Βουδαπέστη: Το House of Music άνοιξε για το κοινό

Βουδαπέστη: Το House of Music άνοιξε για το κοινό

Εγκαινιάστηκε το νέο πολιτιστικό ορόσημο της Βουδαπέστης, το House of Music, που σχεδίασε ο βραβευμένος Ιάπωνας αρχιτέκτονας Sou Fujimoto.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το House of Music, το νέο πολιτιστικό ορόσημο της Βουδαπέστης, αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης αστικής ανάπτυξης της Ευρώπης, του Liget Budapest Project, που στόχο έχει, σύμφωνα με την ακροδεξιά κυβέρνηση Όρμπαν, να ενδυναμώσει την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης και να βοηθήσει την τουριστική της ανάπτυξη. Έχει ωστόσο πυροδοτήσει σειρά από έντονες διαμάχες όσον αφορά την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου στον βωμό φιλόδοξων πολιτικών. Βέβαια, η δημόσια αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας υπήρξε ανέκαθεν πολιτική υπόθεση.

Βουδαπέστη: Το House of Music άνοιξε για το κοινό-1

Το House of Music σχεδίασε ο Ιάπωνας Sou Fujimoto, λάτρης της φύσης. Πρόθεσή του ήταν να δημιουργήσει μια σύγχρονη εμπειρία στους επισκέπτες και να συνδέσει τον εσωτερικό με τον εξωτερικό χώρο, καθώς μέρος της μουσικής παράδοσης της Ουγγαρίας αποτελούν οι υπαίθριες συναυλίες. Το Δημοτικό Πάρκο γύρω από το εντυπωσιακό κτίριο των 9.000 τ.μ. επανασχεδιάστηκε πλήρως και περιλαμβάνει παιδικές χαρές, διαδρομές για ποδηλασία και τρέξιμο, κ.ά. Οι φυτεύσεις επιλέχτηκαν προσεκτικά, ώστε να ενισχύσουν το φυσικό τοπίο, ενσωματώνοντας αρμονικά τον δομημένο χώρο.

Ο Fujimoto είδε αρχικά στο House of Music την ευκαιρία για μια νέα προσέγγιση του δημόσιου χώρου, όμως προφανώς δεν αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις. Διαχωρίζοντας τη θέση του από την πολιτική αντιπαράθεση, ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας δεν παρευρέθηκε τελικά στα εγκαίνια. ligetbudapest.hu  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή