Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές

Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές

Δίνουμε τον λόγο στους ειδικούς και τους ζητούμε να μοιραστούν μαζί μας ιδέες και προτάσεις για αξέχαστες καλοκαιρινές εξορμήσεις.

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπύρος Πέγκας
Ιδρυτής και CEO της Wise Ram

Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές-1Η καλοκαιρινή Ελλάδα έχει πολλές ομορφιές που οφείλουν να προβληθούν. Δεν αγαπούν όλοι οι τουρίστες αποκλειστικά τις παραλίες. Για παράδειγμα, με ορμητήριο τα Γιάννενα μπορεί κανείς να περάσει ένα ολόκληρο δεκαήμερο με εμπειρίες βουνού και θάλασσας, πολυπολιτισμικής κληρονομιάς και μοναδικής γαστρονομίας. Επιπρόσθετα, μπορεί να επιλέξει μια ξεχωριστή διαμονή-εμπειρία, από τα μικρά –και πολλά πια– μπουτίκ καταλύματα εντός του Κάστρου μέχρι τα μεγάλα τύπου urban resort ξενοδοχεία της λίμνης.

Η Καστοριά θυμίζει ιταλικό Τιρόλο και ελβετικό θέρετρο με την απαράμιλλη ομορφιά της. Με τον βυζαντινό πλούτο της και την αίσθηση ελληνικού hygge που αποπνέει. Και όλα αυτά στο ένα πέμπτο των ελβετικών και δανέζικων τιμών! Είναι το πιο value for money μέρος στη Δυτική Μακεδονία, με δυνατότητα εκδρομών σε όμορφα οινοποιεία και εξαιρετικά εστιατόρια, όπως ο «Κοντοσώρος», και πληθώρα οικογενειακών δραστηριοτήτων στις  Πρέσπες ή μαζί με τον Αρκτούρο. 

Τέλος, οι ακτές της Πιερίας προσφέρουν με τα καθαρά νερά τους και τις γαλάζιες τους σημαίες πολυποίκιλες ευκαιρίες για αξέχαστες διακοπές δίπλα στη θάλασσα περίπου με το μισό κόστος από κάποιες (υπερτιμημένες) ακτές και resorts της απέναντι όχθης του Θερμαϊκού. Οι ορεινοί οικισμοί του Δήμου Δίου-Ολύμπου εξασφαλίζουν απογευματινή και βραδινή δροσιά στις παρυφές του Ολύμπου με όμορφες οινικές εμπειρίες κάτω από τα πλατάνια («Κτήμα Κούρτη» ή «Κτήμα Καρασίμου») και γαστρονομικές ή νυχτερινές απολαύσεις, όπως στο «Γαστροδρόμιο» και στην «Ντίσκο Ρωμέικο» του Λιτοχώρου ή στα γραφικά ταβερνάκια του Παλαιού Παντελεήμονα. 

Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές-2
Όψη της Σαντορίνης που δύσκολα βλέπουν πια οι επισκέπτες του καλοκαιριού. © Xuan Nguyen / Unsplash

Peter Greenberg
Ταξιδιωτικός δημοσιογράφος, δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς «The Travel Detective»

Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές-3Ο παγκόσμιος τουρισμός βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάκαμψης, όχι από επιχειρηματική πλευρά, αλλά από την άποψη της κοινής λογικής. Υπάρχει εμμονή με την ανάκτηση των χαμένων εσόδων του 2020 και του 2021, κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες να έχουν κακές εμπειρίες. Παντού θα υπάρχει πολύς κόσμος. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι μας προσφέρεται φέτος, αλλά και τι θα μας προσφέρεται το 2023, ώστε σύντομα να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τα ταξίδια με έναν πιο ρεαλιστικό και ειλικρινή τρόπο. 

Το πραγματικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα –και προϋπήρχε της πανδημίας– είναι ότι δεν έχουμε στοχαστεί πάνω στο γιατί την επιλέγουμε ως προορισμό – και το λέω αυτό σε σχέση και με την εποχικότητα. Γιατί να πάω στην Ελλάδα; Μόνο για τη θάλασσα; Ή και για τον πολιτισμό, την ιστορία, τους ανθρώπους, το φαγητό ως διαδικασία, παράδοση και κουλτούρα; Όλα αυτά η Ελλάδα τα προσφέρει και τον Σεπτέμβριο, ο οποίος είναι μαγικός μήνας οπουδήποτε στη Μεσόγειο. Δεν πρέπει απλώς να επεκτείνουμε τη σεζόν, αλλά να την καταργήσουμε εντελώς. Να δίνουμε στους ανθρώπους επιτακτικούς λόγους να ταξιδέψουν τον Νοέμβριο και τον Ιανουάριο. Και να με πλήρωναν, εγώ δεν θα έκανα διακοπές στην Ελλάδα τον Αύγουστο. 

Αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να ταξιδέψετε τον Αύγουστο, σκίστε τις λίστες με τους πιο hot προορισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαλέξτε ένα μέρος στο οποίο κανείς δεν θέλει να πάει και πηγαίνετε εκεί. Τα εισιτήρια θα είναι πιο φθηνά, οι ντόπιοι χαρούμενοι που θα σας δουν και θα μπορέσετε πραγματικά να γνωρίσετε την κουλτούρα και την ιστορία του τόπου. Πριν από 20 χρόνια, μιλούσα στους φίλους μου για τη Μήλο και μου απαντούσαν «Τι είναι η Μήλος; Γιατί να πάω εκεί;», επειδή στο μυαλό τους είχαν μόνο τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο. Κοιτάξτε τα νησιά στα οποία δεν θέλουν να πάνε οι πολλοί και αφήστε τα πιο δημοφιλή για τον Σεπτέμβριο ή για τον επόμενο Μάιο. Εναλλακτικά, κινηθείτε στα ορεινά και σε όλα αυτά τα εκπληκτικά χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των ελληνικών βουνών. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι θέλουν να βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα το καλοκαίρι, αλλά ένα ταξίδι στο βουνό γεμάτο ουσιαστικές εμπειρίες είναι κάτι που, αν το κάνετε μία φορά, σίγουρα θα θέλετε να το επαναλάβετε. Είμαστε δέσμιοι της συνήθειας, ήρθε η στιγμή να γίνουμε πιο δημιουργικοί. 

Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές-4
Το ακρωτήρι Αμάραντος στη Σκόπελο. © VISUALHELLAS.GR

Melissa Douglas
Δημιουργός του ταξιδιωτικού blog High Heels and a Backpack 

Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές-5Η Σκιάθος μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές από τα νησιά των Σποράδων, αλλά δεν είναι το μόνο όμορφο νησί. Η Σκόπελος και η Αλόννησος είναι εξίσου όμορφες και υποδέχονται λιγότερους τουρίστες. Ταξιδέψτε με πλοίο από το λιμάνι του Βόλου στη Χώρα της Σκοπέλου και απολαύστε τα μονοπάτια πεζοπορίας, τις παραλίες και τα χωριά της. Αποφύγετε τις διάσημες παραλίες Καστάνη και Μηλιά για τις λιγότερο γνωστές Αρμενόπετρα και Λιμνονάρι. Σταματήστε για brunch και freddo espresso στο μικρό χωριουδάκι του Αγνώντα και ακολουθήστε το χωμάτινο μονοπάτι κοντά στο Ακρωτήρι Αμάραντος, όπου θα συναντήσετε τις πιο εντυπωσιακές φυσικές πισίνες. Όσοι λιγοστοί κάνουν την προσπάθεια να περιπλανηθούν στο δάσος ανταμείβονται με χώρους κολύμβησης αποκλειστικά δικούς τους. 

Κοντά στη Χώρα ξεκινά ένα όμορφο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει μέσα από τα δάση στα ξεχασμένα πειρατικά νεκροταφεία στα Σεντούκια. Οι τέσσερις λαξευτοί τάφοι στην κορυφή του βράχου χρονολογούνται από το 500 π.Χ. και ο θρύλος λέει ότι κάπου εδώ υπάρχει ακόμα ένας ξεχασμένος θησαυρός. Από εδώ θα έχετε την καλύτερη θέα στις Σποράδες και σε μια μέρα με καθαρό ορίζοντα θα διακρίνετε μέχρι και το Άγιον Όρος. Όσον αφορά τη διαμονή, προτείνω να εξετάσετε επιλογές σε λιγότερο προβεβλημένα χωριά, όπως ο Στάφυλος, το Νέο Κλήμα, το Παλιό Κλήμα και η Γλώσσα.

Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές-6
Μαθήματα μαγειρικής στη Φάρμα Καραΐσκου στην Πορταριά Πηλίου. © ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΤΙΜΑΝΤΟ

Στέφανος Addimando
Ταξιδιωτικός φωτογράφος

Ιδέες και προτάσεις από 4 ειδικούς για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές-7Αναζητήστε εμπειρίες – ήρθαν για να μείνουν και αλλάζουν τον τρόπο που ταξιδεύουμε. Μας φέρνουν πιο κοντά στις ρίζες και στα ένστικτά μας, μας βοηθούν να έρθουμε σε επαφή με τη γη που πατάμε, το φαγητό που τρώμε, τον αέρα που αναπνέουμε, τις παραδόσεις που τηρούμε. Μια τέτοια εμπειρία προσφέρει στο Πήλιο η οικογένεια Καραΐσκου στην επισκέψιμη, θεματική φάρμα Karaiskos Farm της Πορταριάς. Θα περιηγηθείτε στα μποστάνια και στους κήπους της, θα φτιάξετε χορτόπιτα με άγρια χόρτα και μυρωδικά που θα έχετε συλλέξει εσείς. Με τις εποχικές πρώτες ύλες της τροφοδοτεί και το εστιατόριο του ξενοδοχείου Kritsa Gastronomy Hotel, κάτω από τον τεράστιο, πανάρχαιο πλάτανο στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς. 

Οι Λειψοί, το λατρεμένο από τους Ιταλούς ακριτικό αυτό νησί των Δωδεκανήσων, παραμένουν σχετικά άγνωστοι στον  Έλληνα, ένα καλά κρυμμένο διαμάντι. Λογικό, καθώς προσεγγίζεται από Αθήνα μέσω 10ωρου ταξιδιού με το καράβι ή από την Ικαρία. Προτείνω ανεπιφύλακτα τη θαλάσσια βόλτα με το σκάφος και την εξερεύνηση των 24 βραχονησίδων. Στάση για βουτιά στο Μαράθι και στο Ασπρονήσι, φαγητό στους Αρκιούς. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Οινοποιείο Λειψών για να δοκιμάσετε το γλυκό ερυθρό κρασί Φωκιανό, που λέγεται ότι εισήγε το Βατικανό από το νησί. 

Με το καλοκαίρι στο βουνό να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, το ξενοδοχείο Montanema κοντά στο Μουζάκι Καρδίτσας προσφέρει μια ολιστική εμπειρία για τον επισκέπτη που επιθυμεί να βρει το ησυχαστήριό του. Χτισμένο μέσα στο φαράγγι του Ανθοχωρίου στα Άγραφα, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από ένα σωρό μονοπάτια που οδηγούν στο βουνό, στο πυκνό ελατοδάσος και στην κοντινή λίμνη Πλαστήρα. Πεζοπορήστε, μαζέψτε τα πιο αρωματικά φυτά που θα συναντήσετε και δημιουργήστε σαπούνια στο εργαστήρι σαπωνοποιίας του ξενοδοχείου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή