«Πράσινα» ξενοδοχεία, ονειρεμένες διακοπές

«Πράσινα» ξενοδοχεία, ονειρεμένες διακοπές

Πέντε οικολογικά καταλύματα επενδύουν στην αειφορία και επιβραβεύονται ως κορυφαία παραδείγματα βιώσιμου τουρισμού.

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Marataba Conservation Camps, Νότια Αφρική

Στη διάλεκτο Tswana, Marataba σημαίνει καταφύγιο. Αυτό είναι το Marataba Conservation Camps, ένα καταφύγιο της Νότιας Αφρικής όπου η άγρια φύση συνυπάρχει με τον βιώσιμο τουρισμό. Το 2000 μία περιοχή 21.000 εκταρίων στο βόρειο κομμάτι της χώρας, με ποτάμια, φαράγγια, πεδιάδες, ανακηρύχθηκε επίσημα προστατευόμενη. Απομακρύνθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα περίφραξης και εισήχθησαν ελέφαντες, μαύροι και λευκοί ρινόκεροι, ιπποπόταμοι, βουβάλια, λιοντάρια και γατόπαρδοι στα όρια της έκτασής της. Σήμερα, το Marataba διαθέτει τρία camps με σουίτες-σκηνές διακοσμημένες σε γήινους τόνους και απευθύνεται σε ταξιδιώτες-εξερευνητές που θέλουν να γνωρίσουν τη φύση (με περιπάτους, ορειβατικές εκδρομές, βουτιές σε ρυάκια) ή να συνεισφέρουν στη λειτουργία του πάρκου (με σαφάρι καταγραφής ρινόκερων, εντοπισμό παγίδων λαθροθηρίας κ.ά.). Είναι ιδανικό για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία θα έρθουν σε επαφή με τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες διαβιώνει η -κατά τ’ άλλα παραμυθένια- αφρικανική πανίδα. 

maratabacamps.co.za   

«Πράσινα» ξενοδοχεία, ονειρεμένες διακοπές-1

Turtle Bay Resort, Χαβάη

Στο νησί Oahu της Χαβάης, 65 χιλιόμετρα βόρεια της Χονολουλού, βρίσκεται το Turtle Bay Resort, ένα τεράστιο ξενοδοχείο 410 δωματίων που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Martin Stern Jr. το 1970 και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Η εποχή που δημιουργήθηκε το Turtle Bay Resort ήταν ευνοϊκή για διακοπές μαξιμαλιστικές, χωρίς περιβαλλοντικούς προβληματισμούς, όμως η σημερινή είναι αρκετά διαφορετική. Έτσι, από το 2009 το Turtle Bay Resort διαθέτει ειδική «πράσινη» ομάδα, η οποία ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση ηλιακής στέγης, την αύξηση των προγραμμάτων ανακύκλωσης/επανάχρησης και τον τακτικό καθαρισμό των κοντινών παραλιών. Στα συν το ότι η μισή έκταση (2.600 στρέμματα) του καταλύματος προστατεύεται από μελλοντικά κατασκευαστικά πρότζεκτ. 

turtlebayresort.com    

«Πράσινα» ξενοδοχεία, ονειρεμένες διακοπές-2

Es Raco d’Artà, Μαγιόρκα

Στο ανατολικό κομμάτι της Μαγιόρκας, σε μια κοιλάδα ανάμεσα σε βουνά, βρίσκεται το ξενοδοχείο Es Raco d’Artà, δημιούργημα του αρχιτέκτονα Antoni Esteva και του συνεργάτη του Jaume Dalmau. Οι δυο τους αξιοποίησαν μια finca (έκταση γης με οίκημα) του 13ου αιώνα και την αναδιαμόρφωσαν σε ένα μίνιμαλ κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών, δίνοντας έμφαση στη σχέση του επισκέπτη με τη φύση και στην αειφόρο λειτουργία. Τα 34 «δωμάτια» (σ.σ. σουίτες, αγροικίες ή σπίτια) του Es Raco d’Artà είναι βαμμένα σε ανοιχτόχρωμους τόνους, έχουν ξύλινη διακόσμηση και ελάχιστα έπιπλα. Περιβάλλονται από αχανές δάσος βελανιδιάς, οπωροφόρα δέντρα, βιολογικό μποστάνι, κήπο με αρωματικά φυτά, αμπελώνα και ένα χωράφι με τοπική ποικιλία σιταριού. Τα γεύματα ακολουθούν τη λογική της εποχικότητας, οι πρώτες ύλες προέρχονται από τον κήπο ή από άλλες fincas του νησιού και αντί για τυποποιημένα αναψυκτικά σερβίρονται kombuchas (ροφήματα τσαγιού). Οι συσκευασίες είναι βιοδιασπώμενες, οι πηγές ενέργειας καθαρές (σύστημα γεωθερμίας και ηλιοσυλλέκτες), ενώ αποθαρρύνεται η χρήση κινητού, το οποίο δεν έχει σήμα στους κοινόχρηστους χώρους. Σε έναν προορισμό σαν τη Μαγιόρκα, που επί δεκαετίες υφίσταται πιέσεις από τον μαζικό τουρισμό, ένα τέτοιο κατάλυμα έχει αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.

esracodarta.com

«Πράσινα» ξενοδοχεία, ονειρεμένες διακοπές-3

Cielo Lodge, Κόστα Ρίκα

Τα πιστοποιητικά αειφορίας της Κόστα Ρίκα (όπως η προστασία των δασών, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, οι επί της ουσίας προσπάθειες για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα) είναι γνωστά στην περιβαλλοντική κοινότητα. Γι’ αυτό και ένα οίκο-κατάλυμα, σαν το Cielo Lodge, δεν προκαλεί έκπληξη. Χτισμένο στην πυκνή ζούγκλα της νότιας Κόστα Ρίκα, ανάμεσα σε ποτάμια και καταρράκτες, έχει 6 υπερυψωμένες σουίτες -δυναμικότητας 24 επισκεπτών- που παραπέμπουν σε δεντρόσπιτα, με king-size κρεβάτι, καναπέ, ανεμιστήρα οροφής, αιώρα, ξύλινη βεράντα, ντους βροχής και ασύρματο ίντερνετ. Το ξενοδοχείο ηλεκτροδοτείται από μπαταρίες (οι οποίες φορτίζονται από φωτοβολταϊκά και υδρογεννήτριες), χρησιμοποιεί λάμπες LED και έχει σύστημα βιολογικού καθαρισμού, ώστε το νερό να επαναχρησιμοποιείται. Η μαναβική του προέρχεται από τοπικούς παραγωγούς, τα ψάρια του από Κοσταρικανούς αλιείς, τα χειροποίητα αντικείμενα από την ντόπια κοινότητα ιθαγενών, ενώ πολλά μέλη του προσωπικού είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής, γεγονός που ενισχύει την τοπική οικονομία.   

cielolodge.com

«Πράσινα» ξενοδοχεία, ονειρεμένες διακοπές-4

Kayotei, Ιαπωνία

Το Kayotei είναι ένας παραδοσιακός ξενώνας (ryokan) δέκα δωματίων στο χωριό Yamanaka της δυτικής Ιαπωνίας, όπου οι επισκέπτες περπατούν με τις κάλτσες σε δάπεδο tatami, ανάμεσα σε περίτεχνα κεραμικά, επιζωγραφισμένα παραβάν και μπαούλα-αντίκες. Πέρα από το ότι έχει εξαιρετική αισθητική, το Kayotei συνεργάζεται με 20 ντόπιους μαστόρους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να διατηρήσουν τις παραδοσιακές τεχνικές της περιοχής ζωντανές: από την παραγωγή σάκε και washi (γιαπωνέζικου χαρτιού) μέχρι τη δημιουργία ξύλινων επίπλων. Οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε εργαστήρια ή να αγοράσουν τα προϊόντα ντόπιων παραγωγών, συμβάλλοντας έμπρακτα στην επιβίωση της παραγωγής μικρής κλίμακας, που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από τη μαζική. Μια επίσκεψη στην τοπική αγορά τροφίμων για soba (λεπτά νουντλς από μαυροσίταρο), wagashi (γλυκά) και tofu συστήνεται, επίσης, ανεπιφύλακτα.           

ryokancollection.com 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή