Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road

Ένα ημερολόγιο εμπειριών γεμάτο παγετώνες, θερμοπίδακες, φιόρδ, ορμητικούς καταρράκτες και απρόσιτες ακτές.

9' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρόνια ονειρευόμουν αυτό το ταξίδι. Μεσολάβησαν συναπτές ακυρώσεις πτήσεων και αλλαγές σχεδίων, ώσπου προσγειώθηκα στην Ισλανδία τον περασμένο Μάρτιο. Παρά την υποχρεωτική καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, η χώρα με μάγεψε αμέσως. Στην αρχή ήταν το τοπίο, ο άγριος καιρός και το Βόρειο Σέλας, που σε κάνουν να νιώθεις περιπλανώμενος ταξιδιώτης σε αρχαίο σκανδιναβικό μύθο. Σε δεύτερο χρόνο επιστρέφει ο ορθολογισμός και σε εντυπωσιάζουν όσα λείπουν από τη χώρα μας: η συλλογική ευημερία, η προοδευτική κοινωνία, η μηδενική εγκληματικότητα και η πλήρης ενεργειακή αυτονομία μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, έρχεται η οικειότητα μέσα από την αναγνώριση των ομοιοτήτων της Ισλανδίας με την Ελλάδα: η αγάπη για τη θάλασσα, η πλούσια συγγραφική παράδοση, η ζεστασιά των ανθρώπων. Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς στο κέντρο του Ρέικιαβικ ήρθε να επιβεβαιώσει όσα ψηλαφούσα με τις αισθήσεις. Ένα από τα ταξίδια που έκανα κατά τη διαμονή μου στην Ισλανδία (με μόνη συντροφιά μια τηλεμετρική μηχανή) ήταν ο γύρος της χώρας με αυτοκίνητο. Αυτό το road trip, γνωστό ως Ring Road (η κυκλική διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.328 χλμ.), περιλαμβάνει 15-20 στάσεις στην περίμετρο του νησιού, τη μόνη κατοικήσιμη ζώνη του. Η προετοιμασία περιλαμβάνει ενοικίαση αμαξιού με σύστημα 4×4, σωστό ρουχισμό, αγορά προμηθειών και μια καλή οργάνωση των διαδρομών και των διανυκτερεύσεων.

ΗΜΕΡΑ 1η ▶ Golden Circle

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-1
Οι καταρράκτες Gullfoss λίγο πριν από το απόβραδο.

Αφετηρία του οδικού ταξιδιού είναι το αεροδρόμιο του Keflavik ή η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ (Reykjavik), με πρώτο στόχο τον Χρυσό Κύκλο (Golden Circle), την πιο γνωστή ομάδα με φυσικά αξιοθέατα του νησιού. Τις τρεις κεντρικές στάσεις απαρτίζουν ο εθνικός δρυμός Thingvellir, οι θερμοπίδακες στο Geysir και οι καταρράκτες Gullfoss. Στο Thingvellir περπάτησα με τις ώρες ανάμεσα σε λόφους, λίμνες, δάση, γεωλογικά ρήγματα και καταρράκτες. Είναι το μέρος όπου μπορείς κυριολεκτικά να δεις την ένωση των πλακών της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής ηπείρου. Ο δρυμός έχει πάρει το όνομά του από το Althing, το εθνικό κοινοβούλιο της Ισλανδίας, που συγκροτήθηκε στην περιοχή το 930 μ.Χ. και θεωρείται το πρώτο του κόσμου. Συνεχίζοντας τη διαδρομή με το αμάξι, έφτασα στους θερμοπίδακες στο Geysir, ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο όπου τεράστιοι πίδακες νερού εκτοξεύονται σε μεγάλα ύψη μέσα από κρυστάλλινες γαλάζιες πηγές. Οδήγησα για δέκα λεπτά ακόμα κοντά στο σούρουπο, για να κλείσω τη μέρα μου στους γιγάντιους καταρράκτες Gullfoss, όπου η κλίμακα της φύσης ξεπερνά το μέτρο του ανθρώπου.

ΟΔΗΓΗΣΗ 2 ώρες και 10 λεπτά (126 χλμ.). 
ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Minilik Ethiopian Restaurant (Gilsbakka, 845 Fludir, τηλ. +354-4866660). Διάσημο και εξωτικό εστιατόριο αιθιοπικής κουζίνας στην άκρη του κόσμου. Εμπειρία από μόνο του. 
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Hotel Geysir (Geysir Haukadalur, 801, hotelgeysir.is): Περιποιημένη και άνετη επιλογή διαμονής σε εξαιρετική τοποθεσία. Aπό 200 ευρώ. 
TIP Η επίσκεψη στο Thingvellir απαιτεί αρκετό χρόνο σε σχέση με τα Geysir και Gullfoss. Χωρίστε την ημέρα ανάλογα. 

ΗΜΕΡΑ 2η ▶ Παγετώνας Mýrdalsjökull και Μαύρη Παραλία

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-2
Μονόλιθοι στη Reynisfjara.

Το επόμενο πρωινό, το ταξίδι συνεχίστηκε προς νότο. Σε λιγότερο από μία ώρα βρήκα τον περίφημο δρόμο «1», την εθνική οδό που θα ακολουθούσα για να κάνω τον γύρο της χώρας. Καθ’ οδόν προς το χωριό Vík, έκανα μια μικρή παράκαμψη για να δω για πρώτη φορά στη ζωή μου παγετώνα. Μετά από ένα σύντομο μονοπάτι (10 λεπτά περπάτημα), αντίκρισα τη γαλαζόλευκη «γλώσσα» του Mýrdalsjökull να εμφανίζεται μπροστά μου ως ένα αρχαίο τείχος πάγου. Μπροστά στον παγετώνα είχε σχηματιστεί μια λίμνη στην οποία έπλεαν μικρά παγόβουνα. Το λιώσιμο του αρκτικού κόσμου ήρθε αμέσως στο μυαλό μου, ώσπου μια ξαφνική χαλαζοθύελλα διέκοψε τις σκέψεις μου και γύρισα γρήγορα στο αμάξι. 

ΟΔΗΓΗΣΗ 2 ώρες (147 χλμ.). 
TIP Η είσοδος στον παγετώνα και η εξερεύνησή του επιτρέπονται μόνο με εκπαιδευμένους οδηγούς. 
Επιστρέφοντας στον «1», οδήγησα με προορισμό τη διάσημη για το μαύρο χρώμα της παραλία Reynisfjara, στο νοτιότερο σημείο του νησιού, όπου συχνά οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ δυνατοί (έως και 11 μποφόρ). Περιηγήθηκα αρχικά στο Dyrhólaey, μια υπερυψωμένη βραχώδη έκταση, ιδανική για αγνάντεμα των κυκλώπειων κυμάτων του βόρειου Ατλαντικού που σπάνε πάνω στους μαύρους μονόλιθους. Η αρχή της Μαύρης Παραλίας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω. Ο άνεμος κάνει την εξερεύνηση πολύ δύσκολη, αλλά οι γλυπτικές μορφές των μαύρων βασαλτών ανταμείβουν την προσπάθεια. 

ΟΔΗΓΗΣΗ 1 ώρα (32 χλμ.).
ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Sudur-Vík (Sudurvegur 1, 870 Vík, τηλ. +354-4871515). Επιβάλλεται μια βόλτα από το Vík, η οποία θα κλείσει με δείπνο στο υπέροχο εστιατόριο Sudur-Vík. Προσέξτε τι λέτε με την παρέα σας, το μικρό αυτό χωριό έχει πάνω από δέκα Έλληνες κατοίκους (!). 
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Hotel Katla (Hofdabrekku, 871 Vík, keahotels.is). Από τα πιο όμορφα ξενοδοχεία της Ισλανδίας, με ξύλινη, ατμοσφαιρική διακόσμηση και θέα στο Βόρειο Σέλας και στην εθνική οδό. Από 100 ευρώ.
TIP Στη Μαύρη Παραλία χρειάζεται προσοχή. Οι επισκέπτες συχνά υποτιμούν τα κύματα και τα ατυχήματα είναι πολλά. 

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-3
Καταρράκτες στο Thingvellir.

ΗΜΕΡΑ ▶ Παγετώνας Vatnajökull

O Ring Road συνεχίζεται παράκτια του γιγάντιου παγετώνα (και εθνικού δρυμού) Vatnajökull. Το κομμάτι αυτό είναι το πιο έρημο της χώρας και χρειάζεται καλύτερη προετοιμασία σε σχέση με τα δρομολόγια. Σε λιγότερο από μία ώρα από το χωριό Vík βρίσκεται το φαράγγι Fjadrárgljúfur, ένα σκηνικό βγαλμένο από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών». Ο καιρός ήταν πολύ καλός (11 βαθμοί και ηλιοφάνεια) και ξάπλωσα στα λιβάδια για να απολαύσω τα τοπία γύρω μου. 

Συνεχίζοντας στον «1» προς τα νοτιοανατολικά της χώρας, επισκέφτηκα το πιο διάσημο φυσικό αξιοθέατο της Ισλανδίας, το Jökulsárlón. Πρόκειται για μια λιμνοθάλασσα όπου θρυμματισμένα κομμάτια από παγόβουνα παρασύρονται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Πολλά επιστρέφουν λόγω κύματος πίσω στην ακτή, στη λεγόμενη Παραλία των Διαμαντιών (Diamond Beach).

ΟΔΗΓΗΣΗ 2½ ώρες (194 χλμ.). 
ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Söluskálinn í Freysnesi (Skaftafell, Austur-Skaftafellssysla, τηλ. +354-4782242). Ουσιαστικά, ένα μπεργκεράδικο – βενζινάδικο στη μέση του πουθενά. Κλασικά πιάτα φαστφουντάδικου, αλλά δημοφιλές σημείο για στάση. 
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Skyrhúsid Guest House (Hali, Höfn 781, τηλ. +354-8998384). Ξενώνας 11 δωματίων με βασικές ανέσεις, συμπαθητική επιλογή για τη θέση (15 λεπτά οδικώς από το Jökulsárlón) και την τιμή του. Από 80 ευρώ.
TIP Στο Jökulsárlón, το καλοκαίρι εκδρομικά καραβάκια εκτελούν δρομολόγια ανάμεσα στα κομμάτια πάγου.

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-4
Ο ήλιος δύει στο Jökulsárlón.

ΗΜΕΡΑ ▶Νοτιοανατολική Ισλανδία

Ο «1» συνεχίζεται ανάμεσα σε τεράστιες άδειες εκτάσεις παράλληλα στον παγετώνα Vatnajökull. Η μουσική είναι απαραίτητη, αφού η πολύωρη διαδρομή με το αμάξι (από τις πιο εντυπωσιακές της Ισλανδίας) θυμίζει αμερικανικό road movie. Στάσεις σε μοναχικά βενζινάδικα για κάλυψη όλων των αναγκών: καφές, χοτ ντογκ, μίνι μάρκετ, μεσημεριανό, προμήθειες, είδη πρώτης ανάγκης και, φυσικά, καύσιμα. Σε τέτοιους ερημότοπους ο δείκτης στο ντεπόζιτο πρέπει να είναι πάντα πάνω από τη μέση. Σταμάτησα στο Skaftafell για να ακολουθήσω το μονοπάτι S1, με κατεύθυνση το Sjónarnípa και το Skaftafellsjökull, σε ένα τοπίο όπου οι παγετώνες εναλλάσσονται με τις ερήμους και τα βουνά με τις θερμές πηγές με έναν μοναδικό τρόπο. Μετά από 5 ώρες πεζοπορίας, ο Ring Road με οδήγησε στο μικρό λιμάνι Höfn για ψαρόσουπα και διανυκτέρευση.

ΟΔΗΓΗΣΗ 2 ώρες και 40 λεπτά (80 χλμ.). 
ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Pakkhús Restaurant (Krosseyjarvegur 3, 780 Höfn, τηλ. +354-4782280). Από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Ισλανδίας, με σπεσιαλιτέ τη σούπα αστακού. 
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Guesthouse Dyngja (Hafnarbraut, 780 Höfn, τηλ. +354-8660702). Απέναντι από το Pakkhús Restaurant και στο πιο γραφικό σημείο του λιμανιού. Από 120 ευρώ. 
TIP Οργανώστε εκ των προτέρων το πρόγραμμα όσον αφορά την πεζοπορία και το μεσημεριανό – βραδινό. Το δείπνο στην Ισλανδία σερβίρεται στις 19.00. 

ΗΜΕΡΕΣ 5η, 6η ▶ Eastfjords

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-5
Τρικυμία στα Eastfjords.

Την πέμπτη μέρα ο καιρός συνέχιζε να είναι καλός και έφτασα στην πρωτεύουσα των Eastfjords, το Εgilsstadir, από την παλιά εθνική οδό. Εδώ, δεκάδες φιόρδ, στενοί και μεγάλου μήκους κολπίσκοι, πλαισιώνονται από παγωμένα βουνά και κατακόρυφους βράχους που πέφτουν στον ωκεανό. 

Το βράδυ ο άνεμος ανέβηκε στα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου. Με δυσκολία εξερεύνησα όσα μέρη μπόρεσα να προσεγγίσω: το Vopnafjördur, αγαπημένο ψαρότοπο του πρίγκιπα Καρόλου, το βιομηχανικό Nordfjördur, γνωστό και ως «μικρή Μόσχα», και το πανέμορφο και μελαγχολικό Seydisfjördur με τα παλιά ξύλινα νορβηγικά σπίτια, χτισμένα ανάμεσα σε κάθετα βουνά.

ΟΔΗΓΗΣΗ 7 ώρες (536 χλμ.). 
Σταση για φαγητο Skaftfell Bistro and Art Center (Austurvegur, Seydisfjördur, τηλ. +3544721632). Ένα μικρό διαμάντι στην άκρη του κόσμου, το Skaftfell στο Seydisfjördur είναι ένα διεθνές κέντρο τέχνης και σημείο συνάντησης δημιουργικών ανθρώπων από όλο τον πλανήτη. Το μπιστρό του έχει σχεδιαστεί από τον Björn Roth, γιο του ελβετικής καταγωγής καλλιτέχνη Dieter Roth, από τον οποίο και εμπνέεται η διακόσμησή του. 
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Tehúsid – Café, Bar, Guesthouse & Hostel (Kaupvangur 17, 700 Egilsstadir, τηλ. +354-4712450). Ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε ταινία του David Lynch. Σημείο συνάντησης στην περιοχή, αφού λειτουργεί και ως καφέ-μπαρ που συχνά φιλοξενεί live μουσική. Ο ιδιοκτήτης του, ο Χάλντορ, είναι κιθαρίστας, ροκάς και πολύ καλή παρέα για ανταλλαγή ιστοριών. Από 80 ευρώ. 
TIP Το Egilsstadir με τα θερμά λουτρά του αποτελεί καλό ορμητήριο για να εξερευνήσετε την περιοχή.

ΗΜΕΡΑ ▶Mývatn

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-6
Κρατήρας ηφαιστείου στη λίμνη Mývatn.

Η μεγαλύτερη λίμνη του νησιού έχει να προσφέρει θερμά λουτρά, πεζοπορίες σε εκτάσεις που θυμίζουν υπαίθριο γεωλογικό μουσείο, επίσκεψη στο γεωθερμικό εργοστάσιο Krafla και εξερεύνηση του πανέμορφου καταρράκτη Godafoss. Επίσης, εδώ βρίσκεται η σπηλιά όπου ερωτεύονται ο Jon Snow και η Ygritte στη σειρά «Game of Thrones». Για φαγητό και διαμονή συνέχισα στο χωριό Húsavík. 

ΟΔΗΓΗΣΗ 3-4 ώρες (230 χλμ.). 
ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Ψαροφαγία και φιλικό σέρβις προσφέρει το οικογενειακό εστιατόριο Naustid (Ásgardsvegur, Húsavík, τηλ. +354-4641520). Στο Fish & Chips (Hafnarstétt 19, Húsavík, τηλ. +3544642099) θα πάρετε σε πακέτο τα fish and chips που θα σας ετοιμάσει ένας  Έλληνας (!) με φρέσκο μπακαλιάρο από το ψαροκάικο.
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Kaldbaks-Kot (Kaldbakur 640, Húsavík, kaldbakskot.com). Ατμοσφαιρικές, ξύλινες καμπίνες μέσα στη φύση. Από 130 ευρώ. 

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-7
Άλογα της ισλανδικής στέπας.

ΗΜΕΡΑ ▶Akureyri

Το πρωί στο Húsavík πέρασα από το Μουσείο Φάλαινας, αναμένοντας το καραβάκι για παρατήρηση φαλαινών. Ο καπετάνιος με προειδοποίησε για το κύμα και τον άγριο καιρό, αλλά, όταν του είπα πως έρχομαι από τα ελληνικά νησιά, χαμογέλασε και με προσκάλεσε να του κάνω παρέα στη γέφυρα. To κρύο δεν μπορεί να περιγραφεί και το άνοιγμα στα πέρατα του ισλανδικού βορρά μοιάζει όντως με πλεύση προς το τέλος του κόσμου. Δεν καταφέραμε να δούμε φάλαινες, αλλά το τρίωρο αυτό ταξίδι μένει σίγουρα στην καρδιά.

Επέστρεψα στον «1», με προορισμό την πρωτεύουσα της βόρειας Ισλανδίας, το Akureyri, ένα παγωμένο αστικό κέντρο χτισμένο στην κοιλιά ενός μεγάλου φιόρδ. Η πόλη προσφέρει πλήθος μουσείων, ξενοδοχείων και ρεστοράν και κάποια από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.  

ΟΔΗΓΗΣΗ 2 ώρες (76 χλμ.). 
ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Strikid (Skipagata 14, Akureyri, strikid.is). Περιποιημένο μενού και εξαιρετική θέα. Οι τιμές τσιμπημένες, όπως παντού στην Ισλανδία, αλλά αξίζει μια μικρή υπερβολή. Εξάλλου βρισκόμαστε σε πόλη έπειτα από καιρό.
ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ Icelandair Hotel Akureyri (Þingvallastræti 23, 600 Akureyri, icelandairhotels.com). Κλασικό city hotel, στα συν η απρόσκοπτη θέα των δωματίων του στην πόλη. Μη χάσετε το απογευματινό τσάι με την εξαιρετική ποικιλία κερασμάτων. Σαμπάνια προαιρετική! Από 110 ευρώ. 
TIP Το Ρέικιαβικ απέχει από εδώ 387 χλμ. Υπολογίστε περίπου 5 ώρες οδήγησης για την επιστροφή σας.

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-8
Όψη του κέντρου του Ρέικιαβικ και της λιμνούλας Tjörnin.

Σημειωματάριο

ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Aπό την Αθήνα μπορείτε να ταξιδέψετε στο Ρέικιαβικ μέσω ενός ή περισσότερων ενδιάμεσων σταθμών. Μια ενδεικτική ελάχιστη τιμή που βρήκαμε για αεροπορικό ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ήταν στα 177 ευρώ.

Covid-19
Οι κάτοχοι διεθνούς πιστοποιητικού εμβολιασμού εισέρχονται ελεύθερα στην Ισλανδία, χωρίς να υποχρεούνται σε καραντίνα. Απαιτείται ωστόσο η επίδειξη αρνητικού PCR ή τεστ ανίχνευσης αντιγόνου, το οποίο θα έχει πραγματοποιηθεί 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. 

Iσλανδία: Οδηγώντας στον Ring Road-9
Illustration: Φίλιππος Αβραμίδης

ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΑ

Ο καιρός: Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί αλλάζει απρόβλεπτα σε ελάχιστο χρόνο. Φροντίστε να επισκέπτεστε τακτικά για ενημέρωση τους σχετικούς ιστότοπους (vedur.is, safetravel.is, road.is). 
Η οδήγηση: Παρά την υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά των Ισλανδών, οι δρόμοι θυμίζουν αυτούς ελληνικού νησιού και όχι εθνικά δίκτυα δυτικών χωρών. Θέλει πάντοτε έλεγχο προσβασιμότητας σε δρόμους εκτός του Ring Road. Προσοχή στο χιόνι, στις ανεμοθύελλες αλλά και στα όρια του οδοστρώματος.   
Η σκανδιναβική μυθολογία: Εδώ γράφτηκαν για πρώτη φορά οι ιστορίες των Βίκινγκ για τον Όντιν, τον Θωρ και τον Λόκι. Τα τοπία της χώρας ερμηνεύουν κατά κάποιον τρόπο αυτούς τους μύθους, οπότε πριν από το ταξίδι σας φροντίστε να τους μελετήσετε!
Με τη φορά του ρολογιού; Το πώς θα γυρίσετε την Ισλανδία, με τη φορά του ρολογιού ή αντίστροφα, εξαρτάται από τον καιρό. Ως γενικός κανόνας, το φθινόπωρο προτείνεται το πρώτο (από το Ρέικιαβικ προς βορρά) και την άνοιξη το δεύτερο (από το Ρέικιαβικ προς νότο).
Το νόμισμα: Το εθνικό νόμισμα της Ισλανδίας είναι η Ισλανδική Κορόνα (ISK). Για τις συναλλαγές σας, υπολογίστε ότι 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 150 ISK. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή