Σαν ναυαγοί: τρία νησιά για βουτιές «μακριά από τον πολιτισμό»

Σαν ναυαγοί: τρία νησιά για βουτιές «μακριά από τον πολιτισμό»

Στην Πολύαιγο, στα Αρμάθια, στα Ασπρονήσια και στο Μακρονήσι δεν δένουν πλοία της γραμμής, δεν υπάρχουν οικισμοί: εδώ θα νιώσετε ναυαγοί στον παράδεισο.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύαιγος Κιμώλου

Η φύση εδώ μοιάζει να εξάντλησε τις δυνατότητες της. Μοναδικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, παραλίες εξωτικές, χρυσές αμμουδιές, τιρκουάζ και γαλάζια κρυστάλλινα νερά, ηφαιστειακά πετρώματα, πολύχρωμα βότσαλα, σπηλιές, βραχονησίδες. Γι’ αυτό μάλλον τη διεκδίκησε η Μήλος το 416 π.Χ., όπως λέγεται, όμως τα δικαστήρια δικαίωσαν την Κίμωλο! Παράλληλα, ανήκει στις «Σημαντικές για τα Πουλιά Περιοχές της Ελλάδας», καθώς φιλοξενεί μεγάλο αριθμό απειλούμενων ειδών, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 για τα ενδημικά και σπάνια είδη φυτών της, αποτελεί καταφύγιο της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, φιλοξενεί την προστατευόμενη κόκκινη οχιά Macrovipera schweizeri, την ενδημική μπλε σαύρα Podarcis milensis, τα επίσης προστατευόμενα αγριοκάτσικα. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει και να προστατευτεί από τους επισκέπτες.

Στο νησί κατοικούν τον χειμώνα ο βοσκός Πέτρος Μαριάνος και η γυναίκα του, που διατηρούν εδώ τη στάνη τους και ένα αρκετά αυτόνομο νοικοκυριό. Κολυμπήστε στα εντυπωσιακά «Γαλάζια», μια περιοχή με απίθανα νερά και ερυθρά βράχια, ή στις παραλίες Πάνω και Κάτω Μερσίνι, Παναγία και Άμμουρα. Στην τελευταία βρίσκεται και ο πανέμορφος φάρος που δυστυχώς δεν φροντίζεται πια. 

Σαν ναυαγοί: τρία νησιά για βουτιές «μακριά από τον πολιτισμό»-1
Ασπρονήσια (Φωτ. Όλγα Χαραμή)

Ασπρονήσια και Μακρονήσι Λειψών 

Τα Ασπρονήσια είναι τρεις βραχονησίδες βορειοανατολικά των Λειψών, όπως τόσες άλλες, ωστόσο ετούτες ανακαλύφθηκαν από τους εκδρομείς με σκάφη και θεωρούνται σήμερα ένα από τα πιο εξωτικά μέρη της Ελλάδας. Στο σημείο όπου οι δύο νησίδες συγκλίνουν δημιουργείται μια κατάλευκη παραλία με ασβεστολιθικά βράχια και γαλάζια νερά, η οποία δίνει το πιο καλοκαιρινό καρέ, από εκείνα που ονειρευόμαστε όλο τον χειμώνα. Η βουτιά στα κρυστάλλινα, εξαιρετικά παγωμένα νερά συνοδεύεται πάντα από επιφωνήματα. Στην ακτή υπάρχουν μεγάλα λευκά βότσαλα, αλλά όχι φυσικές σκιές. 

Νότια των Λειψών βρίσκεται το επίσης ακατοίκητο Μακρονήσι, πολύ δημοφιλές και αυτό σε σκαφάτους και εκδρομικά σκάφη. Δεν έχει το ίδιο γοητευτικό σκηνικό, έχει όμως βράχια για θεαματικές βουτιές και μια εντυπωσιακή περίκλειστη επιφανειακά λίμνη με θαλασσινό νερό!

Σαν ναυαγοί: τρία νησιά για βουτιές «μακριά από τον πολιτισμό»-2
Αρμάδια (Φωτ. Shutterstock)

Αρμάθια Κάσου

Λευκή άμμος, ψιλή σαν ζάχαρη, εκατομμύρια μικροσκοπικά κοχύλια και γαλάζια νερά. Χνάρια γλάρων και απόλυτη ησυχία. Στα Αρμάθια της Κάσου και την παραλία Μάρμαρα ο πήχης του τέλειου καλοκαιριού μπαίνει πολύ ψηλά. Είναι αναμφισβήτητα μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, και σε αυτό ασφαλώς συμβάλλει η αίσθηση της απόλυτης απομόνωσης. Τον Αύγουστο, βέβαια, δεν θα είστε μόνοι σας, καθώς τα εκδρομικά σκάφη πηγαινοέρχονται από την Κάσο, ωστόσο η αίσθηση δεν αλλοιώνεται. Το νησί δεν ήταν, ωστόσο, πάντα ακατοίκητο. Στις πλαγιές του λειτουργούσαν μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα ορυχεία γύψου, τον οποίο μετέφεραν με τα καράβια οι ονομαστοί Κασιώτες καραβοκύρηδες. Τότε υπήρχε εδώ ένα ακμαίο λιμάνι, στο Καραβοστάσι, με πολλά καφενεία, ένας οικισμός ουσιαστικά από τον οποίο έχουν απομείνει μόνο ερείπια και το εκκλησάκι της Υπαπαντής που φιλοξενεί ένα ιδιαίτερο πανηγύρι. Τα πανηγύρια των Κασιωτών φημίζονται για την γνησιότητά τους, αλλά ποιος να έρθει ως τα Αρμάθια Φλεβάρη μήνα; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή