Επτά απίθανες ποδηλατουπόλεις και οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές

Επτά απίθανες ποδηλατουπόλεις και οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές

Ποδηλατικές διαδρομές για όλους σε Κοπεγχάγη, Νέα Υόρκη, Παρίσι, Γενεύη, Σαν Φρανσίσκο, Ουάσινγκτον και Μπογκοτά.

15' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

c.2022 The New York Times Company – Απόδοση: Μαρία Κωβαίου

Το ποδήλατο φέρνει τα πάνω κάτω στον τρόπο που εξερευνούμε μια καινούργια πόλη: είναι οικονομικό, γρήγορο αλλά και ένας ευχάριστος τρόπος για να γυμναζόμαστε ενώ κάνουμε διακοπές. Επτά συντάκτες των The New York Times μοιράζονται μαζί μας τις αγαπημένες τους ποδηλατικές διαδρομές σε πόλεις που φημίζονται για τους ποδηλατοδρόμους τους.

1. Κοπεγχάγη, Δανία

Με αφετηρία το άγαλμα της Μικρής Γοργόνας, κινηθείτε νότια, κατά μήκος του λιμανιού της Κοπεγχάγης, περνώντας δίπλα από το οχυρό Kastellet, πριν διασχίσετε τη λιθόστρωτη πλατεία όπου βρίσκονται τα Ανάκτορα Αμάλιενμποργκ, η χειμερινή κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας της Δανίας (στην πύλη μπορεί να πετύχετε και τον πρίγκιπα Φρειδερίκο με το ποδήλατό του). Περάστε εν τάχει από τα πολύχρωμα σπιτάκια του παλιού λιμανιού (που όμως λέγεται Νέο Λιμάνι – Nyhavn) και συνεχίστε να κατηφορίζετε παράλληλα με το νερό μέχρι το σημείο όπου η παλιά πόλη συναντά τις αιχμηρές γωνίες του Μαύρου Διαμαντιού, της σύγχρονης επέκτασης της Βασιλικής Βιβλιοθήκης, και το ογκώδες Blox όπου στεγάζεται το Κέντρο Δανέζικου Design. 

Από εδώ, μπορείτε να στρίψετε αμέσως αριστερά για να περάσετε πάνω από το νερό από την καινούργια ποδηλατο-γέφυρα Lille Langebro ή νοτιότερα από την ελικοειδή ποδηλατο-γέφυρα Cykelslangen. Όποια γέφυρα και αν επιλέξετε θα βρεθείτε στη γειτονιά Islands Brygge πλάι στο λιμάνι, που φιλοξενεί ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην προβλήτα για μπάνιο, βουτιές και ηλιοθεραπεία. 

Συνεχίζοντας βορειότερα θα συναντήσετε τα ψηλά κατάρτια της πεζογέφυρας Cirkelbroen του Olafur Eliasson που θυμίζει παρατεταγμένα ιστιοπλοϊκά σκάφη. Από εκεί, προχωρήστε προς την Όπερα, κάνοντας στάση στον φούρνο Hart για βουτυρένια δανέζικα σφολιατοειδή (wienerbrød). Κινούμενοι βορειοανατολικά και σε μόνο έξι λεπτά θα βρεθείτε στο CopenHill, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την τεχνητή πλαγιά για σκι στην ταράτσα του, που σχεδίασε ο σταρ αρχιτέκτονας Bjarke Ingels. Aπό εκεί το νησάκι Refshaleoen δεν απέχει πολύ. Στο εστιατόριο La Banchina θα βρείτε φυσικό κρασί και προβλήτα για μπάνιο, ενώ στην αυλή του εστιατορίου Amass θα δοκιμάσετε σάντουιτς με ψητό κοτόπουλο. Σε επόμενη εξόρμησή σας, επιστρέψτε στην αφετηρία της διαδρομής μέσω άλλης γέφυρας. Για την ώρα, μπορείτε να μπείτε μαζί με το ποδήλατό σας σε ένα από τα φεριμπότ που ξεκινούν από την προβλήτα έξω από το Amass.

Στοιχεία Διαδρομής:

Απόσταση: 11 χλμ
Δυσκολία: Εύκολη
Κατάλληλη για παιδιά: Ναι
Σημεία για ανεφοδιασμό: La Banchina, Amass, Hart.
Διάρκεια: 30-60 λεπτά χωρίς στάσεις

— LISA ABEND

Επτά απίθανες ποδηλατουπόλεις και οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές-1
Ντόπιοι επισκευάζουν τα ποδήλατά τους για να επωφεληθούν των ελεύθερων από Ι.Χ. δρόμων στην Μπογκοτά, στη διάρκεια του προγράμματος Ciclovía. © Federico Rios/The New York Times

2. Μπογκοτά, Κολομβία

Στην Κολομβία, τίποτα δεν αποδεικνύει περισσότερο την τρέλα που έχουν οι ντόπιοι με τα ποδήλατα από το πρόγραμμα κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ονόματι Ciclovía που κρατά από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Στο πλαίσιο αυτού, κάθε Κυριακή, μεταξύ 07.00 και 14.00, 112 χλμ. των συνήθως μποτιλιαρισμένων δρόμων της κολομβιανής πρωτεύουσας, Μπογκοτά, κλείνουν για τα αυτοκίνητα και κάπου 2 εκατ. άνθρωποι – σχεδόν το ένα τρίτο της πόλης– αμολιούνται στους δρόμους καβάλα σε μια σέλα.

Οι πραγματικά φανατικοί ποδηλάτες, ωστόσο, ξεκινούν ακόμα πιο νωρίς. Στο ανατολικό άκρο της πόλης, υπάρχει μια λεωφόρος που οδηγεί στη γειτονική πόλη La Calera (ο δρόμος ξεκινά ακριβώς απέναντι από ένα πάρκο). Εκεί οι ποδηλάτες αρχίζουν να συγκεντρώνονται πριν από την ανατολή του ηλίου για να κάνουν μια διαδρομή περίπου 6 χλμ στην πλαγιά ενός λόφου ονόματι Alto de Patios. Οι πρώτοι ξεχύνονται ο ένας δίπλα στον άλλο στην πλαγιά κατά τις 06.45 για να ακολουθήσουν ένα δρόμο (με πλάτος όσο μερικά αυτοκίνητα), που διασχίζει ένα πυκνό δάσος καθώς ανηφορίζει προς την οροσειρά Eastern Hills. 

Σε αντίθεση με τη χαλαρή ατμόσφαιρα της Ciclovía, εδώ οι ποδηλάτες αγωνίζονται για να έρθουν πρώτοι. Μεταξύ τους και οπαδοί του Κολομβιανού πρωταθλητή Egan Bernal, που έχει κερδίσει και τον Γύρο της Γαλλίας και τον Γύρο της Ιταλίας, ντυμένοι με την χαρακτηριστική μαυρο-κόκκινη φανέλα του. Και όλοι, από τους επίδοξους αθλητές ποδηλασίας με τα λίκρα κολάν μέχρι τις οικογένειες με τα παιδιά καβάλα σε ποδήλατα σαραβαλάκια, σπριντάρουν για τη γραμμή του τερματισμού στην κορυφή του βουνού (κάτι λιγότερο από 3.048 μέτρα υψόμετρο), λες και διακυβεύεται κάποιο χρηματικό έπαθλο.

Με το σωστό ρυθμό είναι μια διαδρομή που οποιοσδήποτε άνθρωπος με στοιχειώδη φυσική κατάσταση μπορεί να κάνει. Σε σημεία όπου το έδαφος είναι πιο επίπεδο, πάγκοι στην άκρη του δρόμου προσφέρουν τη δυνατότητα στους ποδηλάτες να ξεκουραστούν και να γεμίσουν μπαταρίες, πίνοντας στα γρήγορα έναν καφέ ή έναν φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι. Στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες φτάνουν μέχρι την κορυφή για τη θέα. Όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, επιβραβεύονται με τη θέα μιας χαοτική πόλης που ξεδιπλώνεται πέρα από τους πρόποδες του πράσινου λόφου. 

Ακολουθούν συγχαρητήρια, καθώς οι ποδηλάτες σκορπίζουν στους μυριάδες πάγκους και τα καφέ του λόφου, για να απολαύσουν το τονωτικό ρόφημα από ζαχαροκάλαμο με το όνομα «aguapanela» και να τσιμπήσουν ένα «arepas con queso», καλαμποκένιο ψωμάκι γεμιστό με τυρί, που πωλείται σε κάθε γωνιά της Κολομβίας.

Στοιχεία Διαδρομής:

Απόσταση: 12 χλμ. με την επιστροφή στην αφετηρία
Δυσκολία: απαιτητική
Κατάλληλη για παιδιά: Παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με εμπειρία στο ποδήλατο θα τα πάνε μια χαρά. Μικρότερα παιδιά θα χρειαστεί να σταματήσουν για σνακς και ξεκούραση.
Σημεία για ανεφοδιασμό: Στους πάγκους στην άκρη του δρόμου
Διάρκεια: 30-90 λεπτά αναλόγως με την ταχύτητα και τις στάσεις σας.

— AARON GULLEY

Επτά απίθανες ποδηλατουπόλεις και οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές-2
Στάση για ξεκούραση στο Little Red Lighthouse, κάτω από τη γέφυρα George Washington, στη Νέα Υόρκη. © Karsten Moran/The New York Times

3. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Η Hudson River Greenway είναι η πιο δημοφιλής ποδηλατική διαδρομή στην πόλη. Το μονοπάτι διασχίζει μια σειρά από πάρκα στο δυτικό άκρο του Μανχάταν. Θα έχετε την ευκαιρία να συναντήσετε διάφορους ντόπιους, καθώς βολτάρετε κατά μήκος του απέραντου ποταμού Hudson, που συνέβαλε στο να γίνει η Νέα Υόρκη η πόλη που είναι σήμερα. 

Μπορείτε να μπείτε στον ποδηλατόδρομο Greenway, που αποτελεί τμήμα του Manhattan Waterfront Greenway, σε αρκετά σημεία της διαδρομής των 20 χλμ μεταξύ του πάρκου Battery στο νότιο άκρο του νησιού και τη συνοικία Inwood στο βόρειο. Προτιμήστε όμως να ξεκινήσετε από τη διασταύρωση των οδών Chambers και West Street, δυο βήματα από τη χιπ γειτονιά Tribeca όπου η θέα προς το ποτάμι είναι καλύτερη (και υπάρχει και αποβάθρα για τα ποδήλατα δημόσιας χρήσης Citi Bike με 15 δολάρια τη μέρα). Κάντε πετάλι προς το βορρά και έχετε το νου σας για σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στα δεξιά σας, απέναντι από την οδό West, βρίσκονται το πάρκο High Line και το μουσείο αμερικανικής τέχνης Whitney. Στα αριστερά σας θα δείτε το Little Island, ένα κυματιστό τοπίο στην κορυφή μιας κατασκευής στηριζόμενης σε στύλους που μοιάζουν με κολονάτα ποτήρια σαμπάνιας ή αναποδογυρισμένα κεφάλια σκόρδου, ανάλογα πώς το βλέπετε. Βόρεια από αυτό, ένα ακόμα μικρό πάρκο άνοιξε για το κοινό στην κορυφή της προβλήτας Pier 57 (τον Ιούνιο λειτουργεί και ως υπαίθριο σινεμά για το φεστιβάλ Tribeca).

Συνεχίζοντας βόρεια, μετά το μουσείο Intrepid Sea, Air & Space Museum, υπάρχει ένα μικρό πάρκο με γλυπτά. Ο ποδηλατόδρομος στο σημείο εκείνο κάνει παράκαμψη μέσω του πάρκου Riverside Park. Το ποτάμι όμως εξακολουθεί να είναι ορατό και σύντομα βρίσκεστε και πάλι δίπλα του. Λίγο πιο πάνω δεσπόζει η γέφυρα George Washington Bridge, ένα επίτευγμα της μηχανολογίας, που συνδέει τη Νέα Υόρκη με το Νιου Τζέρσεϊ.

Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής περιλαμβάνει έναν δύσκολο λόφο. Αντί να επιχειρήσετε να τον ανεβείτε, επιστρέψτε πίσω στη βάση της γέφυρας για να δείτε ένα αγαπημένο τοπόσημο: το Little Red Lighthouse που έχει απαθανατιστεί σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα του 1942 αγαπητό σε πολλές νεοϋορκέζικες οικογένειες.

Στοιχεία Διαδρομής:

Απόσταση: 21 χλμ. χωρίς την επιστροφή
Δυσκολία: εύκολη
Κατάλληλη για παιδιά: Ναι
Σημεία για ανεφοδιασμό: Πιάστε μια θέση με θέα το ποτάμι στο City Winery της Pier 57 στην οδό 15th Street, κοντά στη γειτονιά Chelsea.
Διάρκεια: Μπορείτε να διανύσετε την απόσταση σε 1-2 ώρες συνεχούς ποδηλασίας. Αν κάνετε συχνές στάσεις, υπολογίστε ολοήμερη εξόρμηση.

— JANE MARGOLIES

Επτά απίθανες ποδηλατουπόλεις και οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές-3
Ποδηλατώντας στις όχθες του Σηκουάνα, στο Παρίσι. © Joann Pai/The New York Times

4. Παρίσι, Γαλλία

Το Παρίσι είναι μια πόλη που έχει αλλάξει όψη εξαιτίας των ποδηλατόδρομων. Η δήμαρχος Anne Hidalgo έχει ήδη ξοδέψει 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της πρώτης φάσης του σχεδίου ποδηλατόδρομων που στόχο έχει η πόλη να γίνει «100% προσβάσιμη με ποδήλατο» μέχρι το 2026 οπότε και υπολογίζεται πως θα έχουν προστεθεί 180 χλμ. προστατευμένων ποδηλατικών μονοπατιών.

Η προτεινόμενη κυκλική διαδρομή των 35 χλμ. αξιοποιεί τις νέες ποδηλατικές υποδομές, για να συμπεριλάβει πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης και μπόλικους χώρους πρασίνου.

Από την πλατεία Place de la République ακολουθήστε το κανάλι Saint-Martin προς το βορρά. Νωρίς το πρωί ο ποδηλατόδρομος είναι συχνά έρημος με εξαίρεση τους λιγοστούς Παριζιάνους που κάνουν τζόγκινγκ. Σε λίγα λεπτά φτάνετε στην τεχνητή λίμνη Bassin de la Villette που περιλαμβάνει παιδικές χαρές και πάγκους. Το καλοκαίρι το συγκεκριμένο κομμάτι του καναλιού μεταμορφώνεται σε υπαίθριο χώρο κολύμβησης.

Κάντε αναστροφή και κινηθείτε νότια κατά μήκος του καναλιού μέχρι την οδό Amelot στο 11ο διαμέρισμα. Ο ήσυχος παράπλευρος δρόμος οδηγεί στην πλατεία Place de la Bastille. Η κυκλική αυτή διασταύρωση μπορεί να είναι λίγο ζόρικη, αλλά αφού φτάσετε στην λεωφόρο Henri IV είναι μια ευθεία μέχρι το νησάκι Île Saint-Louis όπου θα αποζημιωθείτε με τη θέα της Παναγίας των Παρισίων και του Πύργου του Άιφελ.

Αφού κάνετε πετάλι πλάι στον Σηκουάνα, θα περάσετε στη Αριστερή Όχθη για τη μεγαλύτερη ανηφόρα της ημέρας που καταλήγει στο Πάνθεον με θέα τον Κήπο του Λουξεμβούργου.

Από εδώ το μονοπάτι ξανασυναντά τον Σηκουάνα, ακολουθώντας το ποτάμι μέχρι τον Πύργο του Άιφελ. Αφού διασχίσει τη γέφυρα Pont d’Iéna και μετά από μια μικρή αλλά απότομη ανηφόρα δίπλα από τη συνοικία Τροκαντερό το μονοπάτι καταλήγει στο Bois de Boulogne, ένα πάρκο 2 ½ φορές το μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης. Η λίμνη αποτελεί ιδανικό σημείο για ένα πικ νικ (μπορείτε να περάσετε από τον φούρνο Desgranges για μεσημεριανό σε πακέτο, που περιλαμβάνει τις «Passy Passion» μπαγκέτες τους).

Το μονοπάτι επιστρέφει κατά μήκος της Αριστερής Όχθης του Σηκουάνα, περνώντας από τον Κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) και το Λούβρο. Αφού κινηθείτε παράλληλα με τις όχθες, επιστρέψτε στο επίπεδο του δρόμου στο ύψος της γέφυρας Pont Louis-Philippe για να διασχίσετε το Île Saint-Louis.

Πίσω στην Αριστερή Όχθη, το μονοπάτι οδηγεί στην πλατεία Jardin Tino Rossi όπου ο κόσμος χορεύει σάλσα και βαλς κατά μήκος της όχθης.

Το τελευταίο τμήμα της διαδρομής περνάει πάνω από τη γέφυρα Pont d’Austerlitz και ακολουθεί το κανάλι Bassin de l’Arsenal δίπλα σε γραφικά ποταμόσπιτα έως τη Βαστίλη και πίσω, κατά μήκος του καναλιού Saint-Martin. 

Τελειώστε τη βόλτα σε έναν μικρό παράδρομο κοντά στην πλατεία Place de la République όπου θα βρείτε το Folderol, ένα μπαρ για κρασί και παγωτό. Οι επιλογές τους σε φυσικά κρασιά και σπιτικό παγωτό θα σας επιβραβεύσουν μετά από τόσες ώρες ποδηλασίας.

Στοιχεία Διαδρομής:

Απόσταση: 35 χλμ
Δυσκολία: Εύκολη έως μέτρια. Υψομετρική διαφορά 153 μέτρα.
Κατάλληλη για παιδιά: Ναι. Τα σημεία με την περισσότερη κίνηση είναι η κυκλική διασταύρωση της Βαστίλης και η περιοχή κοντά στην περιοχή Τροκαντερό.
Σημεία για ανεφοδιασμό: Κοντά στη Place de la République: Dreamin’ Man για καφέ ή Mamiche για τα εξαιρετικά σφολιατοειδή και σάντουιτς. Κοντά στο Πάνθεον: Treize au Jardin για την υπέροχη και άνετη αυλή του. Κοντά στο Île Saint-Louis: Le Peloton Café για καφέ, βάφλες και ποδηλατικές συμβουλές, Berthillon για παγωτό.
Διάρκεια: 2,5 – 4 ώρες ανάλογα με τις στάσεις.
Επισκευές ποδηλάτου: La Chouette κοντά στην αρχή της διαδρομής. Φιλικό προσωπικό με πολλές γνώσεις. 

— SOPHIE STUBER

Επτά απίθανες ποδηλατουπόλεις και οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές-4
Η Ουάσινγκτον είναι από τις πιο φιλικές στα ποδήλατα πόλεις του κόσμου.© Melissa Lyttle/The New York Times

5. Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια η Ουάσινγκτον έχει δημιουργήσει ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για τους ποδηλάτες. Μια σειρά από κυβερνητικές υπηρεσίες και ΜΚΟ επιβλέπουν και συντηρούν χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων, δρόμων φιλικών προς τα ποδήλατα και χαλικόδρομων σε όλη την πολιτεία, καθώς και στις γειτονικές Βιρτζίνια και Μέριλαντ, κάνοντας την ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον μία από τις πιο φιλικές προς το ποδήλατο ζώνες της χώρας.

Η προτεινόμενη, και αγαπητή στους ντόπιους, κυκλική διαδρομή των περίπου 32 χλμ. στη βορειοδυτική Ουάσινγκτον και το Μέριλαντ περνάει από το πάρκο Rock Creek Park, τη συνοικία Τζώρτζταουν, τον ποταμό Ποτόμακ και το κανάλι Chesapeake and Ohio, προσφέροντας πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας υδάτινες αρτηρίες και μια πληθώρα χώρων πρασίνου.

Ξεκινήστε από τα νότια κάνοντας πεντάλ στο πάρκο Rock Creek Park. Ο ποδηλατόδρομος εντός του πάρκου ελίσσεται για χιλιόμετρα πλάι σε ένα χαρούμενο ρυάκι περνώντας από τον ζωολογικό κήπο, πάνω από πέτρινες γέφυρες και λόφους. Τα σαββατοκύριακα, η κεντρική αρτηρία του πάρκου, το Beach Drive, κλείνει για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο στους ποδηλάτες. Το καλοκαίρι υπάρχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα: η πλούσια βλάστηση σε προστατεύει από τον καυτό ήλιο. Ωστόσο, για να αποφύγετε την περίφημη υγρασία της περιοχής, καλό θα ήταν να κάνετε ποδήλατο νωρίς το πρωί.

Κινηθείτε παράλληλα με το ρυάκι μέχρι τον ποταμό Ποτόμακ κοντά στις συνοικίες Τζώρτζταουν και Foggy Bottom. Πολλοί ποδηλάτες στρίβουν δεξιά στο ποτάμι μέσω της Τζώρτζταουν, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τις ανακαινισμένες με αγάπη ιστορικές κατοικίες της περιοχής, και συναντούν το μονοπάτι Capital Crescent Trail (CCT).

Το Capital Crescent Trail, μια διαδρομή αποκλειστικά για ποδήλατα, αποτελούσε κάποτε τμήμα του σιδηρόδρομου Baltimore & Ohio (B&O) και τώρα εκτείνεται παράλληλα με το κανάλι C&O, μία από τις σημαντικότερες διαμετακομιστικές αρτηρίες της περιοχής πριν από την έλευση του σιδηρόδρομου. Τμήματα του καναλιού είναι τώρα διατηρητέα. Η κλίση γίνεται ελαφρώς ανηφορική με φόντο τους κωπηλάτες του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν και άλλους ιστιοπλόους στο Ποτόμακ, καθώς θα διασχίζετε το τούνελ Dalecarlia Tunnel ή κάποια από τις αποκατεστημένες γέφυρες του σιδηρόδρομου. Ποδηλατώντας προς τα βόρεια, θα περιβάλλεστε από πράσινο.

Στην περιοχή γίνονται πολλά έργα αυτή την εποχή για την επέκταση των ποδηλατικών διαδρομών. Ως αποτέλεσμα, ένα τμήμα της διαδρομής είναι προς το παρόν κλειστό. Απολαύστε λοιπόν την παράκαμψη που θα σας οδηγήσει ανάμεσα από πολυτελείς κατοικίες στα προάστια Bethesda και Chevy Chase, καθώς θα ποδηλατείτε ανατολικά για να συναντήσετε και πάλι την αρτηρία Beach Drive.

Για οικονομικές ενοικιάσεις ποδηλάτων αναζητήστε τους σταθμούς των κοινόχρηστων ποδηλάτων της εταιρείας Capital Bikeshare.

Στοιχεία Διαδρομής:

Απόσταση: 32 χλμ.
Δυσκολία: Μέτρια με υψομετρική διαφορά της τάξεως των 91 μέτρων το πολύ.
Κατάλληλη για παιδιά: Ναι. Πολλά τμήματα του Capital Crescent Trail είναι επίπεδα και αποκλειστικά για ποδήλατα. Η απαγόρευση των αυτοκινήτων κάνει το πάρκο Rock Creek μια επιλογή φιλική για οικογένειες τα σαββατοκύριακα.
Σημεία για ανεφοδιασμό: Στη Τζώρτζταουν θα βρείτε πολλά μέρη για να προμηθευτείτε νερό και φαγητό. Το Baked and Wired πουλά γευστικά καπκέικ σε διάφορες γεύσεις και με άφθονο γλάσο. Στη Τζώρτζταουν, στο πάρκο Rock Creek και στο CCT θα βρείτε πολλούς πάγκους για πικ νικ.
Διάρκεια: 2-3 ώρες, ανάλογα με τις στάσεις.

— ELISABETH GOODRIDGE

Επτά απίθανες ποδηλατουπόλεις και οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές-5
Ανοιξιάτικη ποδηλατάδα στον κήπο Jardin Anglais της Γενεύης. © Andrea Wyner/The New York Times

6. Γενεύη, Ελβετία

Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή που περιλαμβάνει στάση στην περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, ποδηλασία πλάι στη λίμνη, μια γρήγορη βουτιά και μετά βόλτα από το ιστορικό κέντρο της πόλης. 

Από τον σιδηροδρομικό σταθμό Cornavin, κινηθείτε βόρεια κατά μήκος της ανηφορικής Rue de Montbrillan. Σταματήστε για μια βόλτα στην πλατεία μπροστά από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και το μνημειώδες γλυπτό «Broken Chair». Από εκεί, κατηφορίστε στο πάρκο Mon Repos και συνεχίστε κατά μήκος του παραλίμνιου πεζόδρομου Quai Wilson, απολαμβάνοντας τη θέα του όρους Mont Blanc στο βάθος, αν ο καιρός το επιτρέπει.

Ξεκινήστε απέναντι από τη γέφυρα Mont Blanc, στο δυτικότερο άκρο της Λίμνης της Γενεύης, και έπειτα σταματήστε για να φωτογραφίσετε το διάσημο ρολόι από λουλούδια στον κήπο Jardin Anglais. Από εκεί κινηθείτε παράλληλα με τη λίμνη περνώντας από το συντριβάνι Jet d’Eau που εκτοξεύει νερό σε ύψος 121 μέτρων. Έπειτα, κλειδώστε το ποδήλατό σας και πηγαίνετε για μια βουτιά (ή αράξτε στην άμμο) στη δημόσια παραλία Baby-Plage.

Για το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, επιστρέψτε κατά μήκος της λίμνης και κατευθυνθείτε προς την πλατεία Plaine de Plainpalais στην άκρη της Παλιάς Πόλης, όπου μπορείτε να δείτε ένα τρομακτικό άγαλμα του δημιουργού του Φρανκεστάιν, ο οποίος στο διάσημο μυθιστόρημα της Mary Shelley διέπραξε φόνο στο σημείο αυτό. Από εκεί ο σιδηροδρομικός σταθμός Cornavin δεν απέχει πολύ.

Στοιχεία Διαδρομής:

Απόσταση: 12 χλμ.
Δυσκολία: Εύκολη. Κυρίως επίπεδη και κατηφορικη με μόνο μία ανηφόρα μέτριας δυσκολίας.
Κατάλληλη για παιδιά: Υπάρχουν σημεία της διαδρομής στα οποία τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να κινηθούν με το ποδήλατό τους δίπλα σε αυτοκίνητα.
Σημεία για ανεφοδιασμό: La Buvette des Bains, κατά μήκος της Quai Wilson.
Διάρκεια: 1-3 ώρες, ανάλογα με τις στάσεις.

— PAIGE McCLANAHAN

Επτά απίθανες ποδηλατουπόλεις και οι βόλτες που μπορείτε να κάνετε σε αυτές-6
Ποδηλάτισσα απολαμβάνει τη λιακάδα στο πάρκο Golden Gate του Σαν Φρανσίσκο. © Jason Henry/The New York Times

7. Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

To Wiggle ξεκίνησε ως μονοπάτι για τους αυτόχθονες του Σαν Φρανσίσκο, τη φυλή Ohlone. Διασχίζει το κέντρο του, επιτρέποντας στους περιπατητές (και πλέον και στους ποδηλάτες) να παρακάμψουν τους περίφημους λόφους της πόλης και να απολαύσουν μία ως επί το πλείστον επίπεδη διαδρομή μέχρι το διαμάντι της Δυτικής Ακτής, το πάρκο Golden Gate.

Ήταν ήδη ένα πολύ καλό πάρκο για ποδήλατο, πρόσφατες όμως καμπάνιες για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων απαγόρευσαν οριστικά την κυκλοφορία τους στην κεντρική αρτηρία του πάρκου, το John F. Kennedy Drive. Διασχίζοντάς το, πιθανότατα θα συναντήσετε ένα μίγμα συνταξιούχων ποδηλατών, προεφήβων σκεϊτάδων και ενθουσιωδών οπαδών του «Παππού του Rollerskating», David Miles. 

Ξεκινήστε από τον σιδηροδρομικό σταθμό Civic Center BART, που προσφέρει εύκολη σύνδεση με την Bay Area του Σαν Φρανσίσκο. Πάρτε την οδό Market νοτιοδυτικά μέχρι το μονοπάτι Wiggle που ξεκινά στη λεωφόρο Duboce πίσω από ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ Safeway στη γωνία. Μόλις φτάσετε στο πάρκο, αν δεν έχετε όρεξη για street food, μείνετε στα νότια της οδού Martin Luther King Jr. Drive, περνώντας το μνημείο AIDS Memorial Grove, για να φτάσετε εύκολα στα εστιατόρια και τα μαγαζιά της 9ης Λεωφόρου. Τα πικάντικα χορτοφαγικά pho νουντλς στο Sunflower Garden Vietnamese περιλαμβάνουν κομμάτια από βασιλομανίταρα και άφθονες τραγανές και ζουμερές γαρνιτούρες. Άλλα αγαπημένα της 9ης Λεωφόρου: το παράρτημα του συνεταιριστικού φούρνου Arizmendi, το βιβλιοπωλείο Green Apple Books και το σουσάδικο Ebisu Sushi.

Μπείτε και πάλι στο πάρκο και πάρτε τον δρόμο Stow Lake Drive γύρω από τη λίμνη Stow Lake για να συναντήσετε τον JFK Drive που ελίσσεται γαλήνια μέσα από μονοπάτια χωρίς αυτοκίνητα και δίπλα από κήπους βραβευμένους για το design τους. Επιστρέφοντας, οδηγήστε κατηφορικά προς την οδό Market μέσω του δρόμου ήπιας κυκλοφορίας Page. Κατά μήκος του μονοπατιού θα δείτε ανακαινισμένα βικτωριανά σπίτια σε όλες τις αποχρώσεις και φιλικά συνοικιακά μπαρ. Ο φούρνος Wholesome Bakery με θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα έχει υπέροχες τάρτες φράουλα και fudge brownies για να πάρετε μαζί σας. Από εδώ ο σταθμός Civic Center BART απέχει μόνο 10 λεπτά.

Στοιχεία Διαδρομής:

Απόσταση: Περίπου 12 χλμ.
Δυσκολία: Εύκολη. Υψομετρική διαφορά περί τα 85 μέτρα.
Κατάλληλη για παιδιά: Ναι.
Σημεία για ανεφοδιασμό: Δημόσιοι σταθμοί ανεφοδιασμού νερού αλλά και μαγαζιά όπως τα Sunflower Garden Vietnamese, Arizmendi, Ebisu Sushi, Wholesome Bakery.
Διάρκεια: 1-2 ώρες, ανάλογα με τις στάσεις.

— NINA F. ICHIKAWA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή