Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι

Από τη Νάξο, τη Σύρο και την Άνδρο, έως την Καλαμάτα, τη Χαλκιδική και το Καστελλόριζο, 15 φεστιβάλ που πρωταγωνιστούν στην πολιτιστική ατζέντα του καλοκαιριού.

7' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, έως 24/7

Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει τίτλο «Ωδή στην ομορφιά» και φιλοξενεί 26 παραγωγές. Ανάμεσά τους το «Neighbours» (19/7), την πρώτη συμπαραγωγή στην ιστορία του φεστιβάλ με τον σημαντικό φορέα του σύγχρονου χορού του Λονδίνου Sadler’s Wells. Επίσης, το «Sonoma» της ισπανικής ομάδας La Veronal (22/7 και 23/7) και το σόλο «Ένα κάδρο ακόμα» της Μαρίας Δουλγέρη. Όπως πάντα, εκτός από τις παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή, στην Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και στην κεντρική πλατεία της πόλης, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει και έργα σε υπαίθριους χώρους από δημιουργούς της νεότερης γενιάς, αλλά και προγράμματα εκπαίδευσης και εργαστηρίων χορού και κίνησης που απευθύνονται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες.

kalamatadancefestival.gr

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-1

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, από 25/7 έως 2/8

Μία από τις πιο πετυχημένες διοργανώσεις κλασικής μουσικής στην Ελλάδα επιστρέφει για έκτη χρονιά, με ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και masterclasses. Απολαύστε τον Βασίλη Βαρβαρέσο (31/7), έναν από τους σημαντικότερους  Έλληνες πιανίστες, σε ένα σόλο ρεσιτάλ με έργα Bach, Chopin και Rachmaninoff και τον Ιταλό «γίγαντα» της τζαζ Enrico Pieranunzi (1/8) σε σόλο, αλλά και σε ντουέτο με τον πολύ αξιόλογο Καλαματιανό κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη.

kalamatamusicdays.com

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-2
Έργο του Νίκου Κονιάρη από την ομαδική έκθεση «Ταπισερί» στον ιστορικό Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο.

ΝΑΞΟΣ

Φεστιβάλ Νάξου, έως 2/10

Για 22η χρονιά το Φεστιβάλ Νάξου έχει ετοιμάσει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα σε ατμοσφαιρικούς χώρους του νησιού. Στον Πύργο Μπαζαίου παρουσιάζεται η πρωτότυπη εικαστική έκθεση «Ταπισερί» (έως 2/10), όπου 12 καλλιτέχνες προτείνουν νέους τρόπους υφαντικής διαδικασίας με διαφορετικά υλικά. Το φεστιβάλ συμπράττει με την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στη μουσική παράσταση «Περάσματα» (26/7) με τη Σαβίνα Γιαννάτου και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chόrεs. Τέλος, η χορευτική performance του Gabriel Gaudray-Donnio στον ναό του Διονύσου στα Ύρια (13/8) ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης.

naxosfestival.gr

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-3
«Φιλοκτήτης» στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

ΗΛΕΙΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, έως 27/8

Το φεστιβάλ που έχει ξεχωρίσει και βραβευτεί για την καλλιτεχνική ποιότητα του προγράμματός του φιλοξενεί στην 32η διοργάνωσή του μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παραγωγές του φετινού καλοκαιριού. Ο «Φιλοκτήτης» (22/7), σε σκηνοθεσία Μαρλέν Καμίνσκι, διερευνά την ανθρώπινη ηθική απέναντι στη θεϊκή βούληση, ενώ την ίδια στιγμή αναδεικνύει πώς η ομορφιά της φύσης περιβάλλει τραγικές στιγμές της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Τάσος Νούσιας, η Μαρία Πρωτόπαππα και ο Γιώργος Αμούτζας ερμηνεύουν τους κεντρικούς ήρωες του πολυεπίπεδου και γεμάτου συμβολισμούς έργου του Σοφοκλή. Ακολουθεί η «Μήδεια» του Ευριπίδη (2/8), σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια, οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη (6/8), σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη (12/8), σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, και πολλές ακόμα αξιόλογες παραγωγές.

ancientilidasfestival.com

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-4
Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου (φωτογραφία: Βαγγέλης Λουκίσας)

ΑΝΔΡΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, από 31/7 έως 24/8

Το Ανοιχτό Θέατρο της Χώρας είναι έτοιμο να φιλοξενήσει περισσότερες από 80 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Αν δεν προλάβατε την περσινή sold out παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη με τον Γιάννη Στάνκογλου, σας δίνεται η ευκαιρία να την απολαύσετε στις 9/8 κάτω από τον κυκλαδίτικο ουρανό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ομιλία της καθηγήτριας Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μαρίας Ευθυμίου (18/8) με θέμα «Αντέχοντας στον χρόνο. Τα ισχυρά σημεία του Ελληνισμού στα 3.500 χρόνια της καταγεγραμμένης Ιστορίας του», που διοργανώνει η Καΐρειος Βιβλιοθήκη.

festivalandros.gr

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-5
Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου εστιάζεται στην τοπικότητα του νησιού. 

ΣΥΡΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF), από 28 έως 31/7

Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) επιστρέφει με προβολές ταινιών, performances, βίντεο, εκπαιδευτικά εργαστήρια κ.ά. Mε κεντρικό θέμα «Τόπος», το πρόγραμμα στοχεύει να αναδείξει την τοπικότητα της Σύρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της εξελικτικής, δημιουργικής πορείας του φεστιβάλ και να προωθήσει την ιδέα ότι τα νησιά –και η Περιφέρεια γενικότερα– έχουν τη δυναμική να λειτουργήσουν ως πεδία σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και προβολής.

syrosfilmfestival.org

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-6
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

ΛΕΣΒΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, από 11 έως 19/8

Στο πρόγραμμα του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου ξεχωρίζουν οι τέσσερις συναυλίες της θεματικής «Οδύσσεια», στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή διοργάνωση. Κορυφαίοι μουσικοί από όλη την Ευρώπη θα ερμηνεύσουν στις ενότητες «Αναχώρηση», «Περιπλανήσεις», «Δοκιμασίες» και «Πηνελόπη» έργα των Johannes Brahms, Franz Schubert, Dmitri Shostakovich, Felix Mendelssohn, Max Reger, Joaquín Rodrigo, Sofia Gubaidulina, Arcangelo Corelli, Alessandro Scarlatti, Claude Debussy, Thomas Simaku, κ.ά. Το φεστιβάλ κλείνει με την «Ιθάκη», έργο των Κώστα Μαντζώρου και Νίκου Χαριζάνου, που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη και είναι η φετινή ανάθεσή του.

molyvosfestival.com

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-7
H Ουκρανή DJ Nastia στο Phaex Festival της Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Phaex Festival, από 4 έως 7/8

Περισσότεροι από 40 καλλιτέχνες της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής, όπως οι Deborah De Luca, Ilario Alicante, KAS:ST, 999999999, Nastia, Priku, και γνωστοί DJs θα πάρουν μέρος στο 1ο Phaex Festival, που θα πραγματοποιηθεί σε προνομιακές τοποθεσίες της Κέρκυρας, όπως το Παλάτι των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, το γήπεδο Golf Open Air, αλλά και πολλά κλαμπ του νησιού. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσης δραστηριότητες, σεμινάρια και συζητήσεις με θέμα τη νυχτερινή διασκέδαση και τη μουσική.

phaex.gr

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-8
7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα», στο Καστελλόριζο.

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα», από 21 έως 28/8

Συνολικά 30 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα σύνορα». Στόχος του θεσμού, όπως κάθε χρόνο, είναι να προωθήσει μέσω της κινηματογραφικής αφήγησης πρωτοποριακές δουλειές σκηνοθετών που συνενώνουν το παρελθόν με το παρόν, μελετούν γνωστά και άγνωστα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, αφηγούνται κοινές και προσωπικές ιστορίες, καταγράφουν το παρελθόν λαών και πολιτισμών, μιλούν για ζητήματα και πρόσωπα που μας έχουν απασχολήσει.

beyondborders.gr

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-9
Oι Chucho Valdés και Paquito D’Rivera επιστρέφουν στον Λόφο της Σάνης.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Sani Festival, έως 20/8

Το Sani Festival συμπληρώνει 30 χρόνια και γιορτάζει με τον αγαπημένο τενόρο του κοινού Andrea Bocelli (20/8). Στη σκηνή του Λόφου της Σάνης, που έγινε σημείο συνάντησης για πολλούς καλλιτέχνες από όλα τα είδη μουσικής, επιστρέφουν πολλοί ερμηνευτές διεθνούς εμβέλειας, όπως οι Jack Savoretti (23/7) και Bob Geldof (30/7), αλλά και Έλληνες τραγουδιστές που συμμετέχουν στην ενότητα «Greek Variations» (6/8 και 13/8).

sani-resort.com/festivals/sani-festival

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-10
«Ελένη» του Ευριπίδη στο Φεστιβάλ Θάλασσας.

Φεστιβάλ Θάλασσας, έως 27/8

Το φεστιβάλ, που συμπλήρωσε πέρυσι δέκα χρόνια, θα φιλοξενήσει φέτος στο Αμφιθέατρο των Νέων Μουδανιών σχεδόν όλες τις μεγάλες παραγωγές του καλοκαιριού. Μη χάσετε την «Ελένη» του Ευριπίδη (19/8 και 20/8), σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου και μετάφραση Παντελή Μπουκάλα. Η παράσταση, που είναι παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καταδεικνύει τη ματαιότητα του πολέμου και αποτελεί μια πολύχρωμη γιορτή για την ειρήνη. Στις 14/8, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου επιστρέφει στα καλοκαιρινά μουσικά δρώμενα έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας, για να ταξιδέψει τους θεατές με τις μελωδίες και τα τραγούδια του.

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-11
Το ορεινό φεστιβάλ της Βωβούσας μάς δείχνει  πώς να ζούμε σε αρμονία με τη φύση.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Vovousa Festival, έως 6/8

Το βιωματικό εργαστήριο της φύσης, που πραγματοποιείται στο ομώνυμο χωριό του ανατολικού Ζαγορίου, προσκαλεί και φέτος τους φίλους του να πάρουν μέρος στις καλλιτεχνικές, δημιουργικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες που διοργανώνει. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κινηματογραφικό εργαστήριο του Βασίλη Λουλέ «Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες» (30/7 έως 6/8), όπου θα δημιουργήσετε μια ομαδική ταινία μικρού μήκους υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη. Στο πλαίσιο της δράσης «Ακούγοντας τη Βωβούσα: ηχητική εξερεύνηση και ενθύμια» (4 έως 6/8) θα εξερευνήσετε ηχητικά την περιοχή, κάνοντας περιπατητικές διαδρομές με την προσοχή σας στραμμένη σε όσα ακούτε.

vovousafestival.gr

Από τη Νάξο έως την Καλαμάτα, 15 φεστιβάλ για το καλοκαίρι-12
Μουσικό Χωριό Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

ΠΗΛΙΟ

Μουσικό χωριό Άγιος Λαυρέντιος, από 18/8 έως 11/9

Συμβιωτικά εργαστήρια, παραστάσεις, δρώμενα, συναυλίες, δράσεις και εκδηλώσεις μεταμορφώνουν και ζωντανεύουν για 16η χρονιά το όμορφο χωριό Άγιος Λαυρέντιος του Πηλίου. Φέτος θα πραγματοποιηθούν 18 εργαστήρια που συντονίζονται από 33 καλλιτέχνες, μουσικούς, εκπαιδευτικούς και επιστήμονες του ήχου, του θεάτρου, του χορού και άλλων ειδικοτήτων. Οι δράσεις χωρίζονται σε τρεις περιόδους και συνδυάζουν ήχο, τεχνολογία, μουσική, θέατρο, λόγο, χορό, λαϊκό πολιτισμό, αυτοσχεδιασμό. Δείτε το εργαστήρι σύνθεσης «Χορδές και κύμβαλα επί σκηνής» (18-24/8), που συντονίζει ο Περικλής Λιακάκης, το εργαστήρι του Γιάννη Αναστασάκη για τη χρήση των ηχητικών εφέ (18-24/8), το εργαστήριο κουκλοθεάτρου ενηλίκων (25-31/8) της Katarína Caková και το Εργαστήρι Φωνητικής Έρευνας (5-11/9) του Σπύρου Σακκά για μουσικούς, τραγουδιστές αλλά και όσους διερευνούν τη δύναμη της φωνής.

music-village.gr

ΔΙΟΝ

Φεστιβάλ Ολύμπου, έως 31/8

Στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, δύο ηρωίδες του Ευριπίδη «ανεβαίνουν» στη σκηνή και θέτουν ζητήματα ηθικής, δικαιοσύνης, εκδίκησης, πάθους που απασχολούν θεούς και ανθρώπους. Η «Ιφιγένεια» (23/7), σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, αναρωτιέται «αν είναι δυνατή μια αλλαγή παραδείγματος», ενώ η «Ηλέκτρα» (24/7), σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα, παρουσιάζεται σε μια νουάρ εκδοχή του μύθου, πιο αντιδραστική, αλλά εξίσου τραγική με την κλασική ηρωίδα.

festivalolympou.gr

ΚΑΒΑΛΑ

Φεστιβάλ Φιλίππων, έως 30/8

Στην 65η διοργάνωσή του το φεστιβάλ-θεσμός εστιάζει το ενδιαφέρον του στην 100ή επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στο πλαίσιο της ενότητας «Έξι γαλάζια μολύβια για τη Σμύρνη» θα δούμε στους κήπους της οικίας Μοχάμεντ Άλι το έργο «Ν. Πλαστήρας/The Black Rider» (21/7) σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση, ενώ η Παραλία Τελωνείου Καβάλας θα φιλοξενήσει την εκδήλωση «Η Διδώ μέσα στον κόσμο της ανατολής και της προσφυγιάς» (10/8), σε επιμέλεια Θωμά Κοροβίνη, με μουσική, αναγνώσεις και συζητήσεις. Στα highlights του φεστιβάλ και η σκηνοθετική προσέγγιση του Έκτορα Λυγίζου στο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη «Το νούμερο 32328», έργο που μεταφέρει τη ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα βάθη της Μικράς Ασίας και θα παρουσιαστεί στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.

philippi-festival.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή