλοχώρι, πάλαι ποτέ κέντρο της οινικής παραγωγής που χτυπήθηκε απ’ τα γυρίσματα της ιστορίας κι απέμεινε φάντασμα της παλαιάς του ακμής, γερασμένο, με λιγοστούς κατοίκους, στη σκοτεινή πλευρά της τουριστικής ανάπτυξης. 

Ακολουθώντας τον δύσκολο δρόμο των αναπαλαιώσεων, πέντε χρόνια μετά -το 2004- παρουσίαζε τις πρώτες έξι βίλες του Ducato Wine Hotel & Villas, δίνοντας το δικό του στίγμα στο υπό διαμόρφωση ακόμα τοπίο της πολυτελούς φιλοξενίας στο νησί. «Τότε υπήρχαν μόνο εννέα βίλες αυτής της κατηγορίας προς ενοικίαση σε όλη τη Σαντορίνη και μάλιστα βιαζόμουν να ολοκληρώσω τις εργασίες για να προλάβω τον ανταγωνισμό», λέει ο ίδιος. «Σήμερα, αν σας ζητούσα να μαντέψετε τον αριθμό δεν θα μπορούσατε. Είναι 3,500». 

«Οταν ερωτεύτηκα τη Σαντορίνη»-2

Ο Πολ Παναγιωτόπουλος έχει τη φιλοσοφία ότι κάθε επιχειρηματίας του τουρισμού – και όχι μόνο- οφείλει να κοιτάζει όχι μόνο το «μαγαζί» του αλλά και τον δημόσιο χώρο, τις υποδομές, τη συνολικότερη αναβάθμιση της κοινότητας στην οποία δραστηριοποιείται – και κατ’ επέκταση την ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών-πελατών. Για τον λόγο αυτόν δραστηριοποιήθηκε σε έργα αναβαθμισης του Μεγαλοχωρίου. Σήμερα μιλά με ικανοποίηση για όσα ολοκληρώθηκαν και στα οποία έβαλε και ο ίδιος το λιθαράκι του, αλλά και με πικρία για όσα έχουν «κολλήσει». Οπως τα χίλια μέτρα πλακωτού που μένουν για να «στρωθεί» το χωριό, ή η απόφαση να απαγορευτεί η διέλευση αυτοκινήτων από το εσωτερικό του. 

«Το Μεγαλοχώρι έχει αποφύγει την υπεραναπτυξη με τις μεγάλες μονάδες και την αρχιτεκτονική αλλοίωση. Από αυτή την άποψη κρατά τη σημαία ψηλά. Θα μπορούσε με μερικές απλές κινήσεις να γίνει παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο».

«Οταν ερωτεύτηκα τη Σαντορίνη»-3

Το Ducato Wine Hotel & Villas του Μεγαλοχωρίου έχει αποκτήσει στο μεταξύ και «αδερφάκι» στην κοσμοπολίτικη Οια, το Ducato di Oia Boutique Hotel, προσφέροντας αντίστοιχη εμπειρία σοφιστικέ πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής. «Η Σαντορίνη γενικά προσφέρει ένα καταπληκτικό τουριστικό προϊόν» λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Γεγονός είναι ότι έχει μικρό ποσοστό επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, επειδή είναι από τα μέρη που ο άλλος ονειρεύεται να δει μία φορά στη ζωή του και μετά θα συστήσει σε έναν συγγενή ή φίλο του, που επίσης θα έρθει από την άλλη άκρη του κόσμου. Η Σαντορίνη είναι must. Και μπορεί να διαλέξει ό,τι τουρισμό θέλει, ακόμα και εναλλακτικό, και να είναι γεμάτη. Αρκεί να το κανει με γνώση, με κανόνες και σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Ολοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά πρέπει να φροντίσουμε για το καλό του νησιού».

ducato.gr/ducato-wine-hotel-villas/ 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή