60 ξενώνες για τον χειμώνα

Επιλεγμένα καταλύματα για κάθε budget για τις αποδράσεις μας, από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο.

27' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KAΣΤΟΡΙΑ
Αρχοντικό Ωρολογόπουλου 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-1

Για τους λάτρεις του παραδοσιακού, το διατηρητέο αυτό αρχοντικό του 19ου αιώνα αποτελεί μια top πρόταση διαμονής στο Ντολτσό, την πιο γραφική συνοικία της Καστοριάς. Διαμορφωμένο σε μπουτίκ ξενοδοχείο με περίτεχνα ταβάνια, πλούσιο φυσικό φως, αλλά και ιδιαίτερη αισθητική, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 22 άτομα στα εννέα ευρύχωρα δωμάτιά του, όλα τους ντυμένα με ξύλο και πέτρα. 
❙  Πηχεών 1, Πλατεία Ντολτσό, Καστοριά, τηλ. 24670-21604, 6932-447825, orologopoulos.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΞΑΝΘΗ
Το Αρχοντικό 
Το πετρόκτιστο «Αρχοντικό» έχει τη θαλπωρή ενός φιλόξενου χωριάτικου σπιτιού και περιβάλλεται από έναν όμορφο κήπο με έλατα, καρυδιές και φλαμουριές. Pet friendly και ιδανικό για μεγάλες παρέες ή οικογένειες, αποτελείται από μια οικογενειακή σουίτα τεσσάρων ατόμων στο ισόγειο και δύο δίκλινα δωμάτια στον επάνω όροφο. Κάθε όροφος είναι αυτόνομος και έχει δικό του σαλόνι με τζάκι και κουζίνα. Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να επιλέξουν από ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορίες, ιππασία, κ.ά.
❙ Σταυρούπολη, τηλ. 6936-512162, toarchontiko.gr, από 75 ευρώ το δίκλινο.

ΦΛΩΡΙΝΑ
Παραδοσιακό ξενοδοχείο Άγιος Γερμανός 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-2

Στο χωριό Άγιος Γερμανός, σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από τις λίμνες των Πρεσπών, ο ξενώνας υπόσχεται σπιτική θαλπωρή στα δέκα του δωμάτια, όπου πρωταγωνιστής είναι το αναμμένο τζάκι. Πεζοπορία, ορειβασία, παρατήρηση πουλιών, βαρκάδα και καγιάκ στη λίμνη είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε προκειμένου να ανακαλύψετε τον μοναδικό βιότοπο της Πρέσπας, τους παραδοσιακούς οικισμούς της και τα αξιόλογα βυζαντινά της μνημεία. 
❙ Άγιος Γερμανός Πρεσπών, τηλ. 23850-51397, 6982-533030, prespa.com.gr, από 55 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΕΩΣ 80 ΕΥΡΩ

ΣΕΡΡΕΣ
Βιγλάτορας

60 ξενώνες για τον χειμώνα-3

Αλλοτινό χάνι που εξυπηρετούσε τους καμηλιέρηδες που με τα καραβάνια έκαναν τη διαδρομή Κωνσταντινούπολη-Μοναστήρι, ο παραδοσιακός ξενώνας Βιγλάτορας φωλιάζει στην καρδιά του χωριού Άνω Πορόια, αγναντεύοντας τη λίμνη Κερκίνη και την κοιλάδα. Τα οκτώ του δωμάτια, σύγχρονα στις ανέσεις τους, έχουν την τυπολογία παλιού αρχοντικού και διακόσμηση με παλιές αντίκες που ο ιδιοκτήτης βρήκε στο χωριό. Στο σαλόνι του, με το αναμμένο τζάκι, τα μάλλινα υφαντά και τις αντίκες, θα ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο, καθώς θα απολαμβάνετε σπιτικές λιχουδιές και αφεψήματα από ντόπια βότανα. Στο πρωινό θα δοκιμάσετε χειροποίητες πίτες και κέικ, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά από υλικά που καλλιεργούνται στα κτήματα της οικογένειας. 
❙  Άνω Πορόια, τηλ. 23270-51231, 6944-455234, viglatorashotel.com, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΞΑΝΘΗ
1905 Boutique Hotel 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-4
© Theodosis Georgiadis

Από τις τοιχογραφίες και τις οροφογραφίες του μέχρι τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια που το οριοθετούν, τα πάντα παραπέμπουν στις αρχές του 20ού αιώνα και στην Μπελ Επόκ. Η διαμονή προσφέρεται σε έξι δίχωρα δωμάτια (deluxe και σουίτες) με νεοκλασικού στιλ επίπλωση και το πρωινό σερβίρεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ισόγειο. 
❙  Χασιρτζόγλου 3-5, Παλιά Πόλη Ξάνθης, τηλ. 25410-77362, 1905.gr, από 80 ευρώ το δωμάτιο deluxe με πρωινό.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Αρχοντικό Χοροστάσι 
Ο φιλόξενος αυτός ξενώνας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αρναίας, στους πρόποδες του όρους Χολομώντας. Στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1896, που έχει διατηρήσει τον αυθεντικό του χαρακτήρα και αποτελείται από έξι κομψά και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια. Η μέρα εδώ ξεκινά με πλούσιο πρωινό και συνεχίζεται με έναν από τους «αριστοτελικούς περιπάτους» που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή (ο Αριστοτέλης γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα, 20 λεπτά από την Αρναία).
❙ Αρναία, τηλ. 23720-22102, chorostasi.com, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΛΑΡΙΣΑ
Αρχοντικό Σουλιώτη

60 ξενώνες για τον χειμώνα-5
© ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Θα το βρείτε δίπλα από την πλατεία του Μεταξοχωρίου, στις παρυφές του Κισσάβου, ανάμεσα σε αυλές και ρυάκια. Πρόκειται για ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα με επτά καλαίσθητα δωμάτια –έξι στο κυρίως κτίσμα και μία junior σουίτα στο παλιό Ντάμι, τον στάβλο–, στα οποία κυριαρχεί η κλασική πέτρα της περιοχής. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό και προσφέρονται δραστηριότητες, όπως μαθήματα κεραμικής, ιστορικές ξεναγήσεις και κανό στο δέλτα του Πηνειού.
❙  Οικισμός Μεταξοχώρι, Αγιά, τηλ. 24940-22040, 6949-199657, souliotismansion.com, από 79 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Το Λιγκέρι
Στο κέντρο της Ελάτης, στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίσμα φτιαγμένο σε ύφος παραδοσιακού σπιτιού. Διαθέτει 13 δωμάτια και σουίτες με κομψή, ρουστίκ επίπλωση και σερβίρει πρωινό με αγνά τοπικά υλικά στην αίθουσα του καθιστικού με το τζάκι. 
❙  Ελάτη, τηλ. 24340-71454, ligerihotel.gr, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Ξενώνας Σωτηρίου – Πέτρινο
Στη σκιά των επιβλητικών όγκων των Μετεώρων, το υπέροχο κτίσμα που στεγάζει σήμερα τον ξενώνα Πέτρινο φιλοξένησε κατά καιρούς ραφείο, κρεοπωλείο, κουρείο και το μπακάλικο του χωριού. Πλέον προσφέρει διαμονή σε πέντε δωμάτια, ένα εκ των οποίων είναι ειδικά διαμορφωμένο για ΑμεΑ. Τον χειμώνα το πρωινό σερβίρεται στο πέτρινο υπόγειο με το τζάκι, που στέγαζε κάποτε το κελάρι του οικήματος. Θα απολαύσετε χειροποίητες χωριάτικες πίτες, παραδοσιακά γλυκά, σπιτικές μαρμελάδες και τραχανά, ζυμωτό ψωμί, καθώς και ντόπια φρούτα και λαχανικά από τον κήπο τους. 
❙  Μεσοχώρι Καστρακίου, Μετέωρα, τηλ. 24320-78105, 6932-625389, petrino.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΣΕΡΡΕΣ
Το αρχοντικό του Κωστή 
Φτιαγμένο με σεβασμό στο περιβάλλον και μεράκι, βρίσκεται στο Άγκιστρο Σερρών, γνωστό για τις ιαματικές του πηγές, και διαθέτει δέκα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια, τα επτά εκ των οποίων έχουν και τζακόσομπα για μια έξτρα δόση θαλπωρής. Το πρωινό προσφέρεται στο δωμάτιο την ώρα που επιθυμείτε, ενώ για τα υπόλοιπα γεύματα λειτουργεί το εστιατόριο «Δον Πάμπλο», με σπιτική κουζίνα και εκλεκτά ζυμαρικά σε συνταγές του ίδιου του ιδιοκτήτη. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής πολιτικής του, το κατάλυμα λειτουργεί με τρόπους ενεργειακά βιώσιμους, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, φωτοκύτταρα, ειδικούς λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας στους κοινόχρηστους χώρους και ρυθμιστές ροής στις βρύσες των μπάνιων.
❙ Άγκιστρο, τηλ. 23230-41180, 6974-780751, toarchontikotoukosti.gr, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΠΙΕΡΙΑ
Robolo Boutique Hotel

60 ξενώνες για τον χειμώνα-6

Στο κέντρο του Λιτόχωρου στους πρόποδες του Ολύμπου, το ξενοδοχείο στεγάζεται σε ένα πετρόκτιστο διατηρητέο κτίριο παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής του 1883, που ανήκε σε εύπορη οικογένεια Λιτοχωριτών εμπόρων. Διαθέτει πέντε δωμάτια σε διαφορετικές χρωματικές παλέτες, με ξύλινα, μασίφ χειροποίητα δάπεδα, ζωγραφισμένες οροφές και ιδιαίτερης τεχνοτροπίας μπάνια, που συνθέτουν ένα ρομαντικό και γαλήνιο σκηνικό. Κάθε πρωί οι ιδιοκτήτες προσφέρουν ένα απολαυστικό, χειροποίητο πρωινό και στη συνέχεια είναι στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν να οργανώσετε δραστηριότητες στη φύση, από πικνίκ στο δάσος μέχρι canyoning, αλλά και δραστηριότητες εντός του ξενοδοχείου, όπως συνεδρίες μασάζ στο δωμάτιό σας.
❙ Νίκου Λάππα 5, Λιτόχωρο, τηλ. 23523-06715, roboloboutiquehotel.gr (υπό κατασκευή), από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Αρχοντικό 1716

60 ξενώνες για τον χειμώνα-7
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΙΚΟΣ

Ο ξενώνας βρίσκεται στον Άγιο Λαυρέντιο, ένα από τα πιο όμορφα και καλοδιατηρημένα χωριά του Πηλίου. Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται, γνωστό και ως σπίτι του Ζαρίφη, χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και είναι από τα μοναδικά εναπομείναντα της συγκεκριμένης τυπολογίας – πέτρινο οχυρό με πολεμότρυπες (πολεμίστρες), τρίχωρο, με ξύλινο εξώστεγο. Διαθέτει δύο σουίτες και τρία δωμάτια όπου μπορούν να φιλοξενηθούν και μεγάλες παρέες των 18 ατόμων, μπαρ, καθώς και μια τραπεζαρία με πέτρινο λαξεμένο τζάκι, όπου σερβίρονται πλούσιο πρωινό, σπιτικά γλυκά, τσίπουρο ή και γεύμα, αν αυτό ζητηθεί.
❙  Άγιος Λαυρέντιος Πηλίου, τηλ. 24280-96002, 6947-693030, 1716.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Ξενώνας Γαία

60 ξενώνες για τον χειμώνα-8
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Ο πετρόκτιστος ξενώνας βρίσκεται στο Δίλοφο, ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του Ζαγορίου, και στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1862 που επισκευάστηκε μόνο με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στον χαρακτήρα του. Ονομάστηκε Γαία, προκειμένου να τονιστεί η γήινη προέλευση των υλικών κατασκευής του, και διαθέτει επτά δωμάτια. Σε συνεργασία με έμπειρους οδηγούς βουνού, οι άνθρωποι του ξενώνα θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε δραστηριότητες στη φύση.
❙  Δίλοφο, τηλ. 26530-22570, 6944-885218, gaia-dilofo.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΣΕΡΡΕΣ
Οικοπεριηγητής  

60 ξενώνες για τον χειμώνα-9
© Vassilis Kostakos

Το συγκρότημα αυτό στην Κερκίνη, από τις παλαιότερες οικοτουριστικές μονάδες στη Μακεδονία, διαθέτει δύο ανεξάρτητους χώρους διαμονής: το τριών αστέρων ξενοδοχείο «Οικοπεριηγητής» και τον ξενώνα «Αρχοντικό της λίμνης», με 20 συνολικά παραδοσιακά επιπλωμένα διαμερίσματα και δωμάτια, κάποια εκ των οποίων διαθέτουν και τζάκι. Στο εστιατόριό του, το «Υδρογαία», όπου όλα τα φαγητά μαγειρεύονται σε ξυλόφουρνο, θα γευτείτε μεταξύ άλλων τη σπεσιαλιτέ βουβάλι στη γάστρα, ενώ μπορείτε να γεμίσετε δημιουργικά τον χρόνο σας με εκδρομές στα αξιοθέατα της περιοχής ή δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη, όπως περιήγηση με κανό ή βάρκα και ορνιθοπαρατήρηση. 
❙  Λίμνη Κερκίνη, τηλ. 23270-41450, oikoperiigitis.gr, από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΕΥΒΟΙΑ
Ξενώνας Βασιλική 
Στην είσοδο του χωριού Στενή στην Εύβοια, ο ξενώνας Βασιλική διαθέτει 15 δωμάτια διαφορετικού στιλ με τζάκι, από τα μπαλκόνια των οποίων μπορείτε να απολαύσετε το ξεχωριστό ορεινό τοπίο ή το χωριό. Η μέρα εδώ ξεκινά με ένα πλουσιοπάροχο πρωινό με τοπικά προϊόντα και συνεχίζεται με εξορμήσεις στη γύρω περιοχή. Η Στενή προσφέρει πολλές επιλογές για βραδινό και μεσημεριανό γεύμα στα εστιατόριά της, που βρίσκονται ελάχιστα λεπτά με τα πόδια από τον ξενώνα. 
❙  Στενή, τηλ. 22280-51583, vasilikiguesthouse.gr, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Υλήεσσα 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-10

Σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού σε δασώδη (αυτό σημαίνει η ομηρική λέξη «υλήεσσα») περιοχή, αυτό το ελβετικού τύπου σαλέ αποτελεί μοναδικό προορισμό για τους ρομαντικούς φυσιολάτρες και τους δραπέτες της ρουτίνας. Χτισμένο εξ ολοκλήρου από φυσικά υλικά που εναρμονίζονται με το τοπίο, διαθέτει ευρύχωρα δωμάτια με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, μπαρ και εστιατόριο. Πλήθος μονοπατιών στη γύρω περιοχή σάς περιμένουν να τα εξερευνήσετε.
❙  Δομνίστα, τηλ. 22310-25555, 22310-22588, zantcotel.com/iliessa, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Ξένιος

60 ξενώνες για τον χειμώνα-11

Πλαισιωμένα από τις κορυφογραμμές της Πίνδου, τα 13 αυτόνομα σαλέ του συγκροτήματος Ξένιος (κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φινλανδικούς κορμούς) προσφέρουν αποτοξίνωση από τους ρυθμούς της πόλης. Στον πετρόκτιστο κοινόχρηστο χώρο λειτουργεί το εστιατόριο «Μοσχούλα», όπου σερβίρεται το πρωινό, καθώς και γεύματα με παραδοσιακές συνταγές, όπως αγριογούρουνο στιφάδο, κόκορας κρασάτος και πίτες με χειροποίητο φύλλο. Μπορείτε, επίσης, να παραγγείλετε καφέ, τσάι, γλυκό ή κάποιο ποτό και να τα απολαύσετε στο σαλέ σας. 
❙ Άνω Χώρα Ορεινής Ναυπακτίας, τηλ. 26340-41111, anohora.com, από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Astra Traditional Inn & Restaurant

60 ξενώνες για τον χειμώνα-12

O ξενώνας «Άστρα» βρίσκεται στο Μεγάλο Πάπιγκο και αποτελείται από τέσσερις ανεξάρτητες κατοικίες (εξαιρετικά δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής) με θέα τους «πύργους» της Αστράκας και από δύο δίκλινα δωμάτια. Στον ξενώνα λειτουργεί από το πρωί μέχρι το βράδυ το περίφημο ομώνυμο εστιατόριο με σπιτικές συνταγές και έμφαση στις τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ σε μικρή απόσταση θα βρείτε το κατάστημα της οικογένειας, το καφέ-παντοπωλείο «Στέρνα», όπου θα απολαύσετε σπιτικά ροφήματα και γλυκά και θα προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα, όπως μαρμελάδες εσπεριδοειδών και γλυκό κουταλιού κίτρο. 
❙ Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ. 26530-42108, astra-inn.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Villa Rustica

60 ξενώνες για τον χειμώνα-13

Το οικοτουριστικό αυτό ξενοδοχείο βρίσκεται έξω από την Κόνιτσα, σε ένα αγρόκτημα 30 στρεμμάτων με αμπέλια, ελιές και οπωροφόρα δέντρα. Και οι οκτώ σουίτες του, εξοπλισμένες με τζάκι και τεράστιες μπαλκονόπορτες, που καδράρουν τη χαράδρα του Αώου και την κορυφή της Γκαμήλας, είναι ισόγειες ώστε να επιτρέπουν την πρόσβαση σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Στο σαλέ με το τεράστιο τζάκι θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το πρωινό, τον καφέ ή το ποτό σας, ενώ τα Σαββατοκύριακα του Νοέμβρη θα μυηθείτε στα μυστικά της απόσταξης του τσίπουρου στο αποστακτήριο εντός του αγροκτήματος.
❙  Σέρβενα Κόνιτσας, τηλ. 6974-873433, villarustica.gr, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Νεφέλες 
Μόλις 1,4 χλμ. από το κέντρο της κοσμοπολίτικης Αράχωβας, στην όχθη της εντυπωσιακής κοιλάδας του Πλειστού, ο ξενώνας Νεφέλες υπόσχεται να σας κάνει να νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Τα δέκα κομψά ρουστίκ δωμάτια έχουν αυτόνομα μπαλκόνια με υπέροχη θέα (οι δύο σοφίτες έχουν και τζάκι) και σερβίρεται πλούσιο πρωινό. 
❙  Αράχωβα, τηλ. 22670-32777, 6979-357070, 6977-421679, nefeles.com, από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Οικογενειακός ξενώνας Ναπολέοντα Ζάγκλη
Αν έχετε επισκεφθεί τους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα, σίγουρα γνωρίζετε την ταβέρνα του Ναπολέοντα, μια χρονοκάψουλα με γραφικούς ντόπιους θαμώνες, παμπάλαια ράφια και λιγοστά είδη μπακαλικής, όπου σερβίρονται πεντανόστιμα μαγειρευτά (γίδα βραστή, χοιρινό πρασοσέλινο, κ.ά.). Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο Ναπολέων λειτουργεί και έναν μικρό οικογενειακό ξενώνα με έξι ευρύχωρα ρουστίκ δωμάτια (το τετράκλινο έχει και τζάκι), που θα σας εξασφαλίσουν οικογενειακή θαλπωρή πριν και μετά τις εξορμήσεις σας στην περιοχή. 
❙ Καλαρρύτες, Τζουμέρκα, τηλ. 26590-61518, 6972-265961, xenonasnapoleon.com, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΑΡΤΑ
Rouista Tzoumerka Resort

60 ξενώνες για τον χειμώνα-14
© Thomas Zikos

Στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Τζουμέρκων, αποτελείται από έξι αυτόνομα κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με 21 ευρύχωρα δωμάτια διαφορετικής διαρρύθμισης το καθένα, στα οποία κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο. Στην καφετέρια με το μεγάλο τζάκι θα πάρετε τον καφέ ή το ποτό σας και θα δοκιμάσετε σπιτικά λικέρ και γλυκά με θέα το βουνό, ενώ στον χώρο του εστιατορίου σερβίρονται καθημερινά μερακλίδικο πρωινό και γεύματα με τοπικές συνταγές. Το συγκρότημα διαθέτει, επίσης, υπαίθριο γυμναστήριο καλλισθενικού τύπου, παιδική χαρά, γήπεδο μπάσκετ και χώρο πινγκ πονγκ, ενώ διοργανώνει, μεταξύ άλλων, περιηγήσεις με τζιπ και ξεναγήσεις στην περιοχή.
❙  Βουργαρέλι, Τζουμέρκα, τηλ. 26850-22200, rouista.com, από 70 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Hotel Princess Lanassa

60 ξενώνες για τον χειμώνα-15
© VAGELIS GIOTOPOULOS

Το ξενοδοχείο παίρνει το όνομά του από τη δεύτερη σύζυγο του βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου και περιλαμβάνει ένα ανακαινισμένο αρχοντικό ηλικίας 300 ετών. Μόλις 25 λεπτά από τα Ιωάννινα, αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν τα Τζουμέρκα. Διαθέτει άνετα δωμάτια, σουίτες και σαλέ, εστιατόριο με τοπικά εδέσματα, καθιστικό με τζάκι, αίθουσα συνεδρίων, γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου 5×5, ενώ σε συνεργασία με την Alpine Zone διοργανώνει πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορίες, jeep tours, ιππασία, κ.ά.
❙ Κωστήτσι, Τζουμέρκα, τηλ. 26590-22600, hotellanassa.gr, από 78 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Παραδοσιακός ξενώνας Αλωνίσταινα

60 ξενώνες για τον χειμώνα-16
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Βρίσκεται στον ομώνυμο παραδοσιακό οικισμό Αλωνίσταινα, σε υψόμετρο 1.200 μ., στην καρδιά του Μαινάλου, 22 χλμ. από την Τρίπολη. Τα δωμάτιά του είναι επενδεδυμένα με ξύλο, διαθέτουν τζάκι (οι σουίτες και τζακούζι) και αποπνέουν οικογενειακή θαλπωρή. Στην πλατεία του χωριού λειτουργεί το εστιατόριο «Κατάλπεις» για πρωινό και σπιτικές γεύσεις, ενώ η περιοχή προσφέρεται για πεζοπορικές εξορμήσεις. 
❙ Αλωνίσταινα, τηλ. 2710-431284, 6979-981991, 6977-174122, xenonas-alonistaina.gr, από 75 ευρώ το δίκλινο.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Αρχοντικό Κεφαλάρι 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-17

Το κτίριο χτίστηκε από τον Γεώργιο Ρουμπέκα, έναν εύπορο έμπορο του χωριού Κεφαλάρι της ορεινής Κορινθίας, το 1880. Ο σημερινός ξενώνας διατηρεί πολλά από τα αρχικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, ενώ ταυτόχρονα η λειτουργία του είναι εναρμονισμένη με την εποχή (έχει ηλιακούς θερμοσίφωνες, ενεργειακά τζάκια, καυστήρες πέλετ). Το πρωινό περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα, όπως χειροποίητες μαρμελάδες, κατσικίσιο ζηρειοτύρι και τραχανόπιτα. –Ε. Α.
❙ Κεφαλάρι, τηλ. 27470-22200, arxontiko-kefalari.gr, από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Παραδοσιακός ξενώνας Μπελλαίικο

60 ξενώνες για τον χειμώνα-18

Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο στεμνιτσιώτικο σπίτι. Το κατώι και το ανώι, οι δύο όροφοι δηλαδή της παλιάς κατοικίας, διαθέτουν πέντε δωμάτια (δίκλινα και τρίκλινα, εκ των οποίων τα περισσότερα με τζάκι), ενώ ο παλιός οντάς έχει μετατραπεί στον χώρο του πρωινού. Εκτός από ζεστή ατμόσφαιρα, στο Μπελλαίικο θα βρείτε πολλά επιτραπέζια και ανταλλακτική βιβλιοθήκη, όπου μπορείτε να πάρετε και να αφήσετε αγαπημένα βιβλία. –Ε. Α.
❙ Στεμνίτσα, τηλ. 27950-81286, mpelleiko.gr, από 75 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΑΠΟ 85 ΕΥΡΩ

ΓΡΕΒΕΝΑ
Pindos Resort  

60 ξενώνες για τον χειμώνα-19

Χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.170 μ., το ορεινό καταφύγιο Pindos Resort απέχει μόλις 30 λεπτά από τα Γρεβενά και 20 λεπτά από το Μέτσοβο και προσφέρει διαμονή σε έξι όμορφα διακοσμημένες βίλες που διαθέτουν σαλόνι με τζάκι, πολυτελή μπανιέρα-υδρομασάζ και κουζίνα. Στο εστιατόριο «Black Pine Chalet» θα απολαύσετε πιάτα υψηλής γαστρονομίας, ενώ κατά τη διαμονή σας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μπορείτε να επιλέξετε δραστηριότητες όπως ράφτινγκ στον ποταμό Βενέτικο, πεζοπορία κατά μήκος του Εθνικού Δρυμού Βάλια Κάλντα ή σκι στη Βασιλίτσα και στο Μέτσοβο. 
❙ Κρανιά, τηλ. 6974-848346, pindosresort.gr, από 110 ευρώ με πρωινό. 

ΚΑΒΑΛΑ
Culinary Boutique Hotel Kladi Elias 
Στη γραφική Μεσορόπη, στις καταπράσινες πλαγιές του Παγγαίου όρους, συνδυάζει τη φινετσάτη διαμονή σε τέσσερις ευρύχωρες σουίτες με την υψηλή γαστρονομία σε ένα καθαρόαιμο μπιστρό, το οποίο σας περιμένει με μενού γαλλικής βάσης και μεσογειακού fusion, καθώς και με μια μικρή αλλά εκλεκτική λίστα κρασιών και πούρων. Με το ξενοδοχείο ως αφετηρία, μπορείτε να ανακαλύψετε τα πολλά οινοποιεία της περιοχής ή να επιλέξετε από ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορίες, διαδρομές 4×4, ιππασία και αναρρίχηση. 
❙ Μεσορόπη, τηλ. 25920-93293, 6973-306955, kladielias.gr, από 100 ευρώ η junior σουίτα με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Amaryllis Boutique Guest House 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-20
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα στο χωριό Άνω Πεδινά του Ζαγορίου συνδυάζει την τοπική αρχιτεκτονική με την αισθητική της γαλλικής εξοχής. Παστέλ χρώματα στους τοίχους, γαλλικά έπιπλα οξιάς με πολυτελή αγγλικά υφάσματα και φωτιστικά-αντίκες συνθέτουν το σκηνικό των οκτώ δίκλινων και τρίκλινων ρομαντικών δωματίων του ξενώνα. Εξίσου ατμοσφαιρικοί και οι κοινόχρηστοι χώροι, όπου σερβίρεται χορταστικό πρωινό με τοπικά εδέσματα και δείπνο. 
❙  Άνω Πεδινά, τηλ. 26530-71132, 6944-966515, amaryllishouse.gr, από 100 ευρώ το superior δίκλινο με τζάκι με πρωινό.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Kalderimi Country House

60 ξενώνες για τον χειμώνα-21

Ένα δίπατο πηλιορείτικο σπίτι του 1794 στο Μούρεσι του ανατολικού Πηλίου μεταμορφώθηκε μαζί με τα παράσπιτά του σε παραδοσιακό ξενώνα και από το 2014 προσφέρει πρώτης κλάσης διαμονή, με ζεστασιά οικογενειακού σπιτιού, σε οκτώ δωμάτια – ο ξενώνας είναι μάλιστα ιδανικός για μεγάλες οικογένειες ή παρέες έως 12 ατόμων. Σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό, ενώ, κατόπιν αιτήματος, μπορείτε να απολαύσετε κάποια συνεδρία ταϊλανδέζικου μασάζ ή να οργανώσετε εξορμήσεις στο Πήλιο και δραστηριότητες όπως πεζοπορίες, καγιάκ και ιππασία. 
❙  Μούρεσι Πηλίου, τηλ. 24260-49453, 6937-188818, kalderimihotel.gr, από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. 

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ξενώνας Αμανίτα 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-22
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Δημιούργημα του Φιλάρετου και της Μαριάννας, που αγάπησαν την Τσαγκαράδα στα νιάτα τους, ο ξενώνας «Αμανίτα» βρίσκεται μέσα σε ένα βιολογικά καλλιεργούμενο κτήμα. Αποτελείται από τρία ξεχωριστά κτίσματα με οκτώ διαφορετικούς χώρους φιλοξενίας και προσφέρει farm-to-table πρωινό με βιολογικά λαχανικά και φρούτα από το περιβόλι του και προϊόντα μικρών τοπικών παραγωγών. Για τον χειμώνα, οι ιδιοκτήτες προτείνουν πεζοπορίες στο βουνό, που θα κάνετε μόνοι σας ή με την καθοδήγηση έμπειρου συνοδού κατόπιν συνεννόησης. 
❙ Τσαγκαράδα Πηλίου, τηλ. 24260-49707, amanita.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Αμφίκαια
Δεκαέξι παραδοσιακά σπίτια, πετρόκτιστα τα πιο πολλά (και χωρίς τηλεοράσεις, συνειδητά), αποτελούν τη «γειτονιά» της πρότυπης αυτής αγροτουριστικής μονάδας. Εδώ θα πάρετε μια γεύση της αγροτικής ζωής, βοηθώντας τους ανθρώπους του αγροκτήματος στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τον χειμώνα θα τους ακολουθήσετε στο τάισμα των ζώων. Την υπόλοιπη μέρα μπορείτε να χαρείτε τους κήπους του αγροκτήματος ή να εξορμήσετε στη γύρω φύση, κάνοντας πεζοπορία στα μονοπάτια του Παρνασσού, μεταξύ άλλων.
❙ Αμφίκλεια, τηλ. 22340-48860, 6977-596196, amfikaia.gr, από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Κελλιά

 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-23
© ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Στη δίπατη αυτή κατοικία, που ιστορικά αναφέρεται ως τόπος κατοικίας μοναχών (τα επονομαζόμενα «κελλιά»), γεννήθηκε ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος. Από το 1981 λειτουργεί ως παραδοσιακός ξενώνας, ενώ το 2011 ανακαινίστηκε πλήρως. Διαθέτει οκτώ δωμάτια και ένα διαμέρισμα δύο δωματίων με τζάκι. Στο ισόγειό του λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό.
❙  Κάστρο Μονεμβασιάς, τηλ. 27320-61520, keliamonemvasia.com, από 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Ανέμη

60 ξενώνες για τον χειμώνα-24

Δημιουργία του Παύλου και της Λίλας, το αγροτόσπιτο που στεγάζει τον ξενώνα Ανέμη στα Κάτω Πεδινά υπόσχεται να γίνει το δικό σας «σπίτι στο χωριό». Αναπαλαιωμένο με αγάπη, αποτελείται από επτά δωμάτια με ενεργειακά τζάκια και ζαγορίσια αισθητική, το μαγερειό και το αγρόκτημα, και έχει θέα στα υψίπεδα του Ζαγορίου. Η ατμόσφαιρα είναι παρεΐστικη και οικογενειακή, ενώ στον χώρο υπάρχει και αργαλειός, όπου μπορεί να υφάνει όποιος θέλει μετά από ολιγόλεπτο σεμινάριο. Rafting, ιππασία και πεζοπορίες είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην περιοχή αυτή την εποχή και οι οικοδεσπότες θα σας βοηθήσουν να τις οργανώσετε.
❙  Κάτω Πεδινά, τηλ. 26530-72003, 6941-533944, anemi-zagori.gr, από 85 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΔΡΑΜΑ
Hydrama Grand Hotel 

60 ξενώνες για τον χειμώνα-25

Το υπερσύγχρονο αυτό πεντάστερο ξενοδοχείο στεγάζεται στην παλιά καπναποθήκη Spierer της Δράμας και προσφέρει διαμονή σε 73 ευρύχωρες σουίτες και δωμάτια μοντέρνας αισθητικής. Στον χώρο του λειτουργούν εστιατόριο και κάβα με τοπικούς οίνους, όπου γίνονται ξεναγήσεις και οινογευσίες, συνεδριακές εγκαταστάσεις και spa. Το ξενοδοχείο σάς δίνει, επίσης, τη δυνατότητα οργάνωσης ποικίλων εκδρομών με πούλμαν ή ποδήλατο σε αξιοθέατα της περιοχής, περιλαμβανομένων οινοποιείων. 
❙ Αγίας Βαρβάρας 11, Δράμα, τηλ. 25210-33322, hydramagrandhotel.gr, από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΦΩΚΙΔΑ
Ξενώνας οινογευσίας Αργυρίου
Ο ξενώνας οινογευσίας (Wine Tasting Guest House) της Οινοποιίας Αργυρίου βρίσκεται στην Πολύδροσο Παρνασσού, στην παλιά οικία της οικογένειας, ένα κτίριο που χρονολογείται από το 1867. Το 2008 αναπαλαιώθηκε με σεβασμό στην οικιστική αισθητική του χωριού και δημιουργήθηκαν έξι καλαίσθητα δωμάτια, που παρέχουν στον επισκέπτη στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης με θέα το βουνό, όλες τις εποχές του χρόνου. Κατά τη διαμονή σας θα έχετε τη δυνατότητα να μυηθείτε στον κόσμο του κρασιού και της οινικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής, δοκιμάζοντας τα κρασιά του κτήματος. 
❙ Πολύδροσος, τηλ. 22340-51667, argyriouwinery.gr/ksenwnas, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Ορίζοντες Τζουμέρκων Hotel Resort

60 ξενώνες για τον χειμώνα-26
© Dimitris Spyrou

Η θέση του στους πρόποδες της βουνοκορφής Στρογγούλα των Τζουμέρκων προσφέρει στο ξενοδοχείο πανοραμική θέα της περιοχής, μόλις 1,5 χλμ. από το κεφαλοχώρι Πράμαντα. Τα δωμάτιά του (superior και μεζονέτες) είναι ευρύχωρα και εξοπλισμένα με μαντεμένια σόμπα, ενώ διαθέτουν και μπαλκόνι με θέα στο βουνό. Στο ξενοδοχείο λειτουργούν καφετέρια και εστιατόριο με παραδοσιακά αλλά και πιο σύγχρονα πιάτα. Το κέντρο ευεξίας του ξενοδοχείου παραμένει κλειστό, στο πλαίσιο προστασίας από την Covid-19.
❙  Τσόπελας Πραμάντων, τηλ. 26590-61002, orizontestzoumerkon.gr, από 104 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Monopatia Mountain Resort

60 ξενώνες για τον χειμώνα-27
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Ο εντυπωσιακός αυτός ξενώνας βρίσκεται στα Άνω Πεδινά στο κεντρικό Ζαγόρι, σε απόσταση δέκα λεπτών από τη χαράδρα του Βίκου. Αποτελείται από τρία κεντρικά κτίρια με επτά άνετα και ευρύχωρα δωμάτια, καθώς και οκτώ ανεξάρτητα στούντιο, που όλα μαζί συγκροτούν ένα μικρό χωριό μέσα στον οικισμό. Τα στούντιο, αναπαλαιωμένες παλιές καλύβες, χτισμένες σε πολλαπλά επίπεδα στην πλαγιά, έχουν μεγάλους και άνετους εξωτερικούς χώρους (αλώνια των περασμένων αιώνων) με εξαιρετική θέα. Πέραν των υπηρεσιών διαμονής, οι ιδιοκτήτες διοργανώνουν και ποικίλες υπαίθριες δραστηριότητες σχετικές με τη φύση και τον πολιτισμό.
❙ Άνω Πεδινά, τηλ. 6945-239500, monopatiaresort.gr, από 95 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Nefeles Luxury Residences & Lounge
Τα διαμερίσματα του Nefeles είναι χτισμένα μέσα στα έλατα, σε ένα τοπίο αλπικής ομορφιάς, σε μικρή απόσταση από το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου. Όλα διακοσμημένα σε country style και γήινους τόνους, διαθέτουν ευρύχωρο σαλόνι με τζάκι και μεγάλα μπαλκόνια. Το Nefeles lounge με το αναμμένο τζάκι είναι ιδανικός χώρος χαλάρωσης, όπου μπορείτε να απολαύσετε ροφήματα και ελαφριά γεύματα, να παίξετε επιτραπέζια παιχνίδια ή απλώς να ατενίσετε το βουνό. 
❙  Καρδαράς, τηλ. 27960-22771, nefelesmainalon.gr, από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Εύχαρις Φιλόξενον

60 ξενώνες για τον χειμώνα-28
© Olga Amiridou/Όλγα Αμηρίδου 

Τα έξι αυτόνομα καταλύματα του ξενώνα (τρεις ξύλινες μεζονέτες, δύο πέτρινες σουίτες και ένα στούντιο από ξύλο και πέτρα) είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στις παρυφές του χωριού Φενεός, σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη Δόξα, και αποτελούν ιδανική βάση για την εξερεύνηση της ορεινής Κορινθίας. Διαθέτουν καθιστικό με τζάκι και μεγάλα μπαλκόνια με θέα, κουζίνα με ψυγείο και τραπεζαρία, ενώ στις παροχές τους περιλαμβάνονται ποικιλία ροφημάτων και πλούσιο σπιτικό πρωινό με ντόπια βιολογικά προϊόντα. 
❙ Φενεός, τηλ. 6944-768115, efharisfiloxenon.gr, από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Πρυτανείο

60 ξενώνες για τον χειμώνα-29

Μοιρασμένα σε τρία πέτρινα κτίρια, τα 11 δωμάτια του ξενώνα (κάποια εξ αυτών έχουν και σοφίτες) παρέχουν δυνατότητα φιλοξενίας συνολικά 38 ατόμων και απολαμβάνουν πανοραμική θέα στον Πάρνωνα. Η καρδιά του Πρυτανείου είναι η σάλα με το τζάκι, τους αναπαυτικούς καναπέδες, τα επιτραπέζια παιχνίδια και την πελώρια τζαμαρία, που επιτρέπει στον χώρο να λούζεται με φως. Στο καφέ-μπαρ σερβίρονται ζεστά ροφήματα, ποτά, σνακ και χειροποίητες πίτες. Ενημερωθείτε για τα εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν από το κέντρο του χωριού και οδηγούν σε σπήλαια, πηγές και γραφικά εκκλησάκια. 
❙ Τσίντζινα (Πολύδροσο), τηλ. 27310-26982, 6974-074340, pritanio.gr,  από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Αρδάμης

60 ξενώνες για τον χειμώνα-30

Άλλοτε κοιμάσαι εκεί που κάποτε φιλοξενήθηκαν Bυζαντινοί αυτοκράτορες και άλλοτε πίνεις τον καφέ σου θαυμάζοντας το κυβερνείο των Ενετών και διοικητήριο της Τουρκοκρατίας. Κάποια από τα πιο ιστορικά κτίρια της Καστροπολιτείας της Μονεμβασιάς είναι μέρος του ξενώνα, που αποτελεί κλασική αξία διαμονής εντός των τειχών. Αν ο καιρός σάς το επιτρέψει, καθίστε στην υπέροχη και πολυφωτογραφημένη βεράντα του ξενώνα, την οποία πολλοί έχουν αποκαλέσει «βεράντα της Μεσογείου». –O. X. 
❙ Μονεμβασιά, τηλ. 27320-61886, ardamis.gr, από 85 ευρώ το δίκλινο.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Ρούγα της Βαμβακούς

60 ξενώνες για τον χειμώνα-31
© ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΛΗΜΗ

Στη Βαμβακού, το μικρό χωριό που αναβιώνει μέσω της πρωτοβουλίας μιας παρέας νέων ανθρώπων και με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, βρίσκονται τα τρία πλήρως ανακαινισμένα κτίρια του ξενώνα, τα οποία δημιουργούν μια «ρούγα», δηλαδή γειτονιά. Τα έξι δωμάτια έχουν χαρακτηριστικά γυναικεία βαμβακίτικα ονόματα (όπως Βγένα και Τσεβούλα), ως φόρο τιμής στις Βαμβακίτισσες οικοδέσποινες του παρελθόντος, και είναι σχεδιασμένα με σεβασμό στην τοπική παράδοση, ενσωματώνοντας παράλληλα σύγχρονες ανέσεις. Στο πρωινό σάς περιμένουν, μεταξύ άλλων, καγιανάς με ντόπια αυγά, πίτα με χειροποίητο φύλλο και γιαούρτι με μέλι και καρύδια. –Λ. Κ. 
❙ Βαμβακού, τηλ. 27310-21900, rugaofvamvakou.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Ιlaeira Mountain Resort

60 ξενώνες για τον χειμώνα-32

Σε ωραία τοποθεσία στα 850 μ. υψόμετρο, αποτελεί ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σας στον Ταΰγετο. Σαν ένα ολόκληρο χωριό, με 17 σπιτάκια, βίλες και σουίτες τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στις πηγές του βουνού, με εστιατόριο, μπαρ, βιβλιοθήκη, παιδότοπο, γυμναστήριο, κατάστημα δώρων, αλλά και παροχή ποδηλάτων και καλάθι πικνίκ, φροντίζει να μη σας λείψει τίποτα. –O. X. 
❙ Tόριζα, τηλ. 27310-35515, ilaeira-resort.gr, από 95 ευρώ η δίκλινη σουίτα με πρωινό (προσφορές μέσω ηλεκτρονικής κράτησης).

ΑΠΟ 120 ΕΥΡΩ

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Montanema Handmade Village  

60 ξενώνες για τον χειμώνα-33
© ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Το «χειροποίητο» αυτό δασικό χωριό βρίσκεται μια ανάσα δρόμο από τη Λίμνη Πλαστήρα, στην καρδιά ενός παρθένου ελατοδάσους. Η διαμονή προσφέρεται σε 33 διαμερίσματα και σουίτες, που μοιράζονται σε πετρόκτιστα σπίτια, βίλες αλλά και επαύλεις με κεραμιδένιες στέγες, ενώ έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο κεφάλαιο «ευεξία». Οι ένοικοι χαλαρώνουν στο spa Aquanema με τις τοξωτές οροφές, τα καντηλέρια και το τζάκι, τη σάουνα-σπηλιά και τις μαρμάρινες γούρνες (η χρήση όλων των χώρων του spa γίνεται κατόπιν ραντεβού, στο πλαίσιo προστασίας από την Covid-19). Λειτουργεί εστιατόριο και καφέ-μπαρ, ενώ στην τιμή περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως πεζοπορίες στο δάσος, μαθήματα μαγειρικής και δραστηριότητες για παιδιά. 
❙  Ανθοχώρι, Μουζάκι, τηλ. 24450-45220, montanema.gr, από 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Escapade Luxury Residences
Οι έξι πολυτελείς κατοικίες του συγκροτήματος έχουν βιοκλιματικό σχεδιασμό, μινιμαλιστική αισθητική και πελώρια παράθυρα που επιτρέπουν στους επισκέπτες να έρχονται πιο κοντά στη γύρω φύση. Στις παροχές περιλαμβάνεται πλούσιο πρωινό, ενώ κατόπιν αιτήματος μπορείτε να παραγγείλετε γεύμα και δείπνο από επιλεγμένα εστιατόρια, να κλείσετε κάποια συνεδρία μασάζ ή περιποίησης και να διοργανώσετε κάποια εκδρομή ή δραστηριότητα στην περιοχή.
❙ 2ο χλμ. Καρπενησίου-Αγρινίου, τηλ. 22370-23105, escapadeluxuryresidences.com, από 250 ευρώ με πρωινό.

ΚΑΒΑΛΑ
Imaret

60 ξενώνες για τον χειμώνα-34
© ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Στεγάζεται στο ομώνυμο ιστορικό μνημείο της Καβάλας, Ιμαρέτ, ακριβώς στη μέση της ιστορικής της συνοικίας, και διαθέτει 24 ατμοσφαιρικά δωμάτια και σουίτες που περιβάλλονται από εσωτερικούς κήπους με μαρμάρινες στοές, οι οποίες αντανακλούν τη γοητεία ενός αυθεντικού ισλαμικού κήπου. Στους γαλήνιους χώρους του ξενοδοχείου θα απολαύσετε πρωινό, ελαφριά γεύματα, απογευματινό τσάι, ποτό ή δείπνο, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας χώρος ειδικά αφιερωμένος στη χαλάρωση σώματος και πνεύματος με χαμάμ και διαφόρων ειδών θεραπείες περιποίησης. 
❙  Θεοδώρου Πουλίδου 30-32, Καβάλα, τηλ. 2510-620151, imaret.gr, από 430 ευρώ με πρωινό à la carte και δείπνο σε set menu των 4 πιάτων.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Emotions Country Resort 
Βρίσκεται στο χωριό Βουτύρο, 7 χλμ. από το Καρπενήσι. Ξύλινα έπιπλα, ζεστά υφάσματα σε γήινες αποχρώσεις και παλαιά αντικείμενα συνθέτουν το ρουστίκ ύφος της διακόσμησης στα δέκα δωμάτια και στις δύο σουίτες του, ενώ το παραδοσιακού στιλ Emotions Café λειτουργεί από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ για πρωινό, σπιτικά γλυκά, αφεψήματα, επιτραπέζια και ποτό. Στο ξενοδοχείο θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε εκδρομές και δραστηριότητες, ενώ για τους λάτρεις του χιονιού το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου απέχει 19 χλμ.
❙ Βουτύρο, τηλ. 22370-25725, emotions.com.gr, από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Εποχές Luxury Suites

60 ξενώνες για τον χειμώνα-35
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Σε απόσταση 4 χλμ. από το Καρπενήσι, στο ιστορικό χωριό Κορυσχάδες, ο ξενώνας διαθέτει τέσσερα πολυτελή πέτρινα σπίτια με υπέροχη θέα, τα οποία ενοικιάζονται είτε ολόκληρα είτε ως μεμονωμένες σουίτες ή δωμάτια. Καθένα φέρει το όνομα μιας εκ των τεσσάρων εποχών του χρόνου και, όπως κάθε εποχή είναι διακριτή στη φύση της Ευρυτανίας, έτσι και κάθε σπίτι είναι ξεχωριστό ως προς το μέγεθος, το χρώμα και τη διακόσμηση. Το πρωινό σερβίρεται στο εστιατόριο του ξενώνα «Villaggio», στο κέντρο του χωριού, όπου μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ιδιαίτερες τοπικές συνταγές με ποιοτικά, αγνά υλικά της Ευρυτανίας. 
❙ Κορυσχάδες, Καρπενήσι, τηλ. 22370-23675, από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΦΩΚΙΔΑ
Elatos Resort & Health Club

60 ξενώνες για τον χειμώνα-36
© Nikos Reskos

Λίγα λεπτά από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, τα 39 αυτόνομα ξύλινα και pet-friendly σαλέ του Elatos Resort βρίσκονται διάσπαρτα σε έκταση 100 στρεμμάτων, με φόντο ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Η καρδιά του θερέτρου χτυπά στο Club House, όπου θα βρείτε εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, το εστιατόριο «Ίταμος», όπου σερβίρεται και το πρωινό, μπαρ με αναμμένο τζάκι, γυμναστήριο, παιδότοπο, χώρο συνεδρίων και spa (κατόπιν ραντεβού). Τα κατοικίδια δεν επιτρέπονται στους κοινόχρηστους χώρους.
❙ Επτάλοφος, τηλ. 22340-61162/3, elatosresort.gr, από 275 ευρώ το δίκλινο σαλέ με πρωινό.

ΦΩΚΙΔΑ
Καταφύγιο Οίτη
Το σαλέ του Καταφυγίου, που προστέθηκε στο ήδη υπάρχον ομώνυμο καφέ, βρίσκεται σε ένα καταπράσινο διάσελο σε υψόμετρο 1.240 μ., 50 χιλιόμετρα από τη Λαμία. Διαθέτει οκτώ κρεβάτια και προσφέρεται για ιδία χρήση, χωρίς να μοιράζεται με άλλα άτομα διαφορετικής κράτησης. Στο καφέ προσφέρονται ζεστά και κρύα ροφήματα, σπιτικά γλυκά, ποικιλίες από φρεσκοκομμένα αλλαντικά και τυριά που συνοδεύουν τέλεια το τσίπουρο ή το ούζο. Ρωτήστε τους ιδιοκτήτες για το πλήθος δραστηριοτήτων που σας περιμένουν στα χιονισμένα οροπέδια της Οίτης, όπως εξορμήσεις με snowmobile και βόλτα με cat ski για ελεύθερο σκι και snowboard. 
❙ Θέση Βρύζες, τηλ. 22312-31964, 6936-944300, katafygio-oiti.gr, από 120 ευρώ τα 4 άτομα.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Aristi Mountain Resort & Villas

60 ξενώνες για τον χειμώνα-37

Χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της Αρίστης, αποτελείται από αυτόνομα πετρόκτιστα κτίρια με 26 δωμάτια, σουίτες και πολυτελείς βίλες υψηλής αισθητικής που έχουν κοινό σημείο αναφοράς έναν γαλήνιο κήπο. Στο εστιατόριο «Salvia» θα δοκιμάσετε παραδοσιακές ντόπιες συνταγές με εκλεκτές τοπικές πρώτες ύλες, καθώς και κρασιά και αποστάγματα από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ στο spa, με την απίστευτη θέα, την εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, το υδρομασάζ, τη σάουνα και το χαμάμ, θα ζήσετε στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης. 
❙ Αρίστη, τηλ. 26530-41330, aristi.eu, από 130 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa

60 ξενώνες για τον χειμώνα-38

Εναρμονισμένο με το γύρω τοπίο, παίρνει το όνομά του από το πρώτο κτίριο του συγκροτήματος, που χρονολογείται από το 1700. Στα οκτώ μονώροφα ή διώροφα κτίρια, που δημιουργούν την αίσθηση ενός μικρού οικισμού, στεγάζονται τα 18 δωμάτια και οι σουίτες, ένα μοναδικά σχεδιασμένο eco spa (λόγω Covid-19 δεν επιτρέπεται η χρήση της πισίνας και του υδρομασάζ) και το εστιατόριο «Veranda at 1700 Greek Organic Herbs Cuisine», με υπέροχη θέα στη χαράδρα του Βίκου. Σε αυτό θα απολαύσετε αυθεντικό ελληνικό πρωινό και παραδοσιακές συνταγές με αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα, που καλλιεργούνται στους κήπους Organic Zagori Farm μέσα στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου.
❙ Μικρό Πάπιγκο, τηλ. 26530-41179, mikropapigo.gr, από 140 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Πλειάδων Γη Mountain Resort & Spa

60 ξενώνες για τον χειμώνα-39
© ΜΑΡΙΚΑ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

Σε υψόμετρο 900 μ. και με θέα στις δασωμένες πλαγιές της Ζήρειας, αποτελείται από 20 ανεξάρτητες σουίτες με τζάκι, ιδανικές για στιγμές απομόνωσης ή για οικογένειες και παρέες που αγαπούν την εξοχή. Στο εστιατόριο-μπαρ με τα μεγάλα παράθυρα, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα, θα απολαύσετε ελληνική και διεθνή κουζίνα, ενώ στον χώρο του spa θα χαλαρώσετε στο χαμάμ και στη σάουνα ή θα αναζωογονηθείτε με ένα ευεργετικό μασάζ (η πισίνα και το υδρομασάζ δεν λειτουργούν μέχρι νεωτέρας).
❙ Κάτω Τρίκαλα, τηλ. 27430-91138, pliadongi.gr, από 180 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΛΑΚΩΝΙΑ
Kinsterna Hotel

60 ξενώνες για τον χειμώνα-40

Το βραβευμένο Kinsterna είναι ένα βυζαντινό αρχοντικό που αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική του διαδρομή, για να μπορεί να προσφέρει στους σύγχρονους ταξιδιώτες διαμονή βγαλμένη από παραμύθι. Δωμάτια, σουίτες, κατοικίες και βίλες έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και διακόσμηση, όλοι όμως οι χώροι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως ανάγλυφα κεφαλάρια, ξύλινα παραθυρόφυλλα και πόρτες. Αν και το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί τον χειμώνα, σας περιμένει για την περίοδο των εορτών (22 Δεκεμβρίου-9 Ιανουαρίου) με δελεαστικά εορταστικά πακέτα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ελληνικό παραδοσιακό πρωινό, δείπνο παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εορταστικό brunch buffet, καθώς και συμμετοχή στις δραστηριότητες του κτήματος για μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Το spa, το γυμναστήριο και το μπαρ του ξενοδοχείου θα λειτουργούν κανονικά κατά την περίοδο αυτή.
❙ Άγιος Στέφανος, Μονεμβασιά, τηλ. 27320-66300, kinsternahotel.gr. Από 988 ευρώ για πακέτο 4 διανυκτερεύσεων την εορταστική περίοδο.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Άπειρος Χώρα

60 ξενώνες για τον χειμώνα-41
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Ανακαινισμένο και αναπαλαιωμένο με μεράκι και γούστο, το παραδοσιακό αυτό αρχοντικό του 19ου αιώνα στα Κάτω Πεδινά υπόσχεται οικογενειακή ατμόσφαιρα και κορυφαίες ανέσεις. Αποτελείται από επτά δωμάτια με ρουστίκ πινελιές, μια μεγάλη ποικιλία από σαλόνια και κοινόχρηστους χώρους (μπαρ, χώρο παιχνιδιών, βιβλιοθήκη, αυλές), ενώ, όπως και στο παρελθόν, έτσι και σήμερα η καρδιά του είναι το μαγερειό, δηλαδή η κουζίνα, όπου σερβίρεται το πρωινό και όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει κάποιο αφέψημα ή σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το spa του ξενώνα δεν λειτουργεί αυτή την εποχή.
❙ Κάτω Πεδινά, τηλ. 26530-71188, 6936-510806, apeiroschora.gr, από 160 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΑΧΑΪΑ
Οrias Mountain Guesthouse & Farm
Ο ορεινός αυτός ξενώνας βρίσκεται σε ένα βιολογικό αγρόκτημα 20 στρεμμάτων στον Χελμό, με ελιές, αχλαδιές, βανίλιες, κορομηλιές, κερασιές, καρυδιές και οπωροκηπευτικά. Διαθέτει οκτώ ευρύχωρα δωμάτια με τζάκι και κουζίνα, ενώ στο αγρόκτημα λειτουργεί και εστιατόριο που ασπάζεται τη φιλοσοφία «από το μποστάνι στο τραπέζι». Σε συνεργασία με την Trekking Hellas Achaea, ο ξενώνας προσφέρει πολλές φυσιολατρικές δραστηριότητες (πεζοπορίες, σκι, καγιάκ, διάσχιση στο φαράγγι του Βουραϊκού κ.ά.). –Ε. Α.
❙ Κερπινή Καλαβρύτων, τηλ. 6942-010853, orias.gr, από 120 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΑΧΑΪΑ
Timber Land Cabins

60 ξενώνες για τον χειμώνα-42
© Christos Petropoulos

Πέντε ανεξάρτητες μονόχωρες κατοικίες, διακοσμημένες σε στιλ αγγλικής εξοχής, με εξοπλισμένη κουζίνα και τζάκι, απέναντι από τη ρεματιά της Ζαρούχλας. Ιδανική αφετηρία για εξερευνήσεις στο πυκνό ελατόδασος που αγκαλιάζει το πετρόκτιστο χωριό και για περιπετειώδεις εξορμήσεις στη φύση του Χελμού, τα σπιτάκια Timber Land Cabins προσφέρουν φιλοξενία σε ταξιδιώτες που αποζητούν ησυχία και αυτονομία στις αποδράσεις τους. –Α. Μ. 
❙  Ζαρούχλα, τηλ. 6981-403012, timberlandcabins.gr, από 120 ευρώ η κατοικία για δύο άτομα.

ΑΡΚΑΔΙΑ
Villa Vager

60 ξενώνες για τον χειμώνα-43
© ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

Δημιουργία δύο ανθρώπων με μεράκι, του Νίκου και της Μαρίνας Βάγγερ, η Villa Vagger αποτελεί τη μεταμόρφωση ενός ερειπωμένου αρχοντικού του 1843 σε ξενοδοχείο με προσωπικότητα. Διαθέτει εννέα αρχοντικές σουίτες και ξεχωρίζει για την προνομιακή του θέση στο κέντρο του Λεβιδίου, με θέα από τη μία μεριά το ελατοδάσος του Μαινάλου και από την άλλη τον κάμπο. Η εμπειρία φιλοξενίας κορυφώνεται με ένα γνήσιο ελληνικό πρωινό από όπου παρελαύνει ο αστείρευτος γαστρονομικός πλούτος της Πελοποννήσου. Ζητήστε να οργανώσουν για εσάς τις δραστηριότητες της επιλογής σας, όπως επισκέψεις σε οινοποιεία, πριν κλείσετε τη μέρα σας με μια χαλαρωτική συνεδρία μασάζ στην άνεση του δωματίου σας (κατόπιν συνεννόησης).
❙ Λεβίδι, τηλ. 27960-22073, hotelvager.gr, από 140 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

◆ Οι τιμές αφορούν την ελάχιστη χρέωση για τη χειμερινή περίοδο. Επικοινωνήστε με τα καταλύματα που σας ενδιαφέρουν, ώστε να ενημερωθείτε για την τιμολογιακή τους πολιτική και τα προσφερόμενα πακέτα για την περίοδο τον εορτών.
◆ Στα καταλύματα με spa ενημερωθείτε πριν από την κράτησή σας για τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test 24 ωρών) που ίσως απαιτούνται για τη χρήση των χώρων τους. Επίσης, κάποιοι από τους χώρους ενδέχεται να μη λειτουργούν κανονικά, στο πλαίσιο προστασίας από την Covid-19.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή