Η Νάξος έχει «όλο το πακέτο»

Η Νάξος έχει «όλο το πακέτο»

Με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις διαμονής, όμορφα χωριά και στιβαρή γαστρονομική παράδοση, η Νάξος είναι σταθερή αξία στις διακοπές μας.

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη και ζωντανή, ανεξάρτητα από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες της, με σημαντική αυτάρκεια σε παραγωγή, αμέτρητες παραλίες, ορεινά χωριά και σπουδαία μνημεία, η Νάξος «έχει όλο το πακέτο» και είναι ιδανική για όσους δεν αρκούνται στα λίγα. «Παλιά καραβάνα» στον τουρισμό, διαθέτει πληθώρα καταλυμάτων και εστιατορίων για όλα τα βαλάντια και γούστα. Ταπεινά ταβερνεία συνυπάρχουν με γκουρμέ εστιατόρια, surfers από όλο τον κόσμο με ελληνικές οικογένειες και λάτρεις της ιστορίας με οπαδούς του bar hopping. 

Η Νάξος έχει «όλο το πακέτο»-1
Με καγιάκ θα ανακαλύψετε απίθανες παραλίες μόνο για σας. © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΛΙΣΤΑ 

Ενετική αύρα Τη βόλτα στην περίφημη Πορτάρα του Ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ. την κάνουν όλοι. Όμως η ομορφιά της πόλης της Νάξου κρύβεται στα σοκάκια της παλιάς αγοράς, του Μπούργου, και κυρίως στο κάστρο της. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τον Μάρκο Σανούδο ως έδρα του περίφημου Δουκάτου του Αρχιπελάγους. Θα μπείτε στο εσωτερικό του από την Τρανή Πόρτα ή τα δύο Παραπόρτια και θα δείτε αρχοντικά κτίρια με ενετικά οικόσημα και ενσωματωμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, ωραίες εκκλησίες αλλά και την προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου (καθημερινά 09.00-13.30, εκτός Τρίτης), το βασικό κτίριο του οποίου επισκευάζεται. 

Η Νάξος έχει «όλο το πακέτο»-2
Άποψη του χωριού Κόρωνος, που συνδέθηκε απόλυτα με τη σμύριδα. © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Τα χωριά της σμύριδας Τα ομορφότερα χωριά της Νάξου είναι η Απείρανθος και η Κόρωνος, κέντρα της εξαγωγής της ναξιώτικης σμύριδας τον 20ό αιώνα. Ο περίπατος στις μαρμαρόστρωτες ρύμνες της Απειράνθου, ανάμεσα στα κάτασπρα σπίτια, θα σας προσφέρει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του καλοκαιριού. Παρατηρήστε τα μαρμάρινα θυρώματα και τα εντυπωσιακά στιαστά, δείτε τα μουσεία της και στήστε αυτί για να ακούσετε την ντοπιολαλιά, τις ρίμες και τα κοτσάκια που σκαρώνουν οι ντόπιοι. Στην Κόρωνο χαθείτε στα δαιδαλώδη κάτασπρα σοκάκια και στις σκάλες, πιάστε την κουβέντα στους ντόπιους για να σας πουν για το σμυρίγλι και τη ζωή στα ορυχεία και απολαύστε μαμαδίστικα πιάτα στην «Πλάτσα» (τηλ. 22850-51243). Το σούρουπο καταλήξτε οπωσδήποτε στον παραθαλάσσιο οικισμό της Μουτσούνας, όπου βρίσκεται η σκάλα φόρτωσης, και απολαύστε το κινηματογραφικό σκηνικό.  

Η Νάξος έχει «όλο το πακέτο»-3
Για kitesurf όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Μικρή Βίγλα. © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Η θάλασσα δεν είναι μόνο για κολύμπι Άγιος Γεώργιος, Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, Πλάκα, Ορκός, Μικρή Βίγλα· από την πόλη έως το ακρωτήρι Κουρούπια με τους αμμόλοφους και το κεδροδάσος, η νοτιοδυτική ακτογραμμή της Νάξου μοιάζει με μια συνεχόμενη παραλία – βραβευμένη, με αμμουδιά, beach bars και σχολές θαλάσσιων αθλημάτων. Αντίθετα, νότια και ανατολικά θα βρείτε πιο ήσυχες παραλίες, χωρίς οργάνωση και κοσμικότητα. Επιλέξτε τη Λαγκούνα, γιατί εκεί μπορείτε να μάθετε με απόλυτη ασφάλεια windsurf από τον πρωταθλητή Σταμάτη Προμπονά (Laguna Beach Park, τηλ. 6972-426905), τη Μικρή Βίγλα για την πολυεθνική μικροκοινωνία που στήνεται στην παραλία με kitesurfers από όλο τον κόσμο (Νaxos Kitelife, τηλ. 6906-205807, naxoskitelife.com) και την Πλάκα για να κλείσετε τη μέρα στο ιδιαίτερο εστιατόριο «Tortuga» (τηλ. 22850-44300). Για μια πραγματική θαλασσινή εμπειρία σε απάτητες παραλίες και σπηλιές επιλέξτε μια ημερήσια βόλτα με καγιάκ με τον Μανώλη Λουδάρο (Οceanus Kayaking, τηλ. 6980-701092, oceanuskayaking.com).

Η Νάξος έχει «όλο το πακέτο»-4
Εντός του ναού της Παναγίας Δροσιανής. © VISUALHELLAS.GR

Ο Μυστράς του Αιγαίου Περισσότεροι από 100 τοιχογραφημένοι βυζαντινοί ναοί βρίσκονται στις εξοχές της Νάξου. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν το νησί «πινακοθήκη βυζαντινής αγιογραφίας», αφού οι τοιχογραφίες των ναών φιλοτεχνήθηκαν αδιάκοπα από την Παλαιοχριστιανική Περίοδο έως τον 13ο αιώνα. Πιο εντυπωσιακά σύνολα θα δείτε γύρω από το Χαλκί – επιλέξτε την Παναγία Πρωτόθρονη ή τον Άγιο Γεώργιο Διασορίτη στο Χαλκί και την Παναγιά Δροσιανή στη Μονή. Το πολιτιστικό σαφάρι στη Νάξο όμως δεν τελειώνει εδώ. Βάλτε στο πρόγραμμα τους διάσημους Κούρους στις Μέλανες και στον Απόλλωνα, το Ιερό της Δήμητρας (καθημερινά 08.30-15.00, εκτός Τρίτης) και τους ενετικούς πύργους από την εποχή που η Νάξος ήταν έδρα του δουκάτου του Αιγαίου. 

Η Νάξος έχει «όλο το πακέτο»-5
Στο ταβερνάκι «Πλάτσα», στην υπέροχη Κόρωνο. © ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Αληθινές γεύσεις Φημισμένα τυριά, εξαιρετικά κρέατα, ονομαστές πατάτες αλλά και θαλασσινά, κηπευτικά, εσπεριδοειδή. Οι Αξιώτες καλλιεργούν ακόμα τη γη, εκτρέφουν ζώα και παρασκευάζουν τοπικά προϊόντα. Θα τα δοκιμάσετε σε ταβέρνες και εστιατόρια που προσέχουν τις πρώτες ύλες τους, σαν την «Αξιώτισσα» (τηλ. 22850-75107) στο Καστράκι, του «Βασιλαρακιού» (τηλ. 22850-32088) στον Κινίδαρο, την «Πλατιά» (τηλ. 22850-62617) στη Γαλήνη, τον «Πλάτανο» (τηλ. 22850-31038) στο Φιλότι και το «Πέραμα» (τηλ. 22850-41970) στον Άγιο Προκόπιο. Αν κάτι αξίζει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας, είναι τα τυριά: γραβιέρα, αρσενικό (κεφαλοτύρι), ανθότυρο, μυζήθρα (ξινή και γλυκιά), τουλουμοτύρι, ξύγαλο κ.ά., τα οποία θα βρείτε στα τυροκομεία του νησιού.

Η Νάξος έχει «όλο το πακέτο»-6
Οι νύχτες στη Χώρα είναι ζωηρές.© ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

TIPS 

❱❱ Τα απογεύματα στη Χώρα κινείσαι δύσκολα στα σοκάκια από την πολυκοσμία και ο παραλιακός δρόμος στο λιμάνι κλείνει για τα αυτοκίνητα. Προτιμήστε να έρθετε νωρίς το πρωί – μέχρι τις 11.00 που πιάνει η ζέστη ή φροντίστε να έχετε φύγει έως τις 19.00. 
❱❱ Η κίνηση στους δρόμους είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ειδικά στη δυτική ακτογραμμή, από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, μηχανάκια και γουρούνες. Γενικά το οδικό δίκτυο δεν είναι ό,τι καλύτερο – να είστε λοιπόν προσεκτικοί στην οδήγηση. 
❱❱ Αναζητήστε το πρόγραμμα του πολιτιστικού Φεστιβάλ Νάξου, οι δράσεις του οποίου φιλοξενούνται στον Πύργο Μπαζαίου και δίνουν μια καλή ευκαιρία για επίσκεψη στο μνημείο.   
❱❱ Στα μελτέμια αποφύγετε τις παραλίες του βορειοδυτικού τμήματος, γιατί η θάλασσα έχει ρεύματα και γίνεται επικίνδυνη.   

ΔΙΑΜΟΝΗ

Η Νάξος έχει μεγάλη ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό και η πληρότητά της επιτυγχάνεται από νωρίς. Οι κρατήσεις μάλιστα ξεκινούν από τα Χριστούγεννα. Η πληθώρα των επιλογών, από υποτυπώδη ενοικιαζόμενα δωμάτια έως πολυτελή resorts, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στην ανεύρεση καταλύματος. Καλύτερες τιμές θα βρείτε εκτός τουριστικών περιοχών, όπως συμβαίνει σε όλα τα νησιά, αλλά ειδικά στη Νάξο μετράει και το σημείο. Μονάδες, για παράδειγμα, που βρίσκονται στην τουριστική μεν Χώρα αλλά σε λιγότερο όμορφα σημεία της, επάνω σε κεντρικούς δρόμους ή μακριά από παραλίες, κάνουν ειδικές προσφορές όσο περνούν οι μέρες και δεν πετυχαίνουν πληρότητα. Επιπλέον, πετυχαίνετε καλές τιμές τηλεφωνικά και για πολυήμερη διαμονή, αλλά λάβετε υπόψη σας ότι οι τιμές αλλάζουν ανά 15ήμερο. Στη Στελίδα, καλή επιλογή είναι το Naxos Palace Hotel (τηλ. 22850-29133, naxospalacehotel.com, από 95 ευρώ με πρωινό), το Naxos Magic Village (τηλ.22850-26590, naxosmagicvillage.com, από 70 ευρώ με πρωινό) και τα studios Ακρόλιθος (τηλ. 6986-846319, από 80 ευρώ). Λίγο έξω από τη Χώρα, στα Αγκίδια, θα βρείτε τα studios Perivoli (τηλ. 6986-566738, perivolinaxos.gr, από 100 ευρώ) και στην Απείρανθο τα διαμερίσματα Imellos (τηλ. 6974-438448, από 110 ευρώ, με προϊόντα πρωινού).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή