Πάσχα στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης

Πάσχα στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερου θρησκευτικού ενδιαφέροντος προορισμό αποτελεί το νησί των Κυκλάδων, μιας και η συνύπαρξη καθολικών και ορθοδόξων κάνει το Πάσχα στην Τήνο ιδιαίτερο, με τα δρώμενα να είναι πολλά και ενδιαφέροντα. 

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Στις 10.30 το πρωί μπορείτε να βρεθείτε στον καθολικό καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαριού στο χωριό Ξινάρα, για να παρακολουθήσετε την Αποκαθήλωση του Σταυρού και τη Λιτανεία της Πονεμένης Παναγίας, η οποία απεικονίζεται καρφωμένη με ξίφος. Επτά επιτάφιοι από ισάριθμες εκκλησίες συγκεντρώνονται στην εξέδρα στην παραλία της Χώρας. Από εκεί ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου κατευθύνεται προς την παραλία Σπιτάλια ή Καλάμια. Μέσα από τη θάλασσα θα ευλογήσει τους ναυτικούς και ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς. Την ίδια ώρα στη βραχονησίδα απέναντι ανάβουν τρεις μεγάλοι σταυροί, ενώ καΐκια συμμετέχουν αποδίδοντας τιμές.

Πάσχα στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης-1
Οι επιτάφιοι της Χώρας συναντιούνται στην παραλία. Φωτ.: ΕΒΕΛΥΝ ΦΩΣΚΟΛΟΥ

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ
Στην εκκλησία της Μεγαλόχαρης, στην πρώτη Ανάσταση, στις 12 το μεσημέρι, σκορπίζονται λεμονόφυλλα, τα οποία θεωρείται ότι φέρνουν καλή τύχη. Για εκκωφαντική Ανάσταση και περίτεχνα βαρελότα, επιστρέψτε εδώ το βράδυ, ενώ για πιο ήσυχα προτιμήστε κάποια εκκλησία ή μονή σε χωριό.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Στην Τήνο θα απολαύσετε το κατσικάκι ή το αρνάκι στον φούρνο, ενώ σε κάποιες ταβέρνες του νησιού σερβίρουν και ψητά ή σούβλας. Το έθιμο του Πύργου, τα λεγόμενα «τριμπόνια», κρατάει από παλιά: πρόκειται για ειδικές κατασκευές-όπλα που βαρούν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας για να ξορκίσει ο κρότος το κακό.

Πάσχα στην Τήνο, το νησί της Μεγαλόχαρης-2
Μη διστάσετε να κάνετε μια βόλτα στα χωριά της ενδοχώρας, όπως ο Τριπόταμος. Φωτ.: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Για όσους προτιμούν τη δημιουργική κουζίνα, οι επιλογές είναι αρκετές: δοκιμάστε πιάτα με ντόπια υλικά στο Θαλασσάκι (όρμος Υστερνίων, τηλ. 22830-31366), στο Ήταν ένα μικρό καράβι (Τριών Ιεραρχών, Χώρα, τηλ. 22830-22818) και στο Μαραθιά (παραλία Αγίου Φωκά, τηλ. 6986-305051). Όσοι πάλι προτιμούν νόστιμη πίτσα συνοδευόμενη από δροσιστικά και ιδιαίτερα κοκτέιλ, δεν έχουν παρά να κατευθυνθούν στο Dough & Shaker (Πύργος, τηλ. 22830-31119).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή