Λευκάδα: Στο νησί ολοταχώς και… οδικώς

Λευκάδα: Στο νησί ολοταχώς και… οδικώς

Οι ινσταγκραμικές παραλίες, η εύκολη πρόσβαση και η πληθώρα γαστρονομικών εμπειριών δίνουν στη Λευκάδα συγκριτικό πλεονέκτημα.

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και νησί, και στεριά. Αυτό είναι το μεγάλο προσόν της Λευκάδας, η οποία και τις απίθανες παραλίες του Ιονίου Πελάγους διαθέτει, και δεν απαιτεί να μπείτε σε πλοίο για να την προσεγγίσετε. Στην πόλη και στα ανατολικά παράλια γύρω από το Νυδρί θα απολαύσετε dolce vita και θα συναντήσετε οικογένειες, χάρη στο ήπιο ανάγλυφο και στις εύκολες θάλασσες, στις δυτικές παραλίες χορό στα beach bars, άγρια ομορφιά και βαθιά νερά. Ησυχία πάντως δύσκολα θα βρείτε, αφού η οδική σύνδεσή της με την ηπειρωτική Ελλάδα την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή.

Λευκάδα: Στο νησί ολοταχώς και… οδικώς-1
Η εντυπωσιακή παραλία Εγκρεμνοί, στο δυτικό τμήμα του νησιού. © VISUALHELLAS.GR

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΙΣΤΑ 

Βουτιά στον γκρεμό Οι παραλίες της Λευκάδας είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο: στα δυτικά απλώνονται οι εξωτικές, τεράστιες λευκές αμμουδιές, οι οποίες αντικρίζουν τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα. Στα ανατολικά, ήμεροι όρμοι, νησίδες, φιόρδ και μεγάλοι κόλποι προσφέρουν στα σκάφη το καλύτερο αγκυροβόλιο για το καλοκαίρι. Οι υπέροχοι Εγκρεμνοί και το Πόρτο Κατσίκι, το νεανικό Κάθισμα, τα ημιοργανωμένα Πευκούλια κερδίζουν τους περισσότερους. Ο Άγιος Νικήτας είναι πιο οικογενειακός, αφού διαθέτει και μαγαζιά, ενώ στις τρεις παραλίες στο Καλαμίτσι θα βρείτε περισσότερη ησυχία. Στη Βασιλική όλοι πάνε για surf, στους Μύλους για kitesurf, στο Νυδρί και στο Βλυχό για θαλάσσιες βόλτες στα Πριγκιποννήσια, στη Νικιάνα για την ψαροταβέρνα του «Μηνά» (τηλ. 26450-71480).

Λευκάδα: Στο νησί ολοταχώς και… οδικώς-2
Στα καντούνια της πόλης το χρώμα και η φροντίδα περισσεύουν. © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Η απροσδόκητη ομορφιά της πόλης Το σούρουπο η πόλη της Λευκάδας αποπνέει έναν ωραίο κοσμοπολιτισμό. Κάντε βόλτα στα καντούνια της, με ένα παγωτό ή ένα τοπικό μαντολάτο στο χέρι, παρατηρώντας αρχοντικά σπίτια, ιδιαίτερες εκκλησίες των 17ου-18ου αιώνα, χτισμένες στα ενετικά αρχιτεκτονικά πρότυπα, αλλά και τα χρωματιστά σπίτια που μετά τον σεισμό του 1825 ανεγέρθηκαν με ελαφριά υλικά, όπως το ξύλο και η λαμαρίνα. Όσο ο ήλιος πέφτει, η κίνηση μεταφέρεται στον δυτικό μόλο για το θεαματικό ηλιοβασίλεμα στη λιμνοθάλασσα της Γύρας και στο κανάλι. Πρωινή ώρα περάστε από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, με το εκκλησάκι και τον φάρο, και έπειτα ρίξτε μια βουτιά στη μικρή παραλία ακριβώς από κάτω. Μεσημεριανό τσιπουράκι με μεζέ από το ιχθυοπωλείο τους μέσα στην πόλη, στο απλό και τίμιο «Ράκιας» (τηλ. 26450-21502).

Λευκάδα: Στο νησί ολοταχώς και… οδικώς-3
Στο Fly me θα… πετάξετε πάνω από το Ιόνιο συνοδεία κοκτέιλ.

Γαστρονομία στα χωριά Μια περιήγηση στα ορεινά χωριά έχει έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρον, ειδικά όταν συνδυάζεται με φαγητό. Η Εγκλουβή είναι γνωστή για τις φακές της. Καλλιεργούνται στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, στο οποίο επίσης αξίζει να κάνετε μια βόλτα, ειδικά αν βρεθείτε εδώ στις 7 Αυγούστου, οπότε γίνεται το πανηγύρι. Εναλλακτικά, καθίστε στα καφενεία «Χαρά» (τηλ. 26450-41261) και «Λιθανώφλι» (τηλ. 26450-41869) και, αν είστε τυχεροί, θα βρείτε και ντόπιες φακές. Στην Καρυά με τη βαθύσκιωτη πλατεία λειτουργούν αρκετές ταβέρνες, αλλά το χωριό φημίζεται για τα κεντήματά του, τα οποία θα δείτε στο μουσείο. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου πραγματοποιείται εδώ και μια μεγάλη γιορτή-αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου, με ιδιαίτερες τοπικές φορεσιές και τον συρτό χορό με τις τσέτζερες στο κεφάλι. Γαστρονομικός είναι ο λόγος που θα σας φέρει και στην ωραία Εξάνθεια, αφού το εστιατόριο «Ράχη» (τηλ. 26450-99439) ξεχωρίζει στο νησί για τη μοναδική θέα, την αισθητική και τα πιάτα του. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται το «Fly me» για κοκτέιλ. Στο επόμενο χωριό, τα Χορτάτα, θα αναζητήσετε την εξαιρετική ταβέρνα «Αλώνι» (τηλ. 26450-33240), ενώ στο προηγούμενο, τον Δρυμώνα, το ιδιαίτερο εστιατόριο «Amente» (τηλ. 6977-461415, amente.gr). Στα δε Λαζαράτα αξίζει να πάτε για την μπιραρία «The Brewery» (τηλ. 26450-61186), όπου οι Γερμανοί Μάριον και Jürgen φτιάχνουν τη δική τους μπίρα. 

Λευκάδα: Στο νησί ολοταχώς και… οδικώς-4
Λευκάδα χωρίς Πόρτο Κατσίκι δεν γίνεται. Το απόγευμα θα αποφύγετε την πολυκοσμία. © Getty Images / Ideal Image

Φυσική πισίνα Ο καταρράκτης Δημοσάρη, ύψους 15 μ., με την ωραία βάθρα βρίσκεται κρυμμένος μέσα στο ομώνυμο φαράγγι, λίγο έξω από το κοσμοπολίτικο Νυδρί. Τα παγωμένα νερά του είναι ό,τι πρέπει για διάλειμμα από το κολύμπι στο Ιόνιο. Η διαδρομή διάρκειας 15-20 λεπτών ξεκινά από ένα ξύλινο κιόσκι-καφέ, διασχίζει το βαθύσκιωτο φαράγγι και περνά από γεφυράκια και εντυπωσιακά βράχινα περάσματα.

TIPS

❱❱ Τα καλοκαίρια μπορεί να πετύχετε στην πόλη τους περίφημους κανταδόρους, γνωστούς με το όνομα «Αγιομαυρίτικη παρέα», στο πλαίσιο των ετήσιων Γιορτών Λόγου και Τέχνης. 
❱❱ Το πιο μυστηριακό ηλιοβασίλεμα του νησιού θα το δείτε στον Κάβο Κυράς, στο νοτιοδυτικό σημείο. Το ακρωτήρι με τα απόκρημνα βράχια και ο φάρος του 1890 συνθέτουν ένα ιδιαίτερα γοητευτικό σκηνικό. 
❱❱ Ο Άη Γιάννης δίπλα στην παραλία των Μύλων είναι το πιο δροσερό σημείο του νησιού, λόγω μόνιμου αέρα. Οι καφετέριες κάτω από τα πεύκα είναι ιδανικές για τις μέρες με καύσωνα. 
❱❱ Οι γνώστες πάνε σε όλες τις δυτικές παραλίες το απόγευμα, μετά τις 18.00. Ακόμη και το Κάθισμα και το Πόρτο Κατσίκι εκείνη την ώρα είναι άδειες, με εύκολο παρκάρισμα και μοναδικό ηλιοβασίλεμα. 
❱❱ Στο ορεινό χωριό Σύβρος έχουν διανοιχτεί τα τελευταία χρόνια κάποιες πεζοπορικές διαδρομές. Ζητήστε οδηγίες για το Μονοπάτι των Πηγών – η ησυχία μέσα στην πλούσια φύση είναι πολύτιμη. 

Λευκάδα: Στο νησί ολοταχώς και… οδικώς-5
Άποψη του κάστρου της Αγίας Μαύρας. © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

ΔΙΑΜΟΝΗ

Πολυτελείς βίλες στις ερημιές ή τυπικά ενοικιαζόμενα δωμάτια στις ανατολικές παραλίες. Σουίτες ή δωμάτια ’70s αισθητικής στο Νυδρί και στην πόλη. Απ’ όλα έχει η Λευκάδα και για όλα τα βαλάντια. Καλή ισορροπία κρατούν τα ξενοδοχεία στον Άγιο Νικήτα, όπως το Νεφέλη (τηλ. 26450-97400, nefelihotel.gr, από 75 ευρώ με πρωινό), και στα ορεινά χωριά, όπως το Adani Hotel (τηλ. 26450-97450, adani.gr, από 106 ευρώ με πρωινό) στους Τσουκαλάδες, ενώ στη Νικιάνα οι τιμές ανεβαίνουν, αφού εκεί βρίσκονται τα μεγάλα resorts. Καλό είναι να φροντίσετε να μείνετε κοντά στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, καθώς οι οδικές μετακινήσεις στη Λευκάδα είναι προβληματικές λόγω της αυξημένης κίνησης και των στενών δρόμων. Αρκετές προσφορές, ακόμη και εν μέσω καλοκαιριού, θα βρείτε στην ανατολική ακτή, όπου τα ενοικιαζόμενα είναι αναρίθμητα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή