Στο Πήλιο όλοι περνούν καλά

Στο Πήλιο όλοι περνούν καλά

Συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, με μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους, το Πήλιο επιφυλάσσει μοναδικές καλοκαιρινές στιγμές.

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι το πρώτο μέρος που έρχεται στο μυαλό κάποιου όταν σκέφτεται καλοκαιρινές διακοπές. Και όμως το Πήλιο δέχεται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, τη θερινή περίοδο. Το ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα δεν είναι ο μόνος λόγος. Οι παραλίες του ανατολικού και του νότιου Πηλίου έχουν αρχίσει να χαρτογραφούνται από ταξιδιωτικά περιοδικά και να μπαίνουν στις λίστες με τις ωραιότερες παραλίες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η πληθώρα των προσφερόμενων δραστηριοτήτων προσελκύει από οικογένειες που εκτιμούν τις μεγάλες και ευρύχωρες παραλίες μέχρι παρέες νεαρών που αναζητούν την περιπέτεια στις πεζοπορίες και στα extreme sports. Η μεγάλη έκτασή του δίνει επίσης δυνατότητα επιλογής – από το νότιο Πήλιο για ησυχία και το ανατολικό για την εγγύτητα στις παραλίες μέχρι το κεντρικό Πήλιο, αν δεν σας νοιάζει τόσο πολύ η απόσταση από τη θάλασσα. 

Στο Πήλιο όλοι περνούν καλά-1
Η παραλία Φακίστρα, προσβάσιμη και με μονοπάτι από την Τσαγκαράδα.© Getty Images / Ideal Image

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΙΣΤΑ 

Περπατώντας στη δροσιά Το Πήλιο είναι γνωστό για το πυκνό δίκτυο μονοπατιών του, τα οποία χρησιμοποιούσαν πριν από την κατασκευή του οδικού δικτύου οι ντόπιοι για τις μετακινήσεις τους. Από την Τσαγκαράδα ξεκινούν εύκολες και κατηφορικές πεζοπορικές διαδρομές και προς την παραλία Φακίστρα και προς την Νταμούχαρη. Ξεκινήστε νωρίς το πρωί, για να αποφύγετε την πολλή ζέστη. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της Τσαγκαράδας – θα περπατάτε κάτω από πλατάνια και καστανιές. 

Στο Πήλιο όλοι περνούν καλά-2
Διάσχιση φαραγγιού και απολαυστικές βουτιές σε δροσερά νερά περιλαμβάνει το canyoning. © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Πάμε φαράγγι Το Πήλιο είναι ιδανικό και για canyoning, τη διάσχιση δηλαδή φαραγγιών. Το κρύο νερό που πηγάζει από το βουνό και το μοναδικό φυσικό τοπίο θα σας αναζωογονήσουν και θα κάνουν την εμπειρία αξέχαστη. Απευθυνθείτε στους έμπειρους οδηγούς του Canyoning Mountain Escapes (Τσαγκαράδα, τηλ. 6932-418001, mountainescapes.gr).

Στο Πήλιο όλοι περνούν καλά-3
Η παραλία του Μυλοποτάμου στην ανατολική πλευρά του Πηλίου. © SHUTTERSTOCK

Βουτιές στο Αιγαίο Ο Μυλοπόταμος είναι από τις πιο γνωστές παραλίες του Πηλίου και ο μεγάλος βράχος με την τρύπα που κόβει την παραλία στα δύο είναι το ιδανικό σημείο για selfies. Στη Φακίστρα θα πάτε αν σας αρέσουν το άγριο τοπίο και οι μη οργανωμένες παραλίες, ενώ στο Χορευτό και στους Αγίους Σαράντα θα εκτιμήσετε το μεγάλο μήκος τους, άρα και την απουσία συνωστισμού όσο κόσμο και αν έχουν. 

Στο Πήλιο όλοι περνούν καλά-4
Ο τεράστιος πλάτανος στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, στην Τσαγκαράδα. © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Κάτω από τα πλατάνια Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, εσείς θα αναζητάτε τον πλάτανο. Σχεδόν όλα τα χωριά του Πηλίου έχουν κεντρικές πλατείες γεμάτες αιωνόβια πλατάνια και αυτό είναι το ιδανικό σημείο για να περάσετε τα μεσημέρια του καλοκαιριού, πίνοντας τον καφέ ή απολαμβάνοντας το γεύμα σας στη Βυζίτσα, στις Μηλιές, στην Πορταριά και στην Αγία Παρασκευή στην Τσαγκαράδα. 

Στο Πήλιο όλοι περνούν καλά-5
Περιποιημένα πιάτα σερβίρει ο «Χαμένος Μονόκερος». © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Όλοι τρώμε στην Τσαγκαράδα Η Τσαγκαράδα είναι το μέρος όπου θα πηγαίνετε για φαγητό. Σημειώστε τον «Ίταμο» στους Αγίους Ταξιάρχες (τηλ. 24260-49583), τον «Παράδεισο» (τηλ. 24260-49209) και τον «Χαμένο Μονόκερο» στην Αγία Παρασκευή (τηλ. 24260-49930).

TIPS 

❱❱ Το μονοπάτι στην αριστερή πλευρά της παραλίας Χορευτό οδηγεί σε δύο μαγικές παραλίες, της Παρίσαινας και της Ανάληψης. Η πρώτη, μεγάλη και αμμουδερή με ψιλή άμμο, λεπτό βοτσαλάκι και πλούσια βλάστηση, η δεύτερη μικρότερη με καταγάλανα νερά. Και οι δύο θα έχουν λιγότερο κόσμο από τις υπόλοιπες πιο φημισμένες παραλίες της περιοχής.
❱❱ Ανοίγει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι κοινό μυστικό ανάμεσα στους ντόπιους και τους συχνούς επισκέπτες. Η ταβέρνα «Τα 5 Πλατάνια» (τηλ. 24260-32140) στο χωριό Άγιος Δημήτριος έχει πεντανόστιμα και καλοψημένα κρεατικά.
❱❱ To «Ανάποδο Πλατάνι» (τηλ. 6971-942152), που βρίσκεται στη λιγότερο γνωστή πλατεία της Αγίας Κυριακής στην Τσαγκαράδα, θα το εντοπίσετε με κόπο και μόνο με GPS. Κάτω από τα δέντρα σερβίρει επιλεγμένα κρασιά από όλη την Ελλάδα και ένα μικρό μενού φαγητού.   

ΔΙΑΜΟΝΗ

Το Πήλιο διαθέτει πληθώρα επιλογών διαμονής –ξενοδοχεία, ξενώνες, διαμερίσματα και απλά, οικονομικά προσιτά δίκλινα– και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα καταλύματα. Εδώ δεν δραστηριοποιούνται μεγάλα τουριστικά πρακτορεία ούτε γίνονται εύκολα μαζικές κρατήσεις, καθώς δεν λειτουργούν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Μπορεί ωστόσο να χρειαστεί να ψάξετε λίγο παραπάνω, επειδή τα περισσότερα ξενοδοχεία και ξενώνες διαθέτουν περιορισμένο αριθμό δωματίων. Οι τιμές ξεκινούν από 40-50 ευρώ το δίκλινο τον Ιούλιο και αυξάνονται κατά 10-20 ευρώ τον Αύγουστο. Όσο αυξάνονται οι διανυκτερεύσεις, τόσο μειώνονται και οι τιμές. 

Προτιμήστε τους παραλιακούς οικισμούς του Άη Γιάννη και του Χορευτού για να είστε ακριβώς πάνω στο κύμα, τα χωριά του ανατολικού Πηλίου Τσαγκαράδα, Μούρεσι και Κισσό για να βρίσκεστε σχετικά κοντά στη θάλασσα, ενώ καλή επιλογή είναι και η Ζαγορά. 

Στο Καλντερίμι Country House (Μούρεσι, τηλ. 24260-49453, kalderimihotel.gr, από 80 έως 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) θα ευχαριστηθείτε το πλούσιο πρωινό και τη θέα στο Αιγαίο. Τα επτά καλαίσθητα δωμάτια απλώνονται γύρω από τη λουλουδιασμένη αυλή, έχουν όλες τις ανέσεις και ανάμεσά τους θα βρείτε και ένα μεγαλύτερο, που μπορεί να φιλοξενήσει τετραμελή οικογένεια. Στον παραδοσιακό ξενώνα Αμάλθεια (Τσαγκαράδα, τηλ. 24260-49400, amalthia-pelion.gr, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν, ενώ ο εξωτερικός χώρος με την πισίνα είναι ιδανικός για τα απογεύματα. Η κοντινότερη παραλία, αυτή του Μυλοποτάμου, απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή