12 λόγοι για απόδραση στον Αργοσαρωνικό

12 λόγοι για απόδραση στον Αργοσαρωνικό

Από τις αρχοντικές Σπέτσες και τη λευκοβαμμένη Ύδρα ως την ορεινή Αίγινα και την ανεξερεύνητη Σαλαμίνα, ο Αργοσαρωνικός έχει γνώριμα μέρη, αλλά κρύβει και αρκετές εκπλήξεις

5' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΥΔΡΑ 

Γιατί να πάω;

1) Γιατί είναι μοναδική και είναι δίπλα μας: Η Ύδρα είναι από τα πιο ιδιαίτερα νησιά της Ελλάδας και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Πειραιά (1,5-2 ώρες με το ταχύπλοο). Μπορεί για τους Αθηναίους να ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν είναι και τόσο συνηθισμένο ο κάτοικος μιας μητρόπολης να μπορεί να βρεθεί τόσο γρήγορα σε ένα νησί γεμάτο αρχοντικά, χωρίς ούτε ένα αυτοκίνητο, αφού ως γνωστόν στην Ύδρα απαγορεύονται τα τροχοφόρα.

2) Για συνδυάζει τέχνη και καλή ζωή: Η Ύδρα είναι το πιο «φιλότεχνο» νησί του Αργοσαρωνικού, με πολλά εικαστικά δρώμενα κάθε καλοκαίρι, όπως είναι οι δύο μεγάλες εκθέσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο: μία με φωτογραφίες του Robert McCabe από τις δεκαετίες 1950-1960 και μία σύγχρονης τέχνης με την υπογραφή του Jeff Koons, στα παλιά Σφαγεία του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ. Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα μαγαζιά του νησιού που υμνούν την καλή ζωή. Ξεκινήστε με ένα κοκτέιλ στην Υδρονέτα κι από κει και πέρα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

3) Για βαρκάδες και πεζοπορίες: Ο καλύτερος και πιο βολικός τρόπος να εξερευνήσετε τις παραλίες της Ύδρας είναι με σκάφος. Αξίζει να κάνετε τον γύρο του νησιού για να δείτε πόση ομορφιά κρύβει η υδραίικη ακτογραμμή. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, στην Ύδρα υπάρχουν μονοπάτια για περπάτημα. Σε αρκετά σημεία η βλάστηση είναι χαμηλή και δεν υπάρχει σκιά, γι’ αυτό επιλέξτε προσεκτικά την ώρα που θα ξεκινήσετε τη διάσχιση για να μην σας πιάσει η ζέστη.

12 λόγοι για απόδραση στον Αργοσαρωνικό-1
(Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος)

 

ΑΙΓΙΝΑ

Γιατί να πάω;

1) Για την ανατολή στο Ελλάνιο όρος: Βάλτε το ξυπνητήρι στις πέντε το πρωί – αξίζει τον κόπο. Η διαδρομή από την πόλη της Αίγινας μέχρι τη δυτική πλευρά του Ελλάνιου όρους διαρκεί περίπου μισή ώρα με το αυτοκίνητο. Αν δεν έχει ξημερώσει ακόμη, με τον φακό στο χέρι εντοπίστε το ανηφορικό μονοπάτι Ε1 και αρχίστε να το ανεβαίνετε. Μισή ώρα αργότερα θα φτάσετε πεζοπορώντας στην εκκλησία της Ανάληψης και του Προφήτη Ηλία, έχοντας κατακτήσει πια την κορυφή. Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για ένα ελαφρύ πικνίκ. Καθώς ο ήλιος ανατέλλει, η πανοραμική θέα θα σας αποκαλύψει το νησί στο σύνολό του και τον κόλπο του Σαρωνικού σαν μια γιγάντια λίμνη, που την αγκαλιάζουν οι ακτές της Αττικής, της Κορίνθου και της Αργολίδας.

2) Για φιστίκια και φιστικάτα: Μια φορά κι έναν καιρό, τα χωράφια της Αίγινας ήταν πλούσια σε ντόπιες ποικιλίες φακής, φασολιού, σκόρδου και αμυγδαλιάς. Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει πώς οι κάτοικοι έβρισκαν νερό για να ποτίζουν όλες αυτές τις καλλιέργειες. Στη σύγχρονη εποχή, με τις ελάχιστες βροχές, ένα δέντρο που έχει καταφέρει να ευδοκιμήσει είναι η φιστικιά (στο νησί καλλιεργούνται 120.000 φιστικόδεντρα), αλλά και ο καρπός της, το μικρό και πολύ αρωματικό φιστίκι Αιγίνης, που αποτελεί προϊόν ΠΟΠ. Δοκιμάστε οπωσδήποτε αιγινήτικα φιστίκια, αλλά και φιστικάτα (πάστα αμυγδάλου με φιστίκια και καραμέλα γάλακτος).

3) Για την Πέρδικα: Στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, δύο χερσόνησοι μοιάζουν να «στοχεύουν» το νησάκι της Μονής απέναντι, σαν ανοιχτό στόμα πεινασμένου ψαριού. Εδώ βρίσκεται το μικρό ψαροχώρι που ακούει στο όνομα Πέρδικα, παραπέμπει αρκετά στις Κυκλάδες και συγκεντρώνει επισκέπτες τόσο το καλοκαίρι όσο και τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου. Κάντε μια βόλτα στα στενά σοκάκια του μέχρι την άκρη της νότιας χερσονήσου, όπου θα βρείτε μια εντυπωσιακή camera obscura 360°. Στη συνέχεια καθίστε σε μία από τις ψαροταβέρνες της Πέρδικας μπροστά στη θάλασσα και γευτείτε ψάρια και θαλασσινά που έχουν αλιευτεί από την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας.

12 λόγοι για απόδραση στον Αργοσαρωνικό-2
Φωτογραφία: Shutterstock

 

ΣΠΕΤΣΕΣ

Γιατί να πάω;

1) Για τα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα: Όλα είναι έτοιμα για τους επισκέπτες, οι ασπρισμένες αυλές, οι γλάστρες με τα λουλούδια, τα φιλόξενα χαμόγελα.Τα διατηρημένα αρχοντικά και τα καπετανόσπιτα αστράφτουν στον ήλιο, τα καΐκια έχουν βαφτιστεί στο αλάτι και το θαλασσινό νερό. Το νησί των Σπετσών διατηρεί αναλλοίωτα στο χρόνο όλα τα στοιχεία που το έχουν κάνει αγαπητό εδώ και τόσα χρόνια στον κόσμο. 

2) Για τη βόλτα από το παλιό στο νέο λιμάνι: Κάντε βόλτα από το παλιό μέχρι το νέο λιμάνι, αγναντεύοντας από τη μία τα καρνάγια και τη θάλασσα και από την άλλη τα μαγαζιά. Αν περπατήσετε λίγο ακόμα μετά το παλιό λιμάνι, θα αντικρίσετε τον φάρο, έναν από τους πιο παλιούς της χώρας, αφού λειτουργεί από το 1837. Όσοι αγαπάτε την ιστορία, περάστε από το αρχοντικό μιας από τις μεγαλύτερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας ή Καπετάνισσας (όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι), το οποίο λειτουργεί ως μουσείο. Σε αυτό το αρχοντικό, χτισμένο από Μαυριτανό αρχιτέκτονα, θα θαυμάσετε ξυλόγλυπτα ταβάνια, όπλα από το 1821, πορτρέτα και σπάνια βιβλία.

3) Για καφέ, αμυγδαλωτά και ψαροφαγία: Tο πολυβραβευμένο Poseidonion Grand Hotel, δημιούργημα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 και αποτελεί τοπόσημο των Σπετσών, χαρίζοντάς τους άρωμα Κυανής Ακτής. Ακόμα κι αν δεν μείνετε εκεί, περάστε για έναν απογευματινό καφέ. Κατά την παραμονή σας στο νησί, επιβάλλεται να δοκιμάσετε (ή να αγοράσετε) αμυγδαλωτά. Φτιαγμένα χωρίς βούτυρο και αυγά, μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο διάστημα, γι΄αυτό ήταν κάποτε το αγαπημένο γλυκό των πληρωμάτων των σπετσιώτικων εμπορικών ιστιοφόρων, που ταξίδευαν επί μήνες χωρίς να πιάνουν λιμάνι. Γενικώς οι Σπέτσες είναι νησί για καλοφαγάδες: σπιτική ταραμοσαλάτα, γαύρος μαρινάτος, κακαβιά, μακαρονάδα με θαλασσινά είναι κάποια από τα πιάτα που θα ευχαριστηθείτε στα μεζεδοπωλεία και τα εστιατόρια του νησιού. 

12 λόγοι για απόδραση στον Αργοσαρωνικό-3
Φωτογραφία: Shutterstock

 

ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Γιατί να πάω;

1) Για ιππασία και καταδύσεις: Επισκεφθείτε τον Ιππικό Όμιλο, που βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικόλαο Λεμονιών, στην καρδιά του μεγάλου πευκοδάσους, για να κάνετε βόλτα με άλογα, μάθημα ιππασίας και υπερπήδηση εμποδίων. Ο όμιλος έχει γερμανικά και αγγλικά άλογα και οι διασχίσεις διαρκούν από μιάμιση ώρα και πάνω. Αν προτιμάτε να γνωρίσετε τη θάλασσα της Σαλαμίνας, δοκιμάστε snorkelling, προγράμματα discover (δηλαδή μια πρώτη γνωριμία με τον βυθό, με τη βουτιά να γίνεται σε βάθος δύο μέτρων) και μαθήματα ελεύθερης κατάδυσης ή με εξοπλισμό. 

2) Για την τοπική γαστρονομία: Σαλαμίνα ίσον παραλία, ουζάκι, ψαράκι. Στο νησί θα ευχαριστηθείτε χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, γαριδοκαραβίδες, κακαβιά, αλλά και τσίπουρα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Μακεδονία, Βοιωτία, Καλαμάτα, Τύρναβο, Βόλο, Καβάλα, Δράμα). Μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε ντόπια εδέσματα, δηλαδή πλατέτσι (λαδόψωμο, με φέτα ή χωρίς) και κουγκουλούαρι (κολοκυθόπιτα με σταφίδες).

3) Για τον Ευριπίδη και τον Σικελιανό: Περάστε από το σπήλαιο του Ευριπίδη, στο νότιο κομμάτι του νησιού, ανάμεσα στα Περιστέρια και τις Κολόνες, για να δείτε από κοντά το καταφύγιο όπου επέλεγε να αποσύρεται ο μεγάλος τραγικός ποιητής (ο οποίος, σημειωτέον, γεννήθηκε στη Σαλαμίνα). Ρωτήστε τους ντόπιους πού να παρκάρετε και ποιο μονοπάτι να πάρετε, ώστε μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας μέτριας δυσκολίας να φτάσετε στο σπήλαιο με την απαράμιλλη θέα στο πευκοδάσος, που αποτελεί και ένα από τα ωραιότερα σημεία της Σαλαμίνας. Το σπήλαιο χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική περίοδο (5300-4300 π.Χ.) ως χώρος λατρείας, μετατράπηκε σε χώρο ταφής στα μυκηναϊκά χρόνια, όμως είναι πιο γνωστό ως «ποιητικό εργαστήριο» του Ευριπίδη κατά την Κλασική εποχή. Επίσης, πολύ όμορφο -και πιο εύκολα προσβάσιμο- είναι το σπίτι όπου έζησε το ζεύγος Άγγελου και Άννας Σικελιανού, μεταξύ 1938 και 1949. Βρίσκεται πάνω στη θάλασσα και θα το προσεγγίσετε μέσω της λεωφόρου Φανερωμένης. 

12 λόγοι για απόδραση στον Αργοσαρωνικό-4
Το σπίτι όπου έμεναν ο Άγγελος και η Άννα Σικελιανού. (Φωτογραφία: Δημήτρης Τσουμπλέκας)

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή