Κορίτσια μόνα γυρίζουν τον κόσμο

Κορίτσια μόνα γυρίζουν τον κόσμο

Το solo travel είναι από τις πλέον ανερχόμενες τάσεις στον τουρισμό. Και οι γυναίκες, το πιο δυναμικό κοινό του.

6' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στα μοναχικά μου ταξίδια είχα τη δυνατότητα να κάνω ό,τι μου περνούσε από το μυαλό. Να περνάω ώρες μαζί με τους ντόπιους, ακόμη και αν ήμουν σιωπηλή. Να φωτογραφίζω, να σκέφτομαι και να γεμίζω ζωή και εικόνες. Δεν είναι εύκολο να αντέξεις τον εαυτό σου. Αποδείχθηκε μεγάλη ανακάλυψη και βοήθεια συνολικά για τη ζωή μου». Η δημοσιογράφος Δώρα Μάστορα είναι μία από τις πολλές –πλέον– γυναίκες που τολμούν να ταξιδεύουν μόνες τους. Και τα μοναχικά ταξίδια, μία από τις πιο αναπτυσσόμενες τάσεις στον τουρισμό. Σύμφωνα με την Google, οι αναζητήσεις με τον όρο «solo women travel» (γυναίκες ταξιδεύουν μόνες) αυξήθηκαν κατά 32% το 2017, κατά 59% το 2018 και κατά 230% (!) το 2019, πριν δηλαδή η πανδημία μάς κλείσει στα σπίτια μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που έχει να επιδείξει η Overseas Adventure Travel, αμερικανικός tour operator που ειδικεύεται σε εξατομικευμένα ταξίδια για ηλικίες άνω των 50 ετών: από τους 71.000 ανθρώπους που έχουν προχωρήσει ήδη σε κρατήσεις μαζί του για το 2021 και το 2022, οι 38.000 είναι γυναίκες. 

Μια φεμινιστική πράξη

Η τάση αποτυπώνεται στα κοινωνικά δίκτυα, με τις γυναίκες να διατρανώνουν τα μοναχικά τους ταξίδια συνοδεύοντας την εμπειρία με εικόνες ευτυχίας, ανακάλυψης, περιπέτειας και ηρεμίας. Πριν από κάποιες δεκαετίες, κάτι τέτοιο δεν ήταν απλώς περίεργο ή εκκεντρικό, αλλά σχεδόν ακατόρθωτο. Οι γυναίκες σήμερα έχουν περισσότερα μέσα και λιγότερες υποχρεώσεις από τις γυναίκες των προηγούμενων γενεών, ενώ την ίδια στιγμή τα ταξίδια είναι πιο εφικτά και πιο προσιτά από οικονομικής άποψης. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που ωθούν τις γυναίκες να ταξιδέψουν μόνες τους, αλλά και η αντίληψη ότι τα ταξίδια είναι ένα είδος αυτοφροντίδας. Μια διαφορετική αντίληψη της ευεξίας, που δεν βρίσκει καταφύγιο σε κάποιο spa resort. Μια κίνηση αυτοπραγμάτωσης, κατάκτησης, ελευθερίας. Μια, εν τέλει, φεμινιστική πράξη. «Για χρόνια, μας έλεγαν ότι είναι επικίνδυνο για τις γυναίκες να ταξιδεύουν μόνες. Και ναι, εξαιτίας και των ανδρών, αυτό εξακολουθεί να ενέχει ένα επιπλέον στοιχείο κινδύνου. Αλλά από εμάς εξαρτάται να το αμφισβητήσουμε, να είμαστε προετοιμασμένες, να μη φοβόμαστε να εξερευνήσουμε. Το να λένε στις γυναίκες ότι είναι επικίνδυνο να ταξιδεύουν μόνες είναι μία ακόμη μορφή ελέγχου, για να μένουν οι γυναίκες στο σπίτι. Το να ταξιδεύεις σόλο είναι μια φεμινιστική πράξη», λέει η Vicky Philpott, Βρετανίδα ψηφιακή νομάς, που έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες και διατηρεί το ταξιδιωτικό σάιτ vickyflipfloptravels.com

Κορίτσια μόνα γυρίζουν τον κόσμο-1
Η Βρετανίδα Vicky Philpott, ψηφιακή νομάς και blogger, έχει ταξιδέψει σε 70 χώρες του κόσμου. 

Πράγματι, για αιώνες οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες ‒ για την ακρίβεια δεν είχαν καν διαβατήρια. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια Ruth Hale (1887-1934) ίδρυσε, το 1921, τη Lucy Stone League, διενεργώντας εκστρατεία για το δικαίωμα των γυναικών να διατηρούν και να χρησιμοποιούν νόμιμα τα πατρικά τους ονόματα, με τη συμπατριώτισσά της Doris E. Fleischman, την ίδια δεκαετία, να γίνεται η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε με δικό της διαβατήριο και όχι εκείνο του συζύγου της.

Είναι όμως τελικά επικίνδυνο για μια γυναίκα να ταξιδεύει μόνη; Η Χρυσή Μπαγέρη, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, έκανε το πρώτο σόλο ταξίδι της στο Πόρτο της Πορτογαλίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εθελοντικού προγράμματος EVS (European Voluntary Service) σε ηλικία 22 ετών. «Προσπαθώ πάντα να ακολουθώ τους άτυπους και τυπικούς κοινωνικούς κανόνες που ισχύουν στον εκάστοτε προορισμό. Ντύνομαι όπως οι γυναίκες της περιοχής και ακολουθώ τις συνήθειές τους, ώστε να αναμειχθώ με τους ντόπιους και να προσαρμοστώ όσο καλύτερα μπορώ. Για παράδειγμα, στην Κένυα και στην Τανζανία πήγα στην εκκλησία και παρακολούθησα τις γκόσπελ λειτουργίες τους, τις οποίες παρεμπιπτόντως απόλαυσα απίστευτα. Γενικά προσπαθώ να διαφέρω όσο γίνεται λιγότερο από τις γυναίκες της τοπικής κοινωνίας, και ας είμαι ενίοτε η μοναδική λευκή σε όλη την πόλη – έχω επισκεφθεί μέρη όπου κάποιοι έβλεπαν λευκό άνθρωπο, εμένα, για πρώτη φορά στη ζωή τους».

Eat, pray, love

Η πλειονότητα των μοναχικών ταξιδιωτισσών ανήκουν είτε στη γενιά των millennials, για την οποία όλα είναι σχεδόν καινούργια, είτε σε εκείνη των 50+, που επιθυμεί να διευρύνει τις γνώσεις της για τον κόσμο. Και στις δύο περιπτώσεις, η ανεξαρτησία είναι το ζητούμενο.  

To 2010 κυκλοφόρησε η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου best seller αυτοβιογραφικού βιβλίου της Elizabeth Gilbert Eat Pray Love, με την Τζούλια Ρόμπερτς στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο βιβλίο και στην ταινία. η Gilbert βρίσκεται σε απόγνωση μετά το διαζύγιό της και αποφασίζει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να βρει τον εαυτό της. Η ταινία είχε τεράστια εμπορική επιτυχία και παρακίνησε αμέτρητες γυναίκες να ταξιδέψουν μόνες τους.

«Το πρώτο μου σόλο ταξίδι ήταν στο Μεξικό, μετά το τέλος μιας σχέσης», θυμάται η Vicky Philpott. «Το βράδυ της άφιξής μου στην Πόλη του Μεξικού αισθανόμουν περίεργα. Την επόμενη μέρα πήγα στην ακτή, συνάντησα ωραίους ανθρώπους και συνέχισα ένα λαμπρό ταξίδι, που μου άνοιξε εντελώς τα μάτια. Από τότε ταξίδεψα για πέντε χρόνια, τα περισσότερα μόνη μου».

Όχι και τόσο μόνη τελικά

Αλλά τελικά πόσο μοναχικά είναι τα μοναχικά ταξίδια; «Όταν ταξιδεύω μόνη μου, αυτόματα γίνομαι πιο ανοιχτή σε ερεθίσματα, πιο διαθέσιμη να γνωρίσω τον κόσμο γύρω μου, να ενσωματωθώ στην τοπική κοινωνία. Όταν είσαι με άλλο άτομο με το οποίο μιλάς την ίδια γλώσσα, αυτό θα συμβεί σε μικρότερο βαθμό, γιατί υπάρχει η ευκολία στην επικοινωνία. Σε διαφορετική περίπτωση, “αναγκάζεσαι” να βρεις τον τρόπο να το κάνεις – στην Πορτογαλία έμαθα πορτογαλικά, ενώ στην Κένυα και στην Τανζανία τη βασική συνεννόηση την έκανα στα σουαχίλι. Θυμάμαι σε ένα hostel στο Βαρανάσι της Ινδίας αποφασίσαμε να συνταξιδέψουμε για την Agra μαζί με δύο Ιταλίδες που γνώρισα εκεί. Aν το θέλεις, πάντα υπάρχει κόσμος με τον οποίο μπορείς να ταυτιστείς και να συνεχίσεις μαζί του το ταξίδι σου, μέχρι εκεί που ο καθένας ή η καθεμία το επιθυμεί», λέει η Χρυσή Μπαγέρη.

Κορίτσια μόνα γυρίζουν τον κόσμο-2
«Να ταξιδέψετε μία φορά μόνες σας. Είναι ένα δώρο που το οφείλετε στον εαυτό σας», λέει η δημοσιογράφος Δώρα Μάστορα.

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που απευθύνονται στις γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες είναι «μα δεν βαριέσαι;». «Όταν ταξιδεύεις με παρέα, υπάρχει η κοινή ανάμνηση από κάτι – μια εμπειρία, μια γεύση, ένα περιστατικό. Μια κοινή ανάμνηση που μπορεί για μια παρέα να είναι και ένα σημαντικό σημείο αναφοράς. Από την άλλη, όταν είσαι με παρέα, έχω την αίσθηση πως δεν “εκμεταλλεύεσαι” την ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με την τοπική κοινωνία, να γνωρίσεις την κουλτούρα της και να γίνεις μέρος μιας άλλης καθημερινότητας. Οι παρέες λειτουργούν πιο κλειστά, δεν έχουν την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με καινούργια πρόσωπα», σημειώνει η Χρυσή Μπαγέρη. Η Δώρα Μάστορα συμφωνεί: «Το αστείο είναι ότι, όταν μάθεις να ταξιδεύεις μόνος, ακόμα και όταν ταξιδεύεις με παρέα, χρειάζεσαι κάποιες ώρες με τον εαυτό σου για να αισθανθείς με τον δικό σου τρόπο την πόλη. Όλες οι γυναίκες πάντως αξίζει να ταξιδέψουν έστω μία φορά μόνες τους. Είναι ένα δώρο που το οφείλουν στις ίδιες».

Tα tips της πρώτης φοράς

⬤ Ο προορισμός είναι πολύ προσωπική επιλογή. Ωστόσο, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι στο πρώτο σας σόλο ταξίδι είναι προτιμότερο να επιλέξετε έναν προορισμό που 
θα σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλής και στον οποίο οι ντόπιοι μιλούν μια ξένη γλώσσα που γνωρίζετε. Για παράδειγμα, 
στην Ισλανδία και στη Νορβηγία όλοι μιλούν αγγλικά. 
⬤ Καθώς πρέπει να κουβαλάτε τα πάντα μόνη σας, φροντίστε να έχετε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα. Χρήσιμο είναι να επενδύσετε σε «έξυπνες» αποσκευές, που μεταφέρονται εύκολα. 
⬤ Ενημερωθείτε για τις ενδυματολογικές συνήθειες που ισχύουν στον προορισμό, π.χ. οι ισλαμικές χώρες έχουν συγκεκριμένους κανόνες που αφορούν τις γυναίκες.
⬤ Μπορεί το μοναχικό ταξίδι να εμπεριέχει μια υπόσχεση περιπέτειας, όμως την πρώτη φορά καλό είναι να έχετε τακτοποιήσει τις κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας πριν από την αναχώρηση, ειδικά αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε περισσότερα από ένα μέρη.
⬤ Οι δικοί σας άνθρωποι σίγουρα θα θέλουν να μπορούν να σας εντοπίσουν εύκολα. Οι τρόποι επικοινωνίας πλέον είναι απεριόριστοι, αλλά καλό είναι να προμηθευτείτε και μια τοπική κάρτα SIM. 
⬤ Δώστε αναλυτικά στοιχεία σε κάποιον από τον κύκλο σας σχετικά με το ταξίδι σας (αριθμό πτήσης, τηλέφωνο ξενοδοχείου, κ.λπ.). 
⬤ Φροντίστε να έχετε σε φωτοτυπίες τα επίσημα έγγραφά σας (διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης κ.ά.). Καλό είναι, τέλος, να έχετε στη διάθεσή σας δύο τραπεζικές κάρτες για τις αναλήψεις και τις αγορές σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή