Αστυπάλαια: Η Δωδεκανήσια που αγαπάμε

Αστυπάλαια: Η Δωδεκανήσια που αγαπάμε

Βόλτες στη Χώρα με πανσέληνο, beach hopping, χαλαροί ρυθμοί. Στην Αστυπάλαια το ελληνικό καλοκαίρι συναντά την καλύτερη εκδοχή του.

5' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσα ονειρευόμαστε όλο τον χειμώνα είναι εδώ, στην Αστυπάλαια: ουζάκια με τα πόδια μέσα στην άμμο, χορός μέχρι πρωίας στα σοκάκια της Χώρας, βουτιές από καΐκια σε γαλάζια και σμαραγδένια νερά, αμμουδιές με σκιά από αλμυρίκια. Το νησί –μια μείξη Δωδεκανήσων με Κυκλάδες, τόσο γεωγραφικά όσο και αρχιτεκτονικά– προσφέρει την επιπλέον δυνατότητα της εύκολης μετάβασης με αεροπλάνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται την υψηλή περίοδο του Αυγούστου: κράτηση τραπεζιού στα εστιατόρια, «τσιμπημένες» έως ακριβές παροχές, πολυκοσμία στα μπαρ, δυσκολία στο πάρκινγκ, όπως στα περισσότερα νησιά. Ο αέρας κοσμοπολιτισμού, όμως, και η ομορφιά της κάνουν τους πάντες να την ερωτεύονται.

Αστυπάλαια: Η Δωδεκανήσια που αγαπάμε-1
Αγνάντι στον Άη Γιάννη τον Μακρύ. © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΙΣΤΑ

Beach hopping Οι πιο δημοφιλείς παραλίες, λόγω και της εύκολης πρόσβασης, είναι το Λιβάδι και η Ανάληψη (Μαλτεζάνα), όπου θα βρείτε καλά εστιατόρια για θαλασσινά («Αστρόπελος», τηλ. 22430-61473, και «Αλμύρα», τηλ. 22430-61451, αντίστοιχα). Δημοφιλής και η Ψιλή Άμμος, την οποία όμως καλύτερα να αποφύγετε στα αυγουστιάτικα μελτέμια. Ωραίος ο Άγιος Κωνσταντίνος, με beach bar και θέα στη Χώρα, όπως και το Τζανάκι για γυμνιστές. Ο χωματόδρομος δεν αποθαρρύνει τους επισκέπτες να φτάσουν στις Βάτσες και στα Καμινάκια, δύο από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες της Αστυπάλαιας. Στο στενότερο σημείο του νησιού, το Στενό, με τα ρηχά νερά, τα αλμυρίκια και την ωραία καντίνα-ταβέρνα στην άμμο, είναι ιδανικό για πιτσιρίκια. Οι ντόπιοι θα σας υποδείξουν ως μυστικά το Μπλε Λιμανάκι και τις Πλάκες, ωστόσο τον Αύγουστο θα βρείτε αρκετό κόσμο. Τα αληθινά μυστικά είναι οι Άη Γιάννηδες, Άη Γιάννης Μακρύς και Άη Γιάννης Ρίχτης, που προσεγγίζονται από μονοπάτια και εγγυώνται μοναχικές στιγμές. Αν χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με την πεζοπορική ομάδα «Παρδαλό Κατσίκι» (τηλ. 6981-200312). 

Αστυπάλαια: Η Δωδεκανήσια που αγαπάμε-2
Μεζές και τσιπουράκι στην «Απανεμιά», στη Χώρα. © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Ντόλτσε βίτα και ιστορία Ονειρικές απογευματινές βόλτες στα σοκάκια, ανάμεσα σε κυκλαδίτικα σπίτια και αρχοντικά δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής. Η μοναδική αυτή μείξη κάνει τη Χώρα της Αστυπάλαιας μία από τις ομορφότερες του Αιγαίου, η οποία επιπλέον είναι και ήσυχη, αφού δεν έχει πολλά μαγαζιά, ενώ τα περισσότερα σπίτια έχουν αγοραστεί από ξένους. Η κίνηση βρίσκεται χαμηλότερα, στους χαρακτηριστικούς ανεμόμυλους και στην πλατεία. Ο περίπατος καταλήγει στο κάστρο των Querini του 13ου αιώνα, με τα θεμέλια των παλιών σπιτιών και τους ναούς του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς. Κατεβαίνοντας καθίστε στο μεζεδοπωλείο «Απανεμιά» (τηλ. 22430-62190), σε ένα απίθανο σποτ στα σοκάκια, για νόστιμους μεζέδες, ή πιείτε ένα ποτό στο παρεΐστικο μπαρ «Κάστρο» (τηλ. 6946-761230). 

Αστυπάλαια: Η Δωδεκανήσια που αγαπάμε-3
Ντόπια τυριά από το τυροκομείο «Κωσταδιός». © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Μακαρούνες με τυρί Υπάρχουν και ψάρια, και θαλασσινά, και ντόπιο κατσικάκι, όμως το πιάτο-όνειρο είναι τα… μακαρόνια με τυρί! Πρόκειται για τα χειροποίητα ζυμαρικά μακαρούνες και ταραχτές, που μαγειρεύονται με το τοπικό τυρί χλωρή και με ζαφορά, η οποία φύεται σε διάφορα σημεία του νησιού. Τα ωραιότερα θα τα γευτείτε στο εστιατόριο «Άγονη Γραμμή» (τηλ. 22430-62102). Με τα ίδια υλικά και προσθήκη μελιού φτιάχνονται και τα πουγκιά, που θα βρείτε και σε αρκετά καφέ. Γενικά τα τυριά του νησιού είναι πολύ ξεχωριστά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το τυροκομείο «Κωσταδιός» (τηλ. 6982-710698), ενώ εδώ εδρεύει και η μονάδα «Ηλιάνα», που φτιάχνει τα περίφημα αστυπαλίτικα παξιμάδια με ρίγανη, θυμάρι, χλωρή ή σαφράν. 

Αστυπάλαια: Η Δωδεκανήσια που αγαπάμε-4
Βουτιά στην παραλία Τζανάκι. © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Σκηνικό από τα παλιά Μια ενδιαφέρουσα βόλτα είναι στο Μέσα Νησί, μακριά από την πολυκοσμία, σε άγονα τοπία με ξερολιθιές, ξωκλήσια και κατσίκια και άγριες παραλίες που απαιτούν λίγη πεζοπορία. Εκεί βρίσκεται το Βαθύ: ο παλιός οικισμός με τον τεράστιο κόλπο που μοιάζει με λιμνοθάλασσα και ενδείκνυται για αγκυροβόλιο, αλλά όχι για κολύμπι. Υπάρχουν μάντρες με ζώα, λίγα σπιτάκια, κατάλοιπα από τα παλιά ασβεστοκάμινα και θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ωστόσο όσοι φτάνουν έως εδώ είναι για τη self-service ταβέρνα «Γαλήνη» (τηλ. 22430-61201). Με την κυρία Μαρία στην κουζίνα να τηγανίζει τα ολόφρεσκα ψάρια και να σας φωνάζει από το παραθυράκι να τα πάρετε, θα νιώσετε σαν να είστε στο εξοχικό σας.

Αστυπάλαια: Η Δωδεκανήσια που αγαπάμε-5
Μια βόλτα με σκάφος στα γύρω νησάκια θα σας μείνει αξέχαστη. © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ

Πειρατές για μία μέρα Στα λιμανάκια της Μαλτεζάνας ή του Πέρα Γιαλού θα βρείτε καΐκια και εκδρομικά σκάφη για την απόλυτη καλοκαιρινή εξόρμηση. Πριβέ ή ομαδικά απολαμβάνετε βουτιές στον Κόκκινο Γκρεμό με τις σπηλιές, σε ερημικές παραλίες και στα νησάκια Κουτσομύτης και Κουνούπες. Διασημότερες, και όχι άδικα, οι Κουνούπες με τη χρυσή αμμουδιά, όπου αν δεν έχει κόσμο νιώθεις σαν να είσαι στον Παράδεισο. Λειτουργεί μάλιστα και μια καντίνα με ποτά και μερικά πιάτα.

TIPS

❱❱ Στην παραλία Βάτσες υπάρχει μια ωραία καντίνα-beach bar. Έχετε κατά νου πως το κινητό σας εδώ δεν θα έχει σήμα. 
❱❱ Στην παραλία Καμινάκια ελάτε το απόγευμα που φεύγουν οι επισκέπτες και κατόπιν καθίστε για φαγητό στη «Λίντα» (τηλ. 6932-610050), που σερβίρει πιάτα με δικές της πρώτες ύλες: κρέατα, τυριά, κρασί, ζαρζαβατικά. Δεν θα έχουν μείνει πολλά πιάτα ημέρας, αλλά θα απολαύσετε την ησυχία. 
❱❱ Αν το ξενυχτήσετε, περιμένετε την ανατολή του ηλίου στη Χώρα, που βάφεται ροζ, με τις κουρούνες να ακούγονται απόκοσμα στην απόλυτη ησυχία. Αν πετύχετε πανσέληνο, καθίστε στο μπαρ «Στη θέα» (τηλ. 6931-144806) για να δείτε το φεγγάρι να ανατέλλει πάνω από το Κάστρο. 
❱❱ Στο ιστορικό μπαρ «Άρτεμις» οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπουν τον υπερβολικό συνωστισμό. Για να μπορέσετε να μπείτε, το μυστικό είναι να έρθετε πριν από τα μεσάνυχτα (ανοίγει στις 22.00). 
❱❱ Κινηθείτε «πράσινα»: στο νησί λειτουργούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ενοικιάζονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα (από 50 ευρώ την ημέρα στις αρχές Ιουλίου συν 20 ευρώ ανά κατηγορία αργότερα). Ηλεκτρικά ποδήλατα θα νοικιάσετε από το «Astypalea bicycle rental» (30 ευρώ/μέρα, τηλ. 22430-61935, astypalea.bike). 

Αστυπάλαια: Η Δωδεκανήσια που αγαπάμε-6
Άποψη της Χώρας της Αστυπάλαιας, που είναι από τις ωραιότερες του Αιγαίου. © AFP / VISUALHELLAS.GR

ΔΙΑΜΟΝΗ

Η ξενοδοχειακή υποδομή της Αστυπάλαιας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 70% της πληρότητας, παρά τις υψηλές τιμές του Αυγούστου. Μια καλή λύση είναι να μείνετε στο Λιβάδι ή στη Μαλτεζάνα και όχι στη Χώρα. Εξαιρετική value-for-money επιλογή το Kallichoron country houses (τηλ. 22430-61935, kallichoron.gr, από 80 ευρώ χωρίς πρωινό) στο Λιβάδι: δύο ολοκαίνουργια σπιτάκια-μέλη του βραβευμένου «πράσινου» ξενοδοχείου «Kallichoron Art Boutique hotel» στη Χώρα, με το φημισμένο πρωινό, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε στο ταρατσάκι της μονάδας, όπου και αν διαμένετε. Το Vithos Seaside Aparthotel (τηλ. 22430-61880, vithosapartments.gr, από 90 ευρώ χωρίς πρωινό), στον Πέρα Γιαλό, έχει επίσης πολύ προσεγμένα στούντιο και διαμερίσματα. Δείτε ακόμη το ωραίο Hotel Castillio (τηλ. 6974-314545, castillio.gr, από 60 ευρώ με πρωινό) στη Μαλτεζάνα και τα αξιοπρεπέστατα Evdokia’s Rooms (τηλ. 22430-61935, evdokiasrooms.gr, από 50 ευρώ χωρίς πρωινό) στο Λιβάδι και στη Χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή