Nasjonalgalleriet: Το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας

Nasjonalgalleriet: Το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας

Το Nasjonalgalleriet προβάλλει την Τέχνη, την αρχιτεκτονική, το ντιζάιν και τη χειροτεχνία των χωρών της Σκανδιναβίας και μας προσκαλεί στη νέα του στέγη στο λιμάνι του Όσλο.

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ 2003 και 2005 πραγματοποιήθηκε στο Όσλο η συγχώνευση τεσσάρων μουσείων από τα πεδία της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του ντιζάιν και της χειροτεχνίας, τα οποία στεγάστηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Γρήγορα ωστόσο προέκυψε η ανάγκη για έναν χώρο που θα μπορεί να αναδείξει τα 400.000 αντικείμενα (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια, υφάσματα, έπιπλα, αρχιτεκτονικά σχέδια κ.ά.) των συλλογών τους, που χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. 

Nasjonalgalleriet: Το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας-1
©  The National Museum of Art, Architecture and Design

Στις 12 ιουνίου, το νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας, ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος χώρος σύγχρονης τέχνης, αρχιτεκτονικής και ντιζάιν στη Σκανδιναβία, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Βρίσκεται στο λιμάνι του Όσλο, κοντά στην παραλιακή προμενάδα, και έχει θέα στο φιόρδ και στην πόλη. Τα 6.500 έργα γνωστών καλλιτεχνών (Munch, Sohlberg, Kittelsen κ.ά.) που στεγάζονται στις 90 αίθουσές του το καθιστούν το μεγαλύτερο από άλλα «λαμπερά» ευρωπαϊκά μουσεία, όπως το Rijksmuseum και το Guggenheim Bilbao. Το Light Hall, η φωτεινή αίθουσα πάνω από το λόμπι, προορίζεται για προσωρινές δράσεις και στα εγκαίνια θα φιλοξενήσει έκθεση στην οποία συμμετέχουν 150 ντόπιοι καλλιτέχνες και ομάδες. Το κτίριο επιφάνειας 54.600 τ.μ. σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες Klaus Kleihues + Schuwerk. nasjonalmuseet.no

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή