Ζωή στο νερό

Ο Περικλής Μεράκος μάς ταξιδεύει στα υγροτόπους της Ελλάδας. Τα πολύτιμα οικοσυστήματά τους είναι ένας άλλος, υπέροχος κόσμος.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέσπες

Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους υδροβιοτόπους της Ευρώπης. Εδώ φιλοξενούνται κάπου 260 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και αργυροπελεκάνοι, είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση, που μεταναστεύουν εδώ την άνοιξη. 

Λίμνη Κερκίνη

Ζωή στο νερό-1

Τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv ζουν στην τεχνητή λίμvη Κερκίνη του νόμου Σερρών, η οποία αποτελεί έναν από τους 10 Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας (γνωστούς και ως Υγροτόπους Ramsar). Εδώ όμως, απαντάται και ο μεγαλύτερος πανελλαδικά αριθμός βουβαλιών, τα οποία έχουν προσαρμοστεί να ζουν σε υγρότοπους.

Αλυκές Μεσολογγίου

Ζωή στο νερό-2

H πολύχρωμη αυτή έκταση που μοιάζει με ζωγραφικό πίνακα είναι οι αλυκές του Μεσολογγίου, οι μεγαλύτερες της Ελλάδος, στις οποίες αντιστοιχεί το 50-80% (αναλόγως τη χρονιά) του αλατιού που παράγεται στην χώρα. Το Μεσολόγγι είναι εδώ και εκατοντάδες χρόνια ταυτισμένο με την παραγωγή αλατιού, καθώς τα ρηχά και ζεστά νερά της λιμνοθάλασσας δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες.

Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Ζωή στο νερό-3

Η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στη Μεσσηνία είναι ο νοτιότερος Διεθνούς Σημασίας Υγρότοπος των Βαλκανίων. Τα μεταναστευτικά πουλιά που ταξιδεύουν από την Αφρική προς τη βόρεια Ευρώπη, και το αντίστροφο, βρίσκουν στην περιοχή έναν ενδιάμεσο σταθμό όπου μπορούν να ξεκουραστούν και να τραφούν πριν και μετά το πολύωρο ταξίδι τους πάνω από τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο. Κάποια πουλιά μένουν μόνο για λίγες ώρες πριν συνεχίσουν, ενώ άλλα για μέρες. Για άλλα, πάλι, η Γιάλοβα είναι ο τελικός προορισμός. Ψαραετοί, λευκοτσικνιάδες, φοινικόπτερα, αλκυόνες, βαλτόπαπιες, μαυροπετρίτες βρίσκουν καταφύγιο εδώ συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό.

Λίμνη Κάρλα

Ζωή στο νερό-4

Η Λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία αποξηράνθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν περισσότερες γεωργικές εκτάσεις. Τη δεκαετία του 1990, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε η αποξήρανσή της, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η ανασύστασή της με νερό που αντλήθηκε από τον Πηνειό ποταμό. Το έργο ολοκληρώθηκε πριν από 3 χρόνια και σύμφωνα με καταγραφή του 2019 στη λίμνη έχουν ήδη επιστρέψει 180 είδη παρυδάτιων πουλιών και 14 είδη ψαριών.

Λίμνη Καστοριάς

Ζωή στο νερό-5

Μία παρέα αργυροπελεκάνων παίρνει το πρωινό της στη Λίμνη Καστοριάς (Λίμνη Ορεστιάδα), η οποία έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μάλιστα την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας μια και εδώ αναπαράγονται ή διαχειμάζουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή