Δήμος Κατερίνης: Απόδραση στην αγκαλιά των Μουσών

Δήμος Κατερίνης: Απόδραση στην αγκαλιά των Μουσών

Πιέρια όρη. Το βουνό των Πιερίδων Μουσών, μια διαδρομή που φεύγοντας θα επιθυμείτε να επαναλάβετε.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν αναζητάτε προορισμό για την επόμενη φθινοπωρινή εξόρμησή σας αναζητήστε τις πανέμορφες διαδρομές που προσφέρει ο Δήμος Κατερίνης προς τα Πιέρια όρη. Το βουνό των μουσών αποτελεί τη συνέχεια του Ολύμπου προς τα βορειοδυτικά με τον ορεινό όγκο του Τίταρου να βρίσκεται ανάμεσά τους. Μόλις σε μισή ώρα από την πόλη της Κατερίνης βρίσκεστε μέσα σε ένα μαγευτικό πυκνόφυτο δάσος με μονοπάτια, πολύχρωμες πλαγιές και παραδοσιακά χωριά. Εικόνες που ζωντανεύουν όλες τις αισθήσεις. Το αλπικό τοπίο όσο και τα όμορφα καταλύματα που προσφέρονται για διαμονή εκπλήσσουν ευχάριστα. Αυτή την εποχή μπορείτε να κάνετε ήρεμους περιπάτους, ποδηλασία, πεζοπορία αλλά και ορειβασία. 

Η περιήγηση στους παραδοσιακούς οικισμούς, τις ιστορικές εκκλησιές και τα ιδιαίτερα αξιοθέατα κάνουν την απόδραση πέρα από χαλαρωτική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Το Ελατοχώρι με τους δύο οικισμούς

Δήμος Κατερίνης: Απόδραση στην αγκαλιά των Μουσών-1
Πανοραμική άποψη του Ελατοχωρίου.

Ένας από τους πλέον γνωστούς προορισμούς στα Πιέρια είναι το Ελατοχώρι, το χιονοδρομικό κέντρο του οποίου θα το βάλετε στο πρόγραμμά σας λίγους μήνες αργότερα. Μέσα στο φθινόπωρο προσφέρει στους λάτρεις της φύσης και του καλού φαγητού πολυάριθμες επιλογές. Το χωριό αποτελείται από δύο οικισμούς: του Παλιού Ελατοχωρίου έχει μία ξεχωριστή γραφικότητα και η ανάπτυξη παραδοσιακών ξενώνων με εξαιρετική αισθητική καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών. Στο νέο Ελατοχώρι θα βρείτε ένα «μπαλκόνι» με θέα στον Όλυμπο. Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού προσφέρει μαγευτικά τοπία που απλώνονται έως την Κατερίνη και τον Θερμαϊκό. 

Η βυθισμένη στο πράσινο Μόρνα

Το «στοιχειωμένο» χωριό των Πιερίων, η Μόρνα ή Σκοτεινά, είναι χτισμένο σε μια χαράδρα δίπλα στον χείμαρρο Μαυροδένδρι. Ο εγκαταλελειμμένος οικισμός έχει ιστορία πλούσια σε μύθους. Η περιήγηση στα μονοπάτια του δημιουργεί μια πρωτόγνωρη αίσθηση μυστικισμού. Το 1966 στη Μόρνα λειτούργησε το περίφημο «Πανεπιστήμιο των Δασών». Σε εκείνη τη δεκαετία αλλά και νωρίτερα, ζωή στην περιοχή έδινε το Κρατικό Εργοστάσιο Ξύλου. 

Ο Άγιος Δημήτριος στον Τίταρο

Δήμος Κατερίνης: Απόδραση στην αγκαλιά των Μουσών-2
Ο Άγιος Δημήτριος στις πλαγιές του Τίταρου

Ο Άη Δημήτρης είναι χτισμένος στην πλαγιά του Τίταρου, με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτισμένη σχεδόν στο κέντρο του χωριού. Τα σπίτια έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ο επισκέπτης, πέρα από το καλό φαγητό, μπορεί να απολαύσει χαλαρωτικές διαδρομές στο δάσος από οξιές και καστανιές. Σημείο εξαιρετικού ενδιαφέροντος αποτελεί το νεκροταφείο της μεταγενέστερης εποχής του χαλκού στη θέση «Σπάθες». Στην περιοχή υπάρχουν εξαιρετικά καταλύματα, εύγεστα τοπικά εδέσματα και πλούσιες παραδόσεις που κάθε ντόπιος θα σας περιγράψει με χαρά.

Το ιστορικό χωριό της Άνω Μηλιάς

Δήμος Κατερίνης: Απόδραση στην αγκαλιά των Μουσών-3
Το παρεκκλήσι του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού στην Άνω Μηλιά.

Η Άνω Μηλιά κατοικήθηκε πρώτη φορά τον 17ο αιώνα, καταστράφηκε όμως δυο φορές, από τους Τούρκους και από τους Γερμανούς. Χτισμένη σε υψόμετρο εξακοσίων μέτρων αποτελεί προορισμό με ιστορικό, πολιτισμικό αλλά και θρησκευτικό ενδιαφέρον. Στην Άνω Μηλιά ο επισκέπτης πρέπει να δει το παρεκκλήσι του Πατρο-Κοσμά του Αιτωλού, να αναζητήσει τον σιδερένιο σταυρό που κάρφωσε στη διχάλα ενός πεύκου σα μιλούσε στους πιστούς του χωριού αλλά και να βρεθεί στον περιβόητο Πύργο των Λαζαίων. Οι φυσιολάτρες πρέπει οπωσδήποτε να περπατήσουν στο «Μονοπάτι της Αγάπης». Μία μοναδική περιπατητική διαδρομή, εύκολα προσβάσιμη από όλες τις ηλικίες. Το τσίπουρο ή τον καφέ θα τα πιείτε στο Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Κατερίνης, λίγο πιο ψηλά, για να απολαύσετε την αναζωογονητική θέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή