Πάρνωνας: Τρία χωριά για το Σαββατοκύριακο

Πάρνωνας: Τρία χωριά για το Σαββατοκύριακο

Βαμβακού, Τσίντζινα και Καστάνιτσα μας έχουν κλέψει την καρδιά.

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαμβακού: Αέρας αναγέννησης

Η Ελένη Μάμη και ο Ανάργυρος Βερδήλος πριν από λίγους μήνες απέκτησαν τον μικρό Κωνσταντίνο αυξάνοντας κατά ένα ακόμη άτομο τον πληθυσμό της Βαμβακούς, η οποία αριθμεί πλέον 21 κατοίκους. Οι ίδιοι εγκαταστάθηκαν εδώ το 2019 και σταδιακά μετακινήθηκαν κι άλλοι νέοι και δραστήριοι άνθρωποι, στο πλαίσιο της αναγέννησης του χωριού και τόπου καταγωγής του Έλληνα εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου. Όλα ξεκίνησαν επισήμως το 2018, όταν θέλοντας να κάνουν κάτι καλό για τον τόπο τους, δημιούργησαν τον οργανισμό Vamvakou revival. Απευθύνθηκαν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και κατάφεραν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση και την ηθική υποστήριξή του.

Πλέον, εκτός από την ωραία πλατεία-μπαλκόνι με τον τεράστιο πλάτανο, το κλασικό καφενείο και την τρισυπόστατη εκκλησία, βρίσκεις στο χωριό αναστηλωμένα κτίρια, μία ωραία παιδική χαρά, τον όμορφο ξενώνα «Ruga» (τηλ. 27310-21900) με το σπιτικό πρωινό και το μοντέρνο εστιατόριο-καφέ «Βουρέικο» (τηλ. 27310-27964) με τα ιδιαίτερα πιάτα. Κυρίως όμως βρίσκεις τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι διοργανώνουν πλήθος δραστηριοτήτων καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς -από ρομποτική μέχρι καλλιτεχνικά εργαστήρια και τοπικές γιορτές– αλλά και διαδρομές για πεζοπορία ή ηλεκτρικά ποδήλατα, τα οποία διατίθενται εδώ. Παράλληλα, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η σύσταση αγροτικού συνεταιρισμού, ενώ το παλιό σχολείο, μετατράπηκε σε co-working space ενθαρρύνοντας νέους να εργάζονται από τη Βαμβακού, μέχρι τουλάχιστον να ξαναχτυπήσει το κουδούνι του για τους μαθητές, όπως στοχεύει η τολμηρή παρέα του πρότζεκτ.

Πάρνωνας: Τρία χωριά για το Σαββατοκύριακο-1

Τσίντζινα: Περπατώ εις το δάσος

Κυριακή πρωί στα δρομάκια του χωριού Πολύδροσο βλέπεις κυρίως περιπατητές να γεμίζουν νερό τα παγούρια τους από τη βρύση και να μελετούν την ενημερωτική πινακίδα με τις πεζοπορικές διαδρομές. Το χωριό Πολύδροσο (ή Τσίντζινα), χτισμένο σε μια όμορφη τοποθεσία σε υψόμετρο 1.100 μ., είναι μια εξαιρετική βάση για πεζοπορίες στο βουνό, αλλά και ιδανικό για ένα ήσυχο διήμερο. Το οργανωμένο δίκτυο διαθέτει εννέα σηματοδοτημένα μονοπάτια (τα δύο υπό διαμόρφωση) με σημείο εκκίνησης την πλατεία του χωριού. Είναι μάλιστα διαφόρων βαθμών δυσκολίας, αφού περιλαμβάνουν από σαραντάλεπτες ήπιες διαδρομές μέχρι πολύωρες κυκλικές πεζοπορίες και περνούν από εξοχές, πηγές, αλλά και αξιόλογα αξιοθέατα, όπως είναι ο σπηλαιώδης ναός του Αϊ Γιαννάκη και το ανδρικό μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, από τα παλαιότερα της περιοχής. Το ίδιο ισχύει και για την ποδηλατικές διαδρομές, που μπορείτε να απολαύσετε μέσα στο ελατοδάσος. Πληροφορίες για όλα αυτά μπορεί να σας δώσει ο Αντώνης Παπανικολάου, ιδιοκτήτης του ξενώνα «Πρυτανείο» (τηλ. 27310-26982), στον οποίο αξίζει και να μείνετε. Από τη σάλα με το τζάκι θα απολαμβάνετε ζεστά ροφήματα και πίτες, χαζεύοντας τη θέα στο δάσος και το χωριό και οργανώνοντας τις εξορμήσεις τις επόμενης μέρας. Για φαγητό, υπάρχει το «Κουκουνάρι» (τηλ. 6944-474767), και στο διπλανό χωριό «Τα ωραία Βέροια» (τηλ. 6978-920035). 

Πάρνωνας: Τρία χωριά για το Σαββατοκύριακο-2

Καστάνιτσα: Αρχιτεκτονική και κάστανα

Το όνομά της δεν είναι καθόλου τυχαίο αλλά τα πανέμορφα καστανοδάση της  –και οι τοπικές συνταγές με κάστανα– δεν είναι ο μοναδικός λόγος που θα σας φέρουν έως την Καστάνιτσα, ειδικά τον χειμώνα που η συλλογή των καρπών έχει ολοκληρωθεί.  Χτισμένη στον αυχένα που ενώνει δύο λόφους και χαρακτηρισμένη ως διατηρητέος οικισμός, εντυπωσιάζει με την αυθεντική αρχιτεκτονική της όσο κανένα άλλο χωριό του Πάρνωνα. Πέτρινες κατοικίες, καλοδιατηρημένα τρίπατα πυργόσπιτα και πλακοσκεπές με σχιστόλιθο θα κάνουν απολαυστική την περιήγηση στα σοκάκια της – ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ασβέστωμα των σπιτιών, αφού παλαιότερα λειτουργούσαν εδώ πολλά ασβεστοκάμινα. Η Καστάνιτσα ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τους Τσάκωνες, πληθυσμιακή ομάδα της Πελοποννήσου με ιδιαίτερη διάλεκτο και συνήθειες, πληροφορίες για την οποία θα μάθετε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης μαζί με ενδιαφέροντα στοιχεία για την φύση του Πάρνωνα. Αφήστε το αυτοκίνητο στο μεγάλο πάρκινγκ στην είσοδο του χωριού και επιδοθείτε σε έναν ωραίο περίπατο στα ανηφορικά δρομάκια, ο οποίος θα σας οδηγήσει στα ερείπια του πύργου Καψαμπέλη, του βυζαντινού κάστρου που επόπτευε την περιοχή και γκρεμίστηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Από εκεί θα αγναντεύσετε και εσείς όλο το χωριό και τα δάση γύρω του και έπειτα θα κατεβείτε στην πλατεία, θα προμηθευτείτε κάστανα και θα γευτείτε τοπικές συνταγές στην ταβέρνα «Λιακούρης» (τηλ. 27550-52293). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή