Πέντε νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο

Πέντε νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο

Στα Κουφονήσια, στους Αρκιούς, στο Καστελλόριζο, στην Τέλενδο και στο Μαράθι δεν χρειάζεστε κανενός είδους όχημα. Οι αποστάσεις είναι μικρές και όλα προσεγγίζονται με τα πόδια ή δια θαλάσσης.

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καστελλόριζο

Τα πάντα γίνονται στο κουκλίστικο λιμάνι: εκεί η βόλτα, το φαγητό και ο καφές, εκεί οι βουτιές από τις προβλήτες και τα βράχια. Όλα με φόντο τα χαρακτηριστικά στενομέτωπα σπίτια με τα ζωηρά χρώματα. Παραλίες δεν υπάρχουν, οπότε τόσο στις γειτονικές νησίδες με τις αμμουδιές όσο και στην περίφημη Γαλάζια Σπηλιά θα πάτε με καραβάκι. Θα βολτάρετε στα σοκάκια του χωριού και του διπλανού κόλπου Μανδράκι, θα ακολουθήσετε το πλακόστρωτο μονοπάτι που περνά από το Παλαιό Τζαμί και το Κορδόνι, τον λαξευτό στο βράχο Λυκιακό Τάφο του 4ου αιώνα π.Χ. και τον πύργο του φρουρίου του 14ου αιώνα. Μία από τις ωραιότερες επισκέψεις πάντως είναι εκείνη που θα κάνετε στη φρουριακού χαρακτήρα μονή του Αη Γιώργη του Βουνιού. Αλλά ακόμη κι εδώ, όπου οδηγεί κανονικά δρόμος, η εμπειρία είναι να φτάσετε από τα αποκαλούμενα «400 σκαλιά», ένα κλιμακωτό καλντερίμι που σκαρφαλώνει στον βράχο και προσφέρει την ωραιότερη θέα στον οικισμό, τη θάλασσα και τα μικρασιατικά παράλια. 

Πέντε νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο-1
Κουφονήσια (Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος)

Κουφονήσια 

Για πολλά χρόνια οι κάτοικοι στο Άνω Κουφονήσι έβλεπαν τους επισκέπτες να αποβιβάζονται από το καράβι με το αυτοκίνητο και έβαζαν τα γέλια. Το πάρκαραν κάπου στο λιμάνι ή έξω από το ξενοδοχείο τους αν υπήρχε η δυνατότητα και δεν το κουνούσαν μέχρι να ξαναφύγουν. Συμβαίνει ακόμη, κυρίως για τη μεταφορά των αποσκευών, ωστόσο τώρα όλοι ξέρουν πως στο Κουφονήσι δεν χρειάζεσαι κανενός είδους όχημα, ούτε καν ποδήλατο. Θεωρείται άλλωστε το μικρότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων. Με τα πόδια θα πας στον κυκλαδίτικο οικισμό για βόλτα, φαγητό ή ποτό στους καλοφτιαγμένους χώρους, με τα πόδια θα πας και στις απίθανες παραλίες του οι οποίες παρατάσσονται στο νότιο τμήμα του -Φοίνικας, Φανός, Ιταλίδα ή μακρύτερα και ανατολικά στο Πορί. Και με καραβάκι στο ακατοίκητο Κάτω Κουφονήσι, αν θέλεις περισσότερη απομόνωση αλλά και… περισσότερο περπάτημα. 

Πέντε νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο-2
Αρκιοί (Φωτογραφία: Katerina Katopis-Lykiardopulo @katerinakatopis)

Αρκιοί

Σαν θαλασσοπόροι που ανακαλύπτουν ένα μυστικό νησί: έτσι ακριβώς θα νιώσετε όταν αποβιβαστείτε στον μικρό μόλο, από το σκάφος σας πιθανότατα, γιατί έτσι αξίζει να έρθετε ως εδώ: με το δικό σας μέσο. Για να έχετε και τη δυνατότητα να κολυμπήσετε, εκτός από τις παραλίες Πίσω Πατελιά και Λιμνάρι (10 λεπτά και 20 λεπτά περπάτημα αντίστοιχα), στα απίθανα Τηγανάκια, ένα σύμπλεγμα παραλιών και βραχονησίδων στο νότιο τμήμα των Αρκιών, στο οποίο δεν οδηγεί δρόμος. Έτσι κι αλλιώς μεγάλοι δρόμοι δεν υπάρχουν στο νησί: Μονάχα αγριλιές, ελιές, πεύκα και τζιτζίκια, 40 μόνιμοι κάτοικοι, δύο ταβερνάκια με ντόπια κρέατα και τυριά, ένα καφέ, ένα κατάστημα με είδη δώρων. Όλα μετρημένα και «ντυμένα» με μια υπέροχη αύρα. Ακριβώς αυτό που λέμε απλές διακοπές. 

Πέντε νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο-3
Άγιος Γεώργιος – Τέλενδος (Φωτογραφία: Μαρίκα Τσουδερού)

Τέλενδος

Ούτε στην Τέλενδο υπάρχουν δρόμοι οπότε κανένας μηχανοκίνητος ήχος δεν θα διαταράξει τη ραστώνη σας. Ούτε καράβι δένει παρά μόνο το πλοιάριο που θα σας φέρει έως εδώ από τις Μυρτιές της Καλύμνου. Το λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες, το παραλιακό πλακόστρωτο μήκους 1 χλμ. με την σκιερή παραλία, οι αμμουδιές Πόθα και Paradise, όλα βρίσκονται στα πόδια σας. Ακόμη και οι βοτσαλωτές παραλίες του Χοχλακά και του Πνιγμένου δεν απαιτούν πάνω από 10 και 20 λεπτά περπάτημα, αντίστοιχα. Σε αυτό τον μικρόκοσμο θα κάνετε σνόρκελινγκ για να δείτε στον βυθό τα ερείπια της πόλης που υπήρχε εδώ μέχρι την παλαιοχριστιανική περίοδο, θα πεζοπορήσετε με προορισμό την παλαιοχριστιανική νεκρόπολη και τις βασιλικές ή αν το προτιμάτε θα κάνετε αναρρίχηση στα υπέροχα βράχια της. Σε κάθε περίπτωση θα καταλήξετε στο ταβερνάκι Καψούλι (τηλ. 22430-47363) για εξαιρετικές θαλασσινές νοστιμιές και ιστορίες. 

Πέντε νησιά του Αιγαίου για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο-4
Μαράθι (Φωτογραφία: Όλγα Χαραμή)

Μαράθι 

Μία παραλία, ένας μόλος, δέκα οικήματα, τρεις ταβέρνες: αυτό είναι όλο κι όλο το Μαράθι! Και εκεί θα περάσετε όλη σας τη μέρα, κάτω από τα αλμυρίκια, μόνο με το μαγιό. Στην πραγματικότητα εδώ όχι απλώς δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο, αλλά και τίποτε άλλο, αφού για να φτάσατε σε αυτή την νησίδα των Δωδεκανήσων πιθανότατα σημαίνει ότι ζητάτε απόλυτη απομόνωση και καθόλου περιττές πολυτέλειες. Θα βρείτε ωστόσο καλό φαγητό, ένα καφέ – μπαρ και μία εμπειρία για την οποία είναι πολύ περήφανοι οι ντόπιοι: τη θέα του κόκκινου φεγγαριού καθισμένοι στον τρούλο του Αγίου Νικολάου, για τον οποίο θα χρειαστεί να περπατήσετε μόλις 10 λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή