Πάσχα στην Πάτμο, «το νησί της Αποκάλυψης»

Πάσχα στην Πάτμο, «το νησί της Αποκάλυψης»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα «Ιεροσόλυμα της Μεσογείου» γιορτάζουν το Πάσχα πάντα με φόντο την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη και τη μοναδική θέα που μπορούν να απολαύσουν οι επισκέπτες από εκεί.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ
Στις 11 το πρωί, στη Χώρα, λαμβάνει χώρα η τελετή του Νιπτήρος, όπου αναβιώνει ο Μυστικός Δείπνος, κάτι αρκετά εντυπωσιακό. Ο ηγούμενος της μονής του Αγίου Ιωάννη, στον ρόλο του Ιησού, πλένει τα πόδια δώδεκα κληρικών, οι οποίοι κάθονται σε εξέδρα αναπαριστώντας τους μαθητές.

Πάσχα στην Πάτμο, «το νησί της Αποκάλυψης»-1
Το έθιμο του Νιπτήρος τη Μεγάλη Πέμπτη. Φωτ.: visualhellas.gr

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μπορείτε να παρακολουθήσετε στη μονή του Αγίου Ιωάννη την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης και το βράδυ κατευθυνθείτε στην πλατεία της Σκάλας, όπου συναντιούνται οι επιτάφιοι. Στη Χώρα, η μεγάλη «συνάντηση» γίνεται στη μικρή πλατεία της Αγίας Λεσβιάς.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

Για τη μεγαλύτερη εμπειρία του Πάσχα, αυτή της Ανάστασης, αξίζει να πάτε στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου μαζί με πλήθος κόσμου. Αν πάλι προτιμάτε κάτι πιο ήσυχο, επιλέξτε το γυναικείο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στη Χώρα, με τις τοιχογραφίες και τα ξυλόγλυπτα του 16ου αιώνα.

Πάσχα στην Πάτμο, «το νησί της Αποκάλυψης»-2
Αν προλαβαίνετε, ακολουθήστε ένα από τα πολλά μονοπάτια του νησιού. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Για να παρακολουθήσετε λειτουργία με λιγότερο κόσμο και να μπορέσετε να θαυμάσετε και το ίδιο το μοναστήρι, κατευθυνθείτε στην ιερά μονή για τον Εσπερινό της Αγάπης, κατά τον οποίο το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες. Οι ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού προσφέρουν ειδικά μενού με τον παραδοσιακό οβελία.

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Εικόνες και λείψανα από το μοναστήρι βγαίνουν στα σοκάκια της Χώρας για να ευλογήσουν κάθε σπίτι. Αξίζει να συμμετάσχετε στη συγκινητική πομπή πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Για πιάρα με φρέσκες πρώτες ύλες, μπορείτε να επισκεφθείτε το εστιατόριο Μπενέτος (Σάψιλα, τηλ. 22470-33089), ενώ για όσους αγαπούν το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά μια στάση στον Σταμάτη είναι ιδανική (Γροίκος, τηλ. 22470-31302). Για παραδοσιακή κουζίνα κατευθύνεστε στο Τζιβαέρι (Σκάλα, τηλ. 22470-31170). Για ωραίο καφέ με θέα θάλασσα, στο ξενοδοχείο Chris House (Σκάλα, τηλ. 22470-31001) και στη Λόζα (Χώρα, τηλ. 22470-32405). Για ποτό στο Αστοιβή (Χώρα, τηλ. 22470-31895).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή