Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός

Ο ιστορικός Οδοντωτός γίνεται η αφορμή για μια απόδραση στα Καλάβρυτα και στις πλαγιές του Χελμού, πλούσια σε εμπειρίες και συγκινήσεις.

12' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάζεσαι χρόνο μέχρι να αφομοιώσεις τι έχεις δει σε αυτό το σύντομο ταξίδι της μιας ώρας, που σου έχει δώσει τόσο πολλά: διασχίζει χωριά, διατρέχει κοιλάδα, φαράγγι, κάμπο, σκαρφαλώνει πλαγιές, ισορροπεί πάνω σε γεφύρια, συναντά καταρράκτες, σπηλιές και τούνελ σκαλισμένα στους βράχους, κυλάει δίπλα στο ολοζώντανο ποτάμι, που θεριεύει κατεβαίνοντας ορμητικό από τα αχαϊκά υψίπεδα έως ότου καταλήξει στη θάλασσα. Αλλά το κυριότερο, δείχνει τι κατάφεραν τα χέρια ανθρώπων με μεγάλη θέληση σε αυτό το άγριο τοπίο, που ήταν κάποτε αδιαπέραστο.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-1
Επιβίβαση στον Οδοντωτό από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων. 

Είναι 11 το πρωί και βρισκόμαστε στον σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων, για να πάρουμε τον Οδοντωτό με προορισμό το Διακοπτό. Το τρένο αποτελείται από τρία μικρά, αλλά άνετα βαγόνια, είναι καινούργιο και κινείται με χαμηλή ταχύτητα (περίπου με 30 χλμ. την ώρα, ενώ στο οδοντωτό κομμάτι με μόλις 10 χλμ. την ώρα), επιτρέποντάς μας να απολαύσουμε τη διαδρομή. Για τα πρώτα είκοσι λεπτά κινούμαστε σχεδόν σε ευθεία, διασχίζοντας την κοιλάδα του Βουραϊκού, με το ποτάμι στα αριστερά μας. Φέτος, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας, τα δάση πρίνου, οι βελανιδιές και η χαμηλή βλάστηση διατηρούν ακόμα τα φθινοπωρινά τους χρώματα. Μόνο το ελαφρύ χιόνι πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή και τα γυμνά κλαδιά των τεράστιων πλατανόδεντρων στις κοίτες του ποταμού μάς θυμίζουν ότι βρισκόμαστε για τα καλά στον χειμώνα.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-2
Ο συρμός φτάνει στο πιο στενό πέρασμα της διαδρομής, τις Πόρτες.

Μετά την Κερπινή, όπου γίνεται και η πρώτη στάση, ολόκληρο το τοπίο αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά: περνάμε το πρώτο γεφύρι, πλησιάζουμε τους γκρίζους, εντυπωσιακούς βραχώδεις όγκους του φαραγγιού και η ανάβαση γίνεται πλέον αισθητή. Προσεγγίζοντας τη Ζαχλωρού, ο μηχανοδηγός προσέχει πολύ, γιατί συχνά, όπως λέει, άνθρωποι στέκονται ή περπατούν πάνω στις γραμμές παρά τις ηχητικές προειδοποιήσεις. Αρκετοί είναι οι πεζοπόροι που φτάνουν έως εδώ με τα πόδια από τα Καλάβρυτα και επιβιβάζονται στο τρένο από αυτόν τον σταθμό, ενώ άλλοι αποβιβάζονται για να πάρουν το μονοπάτι που οδηγεί στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Μετά την ολιγόλεπτη στάση ξεκινάμε ξανά. Βλέπουμε τα γρανάζια στη μέση της σιδηροδρομικής γραμμής και καταλαβαίνουμε ότι ο Οδοντωτός ανηφορίζει πια γαντζωμένος στα «δόντια» του και κατηφορίζει αμέσως μετά, φρενάροντας πάνω τους με ασφάλεια τους 60 τόνους (!) του συρμού. Καθώς είναι μόλις 76 εκατοστά το πλάτος της γραμμής, νιώθουμε πως αιωρούμαστε πάνω από το ποτάμι. Οι εναλλαγές είναι πλέον πιο γρήγορες. Μπροστά μας φαίνονται οι διάσημες Πόρτες, το πιο στενό πέρασμα της διαδρομής, που οφείλει το όνομά του στις τεράστιες μεταλλικές θύρες που είχαν τοποθετηθεί στην αρχή και στο τέλος της σήραγγας και έκλειναν τη νύχτα, ώστε να μην μπαίνουν στη γραμμή ούτε ζώα ούτε άνθρωποι. Μαθαίνουμε επίσης ότι για τη διάνοιξη των τούνελ μέσα στα βράχια χρησιμοποιήθηκαν απλά καλέμια (!). Με έτος εγκαινίων το 1896, ο Οδοντωτός εξυπηρετούσε τη μεταφορά των σιτηρών από τα Καλάβρυτα στην Αθήνα. Την ιδέα συνέλαβε ο Χαρίλαος Τρικούπης και θεωρείται έως σήμερα μέγα επίτευγμα για την εποχή του, δεδομένου ότι όλες οι κατασκευές έγιναν με το χέρι, χωρίς μηχανικά και τεχνολογικά μέσα.

Έχουν περάσει πλέον τριάντα λεπτά διαδρομής και κινούμαστε με τους ασβεστολιθικούς βράχους να υψώνονται κάθετοι δεξιά και αριστερά μας και το ποτάμι ορμητικό. Ο εκκωφαντικός ήχος του νερού μάς ειδοποιεί ότι φτάνουμε στο Σιφώνι, τον εντυπωσιακό καταρράκτη που δημιουργήθηκε καθώς το νερό «έτρωγε» την πέτρα χρόνο με τον χρόνο.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-3
Στην έξοδο ενός από τα τούνελ που διασχίζει ο Οδοντωτός. 

Σύντομα οδεύουμε προς την έξοδο της χαράδρας και το τοπίο μοιάζει πλέον πιο φωτεινό. Μάρτυράς μας το Δικαστήριο, το εντυπωσιακό κοίλωμα που σε προκαλεί να αφήσεις ελεύθερη τη φαντασία σου. Οι ντόπιοι ονόμασαν έτσι τη θέση αυτή διότι, όπως λένε, «βλέπουν» στο βάθος της σπηλιάς την έδρα του δικαστή και απέναντι όρθιους τον ενάγοντα με τον εναγόμενο.

Σε λίγο το ποτάμι βρίσκεται και πάλι στα αριστερά μας. Το τρένο διασχίζει πλέον τον αχαϊκό κάμπο, που είναι γεμάτος ελιές και πορτοκαλιές. Μια τελευταία στάση στα Νιάματα και το βλέμμα καρφώνεται στον ορίζοντα, εκεί που το γαλάζιο γίνεται πιο βαθύ. Ο Κορινθιακός Κόλπος μάς καλωσορίζει, το ίδιο και τα σπίτια στα περίχωρα του Διακοπτού.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-4
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

↘ INFO Διάρκεια ταξιδιού με τον Οδοντωτό 60 λεπτά. Εισιτήρια: 9,50 ευρώ (απλή μετάβαση), odontotos.com
– Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, ο Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων πραγματοποιεί το ετήσιο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού. Eίναι μια εκδήλωση που οι Καλαβρυτινοί αγαπούν ιδιαίτερα, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί, όπως μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου, Χαρίλαος Ερμείδης.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-5
Αριστερά: Ο πεζόδρομος της 25ης Μαρτίου.
Δεξιά: Ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει δύο ρολόγια: ένα σταματημένο στις 14.34, ώρα της εκτέλεσης του 1943, και ένα που δείχνει την κανονική ώρα.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός 

Γύρω από τον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου κινείται η ζωή στην πόλη. Εδώ είναι συγκεντρωμένα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ, παντοπωλεία με τοπικά προϊόντα και μικρά μαγαζιά με ενθύμια. Οι τουριστικές υποδομές –κυρίως στην εστίαση– έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου και του χιονοδρομικού – π.χ., αρκετοί χώροι είναι κλειστοί μεσοβδόμαδα. Η γαστρονομία της περιοχής εστιάζεται στα ντόπια κρέατα, τα οποία συνοδεύονται με χειροποίητα ζυμαρικά, αγαπά τα όσπρια από το γειτονικό οροπέδιο του Φενεού και τιμά με κάθε τρόπο το προϊόν-σήμα κατατεθέν, τη διάσημη φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων. 
Είτε είστε φίλοι της δράσης και της περιπέτειας είτε αναζητάτε άλλου τύπου ταξιδιωτικές συγκινήσεις, η περιοχή πέριξ των Καλαβρύτων προσφέρει πληθώρα επιλογών για ένα «γεμάτο» Σαββατοκύριακο. 

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-6
Η περιβαλλοντολόγος Έλενα Κουμούτσου του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, στο μονοπάτι του Αισθητικού Δάσους.

Περπατώντας στο Γεωπάρκο Χελμού-Βουραϊκού

Μαζί με την Έλενα Κουμούτσου, περιβαλλοντολόγο MSc., αναπληρώτρια διευθύντρια – συντονίστρια έργου Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, και μέλη της ομάδας της, περιηγηθήκαμε στο Αισθητικό Δάσος, σε τμήμα του μονοπατιού «Καλάβρυτα-Χιονοδρομικό Κέντρο-Νεραϊδόραχη-Κάτω Λουσοί», που έχει συνολικό μήκος 17 χλμ. Η είσοδος στο μονοπάτι γίνεται από το Κεραμιδάκι στα Καλάβρυτα, όμως ενημερωτική πινακίδα υπάρχει και στο Βαλβούσι. Στο πρώτο τμήμα της διαδρομής ως τη θέση Κάστρο (1 ώρα και 10 λεπτά) περπατάμε σχεδόν παράλληλα με το ρέμα Κερασιές. Η ανηφορική διαδρομή, μήκους περίπου 3 χλμ., έχει μέτρια κλίση που δεν κουράζει ακόμα και τον αρχάριο πεζοπόρο. Βαδίζουμε απολαμβάνοντας τη φύση μέσα στη δασική περιοχή, όπου εκτός από το έλατο κυριαρχούν επίσης η μαύρη πεύκη, η αριά και το πουρνάρι. Εδώ κι εκεί συναντάμε υπεραιωνόβιες καστανιές. Η βλάστηση ολόγυρα είναι πυκνή, το χωμάτινο μονοπάτι πολύ καθαρό και καλά σηματοδοτημένο. Κάθε τόσο μικρά ανοίγματα χωρίς δέντρα ξεπροβάλλουν μπροστά μας, δίνοντάς μας μια άλλη οπτική –και ηχητική– εικόνα του δάσους: αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα ανακαλύψετε τις σαλαμάνδρες και τους δεντροβάτραχους που παρακολουθούν διακριτικά την πορεία σας. Λίγο πριν από το Κάστρο θα δείτε το λιτό εκκλησάκι του Άη Γιάννη, που προστατεύεται από ψηλές, πλατύφυλλες βελανιδιές. Μετά το Βαλβούσι, το μονοπάτι κινείται ανατολικά έως τον Ξερόκαμπο (1 ώρα και 20 λεπτά). Ολόκληρη η διαδρομή είναι κατάλληλη και για ορεινή ποδηλασία, ωστόσο η πορεία είναι περισσότερο βατή μέχρι αυτό το σημείο. Στη συνέχεια περνάει το χιονοδρομικό και το καταφύγιο, ανεβαίνει στη Νεραϊδόραχη και κατευθύνεται προς το Απάνω Λιθάρι. To τμήμα του μονοπατιού από το Κεραμιδάκι μέχρι το χιονοδρομικό είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και το επισκέπτονται συχνά σχολεία. Έπειτα, προχωράει δυτικά για να καταλήξει στους Κάτω Λουσούς – σημαντικό χωριό της αρχαιότητας, όπου σώζονται ερείπια από το ιερό της Αρτέμιδος Ημέρας. 

Το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού έχει έκταση 544.000 στρέμματα και περιλαμβάνει τέσσερις περιοχές Natura 2000: Όρος Χελμός-Ύδατα Στυγός, Φαράγγι Βουραϊκού, Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων, Σπήλαιο Καστριών. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων (EGN) και του Παγκόσμιου Δικτύου (GGN) και η ποικιλία των οικοσυστημάτων του διαμορφώνει ιδανικές συνθήκες για περισσότερα από 1.000 είδη, πέντε από τα οποία είναι ενδημικά του Χελμού. Ανάμεσά τους το φυτό Globularia stygia Orph, που ανήκει στα είδη προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Οδηγίας.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-7

Χειμερινά σπορ στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού, σε υψόμετρο από 1.700 έως 2.340 μ. Λειτουργεί από το 1988 και απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Διαθέτει 7 αναβατήρες και 12 πίστες όλων των κατηγοριών, αλλά και Snow Park στη θέση Βαθιά Λάκκα (1.850 μ.), το μοναδικό πάρκο snowboard της χώρας. Το σαλέ σερβίρει ροφήματα, σνακ και πιάτα ημέρας.

Οι εταιρείες 4 Seasons Outdoor (τηλ. 26920-29145), Altitude (τηλ. 6940-781381) και RTM Chelmos (τηλ. 26920-22313) έχουν τη βάση τους στο χιονοδρομικό κέντρο και μπορείτε να προπονηθείτε μαζί τους στο σκι ή στο snowboard, καθώς και να νοικιάσετε εξοπλισμό. Το ατομικό μάθημα κοστίζει περί τα 40 ευρώ/ώρα. Αν τώρα δεν επιδίδεστε στις χιονοδρομίες, δοκιμάστε μια βόλτα με snowmobile στο χιονισμένο τοπίο. Ένα μέλος του γραφείου Snowmobiles Kalavrita (Χρήστος Παναγόπουλος, τηλ. 6973-395916) θα σας συνοδεύσει και θα σας ξεναγήσει στο βουνό.
↘ INFO Χιονοδρομικό Κέντρο Kαλαβρύτων, τηλ. 26920-24451-2, kalavrita-ski.gr Είσοδος 28 ευρώ για όλες τις πίστες (Σαββατοκύριακα και αργίες) και 18 ευρώ τις καθημερινές.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-8

Ταξίδι στον χρόνο και στο Σπήλαιο Λιμνών 

Σε απόσταση περίπου 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα, στο χωριό Καστριά, βρίσκεται το Σπήλαιο των Λιμνών. Πρόκειται για ένα δημιούργημα της φύσης σπάνιας ομορφιάς, με 13 αλλεπάλληλες, κλιμακωτές λίμνες σε τρεις ορόφους και πολύ ιδιαίτερους σταλακτικούς σχηματισμούς. Το μέχρι σήμερα εξερευνημένο τμήμα του φτάνει σε μήκος τα 1.980 μ., ενώ το επισκέψιμο κομμάτι τα 500 μ. Η θερμοκρασία είναι γύρω στους 16-17°C όλο τον χρόνο. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά διαφόρων ζώων, καθώς και σημαντικά αρχαιολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα (κεραμικά, εργαλεία κ.ά.) της Νεολιθικής, της Πρωτοελλαδικής και της Μεσοελλαδικής Εποχής. Στον εξωτερικό χώρο του σπηλαίου θα λειτουργήσει σύντομα σύγχρονος πολυχώρος με βιωματικές αφηγήσεις, έκθεση, πρωτότυπες δράσεις, αναγνωστήριο κ.ά.
↘ INFO Σπήλαιο Λιμνών, Καστριά, τηλ. 26920-31001, 31633, kastriacave.gr. Λειτουργεί καθημερινά από τις 09.30 έως τις 16.30. Είσοδος: 9 ευρώ.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-9
Ζήστε την περιπέτεια με ένα όχημα buggy.

Από το Κάστρο στην Κορακοφωλιά με buggy 

Οι διαδρομές με buggy προσφέρουν μια διαφορετικού τύπου περιήγηση στη φύση, που συνδυάζει την περιπέτεια με την αίσθηση ελευθερίας. Επιλέξαμε την κυκλική διαδρομή Κάστρο-Κορακοφωλιά, μήκους 24 χλμ. (2 ώρες), που ξεκινάει από τα Καλάβρυτα, ακολουθεί τον Βουραϊκό ποταμό και συνεχίζει σε χώμα μέσα σε ελατόδασος. Λίγο πριν από την τοποθεσία Κάστρο, θα σταματήσετε για να θαυμάσετε τα Καλάβρυτα από ψηλά και θα συνεχίσετε την ανάβαση προς τον Προφήτη Ηλία, σε υψόμετρο 1.070 μ., με την υπέροχη θέα στο φαράγγι, προτού πάρετε τον δρόμο της επιστροφής (ομαλή κατάβαση χωρίς δυσκολίες). 
↘ INFO Kalavrita Explore, Εθνικής Αντιστάσεως (Βύρωνος και Κομμένου), Kαλάβρυτα, τηλ. 26920-22743. Η ενοικίαση ενός buggy (για δύο άτομα) κοστίζει 130 ευρώ.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-10
Η θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού από τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου.

Προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου 

Το ιστορικό μοναστηριακό συγκρότημα, που υψώνεται στα 900 μ. από τη χαράδρα του Βουραϊκού, απέχει μόλις 10 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Αναφερόμενο συχνά ως «Μετέωρα της Πελοποννήσου», μοιάζει κολλημένο πάνω στα βράχια, ενώ το καθολικό της μονής είναι σκαλισμένο μέσα σε βράχο. Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε το 362 μ.Χ. από τους Θεσσαλονικείς μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Θεοτόκου, διασωθέν έργο του Αποστόλου Λουκά. Αξίζει να επισκεφτείτε και το Μουσείο της Μονής, για να δείτε εξαιρετικά χειρόγραφα, ξυλόγλυπτα τέμπλα και βημόθυρα, εικόνες, μαρμάρινα τμήματα του δαπέδου του παλιού καθολικού της μονής, περισσότερους από 3.000 τόμους βιβλίων και άλλα σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια.
↘ INFO Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, τηλ. 26920-23130, καθημερινά από τις 08.00 μέχρι τη δύση του ήλιου.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-11
Επάνω: Στον Τόπο Θυσίας, το μνημείο των εκτελεσθέντων του 1943. 
Κάτω: Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ραντεβού με την ιστορία

Το νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο καταστράφηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 από τις φωτιές που έκαιγαν τα παρακείμενα κτίρια. Την ημέρα εκείνη οι Γερμανοί έκαναν εδώ τη διαλογή των κατοίκων του χωριού, κρατώντας μέσα στο σχολείο τα γυναικόπαιδα και μεταφέροντας όλους τους άνδρες άνω των 14 ετών στον λόφο Καπή, όπου και τους εκτέλεσαν – στον Τόπο Θυσίας υπάρχει το ομώνυμο μνημείο. Το κτίριο λειτουργεί πλέον ως μουσείο με ενθύμια όσων χάθηκαν (συγκινεί η ιστορία του άνδρα που σώθηκε από τις σφαίρες των Γερμανών χάρη σε ένα δανεικό ρολόι), αλλά και με φωτογραφίες, βίντεο με αφηγήσεις και κείμενα από την εποχή πριν από τον πόλεμο.
↘ INFO Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Ανδρέα Συγγρού 1-5, Καλάβρυτα, τηλ. 26920-23646, dmko.gr. Ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας 09.00-16.00. Είσοδος: 3 ευρώ.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-12

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-13
1. Finday Eco Boutique Hotel Kalavrita
2. Έλατος
3. Περί Ορέξεως
4. Ζαχαροπλαστείο Ερμείδης 
5. Παλαιά Αγορά

Σημειωματάριο

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Τα Καλάβρυτα απέχουν 216 χλμ. από την Αθήνα (2-2½ ώρες) μέσω της Ολυμπίας Οδού. Υπολογίστε περί τα 50 ευρώ για καύσιμα και διόδια για την απλή μετάβαση. 

ΔΙΑΜΟΝΗ 

Finday Eco Boutique Hotel Kalavrita (Αγίου Νικολάου, Καλάβρυτα, τηλ. 26920-24552, findayhotel.gr). Περιποιημένο συγκρότημα με πανοραμική θέα, χώρο πρωινού, δύο σαλόνια με τζάκι και ζεστή διακόσμηση. Τα δωμάτια είναι άνετα και μίνιμαλ –ορισμένα διαθέτουν και τζάκι–, εξοπλισμένα με τηλεόραση, ψυγείο και Wi-Fi. Οι ιδιοκτήτες είναι πολύ φιλόξενοι και θα σας κάνουν να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στο εξοχικό σας. Απέχει δέκα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο των Καλαβρύτων και δέχεται κατοικίδια. Από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
Hotel Helmos Kalavrita (Πλατεία Ελευθερίας 1, Καλάβρυτα, τηλ. 26920-29222, hotelhelmos.gr). Το παλαιότερο ξενοδοχείο των Καλαβρύτων στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του 1922 και έχει θέα στην πλατεία Ελευθερίας. Από 80 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. 
Kalavrita Canyon Hotel & Spa (Εθνικής Αντιστάσεως και Σκαλτσά, Καλάβρυτα, τηλ. 26920-22004, kalavritacanyon.gr). Στο κέντρο των Καλαβρύτων, με σύγχρονη διακόσμηση και υπηρεσίες spa. Από 110 ευρώ το δίκλινο με πρωινό. 

ΦΑΓΗΤΟ

Περί Ορέξεως (25ης Μαρτίου 57, Καλάβρυτα, τηλ. 26920-24444). Μικρός, ζεστός χώρος που σερβίρει τοπική κουζίνα σε ενδιαφέρουσες εκδοχές. Δοκιμάσαμε νόστιμες σούπες, τραγανό τυροπιτάρι, φρέσκες σαλάτες, ζουμερό μπιφτέκι. 
Έλατος (25ης Μαρτίου, Καλάβρυτα, τηλ. 26920-22541). Λειτουργεί από το 1946 και το φαγητό είναι πάντα ποιοτικό. Δοκιμάστε κατσικάκι λαδορίγανη, πιάτα με κυνήγι (αγριογούρουνο, ζαρκάδι), τη μοναδική χοιρινή μπριζόλα σούβλας, αλλά και λαχανοντολμάδες, φασολάδα, κ.ά. 
Βαρβιτσιώτης (Παλαιών Πατρών Γερμανού 28, Καλάβρυτα, 26920-22049). Μοντέρνα αισθητική, φημισμένα ψητά και πίτες, που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

ΚΑΦΕΣ – ΠΟΤΟ

Όσοι ξεκινούν τη μέρα τους νωρίς, πίνουν τον καφέ τους στο Event (Αγίου Αλεξίου 1, τηλ. 26920-22702), έναν χώρο μοντέρνο, με αναφορές στο σουηδικό ντιζάιν. Το Fifty Fifty (Στριφτόμπολα και Αγίου Αλεξίου, τηλ. 26920-22207) είναι ένα all-day στέκι που σερβίρει ροφήματα, μπέργκερ, πίτσες και κοκτέιλ. Για πιο εναλλακτικές διαθέσεις, το Σκηνικό rock bar (25ης Μαρτίου 59) σας περιμένει με κοκτέιλ και ωραίες μουσικές.

ΑΓΟΡΕΣ

Ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας ΠΟΠ Καλαβρύτων στην περιοχή. Τα προϊόντα του διατίθενται αποκλειστικά στο πρατήριο του συνεταιρισμού (Κ. Φάσσου και Αγίας Λαύρας 1, τηλ. 26920-22464 ) και στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. Στο πρατήριο θα βρείτε επίσης τα μέλια του Χελμού (melihelmos.gr) και του Μουγκοπέτρου (melimougopetros.gr). Φέτα ΠΟΠ Καλαβρύτων παράγουν επίσης οι τυροκόμοι Μητσιόπουλος, Μενεγάτος και Πετρόπουλος, τα προϊόντα των οποίων θα δοκιμάσετε στα εστιατόρια και τα μπακάλικα της πόλης. Στο παντοπωλείο Παλαιά Αγορά (25ης Μαρτίου 44, τηλ. 26920-23945) η ποικιλία είναι μεγάλη: όσπρια, άγρια βότανα, καρύδια ντόπιας παραγωγής, κρασί από το κοντινό οινοποιείο Τετράμυθος, μανιτάρια κ.ά. Για χειροποίητα ζυμαρικά θα πάτε στον Χελμό (τηλ. 26920-22424, helmos.com). Δεν γίνεται να φύγετε από τα Καλάβρυτα χωρίς να πάρετε μαζί σας Ροδοζάχαρη Ερμείδη (25ης Μαρτίου 34, ermeidis.gr), το γλυκό κουταλιού που φτιάχνεται αποκλειστικά από τα εκατοντάφυλλα τριαντάφυλλα που η οικογένεια Ερμείδη καλλιεργεί στο κτήμα της. Ο παππούς Ηλίας Ερμείδης από την Κερασούντα άνοιξε το 1926 το πρώτο ζαχαροπλαστείο της πόλης και έκανε τη ροδοζάχαρη σήμα κατατεθέν των Καλαβρύτων.

Καλάβρυτα δεν είναι μόνο ο Οδοντωτός-14
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή